forum meteorologie, starea vremii, climatologie

Partners

Portal meteorologie   Galerie meteo   Meteo chat   Model WRF-RoMetEx   RSS  
Acum este Joi Mar 27, 2025 4:02 pm

Ora este UTC + 2 [ DST ]

Scrie un subiect nou Răspunde la subiect  [ 15765 mesaje ]  Du-te la pagina Anterior  1 ... 992, 993, 994, 995, 996, 997, 998 ... 1051  Următorul
Autor Mesaj
 Subiectul mesajului: Re: PROGNOZE
MesajScris: Joi Apr 04, 2024 11:20 am 
Neconectat
Tornada
Tornada

dan2013 scrie:
supercell scrie:
Problema centrala pluviometrica a sudului e lipsa ciclonilor mediteraneeni transbalcanici; fara ei e greu, domina prafuiala.Doar niste nuclee reci de altitudine ar mai face treaba, dar nu la acelasi nivel.Mai e si varianta celulelor de convectie termica mai incolo dar asa, la loterie :)

Scurt pe doi si la obiect: nu ai frig, (mase de aer rece deasupra Marii Mediterane) nu prea ai cum sa ai precipitatii importante cantitativ si cicloni in extracarpaticul Romaniei, indiferent de luna din an in care te afli.

Problema secetei extreme si a deficitului de cicloni din extracarpaticul Romaniei din ultimii ani este direct si strans legata de temperaturile si mediile termice extrem de ridicate ale ultimiilor 5-7 ani din Romania si de morisca aia Atlantica fara oprire (de aici si vantul de vest uscat, mai tot timpul in sudul si sud-vestul tarii), vede-l-as inghetat de ocean....

In miezul verii oricum nu ciclonii mediteraneeni ar fi vedetele , dar tot obisnuiau sa mai fie.Ciclonii atlantici ce traverseaza Europa Centrala catre noi vor fi de interes se pare, asta cand nu se va intinde blocajul a la iulie 2022 :)

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Joi Apr 04, 2024 4:11 pm 
Neconectat
EF-5
EF-5

Aia iau bine GJ, CS, MH dar OT-ul doar il sterg pe VNV. Sau pot rata complet, depinde de traiectorie.

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Lun Apr 08, 2024 12:40 pm 
Neconectat
EF-5
EF-5

Sperante de ploi si racoare din 17 aprilie incolo.

Sus

Subiectul mesajului: Re:
MesajScris: Lun Apr 08, 2024 2:08 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

Neaceasca85 scrie:
Sperante de ploi si racoare din 17 aprilie incolo.

Da, dar asociate unor cicloni atlantici, deci nu se stie ce si cum.Se cam prefigureaza un aprilie stil 2018 :)

Sus

MesajScris: Lun Apr 08, 2024 2:35 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

Dar aprilie ala fierbinte 2018, a venit dupa un martie hibernal si cu temperaturi de -20 de grade. Acum februarie si martie au fost extrem de calde...Nu e nici o problema mai urmeaza si aprilie.

Sus

Subiectul mesajului: Re: Re:
MesajScris: Lun Apr 08, 2024 5:28 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

supercell scrie:
Da, dar asociate unor cicloni atlantici, deci nu se stie ce si cum.Se cam prefigureaza un aprilie stil 2018 :)

Deci daca ati inceput inca de pe acum cu "cicloni atlantici" este clar atunci ca nu va cadea niciun strop de apa din cer luna asta pe nicaieri la sud de Meridionali si la est de Orientali.... Iar "ciclon atlantic" se traduce automat in canicula si seceta + arsita extrema, deci cel mai probabil 30/ +32 grade C la umbra in tot extracarpaticul intre 17 aprilie si 25 aprilie 2024.... ,
tot ce implica notiunea de Atlantic inseamna nenorocire/napasta/seceta/arsita pentru extracarpatic si boiereala pentru VCN.
Ce n-as da sa nu mai existe gunoiul ala de ocean, sau macar sa fie inghetat complet pe toata suprafata acestuia... Numai Irlanda si Islanda ia crema din acel ocean.

Sus

MesajScris: Lun Apr 08, 2024 7:39 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

mircead scrie:
Dar aprilie ala fierbinte 2018, a venit dupa un martie hibernal si cu temperaturi de -20 de grade. Acum februarie si martie au fost extrem de calde...Nu e nici o problema mai urmeaza si aprilie.

Adevarat dar se pare ca 2024 vrea numai top top la caldura, are un OCD setat pe asa ceva :)

Sus

MesajScris: Lun Apr 08, 2024 7:40 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

dan2013 scrie:
supercell scrie:

Deci daca ati inceput inca de pe acum cu "cicloni atlantici" este clar atunci ca nu va cadea niciun strop de apa din cer luna asta pe nicaieri la sud de Meridionali si la est de Orientali.... Iar "ciclon atlantic" se traduce automat in canicula si seceta + arsita extrema, deci cel mai probabil 30/ +32 grade C la umbra in tot extracarpaticul intre 17 aprilie si 25 aprilie 2024.... ,
tot ce implica notiunea de Atlantic inseamna nenorocire/napasta/seceta/arsita pentru extracarpatic si boiereala pentru VCN.
Ce n-as da sa nu mai existe gunoiul ala de ocean, sau macar sa fie inghetat complet pe toata suprafata acestuia... Numai Irlanda si Islanda ia crema din acel ocean.

