forum meteorologie, starea vremii, climatologie

Partners

Portal meteorologie   Galerie meteo   Meteo chat   Model WRF-RoMetEx   RSS  
Acum este Dum Mai 31, 2020 4:35 am

Ora este UTC + 2 [ DST ]
Scrie un subiect nou Răspunde la subiect  [ 132 mesaje ]  Du-te la pagina 1, 2, 3, 4, 5 ... 9  Următorul
Autor Mesaj
 Subiectul mesajului: Statistici Climatologice Craiova
MesajScris: Dum Feb 18, 2018 6:51 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada
Avatar utilizator

Membru din: Joi Iun 18, 2015 12:00 am
Mesaje: 2010
Localitate: București, S2
Orașul în care mi-am trăit primii 24 de ani de viață.

Istoria stației meteo oficiale a orașului este dată de site-ul ANM.

CRAIOVA

1 Descrierea fizico-geograficã

1.1 Relieful

Staţia meteorologicã Craiova (altitudine: 192 metri) se aflã la 5 kilometri sud-est faţã de centrul municipiului omonim, în partea de vest a Câmpiei Române (sectorul Lunca Jiului), aproape de contactul cu cele mai sudice prelungiri ale Podişului Getic. Lunca Jiului se caracterizeazã prin prezenţa interfluviilor plane şi teraselor, cu altitudini de pânã la 150-200 de metri, staţia meteorologicã fiind situatã pe o terasã de pe malul stâng al Jiului. Cele mai apropiate obstacole de relief natural pozitiv (înãlţimile Piemontului Getic şi ale Carpaţilor) se aflã la mai mult de 100 de kilometri nord depãrtare de staţie şi sunt nesemnificative pentru reprezentativitatea acesteia. Din punct de vedere geologic, Câmpia Românã s-a format prin depunerea unei pãturi sedimentare cuaternare peste un fundament cristalin ce dateazã din eonul arhaic şi care defineşte Platforma Moesicã (situatã latitudinal între Munţii Balcani şi Munţii Carpaţi, cutãri ale orogenezei alpine). Fundamentul (soclul) cristalin este alcãtuit în principal din şisturi cristaline mezometamorfice, dar şi din roci magmatice şi roci epimetamorfice. Cuvertura sedimentarã, apãrutã pe fondul mai multor mişcãri de basculare ale platformei, s-a depus în 4 cicluri de sedimentare: ciclul paleozoic, ciclul permo-triasic, ciclul jurasic-mediu – cretacic (toate trei cu calcare, marnocalcare, gresii, marne verzi, argile, nisipuri) şi ciclul badenian inferior – cuaternar în care s-a depus pãtura de loess, stratul sedimentar aflat la suprafaţa terestrã. În cuprinsul acestuia se manifestã procese geomorfologice de sufoziune, tasare şi pluviodenudare. În luncile râurilor care traverseazã Câmpia Românã întâlnim depozite de aluviuni actuale şi subactuale, acumulate în holocen (pietrişuri, nisipuri).

1.2 Solul şi subsolul

Staţia meteorologicã Craiova este amplasatã la contactul dintre arealul geografic cu soluri brun-roşcate şi brun-roşcate luvice, aparţinând clasei argiluvisolurilor, şi cel al solurilor aluviale şi protosolurilor aluviale, din clasa celor neevoluate, specifice luncilor (conform Sistemului Român de Clasificare a Solurilor, elaborat în 1980 de Institutul de Cercetãri pentru Pedologie şi Agrochimie).

1.3 Reţeaua hidrograficã

Staţia meteorologicã Craiova se aflã în bazinul hidrografic al râului Jiu, pe o terasã de pe malul stâng, pe suprafaţa interfluvialã dintre Jiu – afluent direct al Dunãrii, şi râul Teslui, tributar Oltului. Râul Jiu îşi are izvoarele în Carpaţii Merdionali (se formeazã din Jiul de Est cu izvoarele în grupa Retezat şi Jiul de Vest, cu izvoarele în grupa Parâng), formeazã un defileu adânc care desparte cele douã grupe montane amintite, strãbate Podişul Getic şi Câmpia Românã şi se varsã în Dunãre aproape de satul Bechet. Datoritã amenajãrilor antropice, niciunul dintre acestea nu prezintã risc major de inundaţii. Faţã de staţia meteorologicã Craiova, apa râului Jiu se aflã la 7,5 kilometri sud-vest. Cea mai apropiatã întindere semnificativã de apã este Balta Craioviţei, aflatã la 8 kilometri spre nord-est, în suprafaţã de aproximativ 32 de hectare.

