Deci situatia sta cam asa. Conversam pe mess cu ema despre nori cumulonimbus si altele cand vad spre vest ca se intuneca cerul. Normal, furtuni mai vin, nu e nimic nou. Problema este ca furtuna asta avea si nicovala. Initial am crezut ca sigur confund un capillatus cu o nicovala adevarata si ca, datorita faptului ca discutasem despre nori si furtuni si poate eram prea distrat, confundam un Cb capillatus obisnuit cu o supercelula. Totusi, nicovala era mare, si mare in sensul ca acoperea aproape jumatate de cer. Era luminata rosiatic de soarele ce apunea. Semana izbitor cu ce mai vazusem pe internet, in poze. Atunci am inceput sa iau in serios posibilitatea ca este o supercelula. Sincer, nu prea imi venea sa cred. La scurt timp dupa aceea am observat ca se rotea incet. Nu neaparat ca era rotatie vizibila, sau nu rotatie mare. Dar nicovala avea un fel de striatii ce sugerau ca se roteste in sens orar, vazuta de jos. Apoi mi-am amintit ca supercelulele vin de obicei cu nicovala inainte. Pe masura ce se derula furtuna la orizont, o intrebam pe ema caracteristicile supercelulelor, sa imi dea indicii noi sau eventual sa imi confirme faptul ca era o supercelula. A fost si shelf cloud. M-a uimit ca partea de jos era foarte liniara. Cam ca niste linii una peste alta. Ema incerca sa vada furtuna de pe un webcam din Deva, dar calitatea era indoielnica. Furtuna prezenta o zona mai joasa, ce se rotea. rotatia era foarte slaba la margini, dar se vedea clar dupa forma pe care o lua norul ca se rotea in aceeashi directie cu nicovala. Mai spre mijlocul acestei formatiuni, se forma un fel de deschizatura in nori, ce parea ca are circulatie destul de violenta. Reamintesc ca totul se intampla, ciudat de tot, aproape fara vant si fara ploaie. De asemenea, erau si nori mammatus.Cand ma intorc la geamul de la bucatarie, raman

. Se formase o deschizatura in nor, si din deschizatura cobora ceva ce semana cu o palnie. se vedeau niste structuri ciudate de nori in jurul ei , care sugerau si ele rotatie, de data asta mai intensa. Norul palnie se misca destul de incet. E foarte probabil sa fi fost rotatie, dar dat fiindn intuericul datorat furtunii, nu vedeam multe caracteristici. Prin deschizatura, lateral , se vedea cerul albastru. Apoi am aflat ca atunci cand peste Deva se intampla asta, in mintia , langa Deva ploua torential. La scurt timp dupa trecerea deschizaturii, am vorbit cu un coleg din Simeria. Acolo ploua in rafale.
Oricum ,privelistea a fost uimitoare. Se vedeau fulgere in norii din jurul deschizaturii, si fulgera si in oras. Apoi a urmat o ploaie usoara, ce nu a durat mult.
EDIT: propun mutarea discutiei in sectiune de fenomene meteo deosebite. Vor fi si poze.