forum meteorologie, starea vremii, climatologie

Partners

Portal meteorologie   Galerie meteo   Meteo chat   Model WRF-RoMetEx   RSS  
Acum este Mar Feb 11, 2025 11:26 am

Ora este UTC + 2 [ DST ]

Scrie un subiect nou Răspunde la subiect  [ 289 mesaje ]  Du-te la pagina Anterior  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ... 20  Următorul
Autor Mesaj
 Subiectul mesajului: Re: Cold air pools in Romania: masuratori, noi descoperiri e
MesajScris: Mie Oct 21, 2020 7:49 am 
Neconectat
Weather Guru
Weather Guru

Cum ziceam, am instalat loggere la Vatra Dornei si in covata Lucinei. La Vatra nu am facut poze, ca am ajuns pe intuneric, dar iata cateva de la Lucina (scuzati calitatea pozelor, am camera sparta la telefon):

Intrarea in depresiune, unde se cresc caii hutuli :)

https://i.ibb.co/xqRSwSQ/IMG-20201020-110408.jpg

Loggerul plasat aproape de confluenta a doua parauri, aproape in zona cea mai joasa a depresiunii. Chiar cea mai joasa zona (mai jos cu 2-3 metri) era prea aproape de padure. Din pacate nu am apucat sa fac masuratori live sa imi dau seama care e cel mai rece loc, dar sper ca e aici, m-am bazat pe intuitie. :)

https://i.ibb.co/MgJV8Lz/IMG-20201020-105903.jpg

https://i.ibb.co/26C4xd4/sdr.jpg

De pe acel pod vedere spre vest - bazinul de colectare al frigului:

https://i.ibb.co/t8ByCcT/IMG-20201020-110010.jpg

Panorama cu jumatatea nordica a depresiunii. E dragut ca la nici 500 de metri de locatia loggerului, spre stanga, e acea pensiune deschisa tot timpul anului; poate o sa mai merg aici pana in decembrie sa fac si niste masuratori live de aceasta data, cand va fi senin.

https://i.ibb.co/gw57LDZ/IMG-20201020-075911.jpg

Desi cerul a fost acoperit cu nori aproape toata noaptea, se pare ca pe la 3 dimineata a fost o mica spartura in nori, ce a ajutat temperatura sa pice 5 grade, de la +1 la -4. Din pacate a durat doar vreo 30 de minute minunea, apoi s-a acoperit la loc. Dimineata asta era mult mai buna, dar m-am luat dupa tampitul de Ecmwf.

Sus

Subiectul mesajului: Re: Cold air pools in Romania: masuratori, noi descoperiri e
MesajScris: Mie Oct 21, 2020 7:54 am 
Neconectat
Weather Guru
Weather Guru

aris86 scrie:
ANM nu cred ca vor pune stații, le-ar da peste cap media anuala :D

Sa stii ca si eu m-am gandit la asta. Dar sa nu fim paranoici. Sau? :twisted:

Sus

MesajScris: Mie Oct 21, 2020 5:20 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

Interesul științific la ANM se poate stimula doar după ce ajung acolo oamenii potriviți. "Cel mai rece loc din țară" este deocamdată un subiect pentru pasionați. Care ar trebui sa își oficializeze munca. Sa întocmească studii pe care să le prezinte fie public (deși la ce presă de joasă speță avem noi...), fie în reviste științifice.

Deocamdată ne intersează vremea nu la Rînca, unde vine puhoiul de oameni, ci la Horezu 1550, unde nu știu dacă schiază cineva. Stația fiind autonomă, cam dă cu virgulă stratul de zăpadă și pluviometria-i.

Sus

MesajScris: Mie Oct 21, 2020 5:54 pm 
Neconectat
Weather Guru
Weather Guru

Nu e greu sa faci un studiu publicat pe researchgate, voi face chiar eu asta, dar mai incolo, cand voi avea suficiente date. Si pe vremea.ro, unde sunt colaborator.

Sus

MesajScris: Joi Oct 22, 2020 12:53 am 
Neconectat
Tornada
Tornada

Bravo, mă bucur să confirmi asta.

Sus

MesajScris: Joi Oct 22, 2020 11:34 am 
Neconectat
Mr. Green
Mr. Green

Andrei87 scrie:
...
Abia astept sa imi vina loggerul gsm de la thingslog, o sa fac un test in Vartop sa vad daca prinde ceva ramasite de semnal 2G..