1.4 Vegetaţia spontanã şi cultivatã

Din punct de vedere al vegetaţiei, staţia meteorologicã Craiova se aflã la contactul dintre zona specificã luncilor (cu plante higrofile şi hidrofile) cu zona pãdurilor de stejar termofil, în amestec cu pãdurile de cer şi gârniţã, care alterneazã cu terenuri stepizate în scop agricol, cele necultivate fiind acoperite cu vegetaţie spontanã de ierburi xerofile, graminee şi arbuşti. Cea mai apropiatã pãdure faţã de staţia meteorologicã se aflã la 300 de metri spre nord-est (Parcul Hanul Doctorului).

1.5. Activitãţile antropice

Pe o razã de 2 km în jurul staţiei meteorologice Craiova se practicã activitãţi aparţinând tuturor sectoarelor de activitate economicã: primar (agriculturã), secundar (industrie) şi terţiar (servicii). Staţia meteorologicã este înconjuratã de terenuri agricole. Municipiul Craiova are o suprafaţã de 81 de kilometri pãtraţi şi o populaţie de aproximativ 269.500 de locuitori. Este puternic edificat, aproape jumãtate din suprafaţã fiind ocupatã de cartiere cu blocuri înalte de locuinţe. În extravilanul municipiului se întâlnesc terenuri agricole unde se cultivã predominant cereale şi viţã de vie. În partea de sud-est a oraşului se aflã douã dintre cele mai importante centre industriale ale oraşului – uzina Ford şi parcul industrial Electroputere. În partea de nord-vest se aflã centrala electrotermicã Işalniţa. Sectorul terţiar este cel mai bine reprezentat în jurul staţiei meteorologice de cãile de comunicaţii (rutiere, feroviare şi aeriene). De la Craiova pornesc drumuri naţionale cãtre Bucureşti, Piteşti, Râmnicu Vâlcea, Târgu Jiu, Drobeta Turnu Severin, Calafat şi Bechet. În cuprinsul reţelei feroviare, Craiova este nod feroviar pe Magistrala 900, dintre Bucureşti şi Timişoara, din care se mai desprind linii secundare spre Piteşti şi Calafat. Aeroportul Internaţional Craiova a avut în anul 2013 un trafic de peste 40.000 de pasageri.

2 Istoric
2.1 Poziţia actualã şi dotarea

Latitudine N 44º 18’ 37”, longitudine E 23º 52’ 01”, altitudine 192 m.

Din data de 13 decembrie 2001 este instalatã staţia meteorologicã automatã care mãsoarã urmãtorii parametri meteorologici: vânt (direcţie, vitezã, rafalã), presiune atmosfericã, cantitatea precipitaţiilor atmosferice, temperatura şi umezeala aerului, temperatura solului, radiaţie globalã (parametru calculat - durata de strãlucire a Soarelui). Se mai efectueazã mãsurãtori asupra: grosimii stratului de zãpadã, densitãţii stratului de zãpadã, echivalentului în apã al stratului de zãpadã etc. Se efectueazã observaţii meteorologice asupra: fenomenelor meteorologice, vizibilitãţii orizontale, nebulozitãţii totale şi parţiale, genului de nori, depunerilor îngheţate etc. Statia meteorologicã Craiova efectueazã programe sinoptic, climatologic, agrometeorologic şi este inclusã în circuitul internaţional de date meteorologice.

