ema-ema scrie:
Doamna Aurora,
Avand in vedere cunostintele mele limitate in domeniul meteorologiei, nu ma descurc cu interpretarea graficelor meteorologice, a hartilor sinoptice, etc, insa cred ca pot identifica destul de bine norii care pot genera fenomene deosebite, desi stiu ca ar trebui sa-mi imbunatatesc cunostintele meteorologice.
De la varsta de de 9-10 ani am inceput sa invat cum arata norii cumulus obisnuiti care nu aduc precipitatii si fenomene insemnate, de norii aducatori de ploi bogate. Pot recunoaste norii cumulus congestus si cumulonimbus de la distante mari, daca am suficient camp vizual, dar din ochi nu pot preciza asa cum trebuie zona in care vor fi precipitatiile.
Pe internet am vazut multe fotografii interesante cu nori cumulonimbus care se transformau in supercelula avand o evolutie in spirala pe verticala, foarte bine definiti si care difera clar de norii Cb obisnuiti. Asaceva nu cred ca am vazut niciodata in realitate.
PE 11 IULIE 2007 AM VAZUT TOTUSI CEVA ASEMENATOR CU O SUPERCELULA, DAR DE MICI DIMENSIUNI.
A fost o zi caniculara, iar dupa-amiaza cerul s-a inorat treptat din S-V si S-E. Fenomenele interesante au aparut dupa ora 7 seara.
Din pacate nu am fost afara, iar eu stau intr-un careu de blocuri care-mi limiteaza mult orizonturile.
In partea de S si S-V, daca zic bine, s-a conturat un nor negru ca noaptea, care parea circular,foarte bine delimitat pe cerul acoperit de nori gri, despre care cred ca erau altocumulus . Eram in legatura cu cineva din Bucuresti, fara pregatire in domeniu, care sustinea ca norul era relativ circular. Vantul prezenta intensificari sustinute, iar baza norului ( circular). avea un fel de inele slav definite, asemenatoare cu cele care le are supercelula la baza ! In cadrul norului, adica acolo unde erau acele inele, dar cred ca in straturile lui superioare era o activitate orajoasa foarte puternica. Se vedeau flesh-uri incontinuu, de mici dimensiuni si cu zgomot slab. Era foarte spectaculos, si tremuram de emotii si bucurie , crezand ca ar putea fi o supercelula adevarata, insa nimeni nu mi-a confirmat asaceva.
Pe masura ce norul a inaintat incet pre noi, a inceput sa se extinda si sa se subtieze tot mai repede, fara sa produca precipitatii si nici fulgere spectaculoase, asa cum producea la inceput. Norul a acoperit cerul, insa ploaia a inceput treptat si a fost totusi torentiala, dar fara grindina si vant foarte puternic, asa cum crezusem initial.
Astept si parerea dumneavoastra, daca se va putea.
Va multumesc!
Este foarte greu sa-ti confirm acum ca ceea ce ai vazut tu atunci a fost o supercelula. Daca tin bine minte (eram la Iasi la o scoala de vara) atunci a fost o furtuna puternica in Bucuresti care a produs si victime, dar nu pot sa stiu, fara sa vad din urma datele radar, daca a fost supercell sau nu si cu atat mai putin exact cea pe care ai vazut-o tu. Daca vedeai fulgere dar zgomotul era slab, sigur sursa lor se afla in departare (alt cartier?). Spui ca s-a innorat dinspre sud, sud cazuri tipice de advectii calde si umede mediteraneene, instabile, care se manifesta pe regiuni mai intinse din sud, nu doar la Bucuresti. Daca vreodata o sa dau peste datele radar de atunci, o sa-ti scriu.