Un logger cu trasnmitere GSM m-ar interesa si pe mine. Am gasit cate ceva pe net, dar majoritatea vin cu limitari. Unele masoara pana la -20 si rezista la ploaie IP67-68, altele nu rezista la apa, dar inregistreaza pana la -60 sau -200 (cele cu senzor extern - termocuplu). ALtele au autonomie de 1-2 zile. Altul cu autonomie de 10 luni e limitat in jos la -20 de grade.

Doar sa prinzi semnal. Unele vad ca functioneaza in 3G, altele in 2G. Operatorii nostri vor scoate treptat 3G-ul, cel putin Orange si Vodafone, si vor atribui benzile folosite acum altor tehnologii. Se vor concetra pe 2G, 4G si 5G.

O parte functioneaza in 2G, doar ca va trebui sa verifici benzile folosite. https://www.frequencycheck.com/countries/romania

Sus

MesajScris: Joi Oct 22, 2020 6:45 pm 
Neconectat
Weather Guru
Weather Guru

Chiar azi mi-a sosit loggerul. Plaja senzorului comandat de mine nu e foarte larga, -50...+50, tocmai ca sa aiba o acuratete cat mai mare. Masoara cu putin si in afara acestui range, dar acuratetea mai scade un pic. Momentan e in faza de testare. Deocamdata la temperatura camerei imi arata cu 0,2..0,3 grade mai mult decat termometrul meu profi, ceea ce e acceptabil. Urmeaza testul congelatorului. :)

Protectia e IP67. Carcasa e din plastic dur din 2 bucati, cand ii strangi suruburile se etanseizeaza frumos pe o banda de cauciuc. Eu am comandat si o antena mare, ca sa fiu sigur ca prind semnal in zone mai izolate.

Din ce am citit, Vodafone nu planuieste inca sa inchida 2G-ul, pt aplicatii IoT, ceea ce e foarte bine. Oricum in Apuseni am observat ca Vodafone are semnal mai bun decat Orange.

Revenind la logger, pot sa il setez remote sa transmita la ce interval vreau, teoretic e garantat pt 6000 de transmisii. Momentan il am sa logheze la 1 minut, cu transmisii la fiecare ora, dar probabil il voi pune la 3 ore ca sa nu am treaba cu schimbatul bateriilor decat peste vreo 2 ani. Bateriile sunt Energizer ultimate lithium, 3xAA si 6xAAA. Merg pana la -40, dar faptic probabil cel putin pana la -45.

SIM-ul este roaming global, practic nelimitat, are 500mb incarcati pe el si la ce rate mici de transfer sunt, ma poate tine o vesnicie. Cu niste cunostinte mai tehnice pot sa vad si la ce operator se conecteaza, dar nu prea ma intereseaza asta atata timp cat vad ca transmite date.

Alte functionalitati: pot sa il setez sa primesc alarme cand temperatura trece sub sau peste o anumita valoare, cand bateria e pe descarcate sau cand nu se poate realiza o transmisie. Apropo de asta, loggerul are un buffer de 2400 de valori, si le transmite indata ce regaseste semnal.
Am atat aplicatie de mobil cat si desktop cu grafice, statistici, tabele, pot sa si export datele in format csv, practic pachet complet. Semnal sa fie! :)

Tipul mi-a promis ca o sa lucreze si la un link cu acces public si o sa il share-uiesc indata ce il primesc.

Niste poze (am cerut sa imi puna la el si un cablu de 3m). Antena se poate desfileta fara probleme daca vad ca nu ma ajuta prea mult, are oricum antena interioara.

