Nu am zis ca ar fi mai pozitivi decat oricand, insa exista diferente intre comportamentul lor de la un an la altul pentru perioada toamna-iarna si chiar daca in general din a doua parte a iernii incep sa devina mai activi decat inainte, in caz ca in luna decembrie au fost inactivi de exemplu, totusi sunt ani in care activitatea lor in februarie este destul de scazuta, iar alti ani in care in luna februarie sunt mult mai activi, ceea ce a fost cazul si anul acesta. In mod normal am zis ca prognoza pe termen lung cu ajutorul oscilatiei in care se incadreaza gugustiucii devine mai putin relevanta pentru perioada de primavara, tocmai pentru ca exista aceasta tendinta de pozitivare si apoi sa se deosebeasca mai greu de la un an la altul, dar cred ca pana la urma si aici exista semnale identificabile cel putin in unele cazuri. Apoi mai trebuie atentie si la unele cazuri de oscilatii fals negative, generate de evolutia vremii din unele intervale, care nu le convine lor deloc. Diferenta intre oscilatia negativa si cea pozitiva nici macar nu este corelata pozitiv cu temperatura, pentru ca asta toamna, de exemplu, chiar daca vremea a fost foarte calda pana tarziu, totusi ei au fost pe oscilatie negativa si inclusiv pana pe la inceput de ianuarie, in ciuda vremii foarte calde.
|