forum meteorologie, starea vremii, climatologie

Partners

Portal meteorologie   Galerie meteo   Meteo chat   Model WRF-RoMetEx   RSS  
Acum este Vin Apr 25, 2025 1:37 am

Ora este UTC + 2 [ DST ]

Scrie un subiect nou Răspunde la subiect  [ 43 mesaje ]  Du-te la pagina Anterior  1, 2, 3  Următorul
Autor Mesaj
 Subiectul mesajului: Re: Fenomene meteo extreme in Romania
MesajScris: Sâm Apr 04, 2009 12:52 am 
Neconectat
Weather Guru
Weather Guru

Dupa descriere sunt sanse minime sa fi fost o tornada. Tornada incepe brusc si se termina brusc in majoritatea cazurilor. Evenimentul a fost provocat probabil de asa-zisele "outflow winds" seci sau umede, o data cu venirea perdelei de ploaie(nu-mi dau seama aici), vant rece care precedeaza furtuna. Cu alte cuvinte - un downburst foarte puternic, poate 130-150 km/h - ghinion ca a lovit o zona populata. Posibil: http://www.youtube.com/watch?v=1k0iYDjq ... re=related
Exista si vanturile de inflow, calde, ascendente, de obicei sudice, care "hransesc" furtuna. Pot zice ca e cel mai beton lucru, sa simti vantul cald pe piele si sa vezi cum deasupra ta se formeaza rapid norii de influx "coada de castor". De la Constanta n-am mai intalnit asa ceva.

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Mar Apr 07, 2009 1:13 am 
Neconectat
EF-5
EF-5

O zi interesanta a fost si Miercuri, 29 Martie 2006, zi in care a avut loc eclipsa partiala de soare in Romania, totala in Turcia. In timpul zilei a fost cald, s-au atins si 25 de grade, iar dupa-amiaza si seara, intreaga tara a fost maturata de rafale de vant foarte violente. Prapad la Sibiu si Ploiesti cu copaci smulsi sau rupti, cel mai rau a fost la Costesti, Arges, unde acoperisul de tigla al Postei a fost smuls pur si simplu si aruncat la pamant iar oraselul a ramas fara curent. Toate astea in jurul orelor 17-18, eclipsa de soare avand loc undeva pe la ora 11. Eu eram la Bucuresti, Berceni, la etajul 6, si deodata m-am pomenit ca geamul de la balcon, lasat deschis in foarfeca, juca ca toate alea, se inchidea si deschidea, iar vantul a ridicat un nor de praf pe afara. Cineva m-a spus ca in Busteni a fulgerat si bubuit atunci. La Slatina, fratele meu nu a mai putut deschide portiera masinii ca sa coboare in curte, de la rafalele de vant.

Pe Antena1, dupa raportarea pagubelor de prin tara, voice-overul a spus: "s-ar putea ca aceste lucruri petrecute astazi sa constituie semnele unui an FURTUNOS". Nici n-a stiut cate dreptate avea! :twisted:

ESTOFEX a prognozat fenomenele din Romania cu ore bune inainte de eclipsa, pe la 07,00 UTC- ceea ce inseamna ca s-ar fi petrecut si daca nu ar fi fost eclipsa. Dar multi au interpretat eclipsa ca semn de rau augur, datorita celor petrecute atunci. :D

Sus

MesajScris: Mar Apr 07, 2009 2:22 am 
Neconectat
Weather Guru
Weather Guru

N-avea nici o treaba eclipsa cu furtunile. Doar nu mai suntem in Evul Mediu sa credem asa ceva... :wink:
Oaresice intensificari de vant ar fi explicabile IN TIMPUL Eclipsei, cand temperatura a scazut brusc.

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Mar Apr 07, 2009 10:53 am 
Neconectat
EF-5
EF-5

Nici in 99, nici in 2006, n-au fost intensificari de vant in timpul eclipsei, doar o scadere de temperatura.

Sus

MesajScris: Mar Apr 07, 2009 12:32 pm 
Neconectat
Weather Guru
Weather Guru

La mine au fost .

Sus

MesajScris: Mar Apr 07, 2009 7:36 pm 
Neconectat
Ploicica
Ploicica

am uitat sa fac o precizare despre furtuna din 5 august 2006.in timpul ei au fost niste tunete de-a dreptul asurzitoare,aveau un sunet foarte ascutit,in schimb lumina fulgerelor nu era prea puternica.asa a tinut-o vreo 2 ore :mrgreen:

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Mar Apr 07, 2009 7:42 pm 
Neconectat
EF-5
EF-5

In filmuletul ala se vad fulgere albe si tunetele se aud ca niste vuiete, sunt de frecvente mai inalte, apoi la sfarsit, dupa acel fulger ROSU, care arata exact ca cel de la aversa de grindina din 24 februarie 2004, se aude un tunet destul de ciudat.

Sus

MesajScris: Mie Apr 08, 2009 2:18 am 
Neconectat
Weather Guru
Weather Guru

mihai scrie:
am uitat sa fac o precizare despre furtuna din 5 august 2006.in timpul ei au fost niste tunete de-a dreptul asurzitoare,aveau un sunet foarte ascutit,in schimb lumina fulgerelor nu era prea puternica.asa a tinut-o vreo 2 ore :mrgreen:

Pentru ca erau trasnete, foarte aproape...

