forum meteorologie, starea vremii, climatologie

Partners

Portal meteorologie   Galerie meteo   Meteo chat   Model WRF-RoMetEx   RSS  
Acum este Vin Apr 25, 2025 1:27 am

Ora este UTC + 2 [ DST ]

Scrie un subiect nou Răspunde la subiect  [ 90 mesaje ]  Du-te la pagina Anterior  1, 2, 3, 4, 5, 6  Următorul
Autor Mesaj
 Subiectul mesajului:
MesajScris: Mar Oct 28, 2008 7:13 pm 
Neconectat
EF-5
EF-5

La Bucuresti, tot pe 5 August a fost o furtuna la ora 14,30. Dar viceprimarul RAZVAN MURGEANU a spus ca in Capitala mai multe pagube a facut furtuna de Vineri seara! Uite Emanuela si film pe youtube cu ce a fost in Buc. in acea zi:http://www.youtube.com/watch?v=fHQabMKWCOk

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Mar Oct 28, 2008 7:17 pm 
Neconectat
EF-5
EF-5

Asta pentru ca, la ora 15,00 sa fie furtuna la Ploiesti, unde cred ca s-a intunecat mai rau ca in Buc. Dar oricum cel mai bezna a fost la Slatina, si de doua ori cate 10-15 minute, in aceeasi zi, dar temperatura nu am auzit sa fi scazut la Slatina. Incerc din nou link-ul pe youtube, cu Bucurestiul, sa vad daca merge: http://www.youtube.com/watch?v=fHQabMKWCOk Se pare ca nu, din pacate, tastatzi manual URL-ul.

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Mar Oct 28, 2008 7:30 pm 
Neconectat
EF-5
EF-5

Hai ca mai intai de intreaga poveste despre 3-5 August 2006, perioada de care imi voi aminti cu drag :twisted: , chiar daca am cam pierdut-o :( sa va spun ce se petrece in filmul cu Slatina: la inceput pocneshte grindina in balcon si acel claxon continuu care se aude nu e claxon, ci alarma de apare civila de pe Spitalul Judetean. In momentul in care Marius intoarce telefonul spre SE, unde e mai lumina in zona se ia curentul si tace si alarma civila si se sting lampile stradale, care se vede ca erau aprinse de mai mult de 10 minute :P , din cauza intunericului din apartament cineva cere o lanterna, datzi-va seama oameni buni ce inseamna sa ceri o lanterna la miezul zilei ora 11,30. Sunt si fulgere destule care greu se observa dar se aud (in casti). Parca spune cineva "s-a luat lumina" atunci cand pica curentul. De mai multe ori pocneste grindina razleatza in balcon de-alungul filmului, iar la final dupa acel fulger roshu vine mai intai un val de torentziala obisnuita, apoi un val foarte puternic asociat cu un sunet straniu, ca de circular ce taie lemne. Apoi, desigur: Mary, DAA!, Ieshi din balcon! :( Le era frica sa nu zboare balconul cu el!

Sus

Subiectul mesajului: SALUT !
MesajScris: Mar Oct 28, 2008 10:28 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

Neaceasca, interesanta descriere ! Am vazut si eu valul acela de ploaie torentiala, dar nu mi-am pus boxele ca sa aud ce se auzea si discuta in timpul acelei furtuni. Interesant este ce a facut acel zgomot straniu si cu m de a fost posibil sa se intunece de doua ori la Slatina. Din experienta stiu ca se intampla in felul urmator- intai apar averse slabe, care pe masura ce se apropie frontul si sporeste convectia, aversele devin tot mai puternice. sau invers, dupa o ploaie puternica de vara, mai urmeaza si altele, dar din ce in ce mai slabe. La Bucuresti nu s-a intamplat sa fie furtuni consecutive de intensitate aproape identica, dar acum depinde si de conditiile atmoferice, poate la Bucuresti nu sunt asa furtuni puternice ca in vestul sau N-E tarii, sa zicem.
Daca vrei, te astept sa discutam si pe messenger despre fenomenele extreme, id-ul meu este emanuela150 :wink: :) :)

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Mar Oct 28, 2008 10:51 pm 
Neconectat
Supercelula
Supercelula

