forum meteorologie, starea vremii, climatologie

Partners

Portal meteorologie   Galerie meteo   Meteo chat   Model WRF-RoMetEx   RSS  
Acum este Sâm Feb 08, 2025 4:46 pm

Ora este UTC + 2 [ DST ]

Scrie un subiect nou Răspunde la subiect  [ 287 mesaje ]  Du-te la pagina Anterior  1 ... 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13 ... 20  Următorul
Autor Mesaj
 Subiectul mesajului: Re: Cold air pools in Romania: masuratori, noi descoperiri e
MesajScris: Sâm Iun 19, 2021 9:43 am 
Neconectat
Mr. Green
Mr. Green

Adica nu erau la curent cu fenomenele care au loc in zone batute mai rar de om?
Pentru multi, chiar din domeniu, valorile inregistrate acolo par SF din simplu motiv ca ei cunosc doar ce li s-a dat si ceea ce au invatat la randul lor in facultate.

Dintre cei din domeniu, au fost oameni si din ANM sau macar de la Ministerul Mediului?
Sau doar profesori de Geografie?

Felicitari pentru munca depusa!

Ce bine arata reprezentarile termale 3D din ArcGis!

Sus

Subiectul mesajului: Re: Cold air pools in Romania: masuratori, noi descoperiri e
MesajScris: Sâm Iun 19, 2021 11:22 am 
Neconectat
Tornada
Tornada

Ești meseriaș. Trimite-i și profesorului Sfîcă de la Iași, pentru ca munca ta să aibă și mai mare "reach".

Sus

MesajScris: Sâm Iun 19, 2021 5:10 pm 
Neconectat
Weather Guru
Weather Guru

steaua scrie:
Adica nu erau la curent cu fenomenele care au loc in zone batute mai rar de om?
Pentru multi, chiar din domeniu, valorile inregistrate acolo par SF din simplu motiv ca ei cunosc doar ce li s-a dat si ceea ce au invatat la randul lor in facultate.

Dintre cei din domeniu, au fost oameni si din ANM sau macar de la Ministerul Mediului?
Sau doar profesori de Geografie?

Felicitari pentru munca depusa!

Ce bine arata reprezentarile termale 3D din ArcGis!

Multumesc steaua!
Au fost profesori universitari, conferentiari...dar si cativa de la Anm.
La prima vedere pare un paradox ca majoritatea celor din cadrul universitar sunt asa de inchisi, dar daca studiezi psihologia umana chiar la baza, realizezi ca asta e ceva normal. Not ok, dar normal...
Fix moderatoarea, Nicoleta Ionac, m-a tavalit cel mai tare si a venit aproape cu atacuri la persoana, gen "tu unde lucrezi?"
Un alt profesor a facut o analogie de genul: "daca ar cadea 300 mm la Braila am putea sa credem, dar la 3000 mm nu"
As mai avea multe de zis dar prefer sa ma abtin, forumul asta e citit iar topicul e public.

@dexter: Prof Sfica m-a invitat sa prezint, astfel incat din peste 100 de lucrari, eu eram singurul neafiliat. Am primit un wild card, cum s-ar zice. :) Dar a venit cu consecinte treaba asta...

Sus

MesajScris: Sâm Iun 19, 2021 6:14 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

No comment despre doamna șefă de catedră de la școala bucureșteană de geografie.
Puteai să spui în preambul (sau chiar la ultimul slide unde propui ca ANM să pună stații în CAP) și despre ANM că „în distribuția stațiilor meteorologice din prezent primează aspectul social (se subînțelege că în raport cu cel științific), adică stațiile sînt doar în localități plus, desigur, pe unele vîrfuri montane, de aceea este important un astfel de studiu al fenomenelor de inversiuni extreme și <<cold pools>> care se găsesc în afara acoperii rețelei curente de ca. 165 de stații automate”.

Ultima oară modificat de dextercioby pe Sâm Iun 19, 2021 6:42 pm, modificat 1 dată în total.

