forum meteorologie, starea vremii, climatologie

Partners

Portal meteorologie   Galerie meteo   Meteo chat   Model WRF-RoMetEx   RSS  
Acum este Sâm Feb 15, 2025 10:29 pm

Ora este UTC + 2 [ DST ]

Scrie un subiect nou Răspunde la subiect  [ 290 mesaje ]  Du-te la pagina Anterior  1 ... 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12 ... 20  Următorul
Autor Mesaj
 Subiectul mesajului: Re: Cold air pools in Romania: masuratori, noi descoperiri e
MesajScris: Vin Apr 02, 2021 9:12 am 
Neconectat
Weather Guru
Weather Guru

Raspuns corect :)

Sus

Subiectul mesajului: Re: Cold air pools in Romania: masuratori, noi descoperiri e
MesajScris: Vin Apr 02, 2021 9:52 am 
Neconectat
Furtuna
Furtuna

Merci :)

Sus

MesajScris: Vin Apr 02, 2021 10:19 am 
Neconectat
Mr. Green
Mr. Green

Era si tare greu. :lol:

Boitos si Barisca cum au prestat? Din poze zonele par a avea potential cu zapada pe sol.

Sus

MesajScris: Vin Apr 02, 2021 1:25 pm 
Neconectat
Weather Guru
Weather Guru

Din pacate in Barisca e al treilea an cu ghinion...pe logger am date doar pana in 6 noiembrie, apoi a murit. :(

Sus

MesajScris: Dum Apr 18, 2021 2:49 pm 
Neconectat
Weather Guru
Weather Guru

Am recuperat si loggerele din Poiana Vartop si Humpleu. Pe 21 martie au fost niste minime absolut senzationale, -33,1 grade in Vartop si -33,0 grade in Humpleu, cu mult sub cea mai rece dolina din Padis, care a avut -30,4. Atunci in seara de 17 ianuarie nu a fost asa de frig ca in Padis, au intrat mai repede norii + mai putina zapada proaspata. Dar tot a prestat ok cu -38 in Vartop si -37 Humpleu.

Pe 9 aprilie Vartopul a coborat pana la -22,8, sub recordul national cu nu mai putin de 8,4 grade. Din pacate chiar in 9 aprilie s-a umplut memoria loggerelor, altfel ieri dimineata cred ca a fost mult mai frig, poate -25.

Sus

MesajScris: Mie Apr 21, 2021 11:43 pm 
Neconectat
Weather Guru
Weather Guru

Cine e pasionat de statistici si de frig, there you go, raportul final al sezonului 2020-2021. :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: (clic pe link pt vizionare, nu e nevoie de download)

https://www.dropbox.com/s/iscejcgr7cwsw ... .xlsx?dl=0

Mai am de recuperat cateva loggere din Orientali, dar pentru Apuseni, unde sunt cele mai reci locuri din tara, raportul e complet.

Sus

MesajScris: Joi Apr 22, 2021 8:06 am 
Neconectat
Mr. Green
Mr. Green

Sa inteleg ca vedeta este Varasoaia, cu acea valoare de -39.2 din 17 ianuarie? Poate a si beneficiat de cele mai favorabile conditii. Pacat ca nu a mai scazut inca 0.8 grade pentru suma rotunda.

Sus

MesajScris: Joi Apr 22, 2021 5:20 pm 
Neconectat
Weather Guru
Weather Guru

Da, clar nu au beneficiat de conditii similare, desi in linie dreapta sunt doar 9 km intre Varasoaia si Humpleu/Vartop. Intre Humpleu si Vartop distanta e de 1 km.
Mai jos un grafic cu mersul temperaturii intre 17 ianuarie 00:00 si 18 ianuarie 09:00. Ce e interesant e ca, desi nu avea adapost de radiatie, Varasoaia a coborat masiv chiar de la pranz, iar temperaturile dupa 9 dimineata nu au mai trecut de -20 de grade. 8O In conditiile in care Vartopul, tot fara adapost de radiatie, a urcat pana la +10 grade (la aceeasi ora in Varasoaia erau vreo -25). 8O 8O In Vartop a coborat 20 de grade intr-o ora, de la +10 la 15:10 la -10 la 16:10, iar la 17:10 erau deja -20.
Imediat cum soarele a coborat dupa brazi calitatea fantastica a zapezii din acea zi a facut ca radiatia negativa sa fie brutala chiar si cu multe ore pana la apusul soarelui. :!:

