Am fost joi sa recuperez loggerele amplasate in Humpleu in primavara. Din nou pe bicicleta, 110 km, dar 1700 m diferenta de nivel de data asta. Fiind mult mai departe, la dus am mers cu trenul pana la Bologa iar la intors de la Huedin.
Din pacate aceeasi situatie ca acum un an: adapostul de radiatie devastat iar loggerele furate. Faptasii - probabil ciobanii sau tiganii care sunt in cautare de ciuperci, zmeura etc. Dar cred ca ciobani nenorociti au fost. Au scos adapostul de pe stalp, l-au dezmembrat la vreo 70 de metri distanta, au scos loggerele si au lasat farfurioarele aruncate in iarba.

Dupa cum a fost deschis, au folosit ceva cutit sau foarfeca, cu mana goala nu se desface asa de scotch. Deci exclus turisti ciorditori, ei nu merg cu astfel de ustensile pe munte, in principiu.

Din nou, mare pacat de datele pierdute. In 5 iunie si in 19 august probabil au fost temperaturi foarte scazute, sub -5.
Mai am de luat loggerul din Barisca, sper ca macar ala e acolo, neciordit si necarbonizat.
Am pus totusi un logger pe stalpul chel, fara adapost, poate e mai putin vizibil.

Am pus un logger si in Poiana Vartop. Aici desi dolina e si mai umblata, fundul ei e mai inaccesibil, deci sanse mai mici sa se ciordeasca. Bazinul e mult mai putin adanc ca Humpleu, 30 de metri vs 70 de metri, dar dupa cum am vazut, dupa ce un bazin trece de adancime 25-30 de metri, nu mai conteaza, temperaturile sunt similare cu dolinele adanci. De fapt Vartopul e chiar mai rece, pt ca are avantajul unui SVF mai bun. Dolinele adanci castiga in zilele cand e un pic de vant si pe partea de PCAP (sunt foarte reci si la pranz).

Am pus un logger si pe saua dintre cele doua doline, pt a calcula inversiunea termica din zona. Coordonatele locului unde l-am pus: 46.659721,22.790327
Sunt foarte curios ce temperaturi va inregistra fata de Rosia Montana si chiar fata de Baisoara. Probabil ceva mai scazute, nefiind chiar pe varf de munte si prinde oleaca din partea superioara a stratului de inversiune. Ceva gen Bucin. Sa vedem, e prima oara cand fac asta, ar fi mai relevant pt inversiunile din zona decat sa iau ca referinta statii meteo ANM aflate la mai mare distanta. Puteam sa il pun si mai sus, pe unul din varfurile din apropiere, dar eram foarte obosit si nu mai aveam chef sa fac distanta. Dupa datele satelitare, acest varf e cel mai aproape de temperaturile din atmosfera libera:
46.657364,22.790082
Si palcurile razlete de foioase releva faptul ca acolo e cel mai cald in medie.

Avand in vedere faptul ca am cautat loggerele din Humpleu in iarba vreo 2 ore, in speranta ca nenorocitii doar s-au uitat la ele si apoi le-au aruncat, m-a prins noaptea pe munte. O palida consolare - un cer fabulos si un meteor foarte luminos prins ca norocu' intr-o poza la misto cu telefonul meu de 500 de lei: