forum meteorologie, starea vremii, climatologie

Partners

Portal meteorologie   Galerie meteo   Meteo chat   Model WRF-RoMetEx   RSS  
Acum este Sâm Oct 05, 2024 7:17 am

Ora este UTC + 2 [ DST ]

Scrie un subiect nou Răspunde la subiect  [ 102 mesaje ]  Du-te la pagina Anterior  1 ... 3, 4, 5, 6, 7
Autor Mesaj
 Subiectul mesajului: Re: Temperatura medie globala.
MesajScris: Vin Mar 10, 2023 2:04 pm 
Neconectat
Weather Guru
Weather Guru

Tot nu ai raspuns la intrebare. Nu ca m-ar interesa raspunsul tau, dar poti macar sa dai un copy-paste de pe cnn sau nat geo.

Sus

MesajScris: Vin Mar 10, 2023 2:23 pm 
Neconectat
Ploaie
Ploaie

Si care era marea intrebare? Asta?
Andrei87 scrie:
Ce treaba are suprafata oceanica? CO2-ul este sus in atmosfera, detasat de oceane, munti si alte cele.

Am raspuns ce treaba are suprafata oceanica in legatura cu independenta climatica mai mare.
Oceanul nu are o treaba cu reglarea temperaturii aerului din apropierea suprafetei lui? Modificarile temperaturii aerului nu au amplititudini mai mari pe continente si mai mici deasupra oceanelor in general?

Sus

MesajScris: Vin Mar 10, 2023 2:35 pm 
Neconectat
Weather Guru
Weather Guru

Bai tata, daca se modifica temperatura la nivel global, se modifica peste tot. Oceanul are o inertie termica mai ridicata, e adevarat, dar presupusele gaze cu efect de sera nu au de ce sa incalzeasca temperatura deasupra uscatului la 2m cu 1 grad, iar deasupra oceanului cu 0,3 grade. Este chiar asa de greu de inteles? Plus, cu toata inertia termica a oceanelor, presupusa incalzire globala antropogenica se intampla de pe la revolutia industriala, nu? Nu au avut timp de atunci si pana acum oceanele sa tina pasul cu schimbarile climatice?

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Vin Mar 10, 2023 2:54 pm 
Neconectat
EF-5
EF-5

Nu au avut nene, ie proaste rau oceanili astea, dupa cei de la UE Europa emite cele mai multe gaze cu efect de sera si de asta trebuie sa renuntam la tot, sa avem curent si caldura doar cand e soare sau bate vantul, altfel pauza. Industria oricum e in China mutata demult.

Sus

MesajScris: Vin Mar 10, 2023 3:09 pm 
Neconectat
Ploaie
Ploaie

Temperatura aerului deasupra oceanelor tot timpul va avea amplitudini mai mici decat deasupra continentelor. Nu vad ce e de neinteles aici.
A crescut si temperatura oceanelor, dar cresterea este mai mica decat temperatura aerului, deci si temperatura deasupra oceanelor creste mai lent. Este absolut normal.
Plus ca mai e un motiv pentru care temperatura ar creste mai lent in emisfera sudica: unele simulari ale concentratiei de CO2 indica faptul ca in emisfera sudica concentratia e mai mica decat in cea nordica, desi in mod normal ar trebui sa se omogenizeze, dar probabil ca se tot mentine o diferenta, atata vreme cat emisiile cele mai mari sunt in emisfera nordica.

Sus

MesajScris: Vin Mar 10, 2023 4:20 pm 
Neconectat
Weather Guru
Weather Guru

Bun, dar daca emisiile sunt mai mari in emisfera nordica, asta ar trebui sa anuleze teoria ireversibilitatii, nu?

Sus

MesajScris: Vin Mar 10, 2023 4:55 pm 
Neconectat
Ploaie
Ploaie

Si cum s-ar face aceasta anulare a ireversibilitatii?

Sus

MesajScris: Vin Mar 10, 2023 5:17 pm 
Neconectat
Weather Guru
Weather Guru

Pai, spre exemplu, in primul an de pandemie cand industria a cam fost pe pauza, au scazut emisiile si a scazut si temperatura cu cateva zecimi. Coincidenta poate, dar cam mare.

Sus

MesajScris: Vin Mar 10, 2023 5:42 pm 
Neconectat
Ploaie
Ploaie

Nu a scazut nimic, nici temperatura si nici CO2. Uita-te la curba concentratiei de CO2 sa vezi ca e aceeasi, nu s-a evidentiat nimic.
Dar tot n-am inteles cum ar trebui sa se anuleze ireversibilitatea daca in emisfera nordica sunt emisii mai mari decat in cea sudica. Ce legatura are una cu alta?

Sus

MesajScris: Vin Mar 10, 2023 6:32 pm 
Neconectat
Weather Guru
Weather Guru

Chiar tu ai zis, emisferele comunica intre ele, nu e un sistem inchis. Si totusi an de an de an, atat CO2 cat si temperaturile sunt mai ridicate in emisfera nordica decat in cea sudica. Temperaturile ar reveni la normal daca, teoretizand, s-ar stopa toate emisiile pentru 5 ani. Si statiile meteo ar fi scoase in afara oraselor. Si s-ar reveni la masuratorile cu termometre clasice. Si Soarele ar avea aceeasi activitate ca acum 150 de ani. Si...

Sus

MesajScris: Vin Mar 10, 2023 9:29 pm 
Neconectat
Ploaie
Ploaie

Nu ar reveni la normal. Chiar daca emisiile s-ar stopa definitiv astazi si am avea de acum incolo doar emisii naturale, nivelul CO2 nu ar reveni la normal probabil ca nici dupa 1000 de ani.
Cantitatea de CO2 existenta acum se resoarbe foarte greu, pentru ca gazul asta e prezent la altitudini mari si e foarte greu sa fie absorbit.
Daca s-ar stopa azi emisiile temperaturile ar continua sa mai creasca de acum incolo probabil cateva sute de ani, pentru ca se pare ca inertia incalzirii este mare, nu creste imediat temperatura ca avem acum nu stiu ce nivel al CO2, ci efectul este intarziat.
Plus ca echilibrarea sistemului climatic necesita si el mult timp, pana cand se incalzesc si oceanele in adancime, pana cand se mai topesc din ghetari, toate astea implica timp mult.

Sus

MesajScris: Sâm Mar 11, 2023 10:31 am 
Neconectat
Weather Guru
Weather Guru

Doar presupuneri. Simulari de genul cu topitul ghetarilor, cresterea temperaturii cu 2 grade si cresterea nivelului oceanelor cu 2 metri s-au facut si in 1995 pentru 2020. Tu si Al Gore...
Astfel de teorii sunt cel mai mare afront la adresa stiintei, cat despre consensul global al oamenilor de stiinta, te rog, nu ma face sa rad.

Sus

Afişează mesajele de la anteriorul:  Sortează după  
Scrie un subiect nou Răspunde la subiect  [ 102 mesaje ]  Du-te la pagina Anterior  1 ... 3, 4, 5, 6, 7

Ora este UTC + 2 [ DST ]