2.2 Repere – istoric poziţie platformã meteorologicã

- în anul 1881, staţia meteorologicã era situatã în curtea şcolii fiilor de militari (ulterior Liceul Militar);

- în anul 1883, staţia meteorologicã este mutatã pe terenul de sport al Liceului Carol I, pe Strada Mihai Viteazu nr. 6, actualmente Ion Maiorescu nr.6;

- în anul 1890, staţia meteorologicã este mutatã la Școala Primarã Trişcu, situatã pe Strada Tudor Vladimirescu nr. 6;

- în intervalul 1908 – 1957 staţia meteorologicã funcţioneazã la mai multe adrese (Strada Târgului, şcoala Primarã Trişcu, Calea Dunãrii, Strada Doinei, Strada Sfântu Gheorghe, aeroportul militar etc);

- la data de 01.04.1957, staţia meteorologicã este mutatã pe aeroportul Balta Verde;

- pe 01.09.1964, staţia meteorologicã este mutatã pe aeroportul T.A.R.O.M. din Craiova;

- la data de 01.04.1981 staţia meteorologicã este mutatã pe Calea Bucureşti, nr. 150, având coordonatele: latitudine N 44º 18’ 37”, longitudine E 23º 52’ 01”, altitudine 192 m.

2.3 Repere – efectuarea observaţiilor meteorologice

- între 1881 şi 1916 au fost efectuate observaţii şi mãsurãtori meteorologice pentru programul climatologic;

- în perioada 1920 - 1936 s-au efectuat observaţii şi mãsurãtori meteorologice pentru programele climatologic şi sinoptic ;


- în anul 1945 este introdus sondajul aerologic;

- din anul 1961 observaţiile climatologice se efectueazã la orele 00, 06, 12 şi 18 UTC ;

-la data de 01.01.1970 este introdusã activitatea de actinometrie, care la început se desfãşoarã experimental în cursul zilei, pânã la data de 01.01.1971, când s-au efectuat şase observaţii zilnice (00, 06, 09, 12, 15, 18 UTC) ;

- la data de 01.04.1970 a fost introdusã activitatea de agrometeorologie;

- în anul 2000 programele sinoptic si climatologic au fost reunite.
2.4 Repere – istoricul aparaturii

De la înfiinţarea staţiei meteorologice şi pâna la dotarea acesteia cu aparaturã meteorologicã automatã, mãsurãtorile au fost efectuate cu aparaturã clasicã: giruetã cu placã uşoarã, giruetã cu placã grea, barometru cu Hg, termometre ordinare aer, termometre de minimã şi de maximã aer, psihrometru, higrometru, pluviometru, densimetru de zãpadã, rigle de zãpadã, heliograf, termograf, higrograf, barograf etc. Pe parcursul timpului, aparatura meteorologicã clasicã a fost înlocuitã, pe mãsura ieşirii acesteia din funcţiune. Din data de 13.12.2001 este instalatã staţia meteorologicã automatã.
3. Vizibilitatea orizontalã

Condiţiile de vizibilitate orizontalã maximã şi minimã sunt, în general, bune. Terenul este complet degajat în direcţiile E, S, V.
4 Încadrarea în reţeaua naţionalã - Repere, distanţe

Cea mai apropiatã staţie S.N.C.F.R. este gara Craiova aflatã la 3,8 km. Halta Plaiul Vulcãneşti se aflã la 1,9 km. Cea mai apropiatã staţie de autobuz se aflã la distanţa de 250 m. Cel mai apropiat aeroport se aflã la distanţa de 1,2 km. Cel mai apropiat Oficiu Poştal se aflã 2,7 km: Oficiul Poştal nr. 2 cartier Lãpuşului. Accesul la staţia meteorologicã se face pe drumul european E94, drumul de acces este neasfaltat, distanţa de 200 m. Distanţele liniare pânã la staţiile meteorologice învecinate:
Slatina 43 km
Bãileşti 51 km
Caracal 47 km
Drãgãşani 51 km
Bechet 60 km
Tg.Jiu 92 km
Drobeta Tr.Severin 102 km

Am subliniat cîteva puncte acolo, revin la ele.

