forum meteorologie, starea vremii, climatologie

Partners

Portal meteorologie   Galerie meteo   Meteo chat   Model WRF-RoMetEx   RSS  
Acum este Sâm Mai 17, 2025 3:25 am

Ora este UTC + 2 [ DST ]

Scrie un subiect nou Răspunde la subiect  [ 16 mesaje ]  Du-te la pagina 1, 2  Următorul
Autor Mesaj
 Subiectul mesajului: Avertizare noua !
MesajScris: Lun Apr 21, 2008 1:23 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

ANM a emis azi o avertizare meteorologica de cod galben :

Fenomene vizate: ploi insemnate cantitativ
Intervalul: 21 aprilie, ora 23 - 22 aprilie, ora 21
Zona afectata: conform textului

Textul mesajului:
COD GALBEN

ATENTIONARE METEOROLOGICA

In intervalul mentionat, instabilitatea atmosferica se va accentua treptat in majoritatea zonelor, la inceput in cele din vestul, centrul si nordul tarii, apoi in cursul zilei de marti si in sud si sud-est . Vor fi averse, frecvente descarcari electrice, izolat grindina si intensificari de scurta durata ale vantului ce pot lua aspect de vijelie.

In judetele Maramures, Bistrita-Nasaud, Salaj, Cluj, Mures, Harghita si Suceava, precum si in zona de munte a judetelor Alba, Bihor, Hunedoara, Gorj, Neamt si Bacau se vor totaliza cantitati de apa intre 25 si 45 l/mp.

Sa vedem ce va fi si de data asta..

Sus

Subiectul mesajului: Hidro
MesajScris: Lun Apr 21, 2008 3:25 pm 
Neconectat
Mr. Green
Mr. Green

S-a emis si o avertizare hidro cu privire la scurgeri importante pe versanti, torenti, paraie si cresteri de debite si niveluri
cu posibile depasiri ale cotelor de atentie:

http://www.inhga.ro/viewCategory.php?categoryId=46

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Lun Apr 21, 2008 3:39 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

Interesante sunt si conditiile pe care modelele par sa le pregateasca pentru sudul si sud-estul tarii, unde chiar daca nu se anunta cantitati mari, parametrii pentru convectie (CAPE, LI) par sa anunte ceva activitate; cu jetul chiar deasupra noastra, nu as exclude repetarea tornadei de la Curtici undeva in sud sau sud-est

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Lun Apr 21, 2008 3:48 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

Intr-adevar indicii CAPE-LI indica activitate convectiva puternica deasupra Romaniei , in prima parte in vest si sud-vest , apoi si in sud si sud-est.
Interesant e ca nu numai indicii CAPE-LI indica asta , ci si : indexul KO , indicele de miscare ascendenta , indicele SOARING , diferite modele care calculeaza puterea convectiei , indicii Total-Total si teperatura umeda la 850 hPa . Toti acesti indici indica : convectie puternica , risc de producere de furtuni foarte ridicat si descarcari electrice.

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Lun Apr 21, 2008 10:58 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

ACum , la ora 22:00 intra furtuna in Romania pe la Sannicolau Mare !! . Activitatea media a trasnetelor este de 20 / minut in nucleul furtunii.

Dupa ce intra in Romania , se imprastie sistemul noros in toata partea de Vest a tarii ,diminuandu-se usor ca intensitate , dar in acelasi moment indicii de instabilitate , descarcari electrice si convectie vor lua amploare.

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Lun Apr 21, 2008 11:30 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

furtuna si-a schimbat putin traiectoria , intra pe langa Oradea.

Sus

Subiectul mesajului: Atentionare meteo
MesajScris: Sâm Apr 26, 2008 12:37 pm 
Neconectat
Mr. Green
Mr. Green

O noua atentionare ANM cod galben - intensificari de vant si precipitatii insemnate cantitativ in Dobrogea - 27 ora 9 - 28 ora 19

http://www.inmh.ro/index.php?id=65

Sus

Subiectul mesajului: mesaj
MesajScris: Lun Apr 28, 2008 12:45 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

Avertizarea de Cod Galben pentru Dobrogea a iesit din vigoare la ora pranzului.
Acum, la Bucuresti, sunt nori nimbostratus si sunt conditii sa ploua slab. Nu cred ca o sa fie fenomene interesante.

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Lun Apr 28, 2008 6:19 pm 
Neconectat
Site Admin
Site Admin

O imagine de acum de pe sat24
aici :
http://www.sat24.com/images.php?country=eu....

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Sâm Mai 03, 2008 2:14 pm 
Neconectat
Mr. Green
Mr. Green

O noua atentionare ANM, care vizeaza NE si SE tarii, privind producerea de fenomene periculoase, conform link-ului: http://www.inmh.ro/index.php?id=65

Sus

MesajScris: Sâm Mai 03, 2008 3:57 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

Era sa cred ca vremea se va indrepta deoarece pe radarul ANM precipitatiile sunt restranse la ora actuala, dar avand in vedere noua atentionare de cod galben, atunci cred ca sunt sanse sa mai fie fenomene interesante si la Bucuresti. Stiu ca la noi nu este pus cod galben, deocamdata. :(

Sus

MesajScris: Mie Mai 14, 2008 6:20 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

Am intrat acum pe site-ul Anm -ului si am vazut ca s-a emis o avertizare nowcasting pentru nordul judetului Braila. Sunt curoasa daca vor fi intr-adevar fenomene periculoase in zona respectiva.
http://www.inmh.ro/index.php?id=65

Sus

MesajScris: Joi Mai 15, 2008 9:22 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

Salut !

