forum meteorologie, starea vremii, climatologie

Partners

Portal meteorologie   Galerie meteo   Meteo chat   Model WRF-RoMetEx   RSS  
Acum este Joi Apr 30, 2026 11:18 am

Ora este UTC + 2 [ DST ]

Scrie un subiect nou Răspunde la subiect  [ 90 mesaje ]  Du-te la pagina 1, 2, 3, 4, 5, 6  Următorul
Autor Mesaj
 Subiectul mesajului: Furtunile supercelulare la noi in tara
MesajScris: Mie Mai 07, 2008 1:44 am 
Neconectat
Supercelula
Supercelula

S-a facut un studiu asupra zonei Baraganului, si au ajuns la concluzia ca se pot crea acolo supercelule, au fost reperate pe Doppler si au fost si cazuri de nori palnie.
Totusi, nu ma astept ca cele de la noi sa fie foarte dezvoltate, sau cel putin rareori puternice. Dat fiind faptul ca in zona Hunedoarei s-au perindat in 2007 cel putin cateva supercelule, si am avut si o tornada, si noi nu suntem singurul caz, supercelulele se formeaza si in restul tarii. M-ar interesa sa stiu ce posibilitati de avertizare exista daca este detectata una cu adevarat periculoasa. Era un articol pe internet despre o furtuna peste Bucuresti, in 2005 sau 2006, cand au sunat sirenele pentru a avertiza populatia. Daca este adevarat sau doar exagerarea unui jurnalist, nu stiu.
Pe youtube este un filmulet care arata o supercelula peste Arad. Din film nu se poate distinge prea mult insa, deci ramane cu semnul intrebarii. Insa tot peste Arad a fost grindina ieri sau alaltaieri, iar dupa-masa pe Doppler era o pata mica, rosie cu mici irizatii verzi la margini, la sud de Arad. La scurt timp dupa aceea, in Arad a plouat destul de tare, din cate mi-a spus un amic de acolo.
Deci, cam care este situatia cu supercelulele? Este cazul sa ne ingrijoram "pe bune" despre acestea?

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Vin Mai 09, 2008 10:00 am 
Neconectat
Norisor
Norisor

Avand in vedere ca s-au prins in filmulete si poze din ce in ce mai multe fenomene deosebite legate de supercelule, cred ca ar trebui sa le dam importanta. Sunt multe care se formeaza in zone nepopulate. In muntii Harghitei de cateva ori padurea a fost,in unele locuri, rupta de vijelii ce au mers pe culoare largi. Niste prieteni au fost martori la un asa fenomen. In Baragan si in Dobrogea sunt conditii de formare a tornadelor , dar nu numai acolo se pare.

Sus

Subiectul mesajului: mesaj
MesajScris: Sâm Mai 10, 2008 9:53 am 
Neconectat
Tornada
Tornada

Presupun ca zonele respective de munte au fost despadurite de fenomenul downburst, care cred ca se manifesta relativ des in Romania, dar in nici un caz la proportiile pe care fenomenul il are uneori in America.
Cred ca si eu am vazut fenomenul microburst, in 2005, prin august, cand ne intorceam cu trenul de la munte si ne aflam in zona Buftea. Atunci au fost nori cumulonimbus care au avut convectie foarte puternica si care au generat o vijelie foarte spectaculoasa.
S-a ridicat un praf de parca in zona era o tornada puternica.
Am m ai scris despre acest eveniment pe acest forum, insa acum l-am reamintit deoarece fiind vorba de fenomene extreme deosebite, am vrut sa precizez ca e posibil sa fi vazut fenomenul downburst, care uneori poate avea puterea unei tornade pentru scurt timp. :)

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Sâm Mai 10, 2008 2:07 pm 
Neconectat
Norisor
Norisor

Joi seara (8.05.2008), in jurul orei 19.30.
Comuna Valea Chioarului din Maramures a fost lovita cu putere de o vijelie care a durat 15 minute. Din fericire, in afara satului, intr-o zona impadurita. Acolo, copacii au fost rupti sau smulsi din radacini. Reteaua electrica de inalta tensiune de 20.000 de kW a fost distrusa. De asemenea si orasul Cavnic a fost lovit de o furtuna care la fel a facut pagube.

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Dum Mai 11, 2008 1:42 pm 
Neconectat
Supercelula
Supercelula

Interesant. A vazut careva pe doppler ce a fost acolo? Oricum, furtuna violenta.

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Lun Mai 12, 2008 7:10 am 
Neconectat
Norisor
Norisor

Dupa ce arata modelele GFS si Wetter, temperaturile vor creste spectaculos la sfarsitul saptamanii viitoare, se vor realiza 30 grade in tara.