_________________
Jucatorii de tenis se impart in doua categorii, PETE SAMPRAS si restul.


Sus
 Profil  
 
 Subiectul mesajului: Re: Statistici Climatologice Craiova
MesajScris: Dum Feb 18, 2018 7:45 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada
Avatar utilizator

Membru din: Joi Iun 18, 2015 12:00 am
Mesaje: 2010
Localitate: București, S2
Încep de la a face precizarea că, din perioada „romantică”, îmi lipsesc date pentru primii 13/9 ani, anume 1881/1885-1893. Din păcate, există cel puțin două valori de temperatură ce nu-mi sînt cunoscute, anume minima absolută din ianuarie 1888, respectiv minima absolută din ianuarie 1893. Relevanța acestor valori la întregul interval 1881-2018 este următoarea: este foarte posibil ca în aceste două luni minima absolută la Craiova să fi fost mai mică sau egală cu -30,0 C, unul sau ambii dintre acești ani adăugîndu-se lui 1942, respectiv 1963 ca fiind singurii cu temperaturi sub -30,0 C la Craiova (1888, 1893, 1942, 1963 sînt sigur ani cu -30,0 C și mai puțin în Cîmpia Română!!).

În anexă găsiți și motivul pentru care datele din perioada 1881/1885-1893 nu s-ar găsi, teoretic, arhivate undeva.

Atunci disponibilitatea datelor climatologice este 1894-2018 (cu întrerupere 1916-1919 vezi anexă).


Fişiere ataşate:
Capture.JPG
Capture.JPG [ 116.59 KiB | Vizualizat de 505 ori ]
Capture.JPG
Capture.JPG [ 18.27 KiB | Vizualizat de 507 ori ]

_________________
Jucatorii de tenis se impart in doua categorii, PETE SAMPRAS si restul.
Sus
 Profil  
 
 Subiectul mesajului: Re: Statistici Climatologice Craiova
MesajScris: Dum Feb 18, 2018 9:45 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada
Avatar utilizator

Membru din: Joi Iun 18, 2015 12:00 am
Mesaje: 2010
Localitate: București, S2
Recorduri de temperatură

MINIME:

-35,5 C pe 25/01/1963 - stația în lunca Jiului, pe aerodromul Balta Verde, în SV orașului. // Minima absolută din Cîmpia Română, depășind cele -35,0 C de la Snagov din 25/01/1942.
-33,2 C pe 25/01/1963 - stația în lunca Jiului, în comuna Ișalnița - asociată ANM, în curtea Inst. de Cercetări Horti-Viticole.
-30,5 C pe 25/01/1942 - stația în oraș.
-30,4 C pe 24/01/1963 - stația în lunca Jiului, pe aerodromul Balta Verde, în SV orașului.

MAXIME:

+42,6 C pe 24/07/2007 - stația pe dealul Hanul Doctorului (unde este și în prezent).
+41,5 C pe 05/07/1916 - stația în oraș.

AMPLITUDINE TERMICĂ ABSOLUTĂ

78,1 C - record național. // la 4,9 C de amplitudinea termică națională.

_________________
Jucatorii de tenis se impart in doua categorii, PETE SAMPRAS si restul.


Ultima oară modificat de dextercioby pe Lun Feb 19, 2018 12:17 am, modificat 1 dată în total.

Sus
 Profil  
 
 Subiectul mesajului: Re: Statistici Climatologice Craiova
MesajScris: Dum Feb 18, 2018 10:21 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada
Avatar utilizator

Membru din: Joi Iun 18, 2015 12:00 am
Mesaje: 2010
Localitate: București, S2
T_Max lunare 1894-1955:

17,5 C ? (probabil 1916) - ? ianuarie / la 4,7 C de recordul național din 2001.

23,3 C 1899 - 16 februarie / la 2,7 C de recordul național din 1995 și 2016.

28,4 C 1947 - 31 martie / la 4,4 C de recordul național din 1952.

31,5 C 1934 - ? aprilie / la 4,0 C de recordul național din 1985.

35,3 C 1950 - 27 mai / la 5,5 C de recordul național din 1950.

38,0 C 1908 - ? iunie / la 4,0 C de recordul național din 1908, 1938 și 2007 [lipsesc date la nivel național pentru iunie 1918].

41,5 C 1916 - 5 iulie / la 2,8 C de recordul național din 2007.

41,0 C 1922 - 10 august / la 3,5 C de recordul național din 1951.

40,1 C 1946 - 8 septembrie / la 3,4 C de recordul național din 1946.