Leahu Stefan, m-a rugat sa ii anunt pe toti cei care viziteaza acest forum, ca vede o furtuna ce are caracteristicile unei supercelule, nori cumulonimbus cu nicovala enorma ce parea ca se roteste si nori intunecati. Zice ca fulgera des sub nicovala norului si ca se vede o rotire in masa norului de furtuna, acum la ora 21 si 17 !
http://mobotix.ro/ro/index.php?id=10017&lang=ro Acesta este web-camul de la Deva, pe care m-a rugat sa-l public.
A dacut si cateva poze, neclare, dar in care se vede nicovala norului de furtuna.

Sus

MesajScris: Joi Mai 15, 2008 9:47 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

STEFAN M-A RUGAT SA PUBLIC PE FORUM ACESTE FOTOGRAFII, DE DINAINTEA FURTUNII. SPUNE CA E FOARTE POSIBIL SA FIE SUPERCELULA SI CA AR FI VAZUT SI UN NOR TIP PALNIE, IN JURUL OREI 21. CURIOS ESTE CA NU BATE VANTUL LA DEVA SI CA NU PLOUA INCA TORENTIAL.

Fişiere ataşate:
Comentariu fişier: nori cumulonimbus
O  POSIBILA  SUPERCELULA.jpg
O POSIBILA SUPERCELULA.jpg [ 9.38 KiB | Vizualizat de 3752 ori ]
Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Joi Mai 15, 2008 10:45 pm 
Neconectat
Supercelula
Supercelula

Deci situatia sta cam asa. Conversam pe mess cu ema despre nori cumulonimbus si altele cand vad spre vest ca se intuneca cerul. Normal, furtuni mai vin, nu e nimic nou. Problema este ca furtuna asta avea si nicovala. Initial am crezut ca sigur confund un capillatus cu o nicovala adevarata si ca, datorita faptului ca discutasem despre nori si furtuni si poate eram prea distrat, confundam un Cb capillatus obisnuit cu o supercelula. Totusi, nicovala era mare, si mare in sensul ca acoperea aproape jumatate de cer. Era luminata rosiatic de soarele ce apunea. Semana izbitor cu ce mai vazusem pe internet, in poze. Atunci am inceput sa iau in serios posibilitatea ca este o supercelula. Sincer, nu prea imi venea sa cred. La scurt timp dupa aceea am observat ca se rotea incet. Nu neaparat ca era rotatie vizibila, sau nu rotatie mare. Dar nicovala avea un fel de striatii ce sugerau ca se roteste in sens orar, vazuta de jos. Apoi mi-am amintit ca supercelulele vin de obicei cu nicovala inainte. Pe masura ce se derula furtuna la orizont, o intrebam pe ema caracteristicile supercelulelor, sa imi dea indicii noi sau eventual sa imi confirme faptul ca era o supercelula. A fost si shelf cloud. M-a uimit ca partea de jos era foarte liniara. Cam ca niste linii una peste alta. Ema incerca sa vada furtuna de pe un webcam din Deva, dar calitatea era indoielnica. Furtuna prezenta o zona mai joasa, ce se rotea. rotatia era foarte slaba la margini, dar se vedea clar dupa forma pe care o lua norul ca se rotea in aceeashi directie cu nicovala. Mai spre mijlocul acestei formatiuni, se forma un fel de deschizatura in nori, ce parea ca are circulatie destul de violenta. Reamintesc ca totul se intampla, ciudat de tot, aproape fara vant si fara ploaie. De asemenea, erau si nori mammatus.Cand ma intorc la geamul de la bucatarie, raman 8O . Se formase o deschizatura in nor, si din deschizatura cobora ceva ce semana cu o palnie. se vedeau niste structuri ciudate de nori in jurul ei , care sugerau si ele rotatie, de data asta mai intensa. Norul palnie se misca destul de incet. E foarte probabil sa fi fost rotatie, dar dat fiindn intuericul datorat furtunii, nu vedeam multe caracteristici. Prin deschizatura, lateral , se vedea cerul albastru. Apoi am aflat ca atunci cand peste Deva se intampla asta, in mintia , langa Deva ploua torential. La scurt timp dupa trecerea deschizaturii, am vorbit cu un coleg din Simeria. Acolo ploua in rafale.
Oricum ,privelistea a fost uimitoare. Se vedeau fulgere in norii din jurul deschizaturii, si fulgera si in oras. Apoi a urmat o ploaie usoara, ce nu a durat mult.
EDIT: propun mutarea discutiei in sectiune de fenomene meteo deosebite. Vor fi si poze.

Sus

Afişează mesajele de la anteriorul:  Sortează după  
Scrie un subiect nou Răspunde la subiect  [ 16 mesaje ]  Du-te la pagina 1, 2  Următorul

Ora este UTC + 2 [ DST ]