Sus

MesajScris: Sâm Iun 19, 2021 6:40 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

Și mai e ceva, sorry dacă sună ca o critică, dar sînt zodia fecioarei si nu ma pot abtine. :D

„Not even by a longshot” la faza cu Ciucul sau Întorsura nu e chiar 100% corect, adică pare că ai concluzionat asta doar după iarna slabă 2020-2021 (nu prea multă zăpadă în estul Transilvaniei și mulți nori pe antisiberian în depresiuni, cu abia -23,2 C la Ciuc și doar -19 C la Întorsură (cea mai ridicată minimă absolută a unei ierni la Întorsură din 2006-2007 încoace)). În ianuarie 2016 cu antisiberian bunicel, Întorsura a avut -29,5, 10,2 C față de -39,7, dar parcă nu chiar „not even by a longshot”. Mă rog, materialul e senzațional și un mare BRAVO.

Dacă eram în public, te-aș fi întrebat dacă îți propui și o analiză a „celor mai călduroase locuri din România”.

Sus

MesajScris: Dum Iun 20, 2021 12:11 pm 
Neconectat
Weather Guru
Weather Guru

Sunt de acord cu ce zici, dar timpul alocat a fost doar 15-20 min si a fost extrem de greu sa sintetizez niste informatii asa de importante intr-un timp atat de scurt.

Not by a longshot se aplica si la 10 grade diferenta, nu doar la 20 de grade. :)

Cele mai calduroase locuri din Romania nu sunt asa de interesant de analizat din simplul motiv ca in timpul zilei temperaturile sunt relativ uniformizate la campie. Cel mai cald loc din Romania nu e mai cald cu 1, cel mult 1,5 grade fata de Calafat pe partea de extreme (vreo 15 km sud-est de Calafat, in zona aia nisipoasa). Sigur, asta inseamna ca in 2007 ar fi fost vreun punct cu 46 de grade acolo. Dar 10 grade diferenta fata de minima intre cel mai rece loc din Romania vs cel mai rece oficial si 1 grad intre cel mai cald si cel mai cald oficial...nu merita neaparat un studiu detaliat pe partea calda.

Sus

MesajScris: Mie Iul 21, 2021 6:24 pm 
Neconectat
Weather Guru
Weather Guru

Niste poze faine din Poiana Varasoaia, al treilea cel mai rece loc din Romania: https://www.bihorinimagini.ro/de-vizita ... dolinelor/

Sus

MesajScris: Lun Aug 23, 2021 2:46 pm 
Neconectat
Weather Guru
Weather Guru

Am mers azi cu bicicleta pana pe cursul superior al Somesului Rece, in depresiunea de la Dames. Pe satelit locul asta arata foarte rece, asa ca nu a stricat sa ma conving ca e asa, mai ales ca e relativ aproape de mine (54 km).
Coordonate: 46.505987,23.114967

Imagine

Am facut o masuratoare instant cand am ajuns inainte de rasarit si alte cateva usor dupa rasarit. Prima a fost cea mai scazuta: -0,1 grade si bruma usoara pe vegetatie. Inversiune 17 grade. Pentru o depresiune deschisa e excelent, mai ales vara si mai ales pt ca zona e foarte umeda, presarata cu mlastini si turbarii. Ma gandesc ca minima o fi fost -1 undeva pe acolo si cred ca putea fi -2 fara cirrusii care au stat pe cer aproape toata noaptea. In masa de aer tropical, intr-o depresiune deschisa. Beton. :)
Dar probabil ca iarna livreaza cele mai misto inversiuni acest bazin, cand toata turbaria aia se acopera cu zapada.

Am pus si un logger de test, o sa il recuperez prin octombrie:

Imagine

Probabil ca asta e cea mai rece zona, dupa cum s-a sedimentat ceata acolo, dar era inaccesibila fiind super mlastinoasa. Pt situatii din astea mi-am luat un costum de pescar, dar l-am lasat acasa. :( E greu ca naiba si oricum aveam rucsac de 15 kg si 1000m diferenta de nivel de urcat. Plus niste multe kg pe burta. :lol:
Oricum nu cred ca era mai rece cu mai mult de 0,5 grade fata de zona unde am facut prima masuratoare si am pus loggerul. Temperaturile erau relativ constante in tot bazinul, cu diferente de 3-4 grade cel mult. Spre deosebire de doline unde gradientele termice verticale in primii metri de la sol sunt mult mai accentuate.
Anyway, o sa urmaresc cu atentie aceasta depresiune.

