forum meteorologie, starea vremii, climatologie

Partners

Portal meteorologie   Galerie meteo   Meteo chat   Model WRF-RoMetEx   RSS  
Acum este Dum Mai 24, 2026 8:41 am

Ora este UTC + 2 [ DST ]

Scrie un subiect nou Răspunde la subiect  [ 29 mesaje ]  Du-te la pagina 1, 2  Următorul
Autor Mesaj
 Subiectul mesajului: Pe marginea legii ....
MesajScris: Lun Noi 24, 2008 11:09 pm 
Neconectat
Site Admin
Site Admin

Intr-o tara "democratica" legile facute cu fundul ...
As vrea sa disecam putin aici ceva legislatie, e de interes pentru multi dintre noi. Aviz si lui CrazyFrog vizavi de unul dintre proiectele lui.

Legea nr. 139 din data 24-Iul-2000
Publ. in M.O. nr. 360 din data 2-Aug-2000
PARLAMENTUL ROMANIEI
LEGE privind activitatea de meteorologie
Parlamentul Romaniei adopta prezenta lege

Citez :
"SECTIUNEA a 3-a

Alte activitati de meteorologie

Art. 15. - (1) Activitatile meteorologice de orice fel destinate unor scopuri speciale, altele decat cele consemnate ca atributii ale Centrului meteorologic national sau ale Administratiei meteorologice aeronautice, se pot desfasura si de alte persoane fizice sau juridice, ca activitati meteorologice complementare, daca au avizul tehnic si se bucura de asistenta metodologica a Centrului meteorologic national.

(2) Activitatile meteorologice care nu indeplinesc conditiile prevazute la alin. (1) sunt activitati de tip concurential si se supun prevederilor Legii concurentei nr. 21/1996 si celorlalte conventii internationale in domeniu la care Romania este parte.
"

Adica sa intelegem de aici ca:
1. Daca sunt persoana fizica, am statie meteo si folosesc respectivele date trebuie sa am avizul tehnic a CMN????? Chiar daca nu folosesc datele in scop comercial?
2. Incalc legea concurentei???

Mai departe, tot din legea respectiva:
"Art. 33. - (1) Constituie contraventie in domeniul meteorologiei, daca nu sunt savarsite in astfel de conditii incat, potrivit legii penale, sa fie considerate infractiuni, urmatoarele fapte:

a) punerea in circulatie publica a unor date, informatii, avertizari si prognoze meteorologice, altele decat cele aeronautice, obtinute din activitatea meteorologica desfasurata fara avizul Centrului meteorologic national;
"

Intelegem aici , cfm alin a) ca oamenii care au statii meteo personale si publica datele pe net (evident ca acestia nu au avizul ANM-ului!) sunt pasibili de amenda!!!

Va astept cu comentarii.

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Lun Noi 24, 2008 11:33 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

Ceva foarte stupid..adica public pe Internet date de la statia mea meteo sau formulez o prognoza..si pot primi o amenda sau sa ma aleg cu dosar penal.Legile astea din cate vad sunt din anul 2000 , nu de dinainte de '89 , deci ar trebui sa fie mai multa libertate in privinta aceasta , dar nu e.. :roll: . Ar trebui facuta o sesizare Guvernului asupra acestor legi , altfel am fi obligati sa incheiem parteneriate cu ANM desigur..totul pe bani.O idee principala reiese de aici : ANM-ul nu vrea concurenta .

Ultima oară modificat de CrazyFrog pe Lun Noi 24, 2008 11:37 pm, modificat 1 dată în total.

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Lun Noi 24, 2008 11:35 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

Inca o lege votata in somn!
Nu inteleg ce mare prericol au vazut parlamentarii in faptul ca cineva care are o statie meteo isi publica datele pe internet. Mai ales ca pe asemenea pagini sunt si avertizari de genul:

"www.popescu.tm.ro declara ca toate prognozele din acest site sunt PROBABILE si nu garanteaza producerea lor. De asemenea nu suntem responsabil de pagubele materiale sau umane directe sau indirecte provocate de un fenomen meteo incorect prevazut."

Numai daca ne uitam pe wunderground.com vedem ca in toate statele civilizate ale Europei sunt zeci de astfel de statii meteo personale.

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Lun Noi 24, 2008 11:41 pm 
Neconectat
Site Admin
Site Admin

Nu bag mana in foc ca ceea ce am dedus eu din lege este corct, poate ar fi bine sa cititi si voi mai pe indelete:
http://www.meteoromania.ro/index.php?id=165
Ca tot discutam de ANM ;)

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Lun Noi 24, 2008 11:42 pm 
Neconectat
Site Admin
Site Admin

Vedeti la sfarsit si taxele de avizare!!

