Am vazut si eu cele doua poze, desi imaginie sunt putin cam neclare, este suficient cat sa-mi pot forma o parere.
Stiu ca trombele marine sunt mai mici ca dimensiuni decat o tornada, dar principiul de formare presupun ca este cam acelasi.
Dupa parerea mea ai vazut un nor palnie cat se poate de real, fenomen pe care eu n-am avut ocazia sa-l vad in viata mea

Nu stiu daca era tromba, insa parerea mea e ca a fost un " funnel cloud" care a durat putin, presupun.
Tornadele apar extrem de rar sub norii cumulus congestus care au convectie exploziva, uneori apar si in celulelor de furtuna nonsupercelulare, dar bine dezvoltate, insa de regula tornada apare la baza mezociclonului, asa cum arata si pe programele de stiinta.
Daca zici ca s-au semnalat averse repetate cu oraje puternice, e car ca au fost nori cumulonimbus, iar palnia a fost produsa cel mai probabil de o supercelula.
Supercelule au mai fost si la Bucuresti, cred ca am si vazut de cateva ori asaceva, insa nu am putut veda rotatie in nori deoarece careu de blocuri imi ingradeste privelistea
Pe 5 august 2006 e foarte posibi sa fi fost o supercelua care s-a spart atunic cand a ajuns deasupra cartierului in care locuiesc, insa pot spune ca niciodata n us-a mai intunecat asa de tare, iar vantu a batut foarte puternic, ploaia torentiala a fost deasa si scurta, iar pe alocuri a dat putin grindina. Cred ca a fost supercelua cu precipitatii slabe, exista si asaceva.
Si pe 15 iulie 2006 presupun ca e posibil sa fi fost o supercelula, dar nu asa puternica ca aceea din 5 august 2006.