Imagine

Sus

MesajScris: Lun Aug 23, 2021 6:24 pm 
Neconectat
-40 °C
-40 °C

Mult mai atractiva si mai aproape de realitatea unei zone mi se pare acest tip de depresiune decat dolinele. E o parere strict personala. Oricum, bravo! Ai plecat probabil pe noapte cu bicicleta si cu atatea kg, la un drum de aproximativ 2 ore si jumatate, doar dus. A meritat efortul cu siguranta.

Sus

MesajScris: Lun Aug 23, 2021 6:50 pm 
Neconectat
Weather Guru
Weather Guru

Da, de asta sunt interesat sa fac masuratori si in astfel de zone, pe de-o parte ca sunt foarte reci (vara la 2-3 grade de doline iar iarna la 5-6), dar multe dintre ele sunt si populate. Numai in Apuseni avem Dames, Blajaoaia, Calineasa, Doda Pilii, Smida etc.
Ma gandesc ca pe 5 iunie si 19 august au fost spre -5 grade aici.

Da, am plecat la 2 dimineata. :) 2 ore am facut doar pana la Maguri-Racatau, de acolo pana la barajul Somesu Rece am mers vreo 4 km pe langa bicicleta ca era panta 8-10%, iar apoi din nou pe bitza pana la depresiune. 15 km din drum pe macadam. Mi-am stabilit si un record de viteza pe coborare, 70 km/h, dar acolo am mers kamikaze, ca daca venea o masina din fata nu mai aveam ce sa fac.

Sus

MesajScris: Lun Aug 23, 2021 10:00 pm 
Neconectat
-40 °C
-40 °C

Da, sunt al naibii pantele pe bicicleta, mai ales pe mountain bike. Acum 2 saptamani am alergat de la mine din cartier pana sus la platou si inapoi, vreo 11km, cu panta de la platou de 12%. Am reusit sa fac circuitul fara oprire pentru a 3-a oara doar, dar pe panta aceea mare am depasit un biciclist. Ritmul meu pe acea panta era de 7:30 spre 8, si l-am ajuns si depasit. Isi dadea duhul saracul. Dar nici eu nu mai aveam mult. Din pacate a fost ultima alergare pentru ca fara niciun semn m-am ales cu o pneumonie in plina vara. Maine am de facut analizele pentru anticorpi. Pneumologul a pledat pt 90% pneumonie covid. Doar ca nu am facut test pcr, doar unul rapid, si asta la cateva zile de la debutul simptomelor. A iesit negativ. Sunt curios daca mi-am luat-o cu covidul....

Sus

MesajScris: Mar Aug 24, 2021 1:12 am 
Neconectat
Weather Guru
Weather Guru

Eu sunt de principiul ca daca viteza scade sub 8-9 km/h pe o panta, mai bine mergi pe langa bicicleta cu 5-6 km/h si nu te rupi asa tare. :)
Oricum cu troaca mea de 400 de lei din Decathlon nu pot face mare lucru. Are doar 5 viteze pe pinion, pe placa o singura viteza deci nu poti sa le combini pt a atinge performanta optima pe orice teren. Eu mai degraba sunt frustrat ca nu pot atinge vitezele pe care le doresc pe plat, la 30 km/h deja simt ca dau in gol. Si rotile sunt din alea mici, 22 de inci parca.
La nivelul meu de acum cand am pus mult pe mine, simt ca bicicleta ma coafeaza mult mai bine ca efort fizic aerob, pot sa fac si 150 km intr-o zi pe plat, spre deosebire de alergare unde mi se pare brutal acum sa bag si 10-12 km. Singurul dezavantaj e ca daca mai am si rucsac in spate dupa 20-30 km imi simt curul de parca tocmai ar fi fost iubit de un lgbt-ist.

Sus

MesajScris: Sâm Aug 28, 2021 1:14 pm 
Neconectat
Weather Guru
Weather Guru

Am fost joi sa recuperez loggerele amplasate in Humpleu in primavara. Din nou pe bicicleta, 110 km, dar 1700 m diferenta de nivel de data asta. Fiind mult mai departe, la dus am mers cu trenul pana la Bologa iar la intors de la Huedin.