34,4 C 1932 - 1 octombrie / la 4,6 C de recordul național din 1950.

25,0 C 1926 - ? noiembrie / la 5,5 C de recordul național din 1926.

19,5 C 1915 - 12 decembrie / la 3,9 C de recordul național din 1985.


Fişiere ataşate:
Maxime_absolute_1896-1955.JPG
Maxime_absolute_1896-1955.JPG [ 31.15 KiB | Vizualizat de 497 ori ]

_________________
Jucatorii de tenis se impart in doua categorii, PETE SAMPRAS si restul.
Sus
 Profil  
 
 Subiectul mesajului: Re: Statistici Climatologice Craiova
MesajScris: Dum Feb 18, 2018 11:08 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada
Avatar utilizator

Membru din: Joi Iun 18, 2015 12:00 am
Mesaje: 2010
Localitate: București, S2
T_Min lunare 1894-1955:

-30,5 C 1942 - 25 ianuarie / la 8,0 C de recordul național din 1942 (stație sub 1000 m).

-27,6 C 1954 - 6 februarie / la 8,7 C de recordul național din 1937 (stație sub 1000 m).

-21,0 C 1929 - 4 martie / la 11,0 C de recordul național din 1913 (stație sub 1000 m).

-5,5 C 1894 & 1913 - ? & ? / la 10,5 C de recordul național din 1955 (stație sub 1000 m).

-2,0 C (*) ? - ? mai / la 7,6 C de recordul național din 1940 (stație sub 1000 m).

+4,5 C 1899 - 13 iunie / la 7,6 C de recordul național din 1958 (stație sub 1000 m) [lipsesc date la nivel național pentru iunie 1918].

+7,5 C 1894 & 1913 & 1933 - ? & 1 iulie & 6 iulie / la 8,8 C de recordul național din 1989 (stație sub 1000 m).

+7,0 C 1899 - 27 august / la 9,0 C de recordul național din 1909 (stație sub 1000 m).

-3,0 C 1906 - 28 septembrie / la 7,7 C de recordul național din 1977 (stație sub 1000 m).

-9,0 C (**) ? - ? octombrie / la 12,3 C de recordul național din 1988 (stație sub 1000 m).

-15,7 C 1904 - ? noiembrie / la 12,6 C de recordul național din 1993 (stație sub 1000 m).

-26,0 C 1902 - 14 decembrie / la 8,5 C de recordul național din 1998 (stație sub 1000 m).

NOTE:

(*) Apare cu -2,0 C fără precizare de an și dată doar în Clima RSR (1966), dar apare cu -1,0 C pe data de 09 mai 1909 în restul surselor consultate.
(**) Apare cu -9,0 C fără precizare de an și dată doar în Clima RSR (1966), apare cu -3,4 C pe 25 octombrie 1947.


Fişiere ataşate:
Minime_absolute_1896-1955.JPG
Minime_absolute_1896-1955.JPG [ 23.76 KiB | Vizualizat de 494 ori ]

_________________
Jucatorii de tenis se impart in doua categorii, PETE SAMPRAS si restul.
Sus
 Profil  
 
 Subiectul mesajului: Re: Statistici Climatologice Craiova
MesajScris: Lun Feb 19, 2018 4:29 am 
Neconectat
Weather Guru
Weather Guru
Avatar utilizator

Membru din: Vin Dec 05, 2008 1:00 pm
Mesaje: 33391
Localitate: Cluj-Napoca
Frumos.
Asta cu amplitudinea termica e mai mult de can-can totusi, ca statia si-a schimbat amplasamentul. Daca era in pozitia actuala si in '63, poate minima ar fi fost cu 10 grade mai ridicata.

Ianuarie '63 a fost o luna senzationala. Cu o retea mai serioasa de statii nu am dubii ca s-ar fi masurat -40 pe undeva.