Sus

MesajScris: Mie Mai 14, 2008 6:35 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

E rau daca incepe canicula inca din luna mai, exact asa a fost si anul trecut. In primele zile ale lui mai a fost foarte rece dupa care s-a tot incalzit, iar zilele racoroase au fost rarisime pana la sfarsitul verii.
Iata aici un link de pe ProTv cu un fenomen extrem.
http://www.protv.ro/stiri/eveniment/rup ... tilor.html]
Eu zic ca merita discutat acest fenomen, deoarece cred ca sunt relativ rare asemenea caderi masive de grindina la noi in tara, in special in Muntenia si la Bucuresti, din cate stiu eu, insa astept parerea celor care sunt mai informati ca mine.

Sus

MesajScris: Mar Mai 27, 2008 4:46 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

De curand au fost alte ploi insotite de grindina puternica in unele zone din tara.
http://www.protv.ro/stiri/social/furtun ... viste.html

Sus

MesajScris: Mar Iun 03, 2008 10:09 am 
Neconectat
Tornada
Tornada

CA SA VA FACETI IDEE DESPRE CUM A PLOUAT LA MINE PE PE 28 MAI, IN JURUL OREI 17, PUTETI ACCESA LINK-UL DE MAI JOS.

http://www.realitatea.net/video_379626_ ... 90952.html

Sus

MesajScris: Mie Iun 11, 2008 4:32 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

Aici este un link in care cred ca este confirmata prezenta furtunilor mezociclonice la noi in tara, dar si in tarile vecine.
http://convection.satreponline.org/case ... /index.php

Sus

MesajScris: Vin Iun 13, 2008 8:11 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

Desi a fost anul trecut, eu zic ca merita sa intrati in link-ul de mai jos, deoarece e vorba de o furtuna mezociclonica la Barlad, cu ploaie extrem de puternica si pagube materiale insemnate. La inceputul filmului, se specifica si se vede calr miscarea circulara a norilor de furtuna ! 8O :D

http://youtube.com/watch?v=y4SLYhFeB9s

Sus

MesajScris: Sâm Iun 21, 2008 4:22 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

ABIA AZI MI-AM DAT SEAMA CA IERI SEARA A FOST UN FENOMENE METEOROLOGIC INTERESANT LA BUCURESTI, IN VESTUL ORASULUI !!!
E VORBA DESPRE UN NOR CUMULONIMBUS CAPILLATUS INCUS.
NORUL AVEA O NICOVALA FOARTE MARE SI SEMANA CU O SUPERCELULA DE MICI DIMENSIUNI ! :!:
Eu am vazut aseara, umbra unui nor Cb, nori cumulus mediocris cu convectie puternica in N-E, dar si ceva nori cumulus specifici vremii de ploaie, care au venit in spoecial din S-V.
Norul Cb a inaintat spre noi si era circular, iar baza, care era mai la S-V, era asa, maii ntunecata si mi-am dat seama ca a fost un cumulus congestus care a avut convectie exploziva.
Norul a inceput sa se disipe cand a ajuns la noi si a avut putin mammatus.
O sa atasez aici fotografiile luate de la Realitatea Tv.

Fişiere ataşate:
Comentariu fişier: Nor Cb care seamana cu o supercelula !
image_121404003325739600_3.jpg
image_121404003325739600_3.jpg [ 42.05 KiB | Vizualizat de 4758 ori ]
Sus

Subiectul mesajului: Nor cumulonimbus neobisnuit
MesajScris: Sâm Iun 21, 2008 4:24 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

Eu am vazut doar o mica portiune di n acel nor spectaculos care a fost in seara de 20 iunie

Fişiere ataşate:
nor  neobisnuit.jpg
nor neobisnuit.jpg [ 37.6 KiB | Vizualizat de 4769 ori ]
Sus

MesajScris: Joi Iun 26, 2008 4:50 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

Aici este un link foarte interesant, in care pe un site american, cineva din Romania a pus fotografii cu o supercelula produsa la Tg Mures pe 18 iunie, probabil. Era sa cred ca fotografiile au fost realizate undeva prin SUA, dar interesant este ca sunt la noi.
Ar fi foarte bine daca am reusi sa intram in legatura cu cel care a facut fotografiile, deoarece sunt sanse mari sa fie pasionat de fenomenele extreme, ca si noi :!:
http://www.stormtrack.org/forum/showthread.php?t=17177

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Vin Iun 27, 2008 9:17 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

ceva interesant a aparut pe radar in jurul orei 8:30

Imagine

precizez ca furtuna se deplaseaza spre mine.posibil sa fie supercelula

Sus

Afişează mesajele de la anteriorul:  Sortează după  
Scrie un subiect nou Răspunde la subiect  [ 90 mesaje ]  Du-te la pagina 1, 2, 3, 4, 5, 6  Următorul

Ora este UTC + 2 [ DST ]