Din pacate aceeasi situatie ca acum un an: adapostul de radiatie devastat iar loggerele furate. Faptasii - probabil ciobanii sau tiganii care sunt in cautare de ciuperci, zmeura etc. Dar cred ca ciobani nenorociti au fost. Au scos adapostul de pe stalp, l-au dezmembrat la vreo 70 de metri distanta, au scos loggerele si au lasat farfurioarele aruncate in iarba.

Imagine

Imagine

Imagine

Dupa cum a fost deschis, au folosit ceva cutit sau foarfeca, cu mana goala nu se desface asa de scotch. Deci exclus turisti ciorditori, ei nu merg cu astfel de ustensile pe munte, in principiu.

Imagine

Din nou, mare pacat de datele pierdute. In 5 iunie si in 19 august probabil au fost temperaturi foarte scazute, sub -5.
Mai am de luat loggerul din Barisca, sper ca macar ala e acolo, neciordit si necarbonizat.

Am pus totusi un logger pe stalpul chel, fara adapost, poate e mai putin vizibil.

Imagine

Am pus un logger si in Poiana Vartop. Aici desi dolina e si mai umblata, fundul ei e mai inaccesibil, deci sanse mai mici sa se ciordeasca. Bazinul e mult mai putin adanc ca Humpleu, 30 de metri vs 70 de metri, dar dupa cum am vazut, dupa ce un bazin trece de adancime 25-30 de metri, nu mai conteaza, temperaturile sunt similare cu dolinele adanci. De fapt Vartopul e chiar mai rece, pt ca are avantajul unui SVF mai bun. Dolinele adanci castiga in zilele cand e un pic de vant si pe partea de PCAP (sunt foarte reci si la pranz).

Imagine

Am pus un logger si pe saua dintre cele doua doline, pt a calcula inversiunea termica din zona. Coordonatele locului unde l-am pus: 46.659721,22.790327
Sunt foarte curios ce temperaturi va inregistra fata de Rosia Montana si chiar fata de Baisoara. Probabil ceva mai scazute, nefiind chiar pe varf de munte si prinde oleaca din partea superioara a stratului de inversiune. Ceva gen Bucin. Sa vedem, e prima oara cand fac asta, ar fi mai relevant pt inversiunile din zona decat sa iau ca referinta statii meteo ANM aflate la mai mare distanta. Puteam sa il pun si mai sus, pe unul din varfurile din apropiere, dar eram foarte obosit si nu mai aveam chef sa fac distanta. Dupa datele satelitare, acest varf e cel mai aproape de temperaturile din atmosfera libera:
46.657364,22.790082
Si palcurile razlete de foioase releva faptul ca acolo e cel mai cald in medie.

Imagine

Imagine

Avand in vedere faptul ca am cautat loggerele din Humpleu in iarba vreo 2 ore, in speranta ca nenorocitii doar s-au uitat la ele si apoi le-au aruncat, m-a prins noaptea pe munte. O palida consolare - un cer fabulos si un meteor foarte luminos prins ca norocu' intr-o poza la misto cu telefonul meu de 500 de lei:

Imagine

Sus

MesajScris: Sâm Aug 28, 2021 4:27 pm 
Neconectat
Furtuna
Furtuna

Mda, nu prea ai ce sa le faci. Cred ca au dat peste o comoară, chit că nu mai au ce face cu ele, în loc să le lase acolo, le ia cu ei, crezând că nu strică.

Sus

MesajScris: Sâm Aug 28, 2021 6:19 pm 
Neconectat
Weather Guru
Weather Guru

Ma uit acum dupa un webcam cu baterie si memorie interna, sa il amplasez pe un copac din zona. Sa vad cine dracu isi pune labele pe loggerele mele.

Sus

Afişează mesajele de la anteriorul:  Sortează după  
Scrie un subiect nou Răspunde la subiect  [ 287 mesaje ]  Du-te la pagina Anterior  1 ... 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13 ... 20  Următorul

Ora este UTC + 2 [ DST ]