forum meteorologie, starea vremii, climatologie

Partners

Portal meteorologie   Galerie meteo   Meteo chat   Model WRF-RoMetEx   RSS  
Acum este Dum Oct 13, 2024 9:50 am

Ora este UTC + 2 [ DST ]

Scrie un subiect nou Răspunde la subiect  [ 898 mesaje ]  Du-te la pagina Anterior  1 ... 56, 57, 58, 59, 60
Autor Mesaj
 Subiectul mesajului: Re: Statii meteo personale
MesajScris: Lun Ian 16, 2023 10:10 am 
Neaceasca a instalat statia " PERSONALA ". nu este interesat sa vada temepratura in orasul lui CI DOAR IN ZONA LUI.
Si Eugen a instalat statiile lui in curte, pe catarg unde a crezut el ca este mai bine.
Eu in Bucuresti am avut anemometrul pe acoperis, 8 etaje blocul ( pe casa liftului ). Senzorul de temp la etajul meu la o distanta de 2.5m de peretele blocului ( fara clime in jur ).
Aici am doi senzori de temp ( spre est si spre west ). Sunt interesat ce temperatura este afara cand ies din casa nu sa stiu cum este la o distanta de 100m de mine.
Statia ( anemometrul ) de la job este pe un catarg care depaseste acoperisul cu 3m ( total aprox 9m ). Copaci distanta > 10m mai inalti cu 2-3m. Temperatura 2m deasupra coperisului ( azbest !!! ).
Sunt convins ca majoritatea instaleaza aceste statii personale pentru nevoile lor ! fara a lua in consideratie foarte mare specificatiile necesare pentru o statie PROFESIONALA.

Sus

MesajScris: Lun Ian 16, 2023 10:47 am 
În primul rând mă interesează ce e în zona mea în timp real și apoi să compar cu ce în jur sau pe un areal mai mare. Să nu uităm că stațiile meteo oficiale transmit rapoarte din oră în oră iar cele aeroportuare din jumătate în jumătate de oră, de aceea este preferat aeroportul, acolo unde există. Eu îmi duc și la lucru două stații mici, doar pentru temperatură. Pentru precipitații, pe timpul iernii, mă bazez pe stațiile de la mediu, au stații de peste 2000 de USD, cu încălzire la senzorul de precipitații iar pentru restul parametrilor am stația meteo ANM și cea aeroportuară. Și în rest ne bazăm pe sfântul mobil, cu accuweather sau weather.com, pentru prognoze. Se mai pot căuta celelalte site-uri, inclusiv ANM-ul, pentru curioși. Eu sunt destul de conservator în privința asta, am două site-uri de bază, meteoblue din Elveția și idokep din Ungaria, apoi mă uit pe windy sau wxcharts, rar caut altceva, de exemplu zoomearth sau tutiempo, că avem neamuri în Spania și mă mai uit uneori cum e pe acolo.
Sunt de acord cu Vincențiu într-o privință, trebuie să amplasezi senzorul de temperatură în locul cel mai bine ventilat natural și cu un adăpost antiradiație solară căt mai eficient. Dau foarte puțină importanță restului parametrilor, poate presiunea, vântul e nesemnificativ în zona mea, stau într-o zonă ecranată de dealurile din jur iar de precipitații am mai pomenit, pe timpul iernii iau pauză la acest capitol iar primăvara, vara și toamna mă bazez pe sfântul pluviometru tip pahar gradat, pluviometrele electronice nu mă mai interesează, cele de calitate costă scump și nu am de gând să investesc în acest domeniu. Cu radiația infra și UV m-am cam lămurit în cea mai mare parte și nu le mai dau atenție foarte mare, mai am niște jucărele de buzunar pentru măsurat UV-ul pur orientative.

Sus

MesajScris: Lun Ian 16, 2023 3:41 pm 
Neconectat
Ploaie
Ploaie

Mike1960 scrie:
Neaceasca a instalat statia " PERSONALA ". nu este interesat sa vada temepratura in orasul lui CI DOAR IN ZONA LUI.
Si Eugen a instalat statiile lui in curte, pe catarg unde a crezut el ca este mai bine.
Eu in Bucuresti am avut anemometrul pe acoperis, 8 etaje blocul ( pe casa liftului ). Senzorul de temp la etajul meu la o distanta de 2.5m de peretele blocului ( fara clime in jur ).
Aici am doi senzori de temp ( spre est si spre west ). Sunt interesat ce temperatura este afara cand ies din casa nu sa stiu cum este la o distanta de 100m de mine.
Statia ( anemometrul ) de la job este pe un catarg care depaseste acoperisul cu 3m ( total aprox 9m ). Copaci distanta > 10m mai inalti cu 2-3m. Temperatura 2m deasupra coperisului ( azbest !!! ).
Sunt convins ca majoritatea instaleaza aceste statii personale pentru nevoile lor ! fara a lua in consideratie foarte mare specificatiile necesare pentru o statie PROFESIONALA.