Uimitor si incredibil :D . Trebuie sa fi fost mishto de tot. Daca a sunat si sirena de aparare civila, atunci trebuie sa fi fost cu adevarat nasol. Ploaia era foarte densa, si batuta de vant. Sunetul de taietor ar putea fi pur si simplu zgomotul ploii pe acoperisuri. O alta explicatie, mai putin plauzibila, ar putea fi asa-zisul "hail roar". Fenomen rar, consta intr-un zgomot auzit in timpul unei furtuni, asemanat adesea cu un tunet indepartat, dar constant, sau cu o cascada indepartata, si de intensitate destul de mica. Se crede ca este generat de bucatile de grindina care se lovesc intre ele, sau de turbulentze extreme in mezociclon. In relativ multe cazuri, a fost auzit la furtunile care au produs tornade (dar nu in acelasi timp cu tornada).
Oricum, sa se intunece asha la 11 jumate e incredibil...ar fi cea mai tare chestie sa vad asha ceva pe aici.
Furtuna care a lovit Ploiestiul ar putea fi aceeasi care a lovit Bucurestiul, Ploiesti fiind la N/NE de Bucuresti, exact pe directia in care se deplaseaza furtunile de obicei. Pe de alta parte , putea fi linie de front, si atunci "lua" multe orase in acelasi timp. E posibil sa fi fost un bow echo mergand spre est. Prognoza estofex pe zilele alea sugereaza posibilitatea formarii de furtuni supercelulare cu risc tornadic, si bow echouri, ambele capabile de grindina si rafale puternice de vant.

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Mar Oct 28, 2008 11:24 pm 
Neconectat
EF-5
EF-5

A doua furtuna de pe 5 August la Slatina a fost la ora 13,00, nu 13,30 cum am spus mai sus. Deci Sambata aceea furtunile au inceput dimineatza la ora 8 la Craiova, apoi a fost afectata grav comuna LEU din judetul Dolj, apoi in jurul orei 11 a inceput sa se innopteze la Slatina si primul prapad la 11,30 si inca unul identic la 13,00, apoi Bucuresti la 14,30 (in filmarea de pe youtube spre nord era inca senin), Ploiestiul la ora 15,00 (era o poza pe photobucket dar a disparut inainte de a o downloada :( ) si era mai rau ca la Buc., apoi Buzau (tribuna din Costesti a fost smulsa cu totul, stalpi de inalta tensiune au fost scoshi din pamant), Vrancea, Neamt, Botosani, si seara pe la ora 18 a afectat si jud Iasi si Republica Moldova. Cam asta a fost, rezultand din ziare traiectoria furtunilor din ziua de 5 August 2006. Un bow echo meseriash!

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Mar Oct 28, 2008 11:36 pm 
Neconectat
EF-5
EF-5

EMA-EMA, nici la Slatina nu se intamplase nimic din ce a fost atunci. Toti cei care mi-au povestit au inceput cu "am xx ani si asa ceva crede-ma ca n-am vazut". Pe mine m-a uimit faptul ca a fost furtuna mare si pe 3 August la ora 3 dimineatza, si 4 August la ora 6 seara!

Sus

Subiectul mesajului: mesaj
MesajScris: Mar Oct 28, 2008 11:42 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

Daaaaa, cred si eu ca a fost meserias ! Asa furtuni mai rar, mai ales la Bucuresti, unde predomina zilele caniculare si secetoase !
Sti cumva, furutna care a afectat Bucurestiul pe 5 august 2006 a fost suprcelulara, asa cum tind eu sa cred?
Am vazut filmuletul de la Bucuresti :wink:

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Mar Oct 28, 2008 11:50 pm 
Neconectat
EF-5
EF-5

Urmareste de mai multe ori filmul de la Slatina cu boxele la maxim! Eu de-alungul a 3 luni am priceput cate ceva, apoi altceva din el. La filmul din Bucuresti citeste comentariile, cineva spune ca e supercelula datorita marginii rotunde etc. Primele comentarii la filmul din Slatina sunt de la o verishoara de a mea, care eu i-am spus ce sa scrie, in primul rand sa corecteze greseala din titlu care m-a enervat la culme, avand in vedere cat de rau imi pare ca le-am pierdut! Ultimul comentariu, care e si el nervos ca n-a fost in Slatina atunci nu este al meu!

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Mar Oct 28, 2008 11:52 pm 
Neconectat
EF-5
EF-5

Alea doua de Sambata din Slatina au fost supercelule mezociclonice fara indoiala!