In atmosfera libera erau aprox -12 grade la altitudinea dolinelor, adica in jur de 1300 de metri - temperatura la care s-a si ajuns dupa ce s-a acoperit cu nori. Humpleul si Vartopul au plecat de la o temperatura mult mai ridicata si au avut foarte mult de recuperat, prea mult ca sa bata Varasoaia inainte de ora 23.
In Humpleu inversiunea s-a mentinut cu mult dupa ce au intrat norii, groapa e adanca tare si a luat ceva sa se sparga, curba cresterii e mult atenuata fata de celelalte doua.
Judecand dupa curba scaderii, cu inca doua ore de senin Vartopul ar fi ajuns si depasit Varasoaia.

Imagine

Vartopul in conditii ideale, identice in toate dolinele, cred ca e regele frigului in Romania daca ne referim la minime absolute. Si e si destul de accesibil, 2,5 km de mers pe jos de la drumul asfaltat ce duce la Doda Pilii. In ceea ce priveste mediile, Humpleul e cel mai tare si cred ca bate si Vf Omu la media multianuala.

Sus

MesajScris: Mar Mai 18, 2021 5:29 am 
Neconectat
Weather Guru
Weather Guru

Am recuperat loggerul de la Lucina si de cand fac eu masuratori in locuri reci nu am mai fost asa de impresionat. Minima sezonului -32,6 inregistrata pe 19 februarie, ceea ce e remarcabil fiind o depresiune deschisa. Ma asteptam la -29, poate -30. Dar nu asta e cel mai tare. Mi-au atras atentia 2 evenimente:

1. Foehnul din 19 februarie dimineata, inainte de rasaritul soarelui. La 05:15 erau -30,8 grade, iar la 06:15 erau +3,3 grade. 8O O crestere de 34 de grade intr-o ora, cu un maxim de 10 grade crestere in 6 minute. Ma intreb cum s-o fi simtit live. Maxima a fost tot inainte de rasarit, +7,1 iar amplitudinea termica totala provocata de foehn a fost de 40 de grade! M-am uitat pe reanaliza si t850 in zona aia era -4, deci clar foehn. Si o inversiune de 28 de grade la ora inregistrarii minimei.

2. Temperatura din 2 martie. A fost innorat toata noaptea, apoi s-a inseninat in preajma rasaritului, dar in loc sa creasca, temperatura a tot cazut, pana la o minima de -28,1 grade in jurul orei 13. 8O Ce potential radiativ o fi fost in ziua aia si in martie, cand deja insolatia e ridicata, e greu sa-mi explic. Iar aici t850 era +2 la ora inregistrarii minimei, deci o inversiune record pt noi de 30 de grade. A batut la fund dolinele, unde am inregistrat inversiuni de 'doar' 25-26 de grade. Basca si in timpul zilei, PCAP de senzatie. Ah, si o diferenta la minima de nu mai putin de 20 de grade fata de Poiana Stampei, care a avut parte de senin de asemenea.
Nu cred ca e riscul ca loggerul sa fi fost prea aproape de zapada, era la 1,5 m de suprafata unui parau care probabil topeste oricum mare parte din zapada. Plus ca acolo nu a nins foarte mult sezonul asta, daca sa fi avut juma de metru stratul, nu mai mult.

