Zona Copsa Mica - "o zona moarta"
Agentia de Protectia Mediului Sibiu, a facut public la sfarsitul anului trecut statisticile privind poluarea din zona, care au relevat o depasire, in medie, a concentratiilor maxime admise de cadmiu si plumb in aer de aproximativ 100% peste valorile maxime admise. Un exemplu recent ar fi concentratia de dioxid de azot din data de 23.03.2008 care era de 1067,09 potrivit
www.calitateaer.ro , limita orara admisa pentru sanatate find de 350 ug/m3, pentru ecosisteme de 20 ug/m3 media pe 5 luni. Factorii poluantii din zona sunt: dioxidul de azot, monoxidul de azot, oxizi de azot, dioxid de sulf, pulberi in suspensie etc. Toate fiind foarte periculoase sanatatii omului, in concentratii mari in mai multe ore la rand pot fi chiar letale. Multe persoane fiind bolnave fie cu plamanii, fie cu caile respiratorii. In zona se produc si ploi acide care distrug vegetatia, fauna, unele specii de pasari si animale. Ca sa nu mai vorbim despre gazele cu efect de sera care se elimina in atmosfera si sunt principala cauza a incalzirii globale accentuate.
Din acest motiv, la Copsa Mica, speranta de viata e cu circa 8 ani mai mica dec??t in restul Rom??niei. Poluarea afecteaza grav nu numai oraselul in sine, ci si satele din jur (T??rnava, Axente Sever, Ag??rbiciu, Blajel) si orasul vecin, Medias. Noroc cu vantul din ultmele zile care cat de cat a mai improspatat aerul, pentru ca nu de putine ori respiri un aer innecacios si urat mirosutor.
Din cate stiu Sometra si-a prelungit contractul de functionare pana in 2012, data initiala fiind 2008. Si cred ca va depasii chiar si 2015.
Iata cateva link-uri cu statistici privind poluarea din zona si din tara:
http://enrin.grida.no/htmls/romania/soe ... pol_i1.htm
http://www.sibiul.ro/stiri-locale/copsa ... are/11392/
http://www.gsnicolaeteclu.ro/pages/ecol ... luarii.htm
http://www.gsnicolaeteclu.ro/pages/revi ... _verde.htm