forum meteorologie, starea vremii, climatologie

Partners

Portal meteorologie   Galerie meteo   Meteo chat   Model WRF-RoMetEx   RSS  
Acum este Mie Oct 09, 2024 6:46 pm

Ora este UTC + 2 [ DST ]

Scrie un subiect nou Răspunde la subiect  [ 13695 mesaje ]  Du-te la pagina Anterior  1 ... 808, 809, 810, 811, 812, 813, 814 ... 913  Următorul
Autor Mesaj
 Subiectul mesajului:
MesajScris: Dum Mai 28, 2023 9:39 pm 
Neconectat
EF-5
EF-5

Eu cam 12 litri sa zic, duminica trecuta si celula de ieri, sambata.

Dar azi calm desavarsit. Cred ca si toata luna iunie o sa fie galben zilnic de la DD-urile astea imprevizibile. Ca sa emita cat mai putine nowcastinguri dau aceste coduri intre orele 12 si 23, adica orele de soare care pot produce genul asta de celule locale/izolate. La ora 23 e clar ca nu mai pot fi active celulele DD.

Sus

Subiectul mesajului: Re: Starea vremii : Discutii Generale 2
MesajScris: Mie Mai 31, 2023 10:51 am 
Deși mai avem ziua de azi nu cred că în jumătatea asta de zi vor fi schimbări semnificative. Încheiem luna mai cu o abatere negativă minoră de 0,3 grade la temperatură și avem o medie de 46 de mm de precipitații față de 70 cât ar fi mma-ul. Iată și zone în care a plouat foarte puțin; Dej 20, Huedin 20, Toplița 17, Bacău 22, Dumbrăveni 18, Lăcăuți (zonă de munte) 17, Curtea de Argeș 4, Ploiești 25, Sf Gheorghe (deltă) 17, Corugea 23, București Afumați 23, Fetești 16, Videle 24, Constanța 13, Mangalia 2, Dărăbani 2, Stânca Ștefănești 8, Tg Lăpuș 21, Călimani (zonă de munte) 17, Vf Omu 35 (foarte puțin), Mahmudia 19, Gura Portiței 19, Mangalia 2, Radar Bârnova 26. Mai sunt 2 stații unde am date lipsă Boița și Sulina unde nu au apărut deloc precipitații în telegramele zilnice, asta nu înseamnă că nu a plouat deloc pe acolo doar că din motive doar de ANM știute nu apar precipitațiile sau nu sunt transmise. Sulina 8 mm, am descoperit pe meteomanz. Iar Boița rămâne singura stație unde nu e raportat nimic, pe internațional. Fie că nu merge senzorul de acolo fie sunt motive pe care nu le cunoaștem și nu le vom cunoaște ținând cont de secretomania de la ANM la capitolul precipitații. Și acum zone unde a plouat foarte mult sau hai să zicem mult, peste 90 de mm, ținând cont că ștacheta medie este ridicată, 70 de mm; Vlădeasa 1800 96, Gurahonț 97, Semenic 157, Cuntu 99, Țarcu 136, Parâng 116, Polovragi 130, Rm Vâlcea 96, Tg Logrești 97, Pitești 96, Stâna de Vale 101, Bâlea lac 100, Reșița 114. La ce trece de 100 de mm la munte e ceva normal, poate de la 150-200 de mm încolo ar fi ceva interesant. La Polovragi am inclus și Horezu 1550, când apare pe Kachelmann, singurul site unde apare Horezu, la fel și la Constanța unde apare și Constanța dig. Dacă aveți corecții de făcut sau comentarii suplimentare v-aș fi recunoscător, dacă mai este cineva preocupat de așa ceva pe forum. Sursele de unde am date sunt ogimet, meteomanz și kachelmann, au fost calculate de mine în format excel cu date culese zi de zi pe parcursul lunii.

Sus

MesajScris: Joi Iun 01, 2023 1:26 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

eugenraduoradea scrie:
Și acum zone unde a plouat foarte mult sau hai să zicem mult, peste 90 de mm, ținând cont că ștacheta medie este ridicată, 70 de mm; Vlădeasa 1800 96, Gurahonț 97, Semenic 157, Cuntu 99, Țarcu 136, Parâng 116, Polovragi 130, Rm Vâlcea 96, Tg Logrești 97, Pitești 96, Stâna de Vale 101, Bâlea lac 100, Reșița 114. La ce trece de 100 de mm la munte e ceva normal, poate de la 150-200 de mm încolo ar fi ceva interesant.

Zimnicea-84 de mm, la statia ANM, ca prin imprejurimi sunt sigur ca au fost izolat si peste 90-95 de mm, (99% din cantitatea de precipitatii a fost acumulata intre 16 si 29 mai, in decursul a doua saptamani; la data de 15 mai erau doar 2 mm cumulati in prima jumatate a lunii mai) .
Si nu este nici statie de munte, sau statie situata in proximitatea zonelor montane, asa cum sunt statiile enumerate mai sus.