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Mie Oct 29, 2008 2:10 am 
Neconectat
EF-5
EF-5

Ema-ema, am vazut acum ca ai dat comentariu pe youtube, unde filmuletzul este luat de pe Trilulilu si repus pe Youtube! Se vede mult mai prost si lipsesc primele 6 secunde! Te rog sa te uitzi numai la varianta de pe Trilulilu! (si celorlalti le spun la fel), care este in primul Link pus de mine in acest topic!

Sus

MesajScris: Mie Oct 29, 2008 11:39 am 
Neconectat
Tornada
Tornada

Salut, bine ca mi-ai spus ca filmuletul de pe Truilulilu este mai bun.
In filmuletul de pe YouTube, cu furtuna de la Bucuresti, apare ceva ce seamana cu un nor palnie foarte mic, lucru pe care l-au constatat si ceilalti, insa n u cred ca putem fi sigurui ce a fost de fapt. inca nu-mi dau seama cu precizie de 100% daca la Bucuresti a fost sau nu mezociclon, pentru ca eu stau intr-un careu de blocuri de unde nu am putut vedea prea bine norii. Am vazut doar o portiune din Shelf si din zidul de nori, care venea cu viteza spre noi. Shelf-ul nu era alcatuit din nori grosi si negrii, dar era relativ circular.
O sa ma mai uit la filmulete, oricum. :wink:

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Joi Oct 30, 2008 8:34 pm 
Neconectat
EF-5
EF-5

Alte detalii interesante din filmuletul de pe Trilulilu: pana sa vina valul de ploaie torentiala se observa, pe toata durata filmului ca asfaltul era ud ceea ce inseamna ca ploua mocaneste cat timp trecea norul acela imens ce a transformat ziua in noapte; la 00:20 se ia curentul in zona respectiva- se vede cum se stinge un bec aprins in blocul de vizavi- in acel moment moare sirena de aparare civila si, funny, copilul se opreste din plans pentru un timp. Grindina razleata ce loveste balconul la: 00:01 01:10 01:29. Decalajul mare dintre momentul in care se ia curentul si momentul cand ploaia ajunge in zona se explica prin faptul ca filmarea are loc in zona de NE a orasului si statia electrica a CEZ (electrica oltenia) se afla la SV de oras si e logic ca furtuna a cuprins mai intai statia electrica, apoi ajunge in zona filmarii. Fulgere sunt multe dar cu greu se observa, chiar imediat dupa ce vine valul torential se mai produce un fulger si atunci cand cel ce filmeaza este chemat are loc un fulger puternic. La 01:32 cand se lumineaza cam brusc am impresia ca cel care filmeaza da expunerea (reglaj de luminozitate al camerei telefonului) mai tare, nu stiu de ce.

Sus

MesajScris: Vin Oct 31, 2008 10:56 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

Foarte interesant si spectaculos ceea ce s-a petrecut atunci in slatina. Pacat ca nu s-au dat nicaieri explicatii despre aceste furutni neobisnuite. Inainte n u credeam ca in Romania pot aparea doua supercelule, una dupa cealalta, dar cu ajutorul vostru, am aflat si acest manunt inedit ! :D

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Vin Oct 31, 2008 11:05 pm 
Neconectat
EF-5
EF-5

Ho ho ho si nu numai cele doua supercelule neobisnuite, care s-au succedat una dupa alta in ziua de Sambata, ci si celelalte doua supercelule obisnuite sa le zic asa care au fost joi dimineata ora 4 si vineri seara ora 18,00. Era sa fie si joi seara furtuna, dar a ocolit! Si eu am zis absolut la fel, de ce nu s-a dat nicaieri o explicatie despre cum a fost posibil asa ceva! Dupa furtuna mare de joi dimineata eu n-am crezut in ruptul capului ca va mai veni inca una pina in anul urmator, si de aceea am cedat usor la insistentele parintilor sa plec la mare inca de Vineri dimineata cu fratele si cumnata mea, desi puteam sa plec de marti 7 August cu parintii la Mamaia. Am avut un ghinion teribil, mai ales ca nu mi-a placut sub nici o forma la Costinesti in cele 3 zile state acolo!

Sus

Afişează mesajele de la anteriorul:  Sortează după  
Scrie un subiect nou Răspunde la subiect  [ 90 mesaje ]  Du-te la pagina Anterior  1, 2, 3, 4, 5, 6  Următorul

Ora este UTC + 2 [ DST ]