forum meteorologie, starea vremii, climatologie

Partners

Portal meteorologie   Galerie meteo   Meteo chat   Model WRF-RoMetEx   RSS  
Acum este Mar Feb 11, 2025 11:56 am

Ora este UTC + 2 [ DST ]

Scrie un subiect nou Răspunde la subiect  [ 289 mesaje ]  Du-te la pagina Anterior  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 ... 20  Următorul
Autor Mesaj
 Subiectul mesajului: Re: Cold air pools in Romania: masuratori, noi descoperiri e
MesajScris: Joi Dec 03, 2020 3:52 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

Asta ca sint curios ce temperaturi erau acolo. :)

Sus

Subiectul mesajului: Re: Cold air pools in Romania: masuratori, noi descoperiri e
MesajScris: Joi Dec 03, 2020 6:09 pm 
Neconectat
Weather Guru
Weather Guru

dextercioby scrie:
La harta aia mare de pe satelit cu -22,3 in Covata Lucinei, mai aveai puncte cu aceeasi reflectanta. Unul in Hasmas (3 Lacuri, parca zicea) si unul in Apuseni. 22.11.20
Pe satelit se arhiveaza cumva imaginile, sau sint ca la radar se suprascriu?

Punctul ala din Apuseni este platoul alpin al Muntelui Mare, deci nu are relevanta. La Trei Fantani este intr-adevar frig, acum aparea similar cu Lucina pt ca acolo era mai multa zapada cu siguranta. De la 5 la 10 cm conteaza. Pe conditii similare probabil ca Trei Fantani e cam cu 1 grad mai cald decat Lucina. Nu ma tenteaza prea mult sa merg pe acolo desi accesul e relativ usor la aprox 10 km de Lacu Rosu; nu e genul meu de depresiune. Poate cand voi avea masina sa dau o tura de fun. :)

Sus

MesajScris: Joi Dec 03, 2020 7:07 pm 
Neconectat
Weather Guru
Weather Guru

Referitor la satelit, am scris acum aici: post210980.html#p210980

Cea mai rece temperatura masurata de satelit deasupra Romaniei din toamna 2017 si pana azi a fost un -34,3 fix in covata Lucinei pe 28 februarie 2018. Deci probabil o minima de -35 pe real la 1-2 metri atunci. Plus alte valori de -30...-32 si in alte dati.

Sus

MesajScris: Sâm Ian 23, 2021 1:46 pm 
Neconectat
Weather Guru
Weather Guru

Dolina Rachite pana acum. Sezon foarte slab, sigur, cu exceptia unei singure valori...

Imagine

Imagine

Imagine

Sus

MesajScris: Mar Feb 02, 2021 8:39 pm 
Neconectat
Weather Guru
Weather Guru

DEM 5 metri cu dolinele inalte din Apuseni plus sky view factor calculat pt fiecare. Zona Doda Pilii si Padis. Humpleul se remarca in mod deosebit, e o bestie...dar SVF-ul un pic mai slabut. Tot Poiana Vartop as alege-o, si ca accesibilitate (1 km de mers pe jos de unde poti lasa masina) si ca potential, desi nici ea nu e o dolina 'perfecta', are niste pante destul de abrupte pe nord si o adancime de doar 25-30 de metri. Dar tot livreaza inversiuni in gradient termic de 1 grad pe metru, deci e ok.

Imagine

Imagine

Mi-am tot belit ochii anii astia pe hartile topo si cea mai perfecta dolina am gasit-o in Turcia in muntii de la NV de Adana, pacat ca latitudinea e prea sudica. :)

Sus

MesajScris: Mar Feb 23, 2021 1:37 pm 
Neconectat
Weather Guru
Weather Guru

Padis in ultimele 3 zile:

Duminica -22, inversiune 23 C
Luni -22, inversiune 26 C
Marti -19, inversiune 25 C

Ieri cu o minima de -22 si o maxima de 12,5 am avut o amplitudine zilnica de aproape 35 de grade. 8O

Sus

MesajScris: Sâm Mar 06, 2021 11:30 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

Senin acum în Apuseni. Probabil sub -20 unde a măsurat Andrei -39,6.

Sus

MesajScris: Dum Mar 07, 2021 1:58 pm 
Neconectat
Weather Guru
Weather Guru

Din pacate doar -27 in Varasoaia (masuratoare instant) si -25,8 in Rachite (logger GSM). Cu vreo 5 grade sub asteptari. Factorii limitativi au fost in primul rand zapada, teoretic cei 8 cm proaspeti ar fi trebuit sa asigure o racire decenta, dar la fata locului am constatat ca structura stratului nou era jalnica: crusta de gheata la suprafata, iar stratul in sine era format mai degraba dintr-un fel de mazariche moale decat zapada. Numai asta a facut ca temperatura sa nu coboare mai mult cu 5-7 grade fata de un strat mare si pufos, ca in 19 ianuarie. Inca 4-5 grade ar mai fi putut cobori daca era noaptea mai lunga, se insenina chiar dupa pranz (acum s-a inseninat pe la 9 seara) si daca nu adia un pic vantul, desi modelele vedeau calm. Si ar mai fi un factor pe care l-am neglijat pana acum, anume lipsa zapezii de pe brazi. Brazii fara zapada au un albedo foarte scazut si cu siguranta a influentat si asta.
In aceeasi masa de aer, cu conditiile optime de mai sus, se ducea spre -39 temperatura.

