forum meteorologie, starea vremii, climatologie

Partners

Portal meteorologie   Galerie meteo   Meteo chat   Model WRF-RoMetEx   RSS  
Acum este Dum Mai 03, 2026 5:51 am

Ora este UTC + 2 [ DST ]

Scrie un subiect nou Răspunde la subiect  [ 12 mesaje ] 
Autor Mesaj
 Subiectul mesajului: Mai - 2015
MesajScris: Mar Iun 02, 2015 1:38 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

Imagine
Imagine
Imagine
Imagine

Sus

Subiectul mesajului: Re: Mai - 2015
MesajScris: Lun Iun 08, 2015 8:12 am 
Neconectat
-40 °C
-40 °C

Banat

Imagine

Crisana

Imagine

Maramures

Imagine

Dobrogea

Imagine

Moldova

Imagine

Muntenia

Imagine

Oltenia

Imagine

Transilvania

Imagine

National

Imagine

Sus

MesajScris: Lun Iun 08, 2015 9:08 am 
Neconectat
Tornada
Tornada

muresul are aproape 1c peste cluj !!! asta e imens ca medie lunara !!!
sorine, ai renuntat la aeroporturi ???

Sus

MesajScris: Lun Iun 08, 2015 1:00 pm 
Neconectat
Mr. Green
Mr. Green

Pentru ca aeroportul din Tg Mures a devenit de ceva timp un fel de Intorsura Buzaului sau Miercurea Ciuc. Oare ce s-a intamplat?

De la ora 21 a intrat in normal.

Sus

MesajScris: Mar Iun 09, 2015 8:23 am 
Neconectat
-40 °C
-40 °C

doodoo scrie:
muresul are aproape 1c peste cluj !!! asta e imens ca medie lunara !!!
sorine, ai renuntat la aeroporturi ???

Asta e ceva normal.Se intampla in fiecare luna mai si luna iunie, apoi diferentele scad.Nu stiu ce face exact statia din Cluj sa fie atat de rece, e printre cele mai reci din zona daca observi.Aeroportul Cluj daca vrei doodoo are o medie ca si statia de la noi, 15.9 grade.

Steaua ai dreptate.Am renuntat pt ca aeroportul de la Mures devenise un fel de Ciuc, chiar mai rau pt ca nu mai inregistra ziua nimic peste 25 de grade.Nu stiu daca mai merita sa mai postez si aeroporturile.Ceea ce voiam sa vad am vazut timp de aproape 2 ani.Spuneti voi, daca mai vreti le pun inapoi in tabel, insa clar luna mai si luna iunie la Mures nu e relevanta pt ca aici a fost o problema de senzor probabil.

Sus

MesajScris: Mar Iun 09, 2015 9:03 am 
Nu ştiu cum e la voi da la noi aeroportul e la marele fix, maxim o diferenţă zilnică de câteva zecimi de grad, uneori puţin mai rece sau uneori mai cald da e acolo la medie, la maxim 2-3 zecimi.
Dacă ziua temperatura nu a trecut de 25 de grade vezi şi ce vânt a fost pe acolo în comparaţie cu staţia de lângă Azomureş.
Contează chestia asta. La noi e o diferenţă de 600 de metri între cele 2 staţii şi chiar dacă pare că nu e nicio diferenţă sunt zile când se observă diferenţe, orografia are un cuvânt serios de spus chiar dacă diferenţele sunt minore.

Sus

MesajScris: Mar Iun 09, 2015 1:03 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

clujul are mediile diurne mai reduse, asta e parerea mea !

Sus

MesajScris: Sâm Iun 13, 2015 1:57 pm 
Neconectat
Mr. Green
Mr. Green

Sunt anumite caracteristici zonale, dar depinde și de amplasarea stațiilor. Aeroportul Tg. Mureș e cel ma rece dintre aeroporturile din țară. Aeroportul Cluj-Napoca e mai cald chiar și față de cel din Sibiu. Nu cred că diferențele la nivel de oraș sunt atât de mari. Nu cred în cele 2 grade în plus de la Alba Iulia. Este o diferență enormă.