Solul era cocă de umezeala la inceputul acestei saptamani, in Zimnicea si-n localitatile invecinate. In aprilie s-au acumulat ceva mai putine precipitatii, dar a fost decent si atunci, cu 70 de mm.

Sus

MesajScris: Vin Iun 02, 2023 6:14 pm 
Neconectat
Furtuna
Furtuna

Mi-a zia și tata că a plouat bine, mulțumit că nu a mai udat legumele.

Sus

MesajScris: Sâm Iun 03, 2023 9:23 pm 
Neconectat
Weather Guru
Weather Guru

https://www.wunderground.com/dashboard/pws/IPRUND2

Aproape 100 mm la statia asta de langa Dragasani. Avand in vedere ca la Dragasani Anm au fost 47 mm nucleul din ce am vazut pe radar a fost fix acolo la statia de pe wunder, cantitatea probabil ca e veridica.

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Dum Iun 04, 2023 3:49 am 
Neconectat
EF-5
EF-5

Wow, dar nu e nicio surpriza, de multe ori pe celulele diurnally driven Drăgășani se face remarcat și ia mai mult decât Slatina.

Sus

MesajScris: Dum Iun 04, 2023 10:41 am 
Cu siguranţă au fost zone unde cantităţile de precipitaţii au fost mai mari faţă de cele de la staţiile meteo ANM. De exemplu, la mine acasă luna trecută am avut peste 65 de mm de precipitaţii iar la staţia meteo ANM sub 50, alteori acolo sunt mai multe precipitaţii.

Sus

MesajScris: Dum Iun 04, 2023 12:37 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

11-12 grade C la ora 12:00 la Dragasani si Slatina.

Si minime azi de dimineata de 4.6 C la Negresti si 4.9 la Vaslui.

Incep sa miste lucrurile. Am intrat in perioada cu radiatie solara maxima anuala.

Mai sunt doar 150 de zile pana vine iarna ! Sper sa fie cat mai scurta cu putinta aceasta vara .

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Dum Iun 04, 2023 2:42 pm 
Neconectat
EF-5
EF-5

Dupa 2 veri fierbinti consecutive nu ar fi nimic surprinzator sa avem una moderata termic. Dar are timp destul in iulie, august si prima parte de septembrie sa ne fiarba, asa ca sa ne dorim sisteme convective severe organizate in vara si viscole puternice cu caderi masive de zapada la iarna.

Sus

MesajScris: Dum Iun 04, 2023 6:47 pm 
Aşa cum mă distrez de obicei cu tot felul de comparaţii m-am uitat la caracterizarea lunară făcută de ANM pe site-ul meteoromania. Ce apare pe ogimet la climat, telegrama bănuiesc transmisă de ANM pe luna aprilie 2023. Datele sunt următoarele; 136,1 mm precipitaţii la Iaşi, rotunjit 136 iar mma 1991-2020 44 mm valoarea de referinţă. Şi ce găsim pe site-ul meteoromania, cică avem o abatere pozitivă de 266,8 în percentile. Cu alte cuvinte a plouat de 2,7 ori mai mult, adică luăm referinţa mma de 44 de mm şi o înmulţim cu 2,7 şi avem 119 mm. Matematic ca să ajungem la 136 de mm ar fi trebuit să înmulţim referinţa aia de 44 mm cu 3,1. Poate avem vreun matematician împătimit pe aici să-mi explice unde au dispărut acele 4 zecimi în percentilele astea ? Eu am luat-o matematic procentual pentru că oricât mi-am bătut capul nu am găsit o metodă de calcul valabilă pentru percentile pe înţelesul uni profan. Şi dacă îi apucă râsul pe unii poate se găseşte vreun isteţ să-mi explice şi mie care e treaba pe înţelesul tuturor, adică aşa ca la ţară, aritmetic prin cele 4 operaţii clasice.

Sus

MesajScris: Lun Iun 05, 2023 1:01 pm 
Neconectat
Ploicica
Ploicica

eugenraduoradea scrie:
Aşa cum mă distrez de obicei cu tot felul de comparaţii m-am uitat la caracterizarea lunară făcută de ANM pe site-ul meteoromania. Ce apare pe ogimet la climat, telegrama bănuiesc transmisă de ANM pe luna aprilie 2023. Datele sunt următoarele; 136,1 mm precipitaţii la Iaşi, rotunjit 136 iar mma 1991-2020 44 mm valoarea de referinţă. Şi ce găsim pe site-ul meteoromania, cică avem o abatere pozitivă de 266,8 în percentile. Cu alte cuvinte a plouat de 2,7 ori mai mult, adică luăm referinţa mma de 44 de mm şi o înmulţim cu 2,7 şi avem 119 mm. Matematic ca să ajungem la 136 de mm ar fi trebuit să înmulţim referinţa aia de 44 mm cu 3,1. Poate avem vreun matematician împătimit pe aici să-mi explice unde au dispărut acele 4 zecimi în percentilele astea ? Eu am luat-o matematic procentual pentru că oricât mi-am bătut capul nu am găsit o metodă de calcul valabilă pentru percentile pe înţelesul uni profan. Şi dacă îi apucă râsul pe unii poate se găseşte vreun isteţ să-mi explice şi mie care e treaba pe înţelesul tuturor, adică aşa ca la ţară, aritmetic prin cele 4 operaţii clasice.

