forum meteorologie, starea vremii, climatologie

Partners

Portal meteorologie   Galerie meteo   Meteo chat   Model WRF-RoMetEx   RSS  
Acum este Sâm Apr 25, 2026 11:37 am

Ora este UTC + 2 [ DST ]

Reguli forum

Pentru stirile preluate din alte surse va rugam sa :
- scrieti si un mic rezumat al stirii
- sa precizati sursa

Scrie un subiect nou Răspunde la subiect  [ 7 mesaje ] 
Autor Mesaj
 Subiectul mesajului: Iarna record in Australia
MesajScris: Joi Sep 03, 2009 1:48 pm 
Neconectat
Supercelula
Supercelula

Ok....ati crede ca expresia "iarna record" ar insemna mormane de zapada inalte de metri intregi, viscole si/sau temperaturi extrem de scazute. Nu si la australieni...
http://news.bbc.co.uk/2/hi/asia-pacific/8235111.stm
Maxima a fost de 38.5 grade, si multe recorduri au fost doborate cu 5 grade 8O .
Oricum, mai mult cititi in articol.

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Joi Sep 03, 2009 2:19 pm 
Neconectat
EF-5
EF-5

La fel o sa fie si la noi. :twisted: Gogulica, get ready for a Hot Winter. :lol:

Sus

Subiectul mesajului: Re: Iarna record in Australia
MesajScris: Joi Sep 03, 2009 3:29 pm 
Neconectat
-40 °C
-40 °C

nu cred....de obicei cand in australia e cald iarna...la noi urmeaza o iarna rece...cand la ei e rece..e invers..tin minte..iarna 06-07 si 07-08...cadeau recorduri de frig la ei...la brisbane..la sydney..tin minte k la brisbane s-a inregistrat prima temperatura negativa din istorie..-0.6 grade...ningea in zone nu s-a mai intamplat asta de ani buni de zile...etc..am citit si eu articole despre caldurile astea..de la ei..mai ales din august...si imi fac iluzii..:D..ziceau de o minima record pt alice springs de 23 grade de acum din august..record si pt august si pt iulie,iunie si mai.minima normala pt august e de 6 grade la ei..:D..ce sa zic..Doamne ajuta macar la o iarna normala...normala dupa media 61-90..si tot ar fi bine..:D

Sus

MesajScris: Joi Sep 03, 2009 9:01 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

intr-adevar a fost un august record in australia, si cu deosebire in zonele (semi-) desertice din centrul continentului, unde anomalia temperaturii medii a ajuns aproape de 6 grade, mult mai putin cald pe litoralul de sud, vest si nord unde a fost aproape normal; in acelasi timp, trebuie spus ca in lunile iunie si iulie anomaliile pozitive si negative de temperatura au fost aproximativ echilibrat distribuite pe continent
per ansamblu iata cum arata anomalia mediei minimelor si maximelor pe sezonul hibernal australian:

minime:
http://www.bom.gov.au/cgi-bin/silo/temp_maps.cgi?variable=minanom&area=nat&period=3month&time=latest

maxime:
http://www.bom.gov.au/cgi-bin/silo/temp_maps.cgi?variable=maxanom&area=nat&period=3month&time=latest

Sus

Subiectul mesajului: Re:
MesajScris: Joi Sep 03, 2009 10:40 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

Neaceasca85 scrie:
La fel o sa fie si la noi. :twisted: Gogulica, get ready for a Hot Winter. :lol:

Mai bine nu. :mrgreen:

Australia este pana la urma traversata de Tropicul Capricornului si astfel nu ma mira perioadele foarte calde din timpul iernii. E adevarat ca o aberatie pozitiva de 2,47 C este extrem de mult, asemanator cu ce am avut noi in 2006-2007 , dar trebuie sa nu uitam ce inseamna o iarna in Australia si ce inseamna o iarna intr-o zona temperata. Acolo nu se pune problema de ninsori iarna, doar in cazuri extreme si in partile sudice sau montane.
Recordul lor de 38 C inregistrat in august imi pare foarte similar ca scara cu cel din decembrie, la Veliko Tarnovo, de anul trecut (28 C). :P

Sus

MesajScris: Joi Sep 03, 2009 10:43 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

sorifin scrie:
nu cred....de obicei cand in australia e cald iarna...la noi urmeaza o iarna rece...cand la ei e rece..e invers..tin minte..iarna 06-07 si 07-08...cadeau recorduri de frig la ei...la brisbane..la sydney..tin minte k la brisbane s-a inregistrat prima temperatura negativa din istorie..-0.6 grade...ningea in zone nu s-a mai intamplat asta de ani buni de zile...etc..am citit si eu articole despre caldurile astea..de la ei..mai ales din august...si imi fac iluzii..:D..ziceau de o minima record pt alice springs de 23 grade de acum din august..record si pt august si pt iulie,iunie si mai.minima normala pt august e de 6 grade la ei..:D..ce sa zic..Doamne ajuta macar la o iarna normala...normala dupa media 61-90..si tot ar fi bine..:D

Sincer nu cred ca exista nici un fel de corelatie intre Australia si Romania. E adevarat ca pana la urma o perioada foarte calda la ei poate avea repercursiuni climatice per ansamblu in Europa si nu numai, dar faptul ca o iarna rece la ei inseamna o iarna calda la noi, nu poate fi decat o pura coincidenta si nimic mai mult.

Sus

MesajScris: Joi Sep 03, 2009 10:51 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

da, localizarea anomaliilor mari in zona tropicala suprinde - pentru ca acolo variabilitatea la toate scarile temporale este mai redusa decat in zonele temperate

Sus

Afişează mesajele de la anteriorul:  Sortează după  
Scrie un subiect nou Răspunde la subiect  [ 7 mesaje ] 

Ora este UTC + 2 [ DST ]