Dragilor, nu cred ca ar trebui sa privim lucrurile numai din perspectiva pasiunii pentru fenomenele meteorologice (mai mult sau mai putin intense).
Fie ca ne plac, fie ca nu, acestea fac parte din normalitate chiar daca pentru violenta unora suntem noi oamenii vinovati (defrisari masive, emisiile de CO2, pulberi s.a.).
Manipularea imenselor energii din atmosfera este cel putin periculoasa mai ales ca nu ne putem lauda deocamdata ca am descoperit toate tainele mediului inconjurator.
Stiati ca un nor Cumulonimbus bine dezvoltat poarta cu sine echivalentul catorva bombe de la Hiroshima?
Ce ar insemna ca noi sa intervenim in evolutia acestuia? Stim sigur ce dereglari poate produce interventia noastra (fie ea locala sau punctiforma) asupra atmosfarei?
Eu sunt de parere ca nu!
Am vorbit dealtfel si cu cativa meteorologi previzionisti care imi confirma parerea.
Prognoza meteorologica se bazeaza pe radare, sateliti si modele numerice care se valideaza (sau calibreaza) cu observatiile in timp de la statiile meteo.
Daca intervenim asupra parametrilor atmosferici ce valabilitate mai pot avea aceste modele numerice? Mai pot fi aplicate?
Cine ne poate garanta ca manipuland parametrii fizico-chimici ai atmosferei intr-o zona a tarii nu producem dereglari majore in altele?
Daca stiinta s-a dezvoltat intr-atata de ce americanii nu fac sa ploua in Atacama, tarile arabe in Sahara, China si Mongolia in Gobi... etc. ?
Consider aceasta lege numai un mod de a se mai imbogati cativa "alesi".
Cu cativa ani in urma un centru de rachete antigrindina de la unii din vecinii nostri, dupa ce au epuizat stocul de iodura de argint (folosit ca nuclee de condensare) s-au gandit ca e mai ieftina si mai usor de produs iodura de plumb "care nu este deloc poluanta".
Oare acest lucru nu se poate intampla si la noi avand in vedere inventivitatea romaneasca in materie de "economii"?
La noi chiar si institutiile de stat (sau mai ales) fac economii in detrimentul calitatii, protectiei mediului si a propriilor angajati!
Consider ca ar fi fost necesara o dezbatere publica a acestui act normativ inainte de a fi supus aprobarii de catre Legislativ.
Comunitatea stiintifica din Romania (mai ales cei fara implicare politica sau financiara directa) dar si societatea civila trebuiau consultate in privinta implicatiilor acestei legi.
Dar, cum spune un cunoscut om de televiziune_ traim in Romania si....