Sus
 Profil  
 
 Subiectul mesajului: Re: Statistici Climatologice Craiova
MesajScris: Lun Feb 19, 2018 9:20 am 
Neconectat
-40 °C
-40 °C
Avatar utilizator

Membru din: Dum Feb 17, 2008 1:00 pm
Mesaje: 13647
Localitate: Tg-Mures
Cu vreo 10 mutari nu stiu cat de omogen este sirul. Si datele vechi sunt date vechi. Am vazut acum in anii '40 cel putin cum se notau fenomenele. Sporadic doar. Multe statii nu aveau platforma. De fapt majoritatea nu aveau. Iar cu atatea mutari vale-deal, practic putem vorbi de 2 statii diferite. La fel ca in cazul Clujului. Recordurile de frig lunare, nu doar cel absolut, vor fi in siguranta pentru totdeauna, ceea ce nu stiu cat e de stiintific. Altfel, de apreciat munca. E greu de tot cu datele vechi.


Sus
 Profil  
 
 Subiectul mesajului: Re: Statistici Climatologice Craiova
MesajScris: Lun Feb 19, 2018 9:31 am 
Neconectat
Tornada
Tornada
Avatar utilizator

Membru din: Joi Iun 18, 2015 12:00 am
Mesaje: 2010
Localitate: București, S2
În 1963 existau în afara municipiului Craiova 3 stații meteo, minimele de pe 25 ian. de la cele 2 vestice, situate la înălțimi sub 150 m, sînt date mai sus. Minima de la statia Șimnic (în nordul orașului, la ieșirea spre Bălcești) a fost de -29,4 C, deci o inversiune de 6,1 C, similara celei de la Iasi din 1937. (http://forumgeografic.ro/2018/2308/, Marinică, I., & Ciobotu, D. (2017). Considerations upon extreme temperatures on Romanian territory. Forum geografic, XVI(1), 26-36. doi:10.5775/fg.2017.059.i)

Cit priveste acoperirea nationala a institutului de meteorologie din 1963, existau 160 de statii meteo (dar peste 3000 de puncte hidro comparativ cu 995 in prezent), circa 150 avind date complete pentru luna ianuarie. Acoperirea era similara celei din prezent, o densitate mai mare in Moldova, dar si statii in sudul tarii sau in Banat sau Transilvania care de mult nu mai functioneaza (de ex. Craciunelul de Jos, Ighiu (Alba)).

Dintre statiile meteo cu potential frumusel de temperaturi sub -30 C, doar statia Vatra Dornei nu era functionala (bine, statia de la Obirsia Lotrului s-a pus in functiune in 1967). Acum, la Joseni au fost -38,0 C pe 18 ianuarie, deci, teoretic, au fost clar sub -30 si la Vatra Dornei, dar, asa cum s-a pus problema si in 10-11 februarie 1929, nu vom sti niciodata cite grade au fost in Depresiunea Dornelor. La nord, la Cimpulung Moldovenesc (statie cu mai putine intreruperi ca Vatra Dornei) au fost doar -30,1 C, deci asteptari prea mari nu ar fi.

Acum, dupa ce m-ati deturnat putin, o sa revin cu datele record consolidate pentru Craiova 1894-2018.

_________________
Jucatorii de tenis se impart in doua categorii, PETE SAMPRAS si restul.


Sus
 Profil  
 
 Subiectul mesajului: Re: Statistici Climatologice Craiova
MesajScris: Lun Feb 19, 2018 11:58 am 
Neconectat
Tornada
Tornada
Avatar utilizator

Membru din: Vin Iun 20, 2008 1:00 pm
Mesaje: 15421
Localitate: cluj
Sorin are dreptate. Eu zic ca nu are rost sa lucrezi decat pe datele aferente actualei locatii a statiei meteo. In rest e munca patriotica, sirul e neomogen...nu prea are rost sa pierzi timpul cu cifraraia. Situatia e asemanatoare la multe statii din tara. Eu la Cluj asa as face 100%.


Sus
 Profil  
 
 Subiectul mesajului: Re: Statistici Climatologice Craiova
MesajScris: Lun Feb 19, 2018 4:07 pm 
Neconectat
-40 °C
-40 °C
Avatar utilizator

Membru din: Dum Feb 17, 2008 1:00 pm
Mesaje: 13647
Localitate: Tg-Mures
doodoo scrie:
Sorin are dreptate. Eu zic ca nu are rost sa lucrezi decat pe datele aferente actualei locatii a statiei meteo. In rest e munca patriotica, sirul e neomogen...nu prea are rost sa pierzi timpul cu cifraraia. Situatia e asemanatoare la multe statii din tara. Eu la Cluj asa as face 100%.


