forum meteorologie, starea vremii, climatologie

Partners

Portal meteorologie   Galerie meteo   Meteo chat   Model WRF-RoMetEx   RSS  
Acum este Sâm Feb 08, 2025 4:49 pm

Ora este UTC + 2 [ DST ]

Scrie un subiect nou Răspunde la subiect  [ 55 mesaje ]  Du-te la pagina 1, 2, 3, 4  Următorul
Autor Mesaj
 Subiectul mesajului: Din nou o zi deosebita
MesajScris: Sâm Mar 15, 2008 5:01 pm 
Neconectat
Norisor
Norisor

Astazi, 15 martie, Romania a fost traversata de un front cald, care nu a lasat mare lucru in tara, dar in Moldova ...surpriza!
Dupa amiaza s-au semnalat izolat grindina mica, descarcari electrice in alta localitate decat cea dinainte, a nins in nordul extrem si au fost 15 grade in Vrancea (19 grade in jumatatea de sud a tarii). Iar vantul a avut intensificari sustinute.
Aceste fenomene s-au datorat din nou unei ocluderi cu caracter retrograd, situatie care aproape intotdeauna aduce fenomene mai deosebite in Moldova, datorita si lantului muntos ce delimiteaza vestul regiunii.

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Sâm Mar 15, 2008 5:05 pm 
Neconectat
Norisor
Norisor

Valul imens de pe coasta Spaniei a fost spectaculos, din hartile sinoptice se vede ca in ocean, la sud de Anglia, un nucleu activ isi trimitea un front rece pana in sud, pe tarmul Portugaliei, diferenta de temperatura uscat-ocean fiind de aproximativ 12 gr.

Sus

Subiectul mesajului: mesaj
MesajScris: Sâm Mar 15, 2008 6:28 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

Buna, Mariana !
Imi place ca raportezi fenomenele meteorologice deosebite din zona in care esti, si eu o sa incerc sa fac acelasi lucru, la rubrica "Raport- starea Vremii" si nu numai.
La Bucuresti vantul a suflat puternic pe parcursul zilei de azi, insa nu a fost nici un fenomen spectaculos deocamdata.
Astept cu mare nerabdare venirea ploilor de vara si la noi, o sa le comentez asa cum o sa stiu pe acest forum.
Da, am vazut la televizor valul acela mare la televizor, asemanator cu un tsunami in miniatura. S-a vazut clar cum a luat masilile de pe sosea ca pe niste jucarii, ingrozitor fenomen, sper ca nu au murit oameni...........
Probabil ca stiai ca la Bucuresti au inceput sa infloreasca pomii. Cred ca acest lucru trebuia sa se intample la inceputul lui aprilie, nu acum, am senzatia ca primavara vine cam prea devreme si ca in aprilie s-ar putea sa ninga ! S-a mai intamplat asa, la inceput de aprilie si a cam stricat pomii fructiferi, insa inteleg ca asa este natura, nu avem ce sa facem.

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Sâm Mar 15, 2008 11:32 pm 
Neconectat
Site Admin
Site Admin

Se pare ca din 19 martie se va intoarce iar frigul pt vreo doua zile, destul de rapida va fi schimbarea, noaptea vor cobora temperaturile pana la -7 gr in depresiuni, iar daca vor fi precipitatii, acestea vor fi sub forma de lapovita si ninsoare in nordul tarii si la munte. Maximele vor fi scazute pana la 3 gr in nordul tarii.

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Dum Mar 16, 2008 12:05 am 
Neconectat
Tornada
Tornada

Cu cat procesul de incalzire globala ( efectul de sera ) va lua amploare , cu atat va avea de suferit clima.Vremea extrema nu se domoleste , se accentueaza pe zi ce trece....Cand aveam vreo 10 ani nu auzeam la TV de ciclonuri care strabat europa sau de tornade in Romania .E o chestie destul de alarmanta.

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Dum Mar 16, 2008 12:07 am 
Neconectat
Tornada
Tornada

Si la Timisoara au inceput sa infloreasca pomii de cateva zile, dar cred ca pentru Banat nu e prea devreme, desi, ca in fiecare an dealtfel, nu e exclus ca frigul sa se intoarca si sa afecteze productia de fructe.
Eu nu am vazut valul din Spania de care vorbeati... M-as bucura daca are cineva un link de pe youtube sau alt site de unde s-ar putea vedea. Merci!

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Dum Mar 16, 2008 12:12 am 
Neconectat
Tornada
Tornada

uite aici un link : http://www.protv.ro/stiri/international/spania-masini-maturate-de-un-val-in-orasul-port-la-coruna.html

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Dum Mar 16, 2008 12:48 am 
Neconectat
Tornada
Tornada

Liviu merci pentru link! Impresionant valul intr-adevar. Ma intreb cum s-a format un astfel de val. Sa fie vorba doar de diferenta de presiune si de temperatura intre uscat si apa sau mai e si altceva?