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Lun Noi 24, 2008 11:57 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

Interesanta partea cu taxele:
1. Taxe pentru eliberarea de atestari

* lei -

a) Atestarea de competenta pentru efectuarea de observatii si masuratori meteorologice, altele decat cele efectuate in reteaua nationala de statii meteorologice:

* pentru fiecare parametru meteorologic si pentru fiecare locatie de masurare sau observare: .......100.000

d) Avizarea punerii in circulatie publica a unor date, informatii, avertizari si prognoze meteorologice, altele decat cele cu specific aeronautic, obtinute din activitatea meteorologica desfasurata de persoane fizice sau juridice, altele decat Centrul meteorologic national:

* la nivel local sau regional .......500.000

* la nivel national ....... 5.000.000

Deci pentru inregistrarea temperaturii, umiditatii, presiunii atmosferice, vitezei vantului si precipitatiilor ar trebui platita o taxa de 5*100.000 = 500.000 lei, iar pentru publicarea lor pe internet inca 5.000.000.

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Mar Noi 25, 2008 4:21 pm 
Neconectat
Supercelula
Supercelula

Eh, sa fim seriosi...la ce va asteptati? Ia uitati aici alte cateva paragrafe misto:
Citat:
(4) Detinatorii de date si informatii meteorologice obtinute prin retele de observatii si masuratori meteorologice, care se incadreaza in prevederile art. 15 alin. (1), au obligatia sa le transmita cu titlu gratuit, de indata, Centrului meteorologic national, in vederea includerii in Fondului national de date meteorologice.
Art. 22. - Pe teritoriul Romaniei sursa oficiala de date si informatii meteorologice, altele decat cele aeronautice, este Centrul meteorologic national. Pentru informatiile meteorologice aeronautice sursa oficiala de date si informatii este Administratia meteorologica aeronautica. Punerea in circulatie publica a acestor date sau informatii meteorologice fara avizul Centrului meteorologic aeronautic, este interzisã.
Art. 24. - Accesul persoanelor fizice si juridice la datele de informatii meteorologice, in sensul principiilor si reglementarilor Organizatiei Meteorologice Mondiale, se face cu respectarea prevederilor prezentei legi. Folosirea acestora in scopuri comerciale este permisa numai conta cost, in conditiile legii.
Art. 33. - (1) Constituie contraventie in domeniul meteorologiei, daca nu sunt savarsite in astfel de conditii incat, potrivit legii penale, sa fie considerate infractiuni, urmatoarele fapte:
d) refuzul proprietarilor sau al celor care activeaza in platforme de observatii, cladiri, incaperi si in orice alt loc in care se desfasoara activitati meteorologice de a permite agentilor constatatori autorizati accesul in interiorul acestora;
e) refuzul detinatorilor de retele meteorologice, in conformitate cu prevederile art. 15 alin. (1) de a pune la dispozitie agentilor constatatori autorizati documentatiile si actele specifice activitatii meteorologice;

La atributiile ANM-ului sunt trecute o droaie de chestii, multe ambigue si neclare. Deci, conform Art.15 (1) ,s-ar putea cere informatii ANM-ului pt. storm chasing, dar te trezeshti ca atributiile alea pot fi intoarse in atatea feluri incat sa reiasa ca ANM face, printre muulte altele, si chasing, si ca le faci concurentza. De asemenea, se pare ca doresc control absolut asupra posesorilor de statii meteo.
CrazyFrog, baricadeaza usha ca vine mascatzii :lol:
Si inca ceva...poate am inteles gresit, dar...zicea la art 33 ca e contraventie daca nu e infractiune. Adica daca e infractiune pe bune, nu-ti are nimeni treaba? 8O

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Mar Noi 25, 2008 5:52 pm 
Neconectat
EF-5
EF-5

Nu stiu cat de mult conta internetul in calculele celor care au dat acea lege in anul 2000. Pe vremea aceea, internetul nu prea era ce este acum. Dar chiar si asa, este doar o alta lege facuta cu PICERILI in minunata noastra tarisoara pe nume ROMANICA.

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Mar Noi 25, 2008 6:35 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

chiar nu mi se pare ca legea asta mai e aplicabila in ziua de azi, la aproape 9 ani de la publicarea ei...
e clar depasita in multe din articole si rezulta clar ca trebuie imbunatatita si adusa la zi...
dar bineinteles ca ANM nu are acest interes, pt ca ar fi in defavoarea institutiei aparitia oricaror forme de concurenta...
e de-a dreptul aberanta chestia cu statiile meteo personale...chiar si la nivelul anului 2000...e absurd la maxim... 8O

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Mar Noi 25, 2008 7:29 pm 
Neconectat
-40 °C
-40 °C

ce am avut de spus despre anm..am spus mai demult tot aici pe site..stiam de legea asta..o citisem de nenumarate ori..si numi dadeam si numi dau seama nici acum cum poate arata..din pct de vedere intelectual ma refer, persoana care a conceput o asemenea lege..sau persoanele k or fi mai multe..va spun sincer..k si un licean de clasa 10-11.care sa fie cat de cat familiarizat putin asa..cu termenul lege..ar rade cu gura pana la urechi.legea trebuie schimbata clar,si nu e singura:P...dar...vin alegeri,la anu alte alegeri..e clar ce e primordial pt toti din gashk,sigur nu se gandesc ei la o mana de oameni pasionati de un domeniu de care pe ei ii doare-n palarie...asa k o vom duce zic eu cel putin vreo 2 ani cu legea in starea actuala..si oricum.nu va faceti probleme cu statiile personale..no sa va intrebe nimeni de sanatate pt k ..legea asta..k multe altele..nu se aplica,deci..cine e pasionat poate sasi continue proiectele linistit.