Omul e pasionat si mai ales ca e vorba de orasul de nastere, care iti ramane in suflet. Ideea ramane insa. Sirul nu e intrerupt, dar e greu sa compari deal-vale, 2 zone complet diferite. Si la mine la Mures e putin ciudat inainte de 1945, statia nefiind in lunca Muresului, dar nu era nici pe deal, ci la baza lui, in actualul centru al orasului. Prindea inversiuni bune si se vede asta si din istoricul de dinainte de 1945. E comparabil. Distanta in linie dreapta fata de amplasamentul din lunca era de 2km, 3km acum cu noua locatie, iar diferenta de alt.era de doar 40m. Doar la fenomene erau probleme, in sensul ca unele precum roua, burnita, bruma etc.se dadeau rar, si se incurcau din ce mi-am dat seama unele. Spre exemplu mazarichea cu ninsoarea, era data ninsoare, indiferent ca era mazariche sau ninsoare grauntoasa. Ma gandesc ca la 5 grade e greu sa ai ninsoare, ci mai degraba mazariche, mai ales prin aprilie.


Sus
 Profil  
 
 Subiectul mesajului: Re: Statistici Climatologice Craiova
MesajScris: Mar Feb 20, 2018 1:02 am 
Neconectat
Tornada
Tornada
Avatar utilizator

Membru din: Joi Iun 18, 2015 12:00 am
Mesaje: 2010
Localitate: București, S2
T_Max lunare 1894-2018

20,4 C 2002 - 29 ianuarie / la 1,8 C de recordul național din 2001.

23,3 C 1899 - 16 februarie / la 2,7 C de recordul național din 1995 și 2016.

28,4 C 1947 - 31 martie / la 4,4 C de recordul național din 1952.

31,8 C 1985 - 10 aprilie / la 3,7 C de recordul național din 1985.

35,3 C 1950 - 27 mai / la 5,5 C de recordul național din 1950.

38,8 C 2017 - 29 iunie / la 3,2 C de recordul național din 1908, 1938 și 2007 [lipsesc date la nivel național pentru iunie 1918].

42,6 C 2007 - 24 iulie / la 1,7 C de recordul național din 2007.

41,0 C 1922 - 10 august / la 3,5 C de recordul național din 1951.

40,1 C 1946 - 8 septembrie / la 3,4 C de recordul național din 1946.

34,4 C 1932 - 1 octombrie / la 4,6 C de recordul național din 1950.

25,6 C 2010 - 10 noiembrie / la 4,9 C de recordul național din 1926.

19,5 C 1915 - 12 decembrie / la 3,9 C de recordul național din 1985.

_________________
Jucatorii de tenis se impart in doua categorii, PETE SAMPRAS si restul.


Sus
 Profil  
 
 Subiectul mesajului: Re: Statistici Climatologice Craiova
MesajScris: Mar Feb 20, 2018 1:12 am 
Neconectat
Tornada
Tornada
Avatar utilizator

Membru din: Joi Iun 18, 2015 12:00 am
Mesaje: 2010
Localitate: București, S2
T_Min lunare 1894-2018:

-35,5 C 1963 - 25 ianuarie / la 3,0 C de recordul național din 1942 (stație sub 1000 m).

-27,6 C 1954 - 6 februarie / la 8,7 C de recordul național din 1937 (stație sub 1000 m).

-21,0 C 1929 - 4 martie / la 11,0 C de recordul național din 1913 (stație sub 1000 m).

-5,5 C 1894 & 1913 - ? & ? / la 10,5 C de recordul național din 1955 (stație sub 1000 m).

-2,0 C (*) ? - ? mai / la 7,6 C de recordul național din 1940 (stație sub 1000 m).

+4,4 C 1962 - 8 iunie / la 7,5 C de recordul național din 1958 (stație sub 1000 m) [lipsesc date la nivel național pentru iunie 1918].

+7,5 C 1894 & 1913 & 1933 - ? & 1 iulie & 6 iulie / la 8,8 C de recordul național din 1989 (stație sub 1000 m).

