eugenraduoradea scrie:
Să revenim la ce observăm cu echipamente profi ANM, exemplu e ziua de azi, aproape -10 grade la Miercurea Ciuc și -5 Poiana Stampei sau -3 Întorsura, la fel și Stâna de Vale. Deci nu întotdeauna unele văi montane prestează la fel. E nevoie de anumite condiții, zăpadă, cer senin și o distribuție generală a aerului polar. Mai sunt și curenții de aer, presiunea atmosferică, umiditatea, etc. Și apropo de măsurătorile astea, oare cum ar presta Bodul în condițiile de azi, dacă mai știe cineva unde era amplasamentul stației unde s-a măsurat acel record. Și apoi recordurile astea sunt relative, întotdeauna o văgăună, cine știe pe unde, în anumite condiții, poate produce o surpriză de care nu ai habar că nu le poți verifica pe toate. Dar e clar că există potențial, depinde cât de relevant e din punct de vedere meteorologic și care sunt criteriile de apreciere. Și trebuie să ai o pasiune aparte pentru așa ceva cum e cazul lui Andrei care nu se dă bătut chiar dacă s-a lămurit cum stă treaba. Și să abordez altă temă, eu credeam că noi avem hibe când nu transmitem date în permanență în fluxul internațional de la stațiile nonflux, da să-i vedeți pe vecinii noștri unguri, au niște sincope de te doare capul, zile întregi nu transmit nimic, apoi e intervalul ăla de 3 ore și mult mai puține date comparativ cu ce se transmite de la noi dar cum ungurii sunt ciudații Europei, din toate punctele de vedere, nu mă mai miră nimic. Ăștia sunt niște extratereștri zonali și se comportă ca atare, probabil că mai avem și alte nații care sunt la fel. Și e o bulibășeală acolo la date de zici că-i un ghiveci, multe date lipsă în rapoartele respective, mă refer strict la ce se vede pe ogimet, meteomanz sau altele asemenea. Pe site-ul ANM-ului lor local însă vezi temperaturi la 10 minute și asta e o treabă în comparație cu valorile orare de la noi, numai să ai disponibilitate să te tot uiți din zece în zece minute la acele valori când le merge șandramaua că mai au și momente ca la noi.
Tocmai ca nici eu nu m-am lamurit cum sta treaba, asteptarile mele cele mai optimiste pt noaptea de luni erau -35, dar uite ca a coborat cu 5 grade sub.