|
Pentru toti cei interesati de " Storm Chasing" la noi in tara, o sa incerc sa public sfaturile legate de o astfel de aventura, care mi-au fost oferite anul trecut de expertul in meteorologie, Livius Buzdugan:
"Referitor la vanatoarea de furtuni: Daca nu ai pretentia sa nimeresti chiar
tornade sau fenomene severe cum ar fi grindina sau vijeliile, e suficient sa pleci intr-o zi instabila si sa stii sa recunosti un Cb de la distanta... s-ar putea sa ai noroc, la urma urmei nici macar profesionistii nu pot avea succes fara sansa! Daca vorbim de cunostinte, sigur ca e bine sa stii cat mai multe: mai intai sa cunosti cate ceva despre fronturi atmosferice, apoi despre termodinamica convectiei si clasificarea acesteia. In continuare, notiuni fundamentale de meteorologie radar si satelitara precum si un minim de experienta in recunoasterea structurilor convective severe in imaginile de radar si satelit ar fi super... fireste in conditiile in care dispui de un laptop conectat la internet mobil prin Zapp, ceea ce iti permite sa urmaresti cat de cat in timp real dezvoltarea fenomenului pe masura ce te apropii de el. Studii superioare? Ar fi bine, dar trebuie sa va fie clar ca nu sunt suficiente. Nici in Romania si nici in alte tari facultatea nu te invata ceea ce te invata experienta profesionala in domeniu si cursurile post-universitare organizate de serviciile meteorologice, cu oameni care au experienta operationala in domeniu. Studiile superioare iti dau in schimb o baza teoretica pentru succes iin formarile ulterioare.
A fi insotit de o echipa TV... daca va referiti la un post TV, atunci trebuie sa le captati atentia, caz in care probabil ca vor fi dispusi sa suporte toate cheltuielile. Daca va referiti la o echipa angajata de Dvs, atunci trebuie sa fiti pregatita de plata a 50-150 euro/zi cameraman, in functie de experienta si "onorariul" acestuia. In mod normal, cateva filmari cu o camera neprofesionala facute chiar de Dvs va pot ajuta sa starniti interesul televiziunilor pentru expeditii viitoare. dar pentru asta e nevoie de succes, adica sa veniti cu ceva interesant, nu numai cu o simpla ploaie de vara cu tunete si fulgere.
Mai e de spus ca NU e nevoie de nici o autorizatie pentru a vana furtuni, slava Domnului!
Ca sa deveniti meteorolog profesionist, aveti de ales intre a urma si termina specializarea meteorologie a uneia din facultatile: geografie, fizica sau matematica de la una din universitatile din tara. Eu de exemplu am absolvit sectia de fizica atmosferei a fac. de fizica - Univ Bucuresti in 1994. Deci, daca fizica sau matematica vi se par prea dificile, aveti alternativa geografiei. Oricum, va atrag atentia ca meteorologia prespune anumite cunostinte minime de mate-fizica. "
Imi cer scuze daca gresesc cu ceva publicand acest text, insa cu domnul Livius nu am mai putut relua anul acesta legatura ca sa-l intreb ce pot si ce nu pot publica din explicatiile oferite de dumnealui.
|