Aceeasi geografie a fost si in trecut, dar daca sinopticul e altul n-ai ce sa ii faci, asa ca vorbim de cicloni de atlantici pentru ca doar ei sunt in peisaj.Mai ar trebui sa fie altfel, deci asteptam, poate poate :)

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Lun Apr 08, 2024 8:11 pm 
Neconectat
EF-5
EF-5

20 mai-20 iulie, that's all, there is, aia inseamna un an intreg de fenomene, un an intreg mancatiash, si nu cine stie ce fenomene. In afara perioadei 20 mai-20 iulie, nu am ce sa mai astept, nu am de ce sa ma mai intereseze vremea sau vreo prognoza. Este oribil si nasol.

In 2022 a fost pe 30 mai, deci pot zice asta chiar daca supercell va zice ca 2024 nu va fi ca 2023. Slatina e oricum foarte pretentioasa si greu de penetrat de fenomene, asa ca daca situatia generala este praf, nu am ce pretentii sa am.

Sus

Subiectul mesajului: Re:
MesajScris: Mar Apr 09, 2024 7:17 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

Neaceasca85 scrie:
20 mai-20 iulie, that's all, there is, aia inseamna un an intreg de fenomene, un an intreg mancatiash, si nu cine stie ce fenomene. In afara perioadei 20 mai-20 iulie, nu am ce sa mai astept, nu am de ce sa ma mai intereseze vremea sau vreo prognoza. Este oribil si nasol.

In 2022 a fost pe 30 mai, deci pot zice asta chiar daca supercell va zice ca 2024 nu va fi ca 2023. Slatina e oricum foarte pretentioasa si greu de penetrat de fenomene, asa ca daca situatia generala este praf, nu am ce pretentii sa am.

Exact cum am mers si pe faptul ca primavara asta nu va fi ca cea de anul trecut.In afara de anul asta, veri venite dupa El Nino de top au fost 2016 sau 1998.Genul asta de veri nu incurajeaza valori termice foarte ridicate si chiar tind sa scoata furtuni puternice.Eventual disconfortul poate veni in prima parte a verii prin umiditate pentru ca, daca se respecta traditia, mai si prima jumatate a verii vor fi furtunoase, iar august ramolit si prafuit, cu o circulatie dinspre Asia Mica, fara valori deosebite de temperatura, dar cu canicula gen picatura chinezeasca :)

Sus

MesajScris: Mar Apr 09, 2024 7:30 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

supercell scrie:
Exact cum am mers si pe faptul ca primavara asta nu va fi ca cea de anul trecut.In afara de anul asta, veri venite dupa El Nino de top au fost 2016 sau 1998.Genul asta de veri nu incurajeaza valori termice foarte ridicate si chiar tind sa scoata furtuni puternice.Eventual disconfortul poate veni in prima parte a verii prin umiditate pentru ca, daca se respecta traditia, mai si prima jumatate a verii vor fi furtunoase, iar august ramolit si prafuit, cu o circulatie dinspre Asia Mica, fara valori deosebite de temperatura, dar cu canicula gen picatura chinezeasca :)

Unde furtuni , la vara calendaristica, ca vara vara este venita din februarie? Poate doar la altitudini foarte mari, pe munti, unde este intensificarea orografica, dar probabil ca nici pe acolo.

Nu vad nicio speranta in viitor, nicio luminita de la capatul tunelului iadului asta fierbinte-secetos-desertic in care a intrat tot sud-estul Europei :cry: .

Daca acum avem constant, si fara nicio masa de aer calda mai importanta deasupra noastra, valori zi de zi de peste 27-28 grade C in nordul si-n nord-vestul tarii, plus ca nu ploua deloc in aceasta perioada, desi in mod normal in alti ani erau inundatii pe timpul asta, la vara sigur din sub +43, +46 grade C la umbra nu ne scoate in toate cele 3 luni calendaristice, si posibil si-n septembrie sa fie numai peste +40 C :cry: .
Sincer, eu sunt satul de clima din tara asta. Vegetatia este deja peste tot la nivel de inceput de luna mai, desi abia suntem la inceput de aprilie. :(

De la un an la altul si mai ales de la o luna la alta este din ce in ce mai rau.

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Mie Apr 10, 2024 1:37 pm 
Neconectat
EF-5
EF-5

Primavara calda si vara moderata, avem exemple, 1998, 2002, 2016. Mai bine sa fie tropicalizat acuma cand oricum am avea doar ploi tomnatice, si sa avem furtuni in sezon mai tarziu.

Sus

MesajScris: Mie Apr 10, 2024 2:48 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

Eu nu cred ca mai exista regulile vechi, statistica si asocierile climatice din trecut nu se mai aplica deloc. Suntem in teritoriu nou acum si se intampa ce se intampla.

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Mie Apr 10, 2024 3:15 pm 
Neconectat
EF-5
EF-5

Maria Sa Atlanticul cu cea mai crescuta activitate din istorie.

Sus

MesajScris: Mie Apr 10, 2024 8:16 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

gogulica scrie:
Eu nu cred ca mai exista regulile vechi, statistica si asocierile climatice din trecut nu se mai aplica deloc. Suntem in teritoriu nou acum si se intampa ce se intampla.

Fair enough dar ma gandesc ca macar la fenomenele de vara ar trebui sa se mai respecte asocierile :)

Sus

Afişează mesajele de la anteriorul:  Sortează după  
Scrie un subiect nou Răspunde la subiect  [ 15765 mesaje ]  Du-te la pagina Anterior  1 ... 992, 993, 994, 995, 996, 997, 998 ... 1051  Următorul

Ora este UTC + 2 [ DST ]