forum meteorologie, starea vremii, climatologie

Partners

Portal meteorologie   Galerie meteo   Meteo chat   Model WRF-RoMetEx   RSS  
Acum este Mie Iul 09, 2025 4:05 pm

Ora este UTC + 2 [ DST ]

Scrie un subiect nou Răspunde la subiect  [ 11 mesaje ] 
Autor Mesaj
 Subiectul mesajului: funnel cloud langa Cluj 2 august 2006
MesajScris: Lun Dec 15, 2008 12:56 pm 
Neconectat
Weather Guru
Weather Guru

Iata cum am prins aceasta frumoasa palnie:

Era o zi furtunoasa, aversele se succedau la intervale scurte si m-am gandit sa iau aparatul pentru cateva instantanee...stateam la etajul 2, de acolo nu se vedea nimic, asa ca am urcat pana la 10 in zona cu cea mai buna vizibilitate, adica acolo unde se arunca gunoiul :)). Ma uit pe cer de la dreapta la stanga si mi-a tresarit putin inima cand am vazut-o...am facut o poza si am coborat la frate-miu sa o vada si el...dar deja se disipase. Bineinteles ca zice "hai ba, iar te tii de glume??" dar i-am inchis gura cand a vazut prima poza...

Acum...doresc sa aflu o parere de la voi, credeti ca evenimentul a fost tornadic sau era doar o tromba? Precizez ca au fost averse de ploaie cu descarcari electrice si grindina in ziua aceea, iar eu stiam ca majoritatea trombelor se formeaza din cumulus congestus, dar aia erau Cb toata ziua.

A doua e luata cu 4-5 minute mai tarziu fata de prima.

Fişiere ataşate:
k (5).jpg
k (5).jpg [ 127.05 KiB | Vizualizat de 2729 ori ]
k (6).jpg
k (6).jpg [ 18.7 KiB | Vizualizat de 2707 ori ]
Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Lun Dec 15, 2008 2:19 pm 
Neconectat
EF-5
EF-5

Long live August 2006, o luna care nu se va mai repeta niciodata. :cry: Deci Miercuri, 2 August la Cluj o fo grindina sha turnada. :lol: La Slatina furtuna de Vineri 4 August a dat grindina rara dar mare, peste 2mm si colturoasa, neregulata. Sambata, 5 August, nu a fost decat grindina razleata inainte de inceperea furtunii de la ora 11,30 (vezi pocnetele din filmuletul de pe Trilulilu), dar in satul Criva, din cadrul orasului Piatra-Olt, la 10km SV de Slatina, desi nu s-a innoptat ca la Slatina, grindina in cantitati masive a nimicit toate livezile si gradinile. Rosiile cica erau "dezbracate la pielea goala".

Sus

Subiectul mesajului: mesaj
MesajScris: Lun Dec 15, 2008 7:27 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

Am vazut si eu cele doua poze, desi imaginie sunt putin cam neclare, este suficient cat sa-mi pot forma o parere.
Stiu ca trombele marine sunt mai mici ca dimensiuni decat o tornada, dar principiul de formare presupun ca este cam acelasi.
Dupa parerea mea ai vazut un nor palnie cat se poate de real, fenomen pe care eu n-am avut ocazia sa-l vad in viata mea :roll: Nu stiu daca era tromba, insa parerea mea e ca a fost un " funnel cloud" care a durat putin, presupun.
Tornadele apar extrem de rar sub norii cumulus congestus care au convectie exploziva, uneori apar si in celulelor de furtuna nonsupercelulare, dar bine dezvoltate, insa de regula tornada apare la baza mezociclonului, asa cum arata si pe programele de stiinta.
Daca zici ca s-au semnalat averse repetate cu oraje puternice, e car ca au fost nori cumulonimbus, iar palnia a fost produsa cel mai probabil de o supercelula.
Supercelule au mai fost si la Bucuresti, cred ca am si vazut de cateva ori asaceva, insa nu am putut veda rotatie in nori deoarece careu de blocuri imi ingradeste privelistea :cry:
Pe 5 august 2006 e foarte posibi sa fi fost o supercelua care s-a spart atunic cand a ajuns deasupra cartierului in care locuiesc, insa pot spune ca niciodata n us-a mai intunecat asa de tare, iar vantu a batut foarte puternic, ploaia torentiala a fost deasa si scurta, iar pe alocuri a dat putin grindina. Cred ca a fost supercelua cu precipitatii slabe, exista si asaceva.
Si pe 15 iulie 2006 presupun ca e posibil sa fi fost o supercelula, dar nu asa puternica ca aceea din 5 august 2006.

