forum meteorologie, starea vremii, climatologie

Partners

Portal meteorologie   Galerie meteo   Meteo chat   Model WRF-RoMetEx   RSS  
Acum este Dum Mai 24, 2026 10:37 pm

Ora este UTC + 2 [ DST ]

Scrie un subiect nou Răspunde la subiect  [ 14195 mesaje ]  Du-te la pagina Anterior  1 ... 449, 450, 451, 452, 453, 454, 455 ... 947  Următorul
Autor Mesaj
 Subiectul mesajului: Re: Starea vremii in Oradea
MesajScris: Mar Noi 27, 2012 12:50 am 
Neconectat
Tornada
Tornada

Atunci o luam conform Constitutiei care zice asa:

Din punct de vedere istoric, există 3 provincii tradiționale: Valahia (formată din regiunile Oltenia, Muntenia și Dobrogea), Moldova și Transilvania (formată din regiunile Banat și Transilvania).

Sus

MesajScris: Mar Noi 27, 2012 12:52 am 
Ba o putem, ca astia au schimbat-o, Crisana e impartita de cele 2 tabere, Banat si Transilvania de Nord, ca asa vrea Bucurestiul, ca asa putem accesa fonduri europene pe dezvoltare regionala, adica sa se pompeze tot in Cluj si Timisoara si restul firimituri, ce mai ramane de la masa bogatilor.
Mai duca-se dracului cu impartelile lor idioate.

Sus

MesajScris: Mar Noi 27, 2012 12:52 am 
Neconectat
Mr. Green
Mr. Green

Pai vezi, depinde de context: politic, istoric, geografic, social..etc. Cel meteorologic conteaza mai putin. Mai demult Covasna sau doar Intorsura Bz. era alipita la Muntenia.

Sus

MesajScris: Mar Noi 27, 2012 12:55 am 
Neconectat
Tornada
Tornada

eugenraduoradea scrie:
Ba o putem, ca astia au schimbat-o, Crisana e impartita de cele 2 tabere, Banat si Transilvania de Nord, ca asa vrea Bucurestiul, ca asa putem accesa fonduri europene pe dezvoltare regionala, adica sa se pompeze tot in Cluj si Timisoara si restul firimituri, ce mai ramane de la masa bogatilor.
Mai duca-se dracului cu impartelile lor idioate.

Pana la urma se va ajunge la o mare harababura.Intr-un timp aveau de gand sa desfiinteze judetele :lol:

Chestia e ca mai ales in meteorologie e bine ca se mentine exprimarea strict pe regiuni, altfel s-ar alege praful de prognoza.

Apropo de ce zice Ovidiu cu Covasna, aia se mai cred oare in Romania?Dar aia din Harghita? Nu de aia da s-a cam ales praful pe acolo.

Ultima oară modificat de supercell pe Mar Noi 27, 2012 1:04 am, modificat 1 dată în total.

Sus

MesajScris: Mar Noi 27, 2012 1:03 am 
Pai ce baroni sunt aia fara teritoriu.
Ce baroni locali, baroni regionali, guvernatori de provincii, in imparatia Ponta-Antonescu.
Sa vedeti voi schimbat de constitutie si numire de sefi locali la nivel de regiuni.
Planul uslas este de arondare a tuturor, politic, economic, dtpdv.
Scapam de marele drac, Basescu cazangiul si dam de toata dracimea.

Sus

MesajScris: Mar Noi 27, 2012 1:05 am 
Dpdv meteorologic noi suntem in Transilvania Nord cea mai calda zona, purtatorul de drapel tropical la nivel de polul nord clujean. :lol:

Sus

MesajScris: Mar Noi 27, 2012 1:08 am 
Neconectat
Tornada
Tornada

Lasa Eugen ca se vede bine din Cluj ce se intampla la Oradea si in Crisana in general, o mica geana aruncata peste Apuseni si aia e.Un fleac, te-au ciuruit :lol:

Sus

MesajScris: Mar Noi 27, 2012 2:58 am 
Neconectat
Weather Guru
Weather Guru

Am mai spus-o pe asta cu interiorul arcului carpatic. Crisana si Banatul NU sunt in interiorul arcului carpatic! Au acelasi statut de "exteriorul arcului" carpatic dpdv geografic la fel ca Moldova, Dobrogea, Muntenia si Oltenia. Din pacate vad ca eroarea asta nu moare niciodata.
O sa si demonstrez, daca e mai greu.

linia punctata = Carpatii
1 - exteriorul arcului carpatic
2 - interiorul arcului carpatic
3 - acolo nu sunt nici un fel de Carpati, deci Banatul si Crisana NU se afla in nici un INTERIOR de arc carpatic! Logic! Eventual in interiorul arcului carpato-dinaric, dar deja e prea mult sa vorbim la o asemenea scara! Si ala deja e cerc (sau ce-o fi), nu mai e arc. Poate insasi denumirea de "arc" deruteaza. Daca nu erau Apusenii nu mai exista nici un interior de arc carpatic.

Imagine

Sper ca am lamurit treaba asta o data si pentru totdeauna. Scuzati-mi reprezentarea copilareasca, dar n-am photoshoape sau alte minuni.

