forum meteorologie, starea vremii, climatologie

Partners

Portal meteorologie   Galerie meteo   Meteo chat   Model WRF-RoMetEx   RSS  
Acum este Dum Sep 24, 2023 5:15 pm

Ora este UTC + 2 [ DST ]




Scrie un subiect nou Răspunde la subiect  [ 2 mesaje ] 
Autor Mesaj
 Subiectul mesajului: Ciclogeneza Atlantica!!!
MesajScris: Sâm Sep 16, 2023 3:29 am 
Neconectat
EF-5
EF-5
Avatar utilizator

Membru din: Dum Oct 26, 2008 1:00 pm
Mesaje: 24743
Localitate: Slatina OT
Bai deci nu mai suport aceasta sintagma. Am facut cunostinta cu ea pe acest forum, am invatat ca ea pentru noi nu face nimic decat sa arunce aer cald si uscat dinspre Nordul Africii, extracarpaticul 0 barat, intracarpaticul cu ceva noroc mai primeste cate ceva de la ciclonii atlantici.

De regula ei ajung destul de uscati pe teritoriul Romaniei, fie si V, N sau Centrul acestuia.

Atlanticul e mare, e urias, doar e ocean fi-i-ar mama lui, Mediterana e mai mica, ea nu exista daca nu era Atlanticul, tehnic ea e parte din Atlantic, damn.

Amplasamentul nostru geografic are foarte, foarte mult de suferit din predominanta ciclogenezei atlantice, o predominanta fireasca la urma urmei, prin size comparison Mediterana vs Atlantic.

Nu stiu ce se intampla dar turbez de nervi, poate am avut prea multi ani in care circulatiile favorabile sudului Romaniei au predominat, regula pare sa fie a Atlanticului. Sau asa s-a instalat pe urmatorii XX ani.

In afara de diurnally driven, ceva sisteme slabite ratacite si iarna evident ploi de noiembrie, altceva nu mai exista. Vara Atlanticul arunca canicula, iarna vant rece si uscat cu mult soare, ceea ce mi se pare mai dezagreabil decat canicula din vara.

Cand aud iarna de circulatie de NV, paralizez pur si simplu. Vant nordic dinspre defileu la Bumbesti Jiu e cel mai rau semn care poate fi iarna.

Vara devine odioasa in perioada august-septembrie, cand si ambrozia, ragweed, care prolifereaza de pe urma incalzirii "globale" provocata de Atlantic si ma distruge cu alergia, AC-ul evident ca amplifica aceasta alergie, dar cum sa-l opresc daca vremea nu se raceste? Plosnitele imputite completeaza tabloul de vara tarzie si toamna. :evil:

AO, NAO, AMO, dracu sa le ia, ca oricate explicatii cauti, fazele nefavorabile pentru noi persista in draci, cate 2, 3 sau chiar 6 luni. Urasc faza asta cu Atlanticul si parametrii sai de imi vine sa cred si in conspiratii, pentru ca nu se poate asa ceva.

Protestez in primul rand fata de ierni. Am fi avut ceva cicloni asta iarna, de aici din Mediterana care parca a secat, dar lipsa anticiclonilor de cuplaj, recte Siberian si Scandinav, nu a putut instala iarna in extracarpatic, e prea dinamica circulatia de vest, evident din cauza Atlanticului.

In schimb balaria de anticiclon nord african exista tot anul, ce bine era daca disparea iarna cum dispare siberianul vara.

Nu, e o caracteristica absolut odioasa a SE-ului Europei unde ne aflam mai ales cei din extracarpatic. Suficient de odioasa incat sa fie nevoie sa ma mut pe alt continent, dar nu am cum si unde.

Scuze Andrei, dar nu mai pot, chiar nu mai pot. Ori e controlat artificial, ori e pur si simplu talamb acest Atlantic. Ca s-ar fi topit nu stiu ce calota si din cauza aia aerul rece aterizeaza numai in Atlantic, dracu sa-l ia, asta spun, dracu sa-l ia. :evil:


Sus
 Profil  
 
 Subiectul mesajului:
MesajScris: Lun Sep 18, 2023 1:50 am 
Neconectat
EF-5
EF-5
Avatar utilizator

Membru din: Dum Oct 26, 2008 1:00 pm
Mesaje: 24743
Localitate: Slatina OT
In afara de ciclonii Atlantici, care poate mai dau ceva VCN-ului Romaniei, dar clar vaduvesc sudul de orice fenomene, mai avem inca 2 chestiuni potrivnice unei vieti meteo frumoase aici.

Maria Sa vortexul polar, care a devenit inchegat si incapatanat in fiecare iarna sa nu lase sa coboare nicio dara (adica talveg) de aer rece spre latitudinile noastre. Vortexul se incheaga in noiembrie-decembrie si ramane incrancenat pana in aprilie-mai cand prabusirea sa aduce minunate raciri cu bruma de primavara, care stim cat de bune sunt pentru pomicultura. Sau zapezi in Moldova. :|

Atlanticul, vortexul polar si mai e un culprit to blame. Mister Jet Stream. El a gasit de cuviinta sa stea foarte la nord fata de Romania si foarte sudificat unde altundeva decat pe Atlantic.

Morisca este unsa cu toate alifiile sa functioneze ireprosabil si indelungat, aruncand cu spor aerul uscat african peste zona noastra.

Morisca Britanica se zicea, dar ramanem la notiunea de morisca Atlantica. Cea mai a dracu morisca. Asta e, Atlanticul e o puternica zona de ciclogeneza, iar sudul Romaniei nu se afla unde trebuie.

Astea sunt probleme fara rezolvare. Si nu am alta solutie decat sa scriu undeva de ele.

Sa mai visez ca voi mai vedea vreodata furtuna ca in 2006 si viscol ca in 1991? Deja o dau in nesimtire cu noul climat, natural sau cu urme de indoiala conspirationala.

Desi supercell nu vede vreun interes la vreo superputere ca la noi sa fie cat mai mult soare si in vestul si centrul Europei nori de la ciclogeneza Atlantica.


Sus
 Profil  
 
Afişează mesajele de la anteriorul:  Sortează după  
Scrie un subiect nou Răspunde la subiect  [ 2 mesaje ] 

Ora este UTC + 2 [ DST ]


Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 1 vizitator


Nu puteţi scrie subiecte noi în acest forum
Nu puteţi răspunde subiectelor din acest forum
Nu puteţi modifica mesajele dumneavoastră în acest forum
Nu puteţi şterge mesajele dumneavoastră în acest forum
Nu puteţi publica fişiere ataşate în acest forum

Căutare după:
Mergi la:  
Termeni şi condiţii
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Translation/Traducere: phpBB România
phpBB SEO