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Mar Dec 16, 2008 1:25 am 
Neconectat
Weather Guru
Weather Guru

Nu, principiul de formare al trombelor este diferit fata de cel al tornadelor, poate Iceage poate sa si explice intr-un mod foarte frumos. 8)
Era o furtuna multicelulara, nu o supercelula. Uitandu-ma mai atent la poze observ o zona mai inchisa la culoare intre locul unde se termina palnia si sol, deci sunt mari sanse ca vantul propriu-zis sa fi atins solul. Daca e sa fi fost ceva, probabil era pana in 60 km/h.
Analizand eu asa fiecare detaliu tind sa cred din ce in ce mai mult ca a fost o tornada EF 0.

PS: Sunt convins ca voi mai vedea asa ceva...cine stie, poate chiar la anul. :wink:
Si acum ca am vazut deja cateva si stiu cum arata pe viu :lol: vreau sa vad si unele mai intense...si mai de aproape.. :twisted:

PPS: Daca dati clic pe imagini se vad mai mari.

Sus

MesajScris: Mar Dec 16, 2008 1:42 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

Salut

Da, este foarte interesant norul palnie sau tornada pe care ai vazut-o si fotografiat-o. M-am mai uitat la cele doua fotografii, insa nu-mi pot da seama daca " vartejul" respectiv are sau nu contact cu solul, dar oricum, tu trebuie sa sti mai bine decat mine.
Da, il asteptam si pe Iceage cu explicatii, ca sa intelegem mai bine diferenta intre trombele marine si tornade :wink:

IMi doresc enorm de mult sa vad un nor palnie sau chiar tornada, dar nu stiu unde ar fi bine sa merg la vara ca sa am o sansa ceva mai mare pentru a observa asaceva, deoarece la Bucuresti nu cred ca sunt sanse :cry: :cry:

Sus

MesajScris: Mar Dec 16, 2008 1:46 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

PS- Ma bucur ca ai dovada ca tornadele se pot forma si in cadrul furtunilor multicelulare, nu doar cele mezociclonice.
Oricum subiectul merita discutat si analizat pe toate partile.

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Mar Dec 16, 2008 2:58 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

sondaj de Cluj 02.08.2006 ora 00z...din pacate fara prea multe date de vant/element critic in estimarea probabilitatii de supercelule/mezocicloni

http://www-frd.fsl.noaa.gov/mab/soundin ... 1154487600

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Mar Dec 16, 2008 3:02 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

si reanaliza GFS

http://www.wetterzentrale.de/archive/ra ... 080212.gif

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Mar Dec 16, 2008 6:01 pm 
Neconectat
Weather Guru
Weather Guru

Citat:
ca sa intelegem mai bine diferenta intre trombele marine si tornade

Pai scrie si pe net. :lol: Doar ca in romana e mai usor de citit, si cum Aurora Stan-Sion nu cred ca intra pe forum... :lol:

Sus

MesajScris: Mie Dec 17, 2008 8:48 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

Daca se poate, m-ar interesa o definitie pentru tromba marina pentru tornada, ca sa intelegem cu totii diferenta dintre cele doua fenomene :)

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Mie Dec 17, 2008 9:19 pm 
Neconectat
Weather Guru
Weather Guru

http://en.wikipedia.org/wiki/Waterspout

http://en.wikipedia.org/wiki/Landspout

si nu in cele din urma, :lol:

http://en.wikipedia.org/wiki/Tornado

Sus

Afişează mesajele de la anteriorul:  Sortează după