forum meteorologie, starea vremii, climatologie

Partners

Portal meteorologie   Galerie meteo   Meteo chat   Model WRF-RoMetEx   RSS  
Acum este Mie Oct 09, 2024 9:10 pm

Ora este UTC + 2 [ DST ]

Scrie un subiect nou Răspunde la subiect  [ 30 mesaje ]  Du-te la pagina 1, 2  Următorul
Autor Mesaj
 Subiectul mesajului: Poluarea din zona Copsa-Mica Medias
MesajScris: Lun Mar 24, 2008 11:24 pm 
Neconectat
Mr. Green
Mr. Green

Zona Copsa Mica - "o zona moarta"
Agentia de Protectia Mediului Sibiu, a facut public la sfarsitul anului trecut statisticile privind poluarea din zona, care au relevat o depasire, in medie, a concentratiilor maxime admise de cadmiu si plumb in aer de aproximativ 100% peste valorile maxime admise. Un exemplu recent ar fi concentratia de dioxid de azot din data de 23.03.2008 care era de 1067,09 potrivit www.calitateaer.ro , limita orara admisa pentru sanatate find de 350 ug/m3, pentru ecosisteme de 20 ug/m3 media pe 5 luni. Factorii poluantii din zona sunt: dioxidul de azot, monoxidul de azot, oxizi de azot, dioxid de sulf, pulberi in suspensie etc. Toate fiind foarte periculoase sanatatii omului, in concentratii mari in mai multe ore la rand pot fi chiar letale. Multe persoane fiind bolnave fie cu plamanii, fie cu caile respiratorii. In zona se produc si ploi acide care distrug vegetatia, fauna, unele specii de pasari si animale. Ca sa nu mai vorbim despre gazele cu efect de sera care se elimina in atmosfera si sunt principala cauza a incalzirii globale accentuate.
Din acest motiv, la Copsa Mica, speranta de viata e cu circa 8 ani mai mica dec??t in restul Rom??niei. Poluarea afecteaza grav nu numai oraselul in sine, ci si satele din jur (T??rnava, Axente Sever, Ag??rbiciu, Blajel) si orasul vecin, Medias. Noroc cu vantul din ultmele zile care cat de cat a mai improspatat aerul, pentru ca nu de putine ori respiri un aer innecacios si urat mirosutor.
Din cate stiu Sometra si-a prelungit contractul de functionare pana in 2012, data initiala fiind 2008. Si cred ca va depasii chiar si 2015.
Iata cateva link-uri cu statistici privind poluarea din zona si din tara:
http://enrin.grida.no/htmls/romania/soe ... pol_i1.htm
http://www.sibiul.ro/stiri-locale/copsa ... are/11392/
http://www.gsnicolaeteclu.ro/pages/ecol ... luarii.htm
http://www.gsnicolaeteclu.ro/pages/revi ... _verde.htm

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Mar Mar 25, 2008 12:06 am 
Neconectat
Site Admin
Site Admin

imi amintesc de un reportaj in care se plangeau gospodinele ca nu au unde sa puna rufele la uscat, pana se uscau se si umpleau de praf, cenusa si alte alea.

Sus

Subiectul mesajului: Poluarea
MesajScris: Mar Mar 25, 2008 12:08 am 
Neconectat
Mr. Green
Mr. Green

Exista si un banc in zona cum ca singurii care poarta camasa alba sunt primarul si seful Politiei locale. :D

Sus

Subiectul mesajului: trist
MesajScris: Mar Mar 25, 2008 12:14 am 
Neconectat
Site Admin
Site Admin

este trist cum pentru asa zise motive sociale sau/si economice se distruge mediul si odata cu asta sanatatea si viitorul unora. Pana la urma toti platim pentru asta...

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Mar Mar 25, 2008 12:18 am 
Neconectat
Mr. Green
Mr. Green

Intradevar motive economice pentru ca patronul castiga bine, dar si muncitori sunt platiti bine. Am auzit ca undeva la 20 de milioane/ luna + alte beneficii. Dar oare merita sa-ti distrugi sanatatea...?

