Ce-i veni si lui sorinfin, sa scrie romana cu caractere slavone. Nu m-as fi asteptat niciodata la asa ceva.
Am avut un vecin si fin totodata, cu origini sarbesti, bun prieten de familie, care din pacate a murit pe 1 iunie 2009 de ziua lui la varsta de 60 de ani din cauza VODCII pe care a consumat-o frenetic in ultimii 10 ani cand devenise alcoolic. Dar un om foarte placut si citit totodata, mi-a expus o teorie interesanta, el cunoscand slavona veche, cum ca romanii sunt tot un popor slavon ca si bulgarii, ucrainienii sau rusii, n-avem noi nici o treaba cu latinitatea. Omul asta a vizitat multe tari printre care si Italia, si acolo au ras cand a zis ca romanii sunt latini, ca cica ce treaba aveti voi cu latinitatea, ca nici noi italienii nu suntem latini, ci suntem italicii care am venit din Nord.
Teoria omului asta era ca suntem un amestec de slavi, pecenegi si cumani, chestia cu latinii e o tampenie. Si se si vede ca noi suntem mai degraba balcanici decat latini. Ca toate acele popare migratoare care au urmat dupa retragerea romanilor (retragerea Aureliana) ne-au terminat in sensul ca ne-au slavizat de tot. Tot pe aceasa tema s-a mai discutat ca ardelenii au influente de la unguri, nemti, sasi, secui, iar sudistii stiu bijnitza de la turci mai mult.
Parerea vecinului meu era ca limba romana s-a latinizat prin reformele lui Cuza si prin generatia de la Paris a lui Balcescu, s-a mai frantuzit de fapt, inainte de asta romana era o limba la fel de slavona ca si rusa. Si uite ca alfabetul chirilic cu care a fost scrisa multi ani romana e inca un argument in favoarea originii noastre slavone. Argumentul vecinului era ca multe denumiri de localitati de la noi provin din slavona, si mi-a spus ce inseamna fiecare denumire. Iata pe cele pe care mi le mai amintesc:
- Slatina: sla=sare; tina= pamant, deci pamant sarat si nu provine de la "stela latina" cum ar sustine latinistii
- Iasi inseamna a manca
- Brasov inseamna "ceva bun"
- Rabnitza= pescarie
- denumirea comunei Comana ar proveni de la cumani
- Bolintin= pamant bun; bolin=bun si tin= pamant
- Bistrita= apa repede, itza=apa; bistr=repede, de aici si Bastroe, canal rapid cum ar veni
- Dambovita= apa care vine de pe un damb, un deal
- Prahova= aici n-a stiut prea bine, dar a zis ca Prah inseamna praf
- Ialomita= apa care vine incoa; ialo=incoace
- denumirile de Ramnic provin din turca
- Caracal= ureche neagra

e din turceste, n-are treaba cu Antonius Caracalla, cum se cheama unul din bulevarde
- Cerna-voda= apa neagra, tot asa este si cerno-more= Marea Neagra sau Cerno-bal- soare negru
- Targoviste- ceva legat de targ, de asemenea in Bulgaria avem inca un Targoviste, si in Croatia inca o Slatina
- Vecernie, termen bisericesc, inseamna slujba de seara
Mai erau cateva dar le-am uitat, parca imi spusese si de Resita ce inseamna, clar ceva lega de ita, adica apa.