Calculul e foarte simplu, daca stii ce inseamna mediana. Nu uita ca ei raporteaza abaterile la mediana.
Sa luam ca exemplu cantitatile lunare din luna aprilie de la Iasi.
Le ordonam crescator, ca in figura de mai jos.
Mediana reprezinta media dintre a 15-a si a 16-a valoare (pentru ca avem 30 de valori), adica 37.15 mm.
Impartim 136.1 la 37.15 si obtinem 3.664 din care scadem 1, adica 2.664. Deci abaterea in % fata de mediana este 266.4%.

Fişiere ataşate:
Cant_Iasi_apr.png
Cant_Iasi_apr.png [ 6.15 KiB | Vizualizat de 484 ori ]
Sus

MesajScris: Lun Iun 05, 2023 5:27 pm 
Neconectat
Weather Guru
Weather Guru

Am avut -2,3 grade ieri la Lucina, -1,5 azi. Good times :)

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Lun Iun 05, 2023 9:43 pm 
Neconectat
EF-5
EF-5

Vara iarna si iarna vara. :lol:

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Mar Iun 06, 2023 8:01 pm 
Neconectat
EF-5
EF-5

Ne lovim de o problema in perioada asta si anume anticiclonul din est tine ciclonii Mediteraneeni pe Italia sau la vest de Romania.

Ungaria o ia bine acum cu 2 de la Estofex. In Romania inca e amortita treaba, nu progreseaza deloc, ma enervez iarasi pe vreme cum m-am enervat in iarna.

Un mai extrem de slab convectiv, iar iunie nu se grabeste sa rezolve situatia. Ba sunt celule DD care cum lovesc, ca la ping pong, ba ploi tomnatice si valuri de racoare pronuntata mai ales dimineata.

Sus

MesajScris: Mie Iun 07, 2023 11:08 am 
Qqwll "Calculul e foarte simplu, daca stii ce inseamna mediana. Nu uita ca ei raporteaza abaterile la mediana.
Sa luam ca exemplu cantitatile lunare din luna aprilie de la Iasi.
Le ordonam crescator, ca in figura de mai jos.
Mediana reprezinta media dintre a 15-a si a 16-a valoare (pentru ca avem 30 de valori), adica 37.15 mm.
Impartim 136.1 la 37.15 si obtinem 3.664 din care scadem 1, adica 2.664. Deci abaterea in % fata de mediana este 266.4%."
De unde ai valorile alea de la 1 la 30 ? Şi în alte cazuri dacă am cantitatea de precipitaţii căzută la o staţie x, să zicem Oradea şi am procentele astea calculate la mediană cum aflu valoarea de referinţă, acea medie multianuală ? Pe mine de fapt acele valori ale mediilor multianuale mă interesează. Am 11 valori ale mma-urilor de pe ogimet de pe telegramele ogimet climat dar de la celelalte staţii nu le am. Aşadar m-ar interesa formula de calcul prin care pot afla acele valori de referinţă având cantitatea de precipitaţii din luna aprile şi procentele astea calculate la mediană care apar pe hartă ? Există o astfel de formulă sau pot doar să aflu cum s-a ajuns la acele procente ? Din ce mi-ai explicat tu este metoda prin care s-a ajuns la acele procente de pe harta ANM cunoscând cantitatea de precipitaţii de pe luna aprilie, cum a fost cazul cu Iaşi. Şi să ne întoarcem la acest caz, am valoarea de referinţă 44 de mm, rotunjit, cum ajung la aceşti 44 de mm din 266,4 şi 136,1, asta ar fi marea întrebare. Probabil ţie ţi se pare simplu dar eu nu am înţeles prea bine cum e cu mediana asta, de aia trebuie să-mi explici ca unui copil din primele clase primare. Poate ţi se pare că sunt agasant dar ţi-aş fi recunoscător dacă m-ai lumina în chestia asta.

Sus

Afişează mesajele de la anteriorul:  Sortează după  
Scrie un subiect nou Răspunde la subiect  [ 13695 mesaje ]  Du-te la pagina Anterior  1 ... 808, 809, 810, 811, 812, 813, 814 ... 913  Următorul

Ora este UTC + 2 [ DST ]