Sus

Subiectul mesajului: mesaj
MesajScris: Mar Mar 25, 2008 5:12 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

Ca si Ovidiu, alias Steaua, sunt cat se poate de motivata sa conving lumea, asa cum stiu eu, ca trebuie sa fie impotriva factorilor poluanti
Neavand suficiente cunostinte medicale si nici documentatie suficienta, nu pot inca sa sustin cu argumente solide ca starea sanatatii mele s-a deteriorat considerabil in ultimii ani.
Factorii care ar putea agrava starea de rau si durerile puternice abdominale si de spate, as indrazni sa cred ca sunt si din cauza radiatiilor electromagnetice generate de cele 4 relee de telefonie mobila instalate pe blocul din fata noastra, dar si zgomotul de pickmer pe care il indur de dimineata deoarece sparg bordurile ca sa le schimbe cu altele noi, asa cred. Mi-a fost prea rau ca sa mai ies din casa si sa vad ce treaba importanta au de facut angajatii primariei sectorului 4, de nu-si mai termina o data ce au inceput in urma cu aproximativ o luna! Imi cer scuze daca supar pe cineva cu aceste afirmatii, dar ma simt foarte rau, si in loc sa pot lua un calmant si sa pot dormi ca sa-mi mai treaca durerile, eu stau si zac in casa ca un caine !
Nu vreau sa para ca exagerez si ca debitez absurditati, dar pe strazile noastre, din sectorul 4- Big- Berceni se tot fac fel de fel de lucrari, care acum s-au extins peste tot, in toate careele de blocuri si pe stradutele secundare. Zilnic, de la ora 7jumate pana spre seara, trebuie sa induram zgomotul puternic al utilajelor si al ciocanelor pneumatice si nimeni nu zice nimic, din pacate.
In plus, s-a facut un praf ingrozitor, e depus peste tot, noroc ca a plouat putin in noaptea de 24 spre 25 martie. Cand sufla vantul, te ustura ochii si simti praful in gura, e foarte neplacut.
Si indiferent de motivul durerilor si al ametelilor care le indur in prezent, am nevoie de liniste, ca sa ma pot odihni.
Sper sa posteze si ceilalti comentarii pe aceasta tema.
Va multumesc.

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Mar Mar 25, 2008 11:29 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

Am trecut si eu prin zona pe acolo , cand am facut "Transfagarasanul" ....ce sa zic..."blocuri gri" in adevaratul sens al cuvantului si o atmosfera inecata cu fum negru,alb,toate culorile. Cand m-am spalat in raul Tarnava Mica din apropiere am zis ca turbez....am iesit mai murdar decat inainte sa ma "spal".E o realitate trista , si cum s-a mai spus in post-urile anterioare ,interesele financiare sunt pe primul loc. :|

Sus

Subiectul mesajului: Poluarea
MesajScris: Mie Mar 26, 2008 11:34 am 
Neconectat
Mr. Green
Mr. Green

Urmarile acestor agenti poluanti pot fi devastatoare pentru sanatatea umana si pentru ecosisteme. Pentru a vedea care sunt acestea intrati pe link-ul: http://www.calitateaer.ro/parametri.php

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Mie Mar 26, 2008 12:51 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

Am vazut o statie de acest tip si in Piata Libertatii din Timisoara si credeam ca e o statie automata a ANM. Acum mi-am dat seama ca tine de Agentia Nationala Pentru Protectia Mediului.
http://www.calitateaer.ro/structura.php

Pe langa diferiti compusi poluanti din atmosfera o astfel de statie inregistreaza si parametrii meteo care sunt disponibili tot de pe acest site.
Pentru Piata Libertatii (pe site scrie din greseala "Piata Unirii") din Timisoara: http://www.calitateaer.ro/statie.php?id ... =&presc=tm
Minima de azi a fost de +0.1 grade pentru aceasta statie , fata de -1.3 Popoesu_TM, -1 grade la aeroportul "Traian Vuia" si -0.4 grade la statia mea.

Cred ca sunt ceva probleme la transmiterea datelor deoarece acestea lipsesc uneori si site-ul mai da erori la consultarea bazei de date, dar cu toate acestea e o sursa importanta de date atat in ceea ce priveste poluarea cat si parametri meteo.

Astfel de statii sunt in toate orasele mari din tara si nu numai!