Sus

MesajScris: Lun Apr 13, 2009 1:49 pm 
Neconectat
Incepator
Incepator

Salut!
Sunt nou pe aici si sunt si eu pasionat de fenomenele meteorologice :mrgreen:
Sunt din nordul tarii si in urma cu 2 zile(10.04.09) am vazut un fenomen meteo care mi s-a parut iesit din comun.
Spre seara, in jurul orei 17, temperatura in jur de 21C.In partea de nord-vest apar niste nori cumulonimbus foarte inalti.
Din partea de nord-est apare in departare un nor ciudat asemanator cu cel din poza de mai jos
In jurul orei 18, cerul se intuneca, iar la baza norului se observa o culoare rosiatica, perdele foarte dense de ploaie.Incepe sa fulgere incontinuu.Norii capata o miscare de rotatie.Ma pregatesc sa plec acasa(eram la iarba verde cu )familia).Ma bag in masina si incepe o ploaie cu grindina de marimea unui ou de porumbel.Nu dureaza insa decat vreo 2 minute, caci incepe o ploaie si un vant(vizibilitate extrem de slaba).Furtuna nu a durat decat o jumatate de ora.
Nu am avut mobilul la mine si nu am putut sa filmez nimic.... :cry: :cry: :roll:

Fişiere ataşate:
cb.jpg
cb.jpg [ 2.51 KiB | Vizualizat de 2556 ori ]
Sus

MesajScris: Lun Apr 13, 2009 2:06 pm 
Neconectat
-40 °C
-40 °C

de unde anume din nord??:D

Sus

MesajScris: Lun Apr 13, 2009 2:08 pm 
Neconectat
Incepator
Incepator

Vama, judetul SM

Sus

MesajScris: Lun Apr 13, 2009 3:16 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

ooooooo.....de pe talna...faina zona :!:
am fost pe acolo si mai urmeaza...
am o fotografie din vara trecuta cu un nor interesant 8O

Fişiere ataşate:
Image.jpg
Image.jpg [ 12.42 KiB | Vizualizat de 2438 ori ]
Sus

MesajScris: Lun Aug 10, 2009 12:28 pm 
Neconectat
Ploicica
Ploicica

Credeti ca a crescut intensitatea formarii tornadelor in Romania sau pur si simplu din cauza faptului ca s-a inmultit numarul detinatorilor de telefoane cu camere performante precum si disperarea mediatica care publica pozele sau inregistrarile primite de la oameni????

Sus

MesajScris: Lun Aug 10, 2009 1:36 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

In nici un caz nu a crescut numarul sau intensitatea tornadelor in Romania. Este o psihoza acum la nivel national, in legatura cu acest fenomen meteo. Toata lumea iese cu telefonul la "chase" ori de cate ori exista un nor mai serios pe cer si drept urmare, tornadele scapa mult mai greu nefilmate. :mrgreen:
Apoi dai unu, doua clickuri si filmuletul tau a aparut pe realitatea si de acolo se imprastie peste tot si apare imediat un imbecil care spune "Romania se apropie de clima tropicala" sau " Clima a luat-o razna" cand de fapt el este cel care a luat-o razna. Parerea mea este ca avem acelasi numar de tornade pe an, cat aveam si acum 100 de ani, doar ca acum aflam de ele, pe cand atunci nimeni nu avea habar despre ce este de fapt o tornada.

Sus

MesajScris: Lun Aug 10, 2009 1:48 pm 
Neconectat
Ploicica
Ploicica

gogulica scrie:
In nici un caz nu a crescut numarul sau intensitatea tornadelor in Romania. Este o psihoza acum la nivel national, in legatura cu acest fenomen meteo. Toata lumea iese cu telefonul la "chase" ori de cate ori exista un nor mai serios pe cer si drept urmare, tornadele scapa mult mai greu nefilmate. :mrgreen:
Apoi dai unu, doua clickuri si filmuletul tau a aparut pe realitatea si de acolo se imprastie peste tot si apare imediat un imbecil care spune "Romania se apropie de clima tropicala" sau " Clima a luat-o razna" cand de fapt el este cel care a luat-o razna. Parerea mea este ca avem acelasi numar de tornade pe an, cat aveam si acum 100 de ani, doar ca acum aflam de ele, pe cand atunci nimeni nu avea habar despre ce este de fapt o tornada.

aici vroiam sa ajung si eu!!

asta este si parerea mea!!

Nici acum lumea nu are habar ce inseamna o tornada.

Singura tornada adevarata a fost cea de la Facaieni. Chiar daca nu a vazut-o nimeni pentru ca a fost noaptea, numai o tornada F1-F2 putea face asemenea pagube si nicidecum o vijelie cum au anuntat ei.

Nu orice fuior, tromba, funel cloud...sau cum mai sunt ele numite, inseamna tornada.

Sus

Afişează mesajele de la anteriorul:  Sortează după  
Scrie un subiect nou Răspunde la subiect  [ 43 mesaje ]  Du-te la pagina Anterior  1, 2, 3  Următorul

Ora este UTC + 2 [ DST ]