+6,4 C 1981 - 29 august / la 8,4 C de recordul național din 1909 (stație sub 1000 m).

-3,0 C 1906 - 28 septembrie / la 7,7 C de recordul național din 1977 (stație sub 1000 m).

-9,0 C (**) ? - ? octombrie / la 12,3 C de recordul național din 1988 (stație sub 1000 m).

-16,2 C 1993 - 19 noiembrie / la 12,1 C de recordul național din 1993 (stație sub 1000 m).

-26,0 C 1902 - 14 decembrie / la 8,5 C de recordul național din 1998 (stație sub 1000 m).

NOTE:

(*) Apare cu -2,0 C fără precizare de an și dată doar în Clima RSR (1966), dar apare cu -1,0 C pe data de 09 mai 1909 în restul surselor consultate.
(**) Apare cu -9,0 C fără precizare de an și dată doar în Clima RSR (1966), apare cu -5,5 C pe 29 octombrie 1991.

_________________
Jucatorii de tenis se impart in doua categorii, PETE SAMPRAS si restul.


Sus
 Profil  
 
 Subiectul mesajului: Re: Statistici Climatologice Craiova
MesajScris: Mar Feb 20, 2018 2:40 pm 
Neconectat
Weather Guru
Weather Guru
Avatar utilizator

Membru din: Vin Dec 05, 2008 1:00 pm
Mesaje: 33391
Localitate: Cluj-Napoca
Cred ca in '63 a fost zapada de 1 metru la Craiova ca sa fi avut o minima sansa sa coboare sub -35.


Sus
 Profil  
 
 Subiectul mesajului: Re: Statistici Climatologice Craiova
MesajScris: Mie Feb 21, 2018 10:44 am 
Neconectat
Tornada
Tornada
Avatar utilizator

Membru din: Joi Iun 18, 2015 12:00 am
Mesaje: 2010
Localitate: București, S2
Sa caut sa vad ce statistici am din ianuarie 1963 la Craiova. Un strat de 25 de cm sigur era. Daca nu gasesc fix stratul, am putea face o estimare din precipitatii si temperaturi. Din ce stiu eu, cel mai mare strat oficial la Craiova a fost pe 4/5 februarie 1954, cam 105 cm in oras. Iar a doua zi dimineata au fost -27,6 C in oras (v. statistica de mai sus). Statia s-a mutat linga Jiu in 1957.

Sa nu uitam ca in dimineata de 24 ianuarie 1963 au fost -35,3 C la Timisoara, tot in partea cea mai de jos a orasului, acolo unde era statia. Si acolo trebuie sa fi fost un strat gros de zapada si cerul senin.

_________________
Jucatorii de tenis se impart in doua categorii, PETE SAMPRAS si restul.


Sus
 Profil  
 
 Subiectul mesajului: Re: Statistici Climatologice Craiova
MesajScris: Mie Feb 21, 2018 11:19 am 
Neconectat
Tornada
Tornada
Avatar utilizator

Membru din: Vin Iun 20, 2008 1:00 pm
Mesaje: 15421
Localitate: cluj
Nu putem vorbi de partea de sus sau de jos la Timisoara, oras de campie plata ca in palma, oras ce nu cred ca are mai mult de 10m diferenta de nivel.
Deci acolo chiar nu conteaza altimetria absolut deloc. Doar daca vrei sa faci farmacie inutila sau saa creezi supozitii unde nu e cazul.


Sus
 Profil  
 
Afişează mesajele de la anteriorul:  Sortează după  
Scrie un subiect nou Răspunde la subiect  [ 132 mesaje ]  Du-te la pagina 1, 2, 3, 4, 5 ... 9  Următorul

Ora este UTC + 2 [ DST ]


Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 1 vizitator


Nu puteţi scrie subiecte noi în acest forum
Nu puteţi răspunde subiectelor din acest forum
Nu puteţi modifica mesajele dumneavoastră în acest forum
Nu puteţi şterge mesajele dumneavoastră în acest forum
Nu puteţi publica fişiere ataşate în acest forum

Căutare după:
Mergi la:  
cron
Termeni şi condiţii
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Translation/Traducere: phpBB România
phpBB SEO