https://i.ibb.co/9rnGnhh/IMG-20201022-103639.jpg

https://i.ibb.co/JmH6t5q/IMG-20201022-183601.jpg

https://i.ibb.co/6F3kvfL/IMG-20201022-172242.jpg

Sus

MesajScris: Joi Oct 22, 2020 11:27 pm 
Cred că te pasionează doar extremele absolute dacă te străduiești să găsești locurile cele mai favorabile în acest sens. Relevanța lor e dată doar de inversiunile termice pentru că doar în acea situație vei avea ceea ce îți dorești. Practic ai ajuns vânător de inversiuni termice depresionare. În mod normal răcirea aerului se face în funcție de altitudine. Fără inversiune nu se întâmplă nimic și cum inversiunea e la ea acasă în foarte multe zile nu duci lipsă de ocazii. Mai sunt anumite culoare favorabile dar care au la bază tot relieful. Apropo, cât te-a costat ultima achiziție, ai luat-o de pe Amazon cu Visa și în cât timp ți-a fost livrată ? Poți afla care sunt zilele cele mai propice inclusiv de la stațiile meteo ANM. În zona cea mai apropiată de mine Șiria și Vărădia de Mureș prestează la greu, apoi mai există în apropiere de tine Vlădeasa 1800 și 1400 sau Stâna de Vale. Miercurea Ciuc cu Bucin alte repere concludente sau Întorsura și Lăcăuți. Sunt multe locuri din astea. Totuși în tabloul climatic general nu știu ce primează, răcirea aerului prin curenți de aer dislocați de la pol sau pe fenomene strict locale așa cum sunt inversiunile termice ? Cam asta ar fi întrebarea.

Sus

MesajScris: Vin Oct 23, 2020 2:47 am 
Neconectat
Weather Guru
Weather Guru

280 euro, cu tot cu VAT si transport + SIM global roaming pe 5 ani si acces gratuit in cloud pentru mine. A fost impresionat cand i-am zis ce vreau sa fac. :lol: Compania e bulgareasca, infiintata de doi profesori de la facultatea de fizica din Sofia.

Au lucrat mult la senzorul pe care mi l-am dorit eu plus celelalte accesorii, antena, baterii, cablu lung. Am avut chiar si o sesiune de o ora si ceva pe zoom in care omul mi-a explicat toate functionalitatile, cum se configureaza etc. Un logger doar cu senzor de -40, fara antena exterioara, cablu (senzor intern) si cu baterii obisnuite dar cu toate celelalte "features" ar fi undeva la 100 de euro.

Aici brosura cu preturile: https://easyupload.io/bduajn

P.S. Vad ca are chiar protectie IP68.

P.P.S. interesant, acum vad ca practic cum il am sa logheze la 1 minut, m-ar costa 200 eur pe an abonamentul (1 milion de citiri), foarte dragut ca mi l-a lasat gratuit. Sper sa nu se razgandeasca la anul. :lol:

Sus

MesajScris: Vin Oct 23, 2020 9:16 am 
Neconectat
Weather Guru
Weather Guru

Test congelator. -28,18 minima vs -28,65 pe termometrul profi. Acuratetea e ok, timpul de raspuns ceva mai slab dar merge. Mai fac inca 2-3 teste si apoi il pun la bataie pe undeva. :)

https://i.ibb.co/GVT9qX0/Screenshot-202 ... ngslog.jpg

Sus

MesajScris: Vin Oct 23, 2020 10:38 pm 
Setarea la minut ar fi ideală dar ai avea 1440 de citiri zilnice, te ia amețeala gândindu-te la miile de date, cel mai simplu ar fi să raporteze zilnic între anumite intervale orare minima și maxima. Pentru tine asta ar fi varianta ideală nu să te încarci cu enșpe mii de date.

Sus

MesajScris: Sâm Oct 24, 2020 1:43 am 
Neconectat
Weather Guru
Weather Guru

Pot sa vad minima, maxima si media pe orice interval, uite aici: https://ibb.co/gygp7mb
Dar da, probabil ca il voi seta la 5 minute, cand export csv ar fi totusi de 5 ori mai putine date.

Sus

MesajScris: Sâm Noi 28, 2020 3:02 pm 
Neconectat
Weather Guru
Weather Guru

*tradus cu google translate, postarea initiala am facut-o ca de obicei in engleza pe forumul de cold air pool aficionados. :)

M-am dus zilele acestea in covata Lucinei pentru a colecta datele din săptămânile trecute și pentru a verifica starea loggerului. L-am găsit la 20 cm de pământ, bățul a fost îndoit probabil din cauza vântului și/sau a zăpezii, când l-am pus prima dată am testat stabilitatea și mi s-a părut ok, dar se pare că nu a fost. Nu exclud nici posibilitatea ca un animal sălbatic să îl fi pus la pamant.

https://i.ibb.co/vjbyH6j/IMG-20201126-175858.jpg

Oricum, am vrut să testez diferența dintre 20 cm și 125 cm deasupra solului (valoarea minima acceptata de OMM pt masuratori), pentru a vedea cât de mult ar trebui sa plusez la valorile de pe logger. Nu mult, poate până la 1,5 grade din testele mele, dar o valoare mai reală ar fi un grad.