Sus

MesajScris: Dum Iun 14, 2015 10:52 am 
Neconectat
-40 °C
-40 °C

Cel mai mult tine de amplasament.Alba-Iulia si Sebes insa clar sunt statiile cele mai calde din zona.Uneori Alba-Iulia are abateri mari in plus datorita amplasamentului in mijloc de oras, am mai discutat cum afecteaza asta media zilei, in special media de seara, insa acum ziua fiind foarte lunga la ora 20:30 avem soare peste tot, astfel ca este egala cu Sebesul.Diferenta intre Alba si restul statiilor de vale este cam de 1 grad.Eu am mai tot spus asta, intre Cluj, Mures, Sibiu si Bistrita nu avem nicio diferenta semnificativa.Totul e dat de amplasamentul statiilor.Avem cateva diferente locale, da, la Sibiu foehn-ul isi mai face de cap, la Mures ceata pe timp de toamna-iarna, insa in linii mari la nivel anual diferentele sunt de 0.1-0.2 grade plus/minus pt oricare statie.Dupa aproape 2 ani de facut comparatii pot spune cateva rezultate destul de clare.Statia anm Cluj situata pe deal e mai racoroasa vara si mai calda iarna, la Sibiu vara mediile sunt usor mai coborate datorita in special temperaturii de la ora 20:30 care duce mediile zilnice in jos, nu stiu exact motivul pt care in zona se produce o asa scadere de temperatura dupa ora 19:30 cand inca e soare, la Mures nu se intampla asta, iarna insa e supus jocurilor foehn-ului, insa in general e usor mai calda statia decat cea de la Mures.La Mures, iarna avem multa ceata si inversiune ceea ce face ca mediile sa fie cele mai coborate dintre cele 3 statii, insa vara efectul e invers, iar valea se incalzeste foarte tare, astfel ca avem cele mai ridicate medii.Acum mediile s-au mai temperat odata cu modificarea amplasamentului statiei, insa in general diferentele sunt facute de ora 20:30, cand mai ales la Sibiu, dar si la Cluj temperatura scade, iar la noi scaderea e nesemnificativa.Sa vorbesc si de aeroporturi, cel de la Cluj reflecta cel mai bine realitatea zonei.Vara e la egalitate cu statia anm Mures si aeroportul Mures, iar iarna e usor mai cald, din cauza ca nu persista atat de mult ceata si inversiunile.Deja cu vreo 20km mai spre Dej si largirea luncii Somesului situatia se schimba.Aeroportul si statia Mures merg aproape la egalitate acum, inainte insa stim ca erau diferente uneori si mai mari de 0.5 grade.

O comparatie in cifre care spun mai mult decat cuvintele ceea ce spuneam eu mai sus.Temperaturile medii din perioada 14 Mai-13 Iunie 2015 de la cele 3 statii anm:

Cluj: 13.2 / 15.5 / 22.4 / 19.5

Sibiu: 13.6 / 16.4 / 23.5 / 19.5

Tg.Mures: 13.1 / 15.8 / 23.4 / 20.8

Diferentele sunt clare.Si daca vom calcula ora 19:30 in loc de 20:30 avem: Cluj 20.6, Sibiu 21.0, Tg.Mures 21.4.Deci, intr-o ora avem o scadere de 0.4 grade la medie pe 31 de zile la Mures, de 1.1 la Cluj si de 1.5 grade la Sibiu.In toate 3 avem o ora de soare.Nu stiu exact ce cauzeaza aceste scaderi.De exemplu si la Cluj aseara la ora 20:30 la anm erau 23.6, iar la aeroport 27, la fel ca la statia anm Mures.

Sus

MesajScris: Dum Iun 14, 2015 10:53 am 
Neconectat
-40 °C
-40 °C

Basarabia

Imagine

Basarabia si Bucovina ucraineana

Imagine

Sus

MesajScris: Dum Iun 14, 2015 3:39 pm 
Neconectat
Mr. Green
Mr. Green

Cel putin in ultimii ani, anuala dintre Alba Iulia si Sebes e de vreo 0,4° diferenta, in plus pentru Alba Iulia. Enorm in cativa km. Vara sunt mai apropiate.
Sorine baga si datele de la aeroportul Sibiu. O sa vezi ce interesant este - in doar 800 m distanta SE fata de ANM. Acolo scaderea de seara e si mai si. Cauza e simpla: seara bate un fel de briza montana, un vant sud-vestic, in general slab, in jur de 4-5 m/s, care raceste destul de brusc atmosfera. Dar zona respectiva se si incalzeste destul de brusc dimineata, spectaculoase salturi, daca ai observat. Si sunt diferente cateodata destul de mari fata de oras cu aceste incalziri si raciri, contraste destul de mari.
Acum sunt curios unde vor amplasa noua statie. Daca o vor amplasa la Sibiu sper ca locatia sa fie in est. Totul va fi si mai interesant, mai ales la precipitatii, dar si la evolutia temperaturilor.

Sus

MesajScris: Lun Iun 15, 2015 9:37 am 
Neconectat
Tornada
Tornada

sorine, imi pare rau sa iti spun, dar statia de la aeroport NU este reprezentativa decat pentru vreo 2 cartiere estice ale clujului (cel mult...) orasul e intins mai mult pe dealuri si terase, prea putin in lunca tot mai ingusta spre vest a somesului mic :)
in rest e buna analiza ta :)

Sus

Afişează mesajele de la anteriorul:  Sortează după  
Scrie un subiect nou Răspunde la subiect  [ 12 mesaje ] 

Ora este UTC + 2 [ DST ]