Am amplasat acolo acum loggerul Gsm, pt ca e semnal bun 2g. Deja a livrat, -1,3 in dimineata asta inainte sa intre norii 8/8. :) E foarte expus fiind chiar langa drum, dar am riscat...

https://ibb.co/cQ9tqmL

https://ibb.co/thMjsdj

Am mai gasit si un petic de zapada pe la 1100m:

https://ibb.co/FxBPvYs

Sus

MesajScris: Dum Mai 23, 2021 10:34 pm 
Neconectat
Weather Guru
Weather Guru

Am adaugat Lucina in raportul pe iarna 2020-2021. Pt amplitudini zilnice am luat referinta Poiana Stampei, pentru inversiuni am luat Bucin, desi nici una nici alta nu sunt cele mi bune pt comparatie, cum e de exemplu Rosia Montana pt dolinele din Apuseni. In realitate atat inversiunile cat si amplitudinile la Lucina au fost mai ridicate.

https://www.dropbox.com/s/iscejcgr7cwsw ... .xlsx?dl=0

Sus

MesajScris: Dum Mai 23, 2021 11:14 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

Fenomenal, bravo. Nu e chiar dolină ca în Apuseni, nu? Cît e diferența în altitudine a zonei pe un disc de 1 km?

Sus

MesajScris: Dum Mai 23, 2021 11:47 pm 
Neconectat
Weather Guru
Weather Guru

Nu, depresiunea e deschisa spre est. Senzorul il am amplasat chiar deasupra paraului Lucava.

Coordonatele exacte: 47.653979,25.188849

Le-am dat si proprietarilor de la pensiunea Catalina acces la datele de pe senzor, ca doar l-am amplasat pe gardul lor :)

Sus

MesajScris: Dum Mai 23, 2021 11:49 pm 
Neconectat
Weather Guru
Weather Guru

dextercioby scrie:
Cît e diferența în altitudine a zonei pe un disc de 1 km?

30-40 de metri, asta daca ti-am inteles bine intrebarea.
Apropo, in Obcine e destul carst, dar nu s-au format doline, probabil si aciditatea rocilor conteaza.

Daca ar fi fost depresiune inchisa nu cred ca ar fi fost mai rece cu mai mult de 3-4 grade, scurgerea ingusta spre est permite sa se acumuleze mai mult aer rece prin radiatie infrarosie de la cer plus scurgere catabatica de pe versanti decat se pierde pe valea paraului spre est.

Zona clar presteaza cel mai bine pe siberian, e fix in zona unde se inregistreaza cele mai scazute temperaturi la 850 mb in Romania pe advectii rusesti. Probabil in 2006 s-a dus sub -40 aici, dar din pacate de cele mai multe ori aerul ala vine contaminat cu nebulozitate stratiforma. Dar si cand nu e...rupe tata. In ultimii ani cea mai scazuta temperatura aici a fost in 28 februarie 2018, probabil -36 sau -37.

La categoria 'non-doline' e cel mai rece loc din Romania, clar.

Sus

MesajScris: Lun Mai 24, 2021 10:27 am 
Iată ce înseamnă pasiunea, după câțiva ani de cercetări ai descifrat misterul unor temperaturi deosebit de scăzute din anumite zone. Relieful și poziția geografică sunt elementele cheie.

Sus

MesajScris: Sâm Iun 19, 2021 1:20 am 
Neconectat
Weather Guru
Weather Guru

Ieri am prezentat la UAIC in cadrul simpozionului anual PESD, ppt-ul e aici:

https://www.dropbox.com/s/cph7zspbu3a0b ... .pptx?dl=0

Am facut ceva valva cu valorile alea extreme, pe la jumatatea prezentarii mai ca voiau sa ma dea afara...

Sus

Afişează mesajele de la anteriorul:  Sortează după  
Scrie un subiect nou Răspunde la subiect  [ 290 mesaje ]  Du-te la pagina Anterior  1 ... 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12 ... 20  Următorul

Ora este UTC + 2 [ DST ]