Mike1960 scrie:
Neaceasca a instalat statia " PERSONALA ". nu este interesat sa vada temepratura in orasul lui CI DOAR IN ZONA LUI.
Si Eugen a instalat statiile lui in curte, pe catarg unde a crezut el ca este mai bine.
Eu in Bucuresti am avut anemometrul pe acoperis, 8 etaje blocul ( pe casa liftului ). Senzorul de temp la etajul meu la o distanta de 2.5m de peretele blocului ( fara clime in jur ).
Aici am doi senzori de temp ( spre est si spre west ). Sunt interesat ce temperatura este afara cand ies din casa nu sa stiu cum este la o distanta de 100m de mine.
Statia ( anemometrul ) de la job este pe un catarg care depaseste acoperisul cu 3m ( total aprox 9m ). Copaci distanta > 10m mai inalti cu 2-3m. Temperatura 2m deasupra coperisului ( azbest !!! ).
Sunt convins ca majoritatea instaleaza aceste statii personale pentru nevoile lor ! fara a lua in consideratie foarte mare specificatiile necesare pentru o statie PROFESIONALA.
Nu se justifica sub nicio forma sa cumparam statii scumpe, profesionale si sa le amplasam in locuri total anapoda pentru performantele statiei, altfel erorile din inregistrari vor depasi cu mult erorile de inregistrare cu care a venit proiectata statia, iar in cazul asta, avand in vedere ca erorile vor fi foarte insemnate, se poate veni cu un simplu pluviometru hobby sau un senzor de temperatura ieftin, pentru ca-n cazul asta nici nu prea mai conteaza ca este vorba despre o statie hobby sau una profesionala. Deci de ce sa bagam banii intr-o statie scumpa, cand ea va fi folosita la capacitate de inregistrare egala cu zero pentru performantele statiei? Practic s-ar cumpana performante neutilizate, fara rost, bani aruncati pe fereastra.
Interesul unei statii meteo este sa cuantifice parametrii meteo aferenti atmosferei, nu parametrii asfaltului, tablei, zidului casei, pentru ca asta inseamna ca datele inregistrate sunt eronate si acolo nu se inregistreaza temperatura aerului.
Deci nu se pune problema ca o astfel de statie meteo amplasata aiurea inregistreaza temperatura aerului din zona ei, pentru ca nu e adevarat, amplasarea eronata conduce la alterari ale temperaturii aerului si daca ne-am lua dupa valorile inregistrate se poate intampla ca uneori statia meteo sa inregistreze mai mult decat e in realitate, altadata poate inregsitra mai putin si compararea valorilor intre ele nici sa nu aiba relevanta pentru ceea ce este afara.