Sus

MesajScris: Mar Noi 27, 2012 6:40 am 
Neconectat
Mr. Green
Mr. Green

FALS.
Expresia interiorul arcului carpatic se refera la zona de dincoace sau dincolo (pentru cei din sud sau est) de Carpatii Meridionali si Orientali si pana la granite, in cazul Romaniei. Este o similitudine intre arcul de cerc si arcul carpatic, poate ca de acolo au s-au inspirat. Asa e definit si asa se foloseste la nivel global.
http://www.google.ro/imgres?q=carpathia ... ,s:0,i:149
http://ro.wikipedia.org/wiki/Mun%C8%9Bii_Carpa%C8%9Bi

COnform wikipedia ro sau eng:
Citat:
Carpații cuprinși între Bazinul Vienei (care-l separă de lanțul alpin) și culoarul Timokului (care îl separă de Stara Planina, în Peninsula Balcanică) formează un arc cu o lungime de 1500 km și o lățimea maximă de 130 km, desfășurându-se pe 6° în latitudine și aproximativ 10° în longitudine. Munții se întind pe teritoriul a opt state: Austria, Cehia, Slovacia, Polonia, Ungaria, Ucraina, România și Serbia.

Imagine

Daca e cum zici tu atunci ar trebui sa fie ceva de genul:

Imagine

Sus

MesajScris: Mar Noi 27, 2012 9:46 am 
La Oradea bifam una din cele mai calde nopti din tara ale acestei nopti meteorologice, zona noastra a fost oricum cea mai calda pe tot parcursul noptii, o medie a celor 12 ore ce depaseste 10 grade.
Temperatura a oscilat intre o minima de 9,3 si o maxima de 11,5 grade.
Cer noros pe tot parcursul noptii, cu nori de altitudine medie.
Vantul a batut cu o viteza intre 7 si 18 km/h, preponderent dinspre sud si est-sud-est.
Presiunea a scazut de la 1017 la 1014 milibari.
Umezeala sub 75% in toata perioada.

Sus

MesajScris: Mar Noi 27, 2012 11:45 am 
Neconectat
Weather Guru
Weather Guru

Pai da, termenul "arc" confuzeaza, exact ceea ce ziceam.

Sus

MesajScris: Mar Noi 27, 2012 1:10 pm 
Resita si Oradea domina spectrul termic la orele amiezii.
12-13 grade la Oradea, cer noros, nelipsitii altocumulus translucidus si opacus, vant 14 km/h dinspre sud-sud-est.
13 grade la Resita.

Sus

MesajScris: Mar Noi 27, 2012 3:44 pm 
Neconectat
-40 °C
-40 °C

Totul depinde de natiunea care vorbeste.Din punctul de vedere al vechiului imperiu austriac si apoi perioada dualista austro-ungara, regiunile erau aceastea de mai jos.

Imagine

Rosu: Ardeal/Transilvania

Mov: Maramures

Albastru: Satmarul

Maro: Bihorul

Verde inchis: Banatul/Banatul Timisoarei

Verde deschi: Bucovina

Dintre toate acestea, cele recunoscute cu statut aparte pana la 1867 cand a inceput perioada dualista si tot ce-a insemnat mai sus a fost alipit Ungariei, au fost Ardealul in granitele cu rosu, aceasta e de fapt Transilvania istorica si care a functionat cateva sute de ani ca stat independent si Banatul Timisan, care nu era independent, dar avea o larga autonomie si mult timp a facut parte din Imperiul Otoman.Restul sunt doar regiuni istorice ale vechiului Imperiu Habsburgic.Daca ne vom uita pe vechile harti, vedem ca apar doar Transilvania si Banatul, iar dincolo de Apuseni era Hungarn.

Din punctul de vedere romanesc vedem ca regiunile apar putin diferit.Ardealul ramane in mare masura la fel, dar dispare Satmarul inglobat in Maramures, Bihorul si Aradul formeaza Crisana, termen inexistent pt maghiari si austrieci, iar Banatul ramane in mare la fel.Si in aceste regiuni avem multe "tari" sau tinuturi cum vrem sa le zicem.Din acest punct de vedere Moldova si Valahia sa-i zic asa, Muntenia+Oltenia sunt mult mai omogene.Noi avem Tara Barsei, Tara Fagarasului, Tara Motilor, Tara Hategului, Tinutul Padurenilor, Tinutul Secuilor si ar mai fi, toate cu destul de multe diferente intre ele.2 lucruri insa unesc tot acest amalgam, limba si religia.

Sus

MesajScris: Mar Noi 27, 2012 4:48 pm 
Neconectat
Mr. Green
Mr. Green

Legat de arcul carpatic, eu astept pareri de la oameni avizati: geografi, meteorologi, cercetatori britanici etc. :)
Pe net nu prea se aminteste de arcul carpatic, iar unde se face referire de arc carpatic e dupa exemplul dat de mine.

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Mar Noi 27, 2012 6:23 pm 
Neconectat
EF-5
EF-5

Ce ma enerveaza cand se pun poze late si trebuie sa tot trag de o bara stanga-dreapta ca sa citesc cum e acum romanul lui Sorin. Site-urile cer monitor 16:9.

Sus

Afişează mesajele de la anteriorul:  Sortează după  
Scrie un subiect nou Răspunde la subiect  [ 14195 mesaje ]  Du-te la pagina Anterior  1 ... 449, 450, 451, 452, 453, 454, 455 ... 947  Următorul

Ora este UTC + 2 [ DST ]