forum meteorologie, starea vremii, climatologie

Partners

Portal meteorologie   Galerie meteo   Meteo chat   Model WRF-RoMetEx   RSS  
Acum este Mar Sep 17, 2024 9:39 pm

Ora este UTC + 2 [ DST ]

Scrie un subiect nou Răspunde la subiect  [ 20 mesaje ]  Du-te la pagina Anterior  1, 2
Autor Mesaj
 Subiectul mesajului: Re: Prognoza iernii bazata pe gugustiuc
MesajScris: Mie Noi 30, 2022 8:07 pm 
Neconectat
Ploaie
Ploaie

Sunt gugustiuci la vremea asta peste tot, pe acolo pe unde se regasesc ei tot timpul. Gugu e pasare sedantara, nu pleaca de la noi.
Numai ca gugustiuci nu prea vezi in general prin zona de blocuri, doar foarte putini, ci ei prefera asezarile omenesti cu zona de case. Nu ii vezi nici prin paduri si nici macar prin parcuri.
Mai apar in anumite perioade in numar mai mare in vecinatatea localitatilor cand au mancare din belsug rezultata din recoltarea productiei agricole si atunci se vad linii de inalta tensiune pline de gugustiuci.
Sau daca e vreun depozit de recolte agricole pe undeva, acolo poti sa vezi o aglomeratie mare de gugustiuci.

Sus

MesajScris: Lun Dec 12, 2022 11:07 pm 
Neconectat
Ploaie
Ploaie

Ma intriga oscilatia negativa pe care s-a proptit populatia de gugustiuci incepand din aceasta toamna in zona Bucurestiului. Ma asteptam sa se pozitiveze, dar se pare ca nu misca nimic.
Poate ca pana la urma vom avea ceva iarna, macar cu niste patrunderi reci importante. Daca va fi si zapada, asta nu mai stiu, dar ceea ce stiu este ca gugustiucul pare sa stie mult mai bine decat modelele de prognoza evolutia vremii pe termen lung din cursul iernii.

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Joi Mar 09, 2023 2:24 pm 
Neconectat
EF-5
EF-5

Vincentiu spune ca la acest debut de primavara gugustiucii sunt mai pozitivi decat oricand, insa pentru mine nu e o surpriza ca ei sa fie foarte activi dupa 20 februarie ori in martie, se bucura de venirea primaverii care vine oricum ar fi iarna.

Sus

MesajScris: Joi Mar 09, 2023 10:57 pm 
Neconectat
Ploaie
Ploaie

Nu am zis ca ar fi mai pozitivi decat oricand, insa exista diferente intre comportamentul lor de la un an la altul pentru perioada toamna-iarna si chiar daca in general din a doua parte a iernii incep sa devina mai activi decat inainte, in caz ca in luna decembrie au fost inactivi de exemplu, totusi sunt ani in care activitatea lor in februarie este destul de scazuta, iar alti ani in care in luna februarie sunt mult mai activi, ceea ce a fost cazul si anul acesta.
In mod normal am zis ca prognoza pe termen lung cu ajutorul oscilatiei in care se incadreaza gugustiucii devine mai putin relevanta pentru perioada de primavara, tocmai pentru ca exista aceasta tendinta de pozitivare si apoi sa se deosebeasca mai greu de la un an la altul, dar cred ca pana la urma si aici exista semnale identificabile cel putin in unele cazuri.
Apoi mai trebuie atentie si la unele cazuri de oscilatii fals negative, generate de evolutia vremii din unele intervale, care nu le convine lor deloc.
Diferenta intre oscilatia negativa si cea pozitiva nici macar nu este corelata pozitiv cu temperatura, pentru ca asta toamna, de exemplu, chiar daca vremea a fost foarte calda pana tarziu, totusi ei au fost pe oscilatie negativa si inclusiv pana pe la inceput de ianuarie, in ciuda vremii foarte calde.

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Vin Mar 10, 2023 11:48 am 
Neconectat
EF-5
EF-5

Anyway, ei gandesc mai mult pe temperaturi decat pe zapada. Daca urmeaza un mare ger uscat in sud, ei pot tacea la fel de malc ca inainte de un viscol masiv, urmat de ger evident.

Sus

Afişează mesajele de la anteriorul:  Sortează după  
Scrie un subiect nou Răspunde la subiect  [ 20 mesaje ]  Du-te la pagina Anterior  1, 2

Ora este UTC + 2 [ DST ]