Bai deci nu mai suport aceasta sintagma. Am facut cunostinta cu ea pe acest forum, am invatat ca ea pentru noi nu face nimic decat sa arunce aer cald si uscat dinspre Nordul Africii, extracarpaticul 0 barat, intracarpaticul cu ceva noroc mai primeste cate ceva de la ciclonii atlantici.
De regula ei ajung destul de uscati pe teritoriul Romaniei, fie si V, N sau Centrul acestuia.
Atlanticul e mare, e urias, doar e ocean fi-i-ar mama lui, Mediterana e mai mica, ea nu exista daca nu era Atlanticul, tehnic ea e parte din Atlantic, damn.
Amplasamentul nostru geografic are foarte, foarte mult de suferit din predominanta ciclogenezei atlantice, o predominanta fireasca la urma urmei, prin size comparison Mediterana vs Atlantic.
Nu stiu ce se intampla dar turbez de nervi, poate am avut prea multi ani in care circulatiile favorabile sudului Romaniei au predominat, regula pare sa fie a Atlanticului. Sau asa s-a instalat pe urmatorii XX ani.
In afara de diurnally driven, ceva sisteme slabite ratacite si iarna evident ploi de noiembrie, altceva nu mai exista. Vara Atlanticul arunca canicula, iarna vant rece si uscat cu mult soare, ceea ce mi se pare mai dezagreabil decat canicula din vara.
Cand aud iarna de circulatie de NV, paralizez pur si simplu. Vant nordic dinspre defileu la Bumbesti Jiu e cel mai rau semn care poate fi iarna.
Vara devine odioasa in perioada august-septembrie, cand si ambrozia, ragweed, care prolifereaza de pe urma incalzirii "globale" provocata de Atlantic si ma distruge cu alergia, AC-ul evident ca amplifica aceasta alergie, dar cum sa-l opresc daca vremea nu se raceste? Plosnitele imputite completeaza tabloul de vara tarzie si toamna.
AO, NAO, AMO, dracu sa le ia, ca oricate explicatii cauti, fazele nefavorabile pentru noi persista in draci, cate 2, 3 sau chiar 6 luni. Urasc faza asta cu Atlanticul si parametrii sai de imi vine sa cred si in conspiratii, pentru ca nu se poate asa ceva.
Protestez in primul rand fata de ierni. Am fi avut ceva cicloni asta iarna, de aici din Mediterana care parca a secat, dar lipsa anticiclonilor de cuplaj, recte Siberian si Scandinav, nu a putut instala iarna in extracarpatic, e prea dinamica circulatia de vest, evident din cauza Atlanticului.
In schimb balaria de anticiclon nord african exista tot anul, ce bine era daca disparea iarna cum dispare siberianul vara.
Nu, e o caracteristica absolut odioasa a SE-ului Europei unde ne aflam mai ales cei din extracarpatic. Suficient de odioasa incat sa fie nevoie sa ma mut pe alt continent, dar nu am cum si unde.
Scuze Andrei, dar nu mai pot, chiar nu mai pot. Ori e controlat artificial, ori e pur si simplu talamb acest Atlantic. Ca s-ar fi topit nu stiu ce calota si din cauza aia aerul rece aterizeaza numai in Atlantic, dracu sa-l ia, asta spun, dracu sa-l ia.