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Mie Mar 26, 2008 1:03 pm 
Neconectat
Mr. Green
Mr. Green

La aceste statii, temperatura indicata la orele amiezii, sau cand este soare puternic nu este prea reala. In rest la ceilalti parametrii sta destul de bine! Am observat de exemplu presiunea atmosferica de la mine din oras, am facut o comparatie cu barometrul meu si cel de la statie si este aprox. aceeasi. Cred ca si umiditatea si precipitatiile sunt indicate destul de bine.

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Mie Mar 26, 2008 1:41 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

Eu cred ca si senzorii de temperatura ai acestor statii functioneaza cu o precizie suficient de mare, dar diferentele intre valorile inregistrate de statia ANM a orasului si aceasta statie sunt datorate amplasarii acesteia din urma. Fiind intr-o zona cu cladiri si putina verdeata (de obicei) e normal sa inregistreze valori mai mari de temperatura in timpul zilei.

Senzorul de temperatura se afla intr-un adapost antiradiatie cu cupe de acest tip: http://www.meteonature.com/abri10.JPG

Sus

Subiectul mesajului: hmmm
MesajScris: Mie Mar 26, 2008 1:56 pm 
Neconectat
Site Admin
Site Admin

ce nu inteleg eu este : la ce ar folosi o statie de monitorizare a calitatii aerului la Copsa Mica, unde in mod evident nu mai este nevoie de asa ceva. Decat sa aloce imensa suma de 14. mil (or fi milioane sau miliarde!??!) pe o statie care nu poate spune mai mult decat se simte mai bine puneau sa faca ceva spatii verzi si sa darame sursele de poluare. Dupa aia mergea si o statie de asta de monitorizare.

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Mie Mar 26, 2008 2:33 pm 
Neconectat
Mr. Green
Mr. Green

catalin scrie:
...Minima acestei statii a fost de 0.1 grade...

Statiile astea au aria de masurare de la 0,1 grade in sus. Si cand erau -5 tot 0,1 arata. La fel si la ceilaltii parametrii.

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Mie Mar 26, 2008 3:02 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

A, ok, nu stiam asta... Inseamna ca e f posibil sa fi fost sub zero. Dar cum de nu inregistreaza temp negative?... Stie cineva din ce motiv?

Sus

Subiectul mesajului: POLUARE FONICA !
MesajScris: Joi Mar 27, 2008 12:44 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

O alta mare problema a Bucurestenilor o reprezinta poluarea fonica.
Santierele in lucru fara de sfarsit ne bruiaza in permanenta linistea, am auzit ca sunt cazuri cand se lucreaza cu excavatorul si pickamerul in plina noapte, iar copii, batranii, dar si cei care au un servici se scoala gata obositi iar performantele de lucru se diminueaza seminificativ. Ar trebui tinut foarte mult cont de orele de somn, acest lucru sa fie litera de lege, deoaece neodihna provoaca boli nervoase grave, dereglari metaboice si afectiuni cardivasculare cronice, iar tot mai multi tineri vor ajunge sa sufere de bolile batranetii. Precizez ca toate acestea se intampla si di n cauza poluarii chimice, a unui stil de viata dezorganizat, stresul tot mai mare, fumatul, bauturile alcoolice, etc.
Insa cu vointa putem incerca sa ne protejam de alimentele, de bauturile daunatoare, precum si de anumiti factori de stres.
Insa ce pot eu sa fac, care stau acasa si nu am posibilitatea sa plec cand vreau undeva la munte sau intr-un loc linistit, ca sa scap de poluarea de la oras.
Cam de aproape o saptamna la noi se lucreaza cu pickamerul de dimineata pana seara, iar scularea ni se da pe la 7 sau 7 jumate dimineata. Zilele acestea iar m-am simtit rau, iar acum sunt intoarsa iar pe dos deoarece dimineata mi-a fost imposibil sa mai dorm o ora doua din cauza zgomotului facut de lucratori.
Chiar nu stiu ce s-ar putea face, macar de s-ar impune niste ore de odihna, cand sa fie liniste, sa nu mai lucreze nimeni cu utilaje zgomotoase printre blocuri.

Sus

Afişează mesajele de la anteriorul:  Sortează după  
Scrie un subiect nou Răspunde la subiect  [ 30 mesaje ]  Du-te la pagina 1, 2  Următorul

Ora este UTC + 2 [ DST ]