forum meteorologie, starea vremii, climatologie

Partners

Portal meteorologie   Galerie meteo   Meteo chat   Model WRF-RoMetEx   RSS  
Acum este Dum Mai 24, 2026 4:27 am

Ora este UTC + 2 [ DST ]

Scrie un subiect nou Răspunde la subiect  [ 36 mesaje ]  Du-te la pagina 1, 2, 3  Următorul
Autor Mesaj
 Subiectul mesajului: Octombrie 2014
MesajScris: Sâm Noi 01, 2014 7:47 pm 
Neconectat
-40 °C
-40 °C

Banat

Imagine

Crisana

Imagine

Maramures

Imagine

Dobrogea

Imagine

Moldova

Imagine

Muntenia

Imagine

Oltenia

Imagine

Transilvania

Imagine

National

Imagine

Temperaturile medii au fost normale, adica in marja de abateri +/- 0.5 grade in Oltenia, Dobrogea, cea mai mare parte a Banatului si local in Moldova si Muntenia.Au fost sub media normala pe arii extinse in Moldova si Muntenia, abateri ce au ajuns pana la 1.4-1.5 grade.Peste media normala au fost in interiorul lantului carpatic, adica in Ardeal, Maramures, Crisana si local in Banat.Abaterile au ajuns pana la 2 grade la unele statii din aceste regiuni.Precipitatiile au fost excedentare in cea mai mare parte a tarii, chiar mult excedentare in nordul Olteniei(din nou), Maramures, Banat si pe litoral.Deficitare au fost doar statiile din centrul tarii(si aici as putea spune din nou), in speta cele din centrul Transilvaniei, din depresiuni si de pe culoarul Alba-Turda precum si cele din Delta Dunarii.Luna octombrie a inceput cu vreme calda si frumoasa si a continuat asa pana in ultima decada.In perioada 24-31 octombrie s-a racit considerabil, vremea devenind deosebit de rece, astfel ca unele statii din sud si-au inregistrat noi recorduri de cele mai scazute maxime, iar in nord la Darabani am avut chiar o zi de iarna.A nins si s-a depus strat de zapada in nordul Moldovei si in Muntenia, iar la Bucuresti s-a inregistrat cel mai timpuriu viscol din istoria masuratorilor, precum si cel mai timpuriu strat de zapada cel putin de dupa 1961, recordul era de 26 octombrie 1988, iar acum am avut viscol si strat de zapada de 12cm in 25 octombrie.Acest lucru e valabil la mai multe statii din Muntenia.Apoi inghetul la sol si bruma au fost prezente aproape peste tot, cel mai frig fiind la Toplita, -9.6 grade, iar la munte pe Vf.Omu au fost -11.0 grade.Cel mai cald a fost la mijlocul lunii cand a predominat o vreme deosebit de calda mai ales in Ardeal, unde s-au stabilit la unele statii si recorduri ale decadei a 2-a, la maxime sau la medii.Alba-Iulia a inregistrat 28.5 grade, cel mai cald in tara in octombrie.Cea mai scazuta medie nationala a fost la Joseni de 7.3 grade, iar la munte pe Vf.Omu de 0.9 grade.Cel mai cald a fost pe litoral si in sudul Banatului cu mediile cele mai mari la Constanta si Sulina de 13.5 grade.La Pades a plouat cel mai mult, 152.8mm, iar pt zona de munte avem 154.4mm pe Semenic.

Basarabia

Imagine

Bucovina si Basarabia ucraineana

Imagine

Sus

Subiectul mesajului: Re: Octombrie 2014
MesajScris: Sâm Noi 01, 2014 8:21 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

Ca de obicei, ai facut o treaba excelenta :)

Sus

MesajScris: Sâm Noi 01, 2014 8:25 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

Munca asidua, nu gluma.
Felicitari inca o data Sorin si multumim! :)

Sus

MesajScris: Sâm Noi 01, 2014 8:29 pm 
Neconectat
-40 °C
-40 °C

Mda, mersi, insa am uitat de concurs din pacate.De azi-dimineata am fost tot in calcule.Ar fi buna o atentionare macar pt ziua de sambata asa cum a fost la prima etapa.