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Dum Mar 16, 2008 4:30 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

vimp scrie:
Se pare ca din 19 martie se va intoarce iar frigul pt vreo doua zile, destul de rapida va fi schimbarea, noaptea vor cobora temperaturile pana la -7 gr in depresiuni, iar daca vor fi precipitatii, acestea vor fi sub forma de lapovita si ninsoare in nordul tarii si la munte. Maximele vor fi scazute pana la 3 gr in nordul tarii.

Salut, sunt Emanuela
La Bucuresti a fost asa de cald in ultimele zile incat au inceput sa infloreasca pomii cu aproape o luna inainte de vreme. Cred ca pana la urma va fi lapovita la Bucuresti, avand in vedere ca s-a incalzit exagerat inca de la sfarsitul lunii februarie, cand am putuit sa merg in maneca scurta, pentru prima oara !
Sunt schimbari climaterice grave, produse probabil si de numarul tot mai mare de masini, industrializare, deseuri, etc.
Poaca ca sti sau ai vazut la televizor, ca in Bucuresti au micsorat in multe locuri spatiile verzi ca sa faca mai multe parcari. Mi se pare crima ecologica sa lase sa se inmulteasca asa de mult numarul m asinilor si sa nu conteze ca poluarea produsa de acestea, ne afecteaza sanatatea, dar si clima. Anul trecut ne sufocam in casa de caldura, tare ma tem ca si de aceasta data o sa fie la fel.
Sper ca nu deranjez cu acest mesaj.

Sus

Subiectul mesajului: mesaj
MesajScris: Dum Mar 16, 2008 4:37 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

Buna, Catalin, daca poti, te rog sa postezi pe acest forum link-ul acela care mi l-ai trimis aseara (15 a|||-a) , despre emisiunea cu vanatorii de tornade de la ora 21. Sau daca nu, link-uri despre activitatea si galeriile foto ale meteorologului american JOSH WUORMAN, poate aflam lucruri interesante, deoarece cred ca sunt noutati, e vorba de urmarirea tornadelor in 2007, in Texas.

Sus

Subiectul mesajului: Pe urmele furtunii
MesajScris: Dum Mar 16, 2008 11:17 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

Salutare!
Din pacate nu am reusit sa vad primul episod din emisiunea de care zicea Ema: "Pe urmele furtunii". Emisiunea o sa fie pe Discovery in fiecare sambata de la ora 21:00.

http://www.discovery.ro/emea/pe+urmele+furtunii.htm

Nu stiu cate episoade o sa aiba si din cate am vazut eu, din pacate, nu se da in reluare asa ca sa nu o ratati daca va plac vanatorii de tornade! ;)

Sus

Subiectul mesajului: propunere dezbatere!
MesajScris: Lun Mar 17, 2008 4:36 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

Este extrem de interesant subiectul: "intensitatea si frecventa fenomenelor extreme a crescut in ultimii ani/ultimele decenii?" - strans legat de: "in conditiile incalzirii globale prin efect de sera proectata de modelele climatice, aceleasi modele prognozeaza o crestere a intensitatii/frecventei fenomenelor extreme - ex. uragane"? Spre exemplu, se pare ca modelele nu proiecteaza o crestere a frecventei si intensitatii uraganelor odata cu incalzirea globala. In acelasi timp, incalzirea prognozata pentru zonele polare, mai intensa decat pentru latitudini mai joase, ar duce in sine la o scadere a energiei disponibile pentru activitatea depresiunilor extratropicale si deci a furtunilor de la latitudini temperate.
Iar impactul subiectiv al prezentarii mass-media din ce in ce mai extinse in spatiu si timp nu poate fi neglijat. Stiati ca prima tornada inregistrata „oficial“ in Romania a fost in 1886?
Care e parerea voastra?

Sus

Subiectul mesajului: Re: propunere dezbatere!
MesajScris: Lun Mar 17, 2008 5:13 pm 
Neconectat
Mr. Green
Mr. Green

Stiati ca prima tornada inregistrata „oficial“ in Romania a fost in 1886?
Care e parerea voastra?[/quote]

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Lun Mar 17, 2008 5:14 pm 
Neconectat
Mr. Green
Mr. Green

De ce ANM-ul se fereste de numele tornada, si nu prea recunosc ca acest fenomen deosebit exista si la noi si se manifesta din ce in ce mai des. De ce ascund ei de publicului larg acest lucru si il denumesc "vijelie" cand am vazut cu totii ce a fost in anii trecuti?

Sus

Subiectul mesajului: Re: propunere dezbatere!
MesajScris: Lun Mar 17, 2008 5:54 pm 
Neconectat
Norisor
Norisor

steaua scrie:
Stiati ca prima tornada inregistrata „oficial“ in Romania a fost in 1886?
Care e parerea voastra?

Sursa ?

Sus

Afişează mesajele de la anteriorul:  Sortează după  
Scrie un subiect nou Răspunde la subiect  [ 55 mesaje ]  Du-te la pagina 1, 2, 3, 4  Următorul

Ora este UTC + 2 [ DST ]