Nu se justifica sub nicio forma sa cumparam statii scumpe, profesionale si sa le amplasam in locuri total anapoda pentru performantele statiei, altfel erorile din inregistrari vor depasi cu mult erorile de inregistrare cu care a venit proiectata statia, iar in cazul asta, avand in vedere ca erorile vor fi foarte insemnate, se poate veni cu un simplu pluviometru hobby sau un senzor de temperatura ieftin, pentru ca-n cazul asta nici nu prea mai conteaza ca este vorba despre o statie hobby sau una profesionala. Deci de ce sa bagam banii intr-o statie scumpa, cand ea va fi folosita la capacitate de inregistrare egala cu zero pentru performantele statiei? Practic s-ar cumpana performante neutilizate, fara rost, bani aruncati pe fereastra.
Interesul unei statii meteo este sa cuantifice parametrii meteo aferenti atmosferei, nu parametrii asfaltului, tablei, zidului casei, pentru ca asta inseamna ca datele inregistrate sunt eronate si acolo nu se inregistreaza temperatura aerului.
Deci nu se pune problema ca o astfel de statie meteo amplasata aiurea inregistreaza temperatura aerului din zona ei, pentru ca nu e adevarat, amplasarea eronata conduce la alterari ale temperaturii aerului si daca ne-am lua dupa valorile inregistrate se poate intampla ca uneori statia meteo sa inregistreze mai mult decat e in realitate, altadata poate inregsitra mai putin si compararea valorilor intre ele nici sa nu aiba relevanta pentru ceea ce este afara.

Sus

MesajScris: Lun Ian 16, 2023 4:31 pm 
Eu am scris ca poate Neaceasca a amplasat statia STRICT pentru nevoile lui personale.
Eu cand ies din casa nu merg pe sub copaci, stresini, umbrela de soare / ploaie. Vreau sa stiu cat este temperatura in momentul cand plec la plimbare. Nu la distanta de 1 - 2 km. Daca stam sa analizam exact unde trebuie instalata statia nu am avea unde in curtea unei case. Poate sa aibe si 30m lungime daca sunt pomi, copaci este NUL ( pentru anemometru ). Si casa respectiva mai are si etaj.
Ce fac ? Ies in pantaloni scurti si daca as ajunge in locuri calcate de Andrei ce as face ( blana, cojoc ) ?
Acolo este alta poveste :-)
Statia achizitionata de el nu este scumpa. NU merita efortul in ceva profesional, Nu ai nici un castig din asta. Nu te plateste nimeni pentru asta.
Cand am luat eu prima statie ( 2008 ) avea un pret destul de mare. De atunci au scazut mult preturile la cele personale.

Sus

MesajScris: Lun Ian 16, 2023 5:20 pm 
Haideți s-o lămurim, stațiile meteo personale sunt doar pentru hobby, cu valori pur orientative. Eu nu cred că o persoană sănătoasă la cap o să-și ia o stație profesională, de la 1000 de euro în sus, pe care s-o pună pe balcon, la bloc. Asta doar dacă are prea mulți bani și nu are ce să facă cu ei. Ca să măsori parametri meteorologici, chiar și în oraș, trebuie să respecți anumite condiții, o anumită distanță față de clădiri sau alte construcții, teren gazonat, fără pomi, etc. Cine își poate permite așa ceva într-un oraș, poate la periferie da, unde ai o curte mare și vecinul nu are super viloacă și nu stă la 2 metri de tine. Și depinde mult și de zonă, una e să stai la șes și alta la deal sau printre dealuri, în vale sau pe deal, la fel e și la munte. Deci ce măsori la tine acasă e pur orientativ, nu are valoare științifică. Este exact cum spui tu, Vincențiu, o ieftinăraie de stație meteo de la Lidl e suficientă sau cel mult poți investi câteva sute de lei să-ți iei una care-ți transmite datele pe telefon și o cuplezi wireless la routerul de internet din casă.

Sus

MesajScris: Lun Ian 16, 2023 5:35 pm 
Neconectat
Ploaie
Ploaie

Parca aveam impresia ca Nenea Ceasca zicea ca sunt cam scumpe statiile alea. Poate ne lamureste el.

Sus

MesajScris: Lun Ian 16, 2023 5:58 pm 
Da, poate ne lămurește el, să vedem ce înseamnă scumpe pentru el. Pentru mine până la 1000 de lei sunt acceptabile ca preț, peste încep să devină cam scumpe iar peste 2000 pentru un amator înseamnă risipă. Așa, doar de curiozitate, cu 30 sau 40 de lei îți iei una de la Lidl sau cel mult una cu o sută.