https://ibb.co/bKP2JbL

https://ibb.co/CJ0NxJ3

https://ibb.co/qkxRJZX

https://ibb.co/F6McYbz

https://ibb.co/JCRm1xh

Sus

MesajScris: Dum Mar 07, 2021 5:00 pm 
Neconectat
Mr. Green
Mr. Green

Da, am vazut ca zapada de ieri a fost una grauntoasa sau chiar mai degraba sub forma de mazariche si ceva intre. Cadeau bobitele pe sol si mai sareau de cateva ori. Este buna si valoarea aia de -27, in conditiile date si in care la sub 1000 m zapada aproape lipseste.

Sus

MesajScris: Dum Mar 07, 2021 5:42 pm 
Neconectat
Weather Guru
Weather Guru

-28,5 totusi minima in Varasoaia, atinsa la 05:52. Eu am ajuns la 7, iar atunci loggerul imi arata cat am masurat si eu cu cel cu sonda, -27. Este a doua cea mai scazuta temperatura din acest sezon dupa cele -39,2 din 17 ian la 22:30, la o distanta apreciabila de locul 3. De asemenea cea mai scazuta temperatura inregistrata oriunde in tara in martie in ultimii ani!

Graficul intregului sezon rece, incepand din 8 noiembrie. Spike-ul din 17 ianuarie e cu adevarat SF...

Imagine

Sus

MesajScris: Dum Mar 07, 2021 10:29 pm 
Neconectat
Weather Guru
Weather Guru

Apropo, in cea mai adanca dolina din Rachite (dar nu cea mai rece, din cauza SVF scazut) stratul de zapada era imens, 80-90 cm. La 1250 m altitudine aprox. E drept, locul ala nu prea vede lumina soarelui iarna. Coordonate: 46.584492,22.720022
Cum am coborat spre Boga zapada a disparut brusc la sub 900-950 de metri. 8O

Coordonatele celui mai rece loc din Varasoaia, unde e amplasat si loggerul: 46.608151,22.704792
Nu e cel mai adanc (spre nord la 200-300m sunt microdoline cu 5-7 metri mai adanci), dar e cel mai rece fiind mai adapostit de turbulente. Probabil in anumite conditii e si cel mai rece loc din Romania, sub Humpleu si Vartop, pt ca in Padis se depune considerabil mai multa zapada decat acolo. De fapt Padisul probabil ca e in medie si cel mai ninsoros loc din Romania la sub 1300m, undeva la egalitate as zice cu pantele de la sud de Stana de Vale.

Sus

MesajScris: Lun Mar 08, 2021 9:59 am 
Neconectat
Weather Guru
Weather Guru

Aceeasi temperatura in Rachite si azi ca si ieri: -25,8 la 04:40, si ar fi fost si mai scazuta fara cirrii de dimineata. Deci numai turbulentele de ieri au influentat temperatura cu vreo 5 grade.

Sus

MesajScris: Lun Mar 08, 2021 1:47 pm 
Deci în condiţii ideale ne învârtim în jurul a -25 până la -35 de grade, poate în condiţii cu totul speciale ajungem spre -40 grade.

Sus

MesajScris: Lun Mar 08, 2021 4:24 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

2005-2006 au fost anii cu sigur sub -40 acolo. Problema e că nu poți corela exact cu minimele de la Stîna de Vale (gen scazi 15 sau 20 grade din minima de la Stînă în condiții identice de 0 nebulozitate pe 24 de ore și măcar 50 de cm de zăpadă în dolină). Din păcate, cu 2012 s-a cam consumat ultima iarnă adevărată.

Sus

MesajScris: Mar Mar 09, 2021 12:32 am 
Neconectat
Weather Guru
Weather Guru

Da, diferenta fata de Stana de Vale e cea mai mare cand sunt conditii ideale in doline, in primul rand strat mare si pufos de zapada. Cred ca diferenta poate ajunge si la 25 de grade in cazuri exceptionale, iar Stana nu e o statie calda de fel. Atunci cu -40 diferenta a fost de aproape 22 de grade.

Sub -40 au mai fost si in 2015. :)

Sus

Afişează mesajele de la anteriorul:  Sortează după  
Scrie un subiect nou Răspunde la subiect  [ 289 mesaje ]  Du-te la pagina Anterior  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 ... 20  Următorul

Ora este UTC + 2 [ DST ]