După o lună, vin și eu cu pozele făcute de Crăciun la Rarău.

Din păcate, timpul araeori ne ajunge așa cum ne-am dori...
În primul rând, câteva cuvinte de introducere.
Masivul Rarău, printre cele mai pitorești din țară, este situat în grupa nordică a Carpaților Orientali, delimitat la nord și nord-est de depresiunea Câmpulung Moldovenesc și Obcinele Bucovinei, la sud de Munții Stânișoarei și la vest și sud-vest de Munții Bistriței Mijlocii.
Denumirea lor este legată de numele
domnitorului moldovean Petru Rareș, fiul lui Ștefan cel Mare, numindu-se înainte Munții Todirescu. Pe lângă multiplele legende care circulă, putem spune că doamna Elena-Ecaterina Brancovici s-a refugiat o perioadă în acești munți. Cei doi se află înmormântați la Mănăstirea Probota, ctitorie a domnitorului.
Situat la est față de axul Carpaților Orientali, clima prezintă o serie de influențe continentale, reflectată în amplitudinea medie de 19,5°C la stația meteorologică Rarău. Temperatura medie anuală oscilează în jurul valorii de 2°C, iar cantitatea media anuală de precipitații este de 910 mm, o cantitate mult mai ridicată decât cea de pe vf. Toaca din Masivul Ceahlău.
Clima se reflectă și în structură vegetației, alcătuită din păduri de conifere (molid, brad, pin, tisă), în amestec pe culmile mai scunde dinspre bazinul Moldovei cu fag, mesteacăn și paltin. În cadrul acestei păduri de amestec s-a delimitat încă din 1905 prima rezervație forestieră din țară,
Codrul secular Slătioara. În masiv se mai întâlnesc, de asemenea, și o serie de plante rare precum
papucul doamnei, tulichină, vulturică, foaie grasă și
floare-de-colț.
Am avut parte de un Crăciun frumos, iar ce se vede în poze nu e departe de idealul meu de „iarnă la munte”.
Drumul recent modernizat dinspre Pojorâta. Din păcate, la noi în țară nu se poate să faci un drum bun fără să apară automat și cocălari, pițipoance și alte specimene, în cizme de oraș sau teniși, la pachet cu gălăgie, manele și fițe.

Din fericire, iarna sunt destul de puțini.

Și drumul spre Chiril e romantic și bine întreținut. Împreună, cele două străbat masivul și formează așa-numitul Transrarău.

Drumul „clasic” între Câmpulung Moldovenesc și Rarău e închis oficial circulației publice de la Poiana Sihăstriei în sus, dar tot mai vezi câteva off-roadere pe el.

Am prins și ninsori puternice.



Antenele de pe
Popii Rarăului noaptea. Din păcate, nu am avut trepiedul la mine.
Pietrele Doamnei, stâncile impunătoare care fac o veritabilă citadelă montană.