Sus

MesajScris: Lun Ian 16, 2023 9:50 pm 
Neconectat
-40 °C
-40 °C

eugenraduoradea scrie:
Haideți s-o lămurim, stațiile meteo personale sunt doar pentru hobby, cu valori pur orientative. Eu nu cred că o persoană sănătoasă la cap o să-și ia o stație profesională, de la 1000 de euro în sus, pe care s-o pună pe balcon, la bloc. Asta doar dacă are prea mulți bani și nu are ce să facă cu ei. Ca să măsori parametri meteorologici, chiar și în oraș, trebuie să respecți anumite condiții, o anumită distanță față de clădiri sau alte construcții, teren gazonat, fără pomi, etc. Cine își poate permite așa ceva într-un oraș, poate la periferie da, unde ai o curte mare și vecinul nu are super viloacă și nu stă la 2 metri de tine. Și depinde mult și de zonă, una e să stai la șes și alta la deal sau printre dealuri, în vale sau pe deal, la fel e și la munte. Deci ce măsori la tine acasă e pur orientativ, nu are valoare științifică. Este exact cum spui tu, Vincențiu, o ieftinăraie de stație meteo de la Lidl e suficientă sau cel mult poți investi câteva sute de lei să-ți iei una care-ți transmite datele pe telefon și o cuplezi wireless la routerul de internet din casă.

Vorbim atat de mult de amplasament, dar aproximativ jumatate dintre statiile anm nu mai au legatura cu un amplasament corect, asa cum scrie la carte. Daca la ei nu conteaza, de ce ar conta asa de mult noi, niste pasionati, daca avem sau nu un pom in curte sau daca e la 2m sau la 10m de orice beton. Avem statii anm inconjurate de parcari sau blocuri. Despre ce vorbim...

Sus

MesajScris: Lun Ian 16, 2023 11:43 pm 
Sunt absolut de acord cu tine dar nu e vina ANM. Pe vremea când au înființat anumite stații în jurul lor nu erau străzi, parcări, clădiri de tot felul, etc. Deschiderea noastră cu retrocedarea de terenuri, cu avize de construcții, etc i-a luat ca din oală și pe cei de la ANM. De unde să aibă bani pentru alte terenuri, clădiri, etc pentru stații noi care să respecte toate cerințele când ei nu au bani pentru senzori de precipitații cu încălzire când e rece afară, sunt destul de multe stații în țară în situația asta. Totuși, chiar și în situația asta cât de cât se respectă anumite cerințe, măcar platforma aia respectă cerințele.
Chestia cu amplasamentul în orașe printre clădiri nu e doar la noi, e peste tot, și în occident și în SUA și probabil și pe alte continente. Chiar și stațiile de la mediu au totuși stații meteo de mii de dolari nu cotețe din astea de care avem noi amatorii.

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Mar Ian 17, 2023 12:50 am 
Neconectat
EF-5
EF-5

Pentru vant la cele mai puternice fenomene și în special pentru mm de ploaie, enervat de diferențele fata de stația anm care e cam departe și nerelevanta pentru partea de sus a orașului. Prețul nu îl știu, sa îl întreb pe Logatu din Mioveni, stațiile Bresser Tuya fac parte din donațiile lui împreună cu camere video și prize smart.

Sus

MesajScris: Mar Ian 17, 2023 10:03 am 
Poate sa fie aprox 150GBP Amazon
DAR
este gratuita / cadou 8O ce binevoitor :idea: plata in natura :wink:
Nu poate sa verse datele pe wunder sau in alta parte.
Pe telefonul personal sau share cu alt telefon.

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Mie Ian 18, 2023 12:39 am 
Neconectat
EF-5
EF-5

Doar pe Tuya Smart, grup eu, Logatu si supercell, la prize e cel mai extins grup, la camere tot 3 ca la meteo dar cu altcineva nu cu supercell. Logatu are stație in Mioveni pe wunderground.

Sus

MesajScris: Sâm Sep 16, 2023 10:24 pm 
Am o stație antică care transmite date pe wunderground, o variantă ceva mai nouă a anticei La Crosse 2300 și m-am uitat să văd ce ar mai fi pe internet, am observat niște Bresser-uri peste 200 de euro și o Netatmo cu toți senzorii clasici pe la 400 de euro și am mai observat ceva că Netatmo a scos un adăpost pentru radiația solară cam pe la 40 de euro. Nu am putut rezista tentației și mi-am cumpărat unul. Am ocazia să-l compar cu un adăpost TFA pe la 10 euro, TFA-ul e bun de pus la umbră, la soare are 2 grade în plus lejer față de unul mai de soi.
Să vedem ce achiziție am făcut. La prima vedere pare bine făcut, lăcuit la suprafață, cam păhăros, adică are forma unui pahar cu fante, să vedem care este diferența. Iată despre ce este vorba: https://www.lerato.ro/protectie-tip-scu ... n-alb.html

Sus

Afişează mesajele de la anteriorul:  Sortează după  
Scrie un subiect nou Răspunde la subiect  [ 898 mesaje ]  Du-te la pagina Anterior  1 ... 56, 57, 58, 59, 60

Ora este UTC + 2 [ DST ]