Sus

MesajScris: Dum Noi 02, 2014 12:04 am 
Neconectat
Furtuna
Furtuna

În Moldova, octombrie 2014 a fost o lună normală termic, ușor mai caldă în unele zone din nord-vest, precum și în unele zone deluroase, și în general mai rece decât media în zonele joase. Cu excepția zonelor vestice din Bucovina (Țara Dornelor), unde abaterile au fost asemănătoare cu cele din intracarpatic (aproape 2°C la Poiana Stampei) și a zonei montane înalte (în jur de 1°C la Ceahlău), puține stații au avut abateri pozitive, iar acestea au fost în general sub 0,5°C.
Majoritatea stațiilor au avut însă abateri negative față de medie, în mare parte nesemnificative (Bacău, Galați, Adjud, Suceava, Negrești, Roman), dar local, acestea au depășit 0,5°C (-0,5/-0,7 la Iași; -0,6 la Soroca, -0,8 la Botoșani).

Înghețul în aer a cuprins toate zonele, cu excepția celor aflate în apropierea Mării Negre.

Cea mai scăzută temperatură a fost de -12,7°C la Soroca, noul record al stației și al Republicii Moldova. În întreaga regiune, însă, s-au înregistrat minime mai scăzute în trecut, în depresiunile din Bucovina (de exemplu -14,8 la Poiana Stampei; dar nici stația de la Soroca nu exista în 1912 sau 1920, când toate stațiile care existau atunci au avut temperaturi mai scăzute). Multe stații din nord au avut minime care s-au apropiat de valorile absolute (Suceava) sau au fost printre cele mai scăzute din ultimii 15-20 ani (Botoșani, Negrești, Bacău, etc.). 3 stații au avut nopți geroase: câte una la Briceni și Seletin, și 2 la Soroca. 3 stații au avut câte o zi de iarnă: Darabani, Briceni și Novodnistrovsk.

Cea mai ridicată temperatură a fost de 26,9°C la Vaslui.
Imagine
La marea majoritate a stațiilor regimul pluviometric a fost excedentar, abaterile fiind mai mici sau mai mari în funcție de perioada luată ca referință (peste 200% la mai multe stații din nord față de media 61-90 și în jur de 130-150% față de media 81-10). Cea mai mare cantitate a fost de 100,9 mm la Rădăuți, iar cea mai mică de 19,4 mm la Cetatea-Albă.
Imagine
Suplimentar, în această lună am întocmit și un tabel referitor la stratul de zăpadă (dacă va fi cazul, de luna viitoare va fi și hartă). Pe lângă numărul de zile în care cel puțin jumătate din suprafața solului a fost acoperită de un strat de zăpadă (pentru asta am luat în considerare doar rapoartele de la ora 8 am), am notat (pur orientativ) și numărul de zile cu zăpadă, ce include și zilele în care s-au raportat doar petice.

Imagine

P.S.: Hărțile cu România vin mâine.

Sus

MesajScris: Dum Noi 02, 2014 9:59 am 
Neconectat
Tornada
Tornada

Era timpul si pentru o luna excedentara in Moldova.La capitolul temperaturi, e de tinut minte ultima saptamana :)

Sus

MesajScris: Dum Noi 02, 2014 11:38 am 
Oare ANM-ului cât i-ar lua să facă un tabel ca al lui Sorin ?
Sorine iei pita ANM-ului, faţă de tabelele tale sau hărţile lui redeme ameţitele lor de hărţi sunt foaie verde.
Mulţumim pentru dedicaţie şi efort !

Sus

MesajScris: Dum Noi 02, 2014 12:56 pm 
Neconectat
Furtuna
Furtuna

Imagine

Imagine

Sus

MesajScris: Dum Noi 02, 2014 6:43 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

Imagine

Sus

MesajScris: Dum Noi 02, 2014 6:45 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

redeme, harta ta cu moldova mare imi aduce in minte harta ungurilor si secuilor cu ungaria lor cea mare la care tot viseaza in nestire ;)

Sus

MesajScris: Dum Noi 02, 2014 9:55 pm 
Moldova mare e rezonabilă faţă de Ardealul nesfârşit până în stepa mongolilor şi retur. :)

Sus

MesajScris: Dum Noi 02, 2014 10:29 pm 
Neconectat
Furtuna
Furtuna

Hai mai bine să batem tastatura cu rost. :wink:

Doodoo, te rog mult nu mai folosi tabelul ăla al tău cu medii (mă refer la un pdf pe care l-ai pus undeva pe aici pe forum și după care faci calculele), fiindcă o parte din datele de acolo sunt greșite, ba unele sunt chiar aberante. De exemplu media anuală pt 1961-1990 la Bacău apare 9,0 (corect e 8,9), iar la Botoșani 9,3 (corect e 9,0). Înțeleg că stația de la Botoșani e pe o mică terasă și cu 25 m mai jos ca altitudine, dar totuși Botoșaniul e cu 150 km mai la nord decât Bacăul! Media 1961-1990 de la Iași nu e 9,9°C, că nu e Iașiul cu un grad mai cald ca Bacăul, ci doar 9,4. Abia media 1981-2010 a ajuns la 10,0 (toate celelalte stații au crescut cu 0,5 sau 0,6). Media la Galați e 10,2°C, nu 10,8. Uită-te și în anuare, pe hărțile ANM din toate lunile, etc.

Revenind la problema lunii octombrie, la aceste patru stații mediile (1961-1990) sunt următoarele:
Iași: 10,0 nu 10,8
Bacău: 9,4 - aici e corect
Botoșani: 9,6 nu 10,2
Galați: 11,1 nu 11,7

Iată și mediile pentru cele 14 stații CLIMAT:
Imagine

Comparativ cu tabelul tău, pe lângă diferențele de mai sus mai avem:
Cluj: 8,6 nu 9,5 (logic de altfel, pentru că și tu ai calculat 8,4°C pentru 1967-1990 și 9,2 pe 1991-2014)
Sibiu: 8,9 nu 9,7
Vf. Omu, Caransebeș, Sulina, Craiova: corect
București Băneasa: 10,8 nu 11,8
Constanța: 13,1 nu 13,4

Pentru precipitații nu știu datele pe care le folosești, dar la Iași procentul e același cu cel calculat de mine, și diferă puțin la Bacău, Botoșani și Galați (sub 10 procente).

---
Pentru a exemplifica, să comparăm pentru luna octombrie 2013.

Imagine

Harta ANM:
Imagine

Botoșani: abatere reală 1,2°C, nu 0,6; pe harta ANM apare în codul de culoare 1.1-1.5 (portocaliu deschis).
Iași: abaterea reală 1,0°C, nu 0,2; pe harta ANM apare în codul de culoare 0.6-1.0 (crem mai închis decât e la Ciuc sau în Muntenia).
Galați: abatere reală 0,7°C, nu 0,1; pe harta ANM e în aceeași culoare cu Iașiul.
București: abatere reală +0,3°C, nu -0,7; pe harta ANM apare în codul de culoare 0.1-0.5 (crem deschis), nicidecum în albastru mai închis, ca la Sulina (unde media din tabelul tău e corectă).
Constanța: abatere reală -0,3°C, nu -0,6; pe harta ANM apare în codul de culoare -0.4-0.0 (albastru deschis, nu albastru închis ca la Sulina).

Nu corespund abaterile calculate de tine nici la Cluj, Tulcea, Râmnicu Vâlcea (0,4 după tabelul tău și între 1,1-1,5 la ANM), Călărași, Drobeta Tr. Severin, Arad.

P.S.: Hai să lăsăm asta și să încercăm să calculăm corect mediile 1981-2010... :)

Ultima oară modificat de redeme pe Dum Noi 02, 2014 10:55 pm, modificat 1 dată în total.

Sus

MesajScris: Dum Noi 02, 2014 10:40 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

ok de acord cu tine ... era un pdf publicat taman de anm... am mai avut dubii...
pentru cluj voi verifica afirmatiile tale maine ;)

publica te rrog mediile sa le stim si noi.

Sus

MesajScris: Lun Noi 03, 2014 10:34 am 
Neconectat
Tornada
Tornada

Observ ca in toamna asta, pana acum, au cazut putine precipitatii in depresiunile din estul Transilvaniei.

Sus

MesajScris: Lun Noi 03, 2014 12:05 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

supercell scrie:
Observ ca in toamna asta, pana acum, au cazut putine precipitatii in depresiunile din estul Transilvaniei.

foarte putine intr-adevar :(
oricum toamna in intracarpatic e un anotimp destul de uscat :!:

Sus

Afişează mesajele de la anteriorul:  Sortează după  
Scrie un subiect nou Răspunde la subiect  [ 36 mesaje ]  Du-te la pagina 1, 2, 3  Următorul

Ora este UTC + 2 [ DST ]