Temperatura minimă măsurată a fost de -22,7 C pe 22 noiembrie, cea mai rece zi de până acum din acest sezon, o performanță foarte bună, cu doar aproximativ 5 cm de zăpadă la sol. Deci, să spunem -21,5 C real. Cu toate acestea, când am plasat prima dată loggerul, cerul era înnorat, așa că nu am avut șansa de a verifica live cel mai rece loc și am plasat loggerul pe baza intuiției, care nu a fost ideala de data aceasta; acum condițiile erau bune (nu perfecte, vânt de aproximativ 2 m/s) și am observat că prima locație a loggerului nu era in cel mai rece loc; am gasit locuri mai reci cu până la 1,5 grade între 100 și 300 de metri în amonte de locatia initiala. Chiar dacă altitudinea era cu 3-5 metri mai mare și locurile mai expuse la vânt, un sky view factor mai bun a ajutat de data aceasta. Prin urmare, m-aș aștepta la o valoare REALĂ de -23 C în cel mai rece loc.

Una dintre locațiile cele mai reci era chiar lângă cabana în care am petrecut noaptea (nu mai mult de 0,5 diferenta față de celelalte 2 puncte reci), așa că am pus loggerul aici pe gard, la 1,5 metri deasupra pârâului. Am avut permisiunea proprietarilor și, de asemenea, au fost de acord că, dacă am semnal bun pe loggerul GSM, îl pot monta și pe acesta. De fapt, au fost foarte entuziaști când le-am spus că asta poate fi cea mai rece zona locuita din țară; sigur, cred că acest lucru poate ajuta si cu turiștii dacă informatia ajunge în presă. ;)

https://i.ibb.co/7rmwxC3/IMG-20201127-100756.jpg

https://i.ibb.co/JpDhBV0/IMG-20201127-094728.jpg

Vederea de pe terasă 8-)

https://i.ibb.co/gJtRmq9/IMG-20201127-090438.jpg

Satelitul Suomi a dat -22,3 C la suprafata solului pe 22 noiembrie. Am redus puțin transparența, astfel încât orașele și granițele să fie văzute; harta este micșorată la aproximativ jumătate din țară, iar Lucina este încă foarte bine vizibilă ca fiind cea mai rece zonă!

Imagine

Zilele următoare au fost anticiclonice și s-au înregistrat temperaturi încă scăzute, chiar dacă în timpul zilei zăpada s-a topit progresiv din cauza insolatiei și a temperaturilor peste zero. Poate că cea mai interesantă zi a fost 26 noiembrie, când loggerul a arătat o temperatură minimă de -17,3 C (-16,1 C pe Suomi), dar în atmosfera liberă la 850 mb a existat o advecție de aer cald și puterea inversiunii a fost incredibilă pentru un bazin deschis: în jurul valorii de 25 C inversiune. 8O Sigur, acest lucru este verificat cel mai bine cu sondajele (nu e niciunul în zonă) sau cu modelele meteorologice numerice.

ECMWF avea +8 C la 850 mb tocmai deasupra Lucinei, în dimineața zilei de 26 noiembrie.

Imagine

Suomi a dat valori mai mici, dar acest lucru este reprezentativ doar pentru a *estima unde sunt cele mai calde locații; pe partea caldă, in vârful munților, satelitul are o reprezentativitate mult mai mică pentru temperaturile reale la 1-2 m decât pe partea rece, în depresiuni.

Imagine

Imagine

Sus

MesajScris: Joi Dec 03, 2020 11:00 am 
Neconectat
Weather Guru
Weather Guru

O comparatie intre covata Lucinei si Poiana Stampei din datele pe care le am pana acum:

Imagine

Sus

MesajScris: Joi Dec 03, 2020 3:45 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

La harta aia mare de pe satelit cu -22,3 in Covata Lucinei, mai aveai puncte cu aceeasi reflectanta. Unul in Hasmas (3 Lacuri, parca zicea) si unul in Apuseni. 22.11.20
Pe satelit se arhiveaza cumva imaginile, sau sint ca la radar se suprascriu?

Sus

Afişează mesajele de la anteriorul:  Sortează după  
Scrie un subiect nou Răspunde la subiect  [ 289 mesaje ]  Du-te la pagina Anterior  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ... 20  Următorul

Ora este UTC + 2 [ DST ]