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Mar Noi 25, 2008 8:17 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

Eu o sa-mi continui proiectul pe care l-am inceput si daca este sa primesc vreo amenda pt. asta , va spun sincer
1. n-o sa o platesc
2. o sa-mi continui linistit proiectul
Este chiar absurd ce se petrece cu legile din Romania.

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Mar Noi 25, 2008 10:15 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

Liviu si daca e sa glumim putin, in eventualitatea unei amenzi, o sa plateasca si Universitatea de Vest din Timisoara pentru ca incep si profesorii tai sa fie implicati in proiect. ;)

Dar la modul serios sunt de aceeasi parere cu Sorin: nu e cazul sa ne facem probleme pentru ca legea e prea absurda ca sa fie aplicata.

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Mar Noi 25, 2008 11:12 pm 
Neconectat
Norisor
Norisor

Eu cred ca mai lipseste ca ANM sa introduca permisul de port statie meteo . :lol: :lol: :lol:

" Detinatorii de date si informatii meteorologice obtinute prin retele de observatii si masuratori meteorologice, care se incadreaza in prevederile art. 15 alin. (1), au obligatia sa le transmita cu titlu gratuit, de indata, Centrului meteorologic national, in vederea includerii in Fondului national de date meteorologice. "
---------------------------------------------------------------------------
Singura solutie este ca detinatorii de site-uri cu date meteo sa restranga accesul DOAR la utilizatorii inregistrati , in felul acesta informatiile NU MAI SUNT PUBLICE .
In felul acesta datele de pe site-ul respectiv SUNT CU CARACTER PRIVAT iar ANM nu ar mai putea folosi datele .

----------------------------------------------------------------------------

"Art. 33. - (1) Constituie contraventie in domeniul meteorologiei, daca nu sunt savarsite in astfel de conditii incat, potrivit legii penale, sa fie considerate infractiuni, urmatoarele fapte:
d) refuzul proprietarilor sau al celor care activeaza in platforme de observatii, cladiri, incaperi si in orice alt loc in care se desfasoara activitati meteorologice de a permite agentilor constatatori autorizati accesul in interiorul acestora "

-----------------------------------------------------------------------------
Vreau sa vad un mandat de perchezitie cu motivul : controlul statiei meteo . :lol: :lol: :lol: :lol:

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Mar Noi 25, 2008 11:20 pm 
Neconectat
Norisor
Norisor

Cred ca am gasit raspunsul in legea concurentei :

Art. 6. - Este interzisa folosirea in mod abuziv a unei pozitii dominante detinute de catre unul sau mai multi agenti economici pe piata romaneasca ori pe o parte substantiala a acesteia, prin recurgerea la fapte anticoncurentiale, care au ca obiect sau pot avea ca efect afectarea activitatii economice ori prejudicierea consumatorilor. Asemenea practici abuzive pot consta, in special, in:
a) impunerea, in mod direct sau indirect, a preturilor de vanzare sau de cumparare, a tarifelor ori a altor clauze contractuale inechitabile si refuzul de a trata cu anumiti furnizori sau beneficiari;
b) limitarea productiei, distributiei sau dezvoltarii tehnologice in dezavantajul utilizatorilor ori consumatorilor;
c) aplicarea, in privinta partenerilor comerciali, a unor conditii inegale la prestatii echivalente, provocand in acest fel, unora dintre ei, un dezavantaj in pozitia concurentiala;
d) conditionarea incheierii unor contracte de acceptare, de catre parteneri, a unor clauze stipuland prestatii suplimentare care, nici prin natura lor si nici conform uzantelor comerciale, nu au legatura cu obiectul acestor contracte;
e) Abrogat;
f) practicarea unor preturi excesive sau practicarea unor preturi de ruinare, in scopul inlaturarii concurentilor sau vanzarea la export sub costul de productie, cu acoperirea diferentelor prin impunerea unor preturi majorate consumatorilor interni;
g) exploatarea starii de dependenta in care se gaseste un alt agent economic fata de un asemenea agent sau agenti economici si care nu dispune de o solutie alternativa in conditii echivalente, precum si ruperea relatiilor contractuale pentru singurul motiv ca partenerul refuza sa se supuna unor conditii comerciale nejustificate.

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Mar Noi 25, 2008 11:26 pm 
Neconectat
Norisor
Norisor

ceea ce inca nu am inteles cum pot fi eu (noi) concurentul celor de la ANM cu o statie meteo de 250 de dolari iar ei au MILIOANE ???
O fi exactitatea datelor ? O fi ca le oferim GRATIS ???
Legea asta este ca si condamnata la orice tribunal di UE ( in afara de Ro )!

Sus

Afişează mesajele de la anteriorul:  Sortează după  
Scrie un subiect nou Răspunde la subiect  [ 29 mesaje ]  Du-te la pagina 1, 2  Următorul

Ora este UTC + 2 [ DST ]