O data cu inaintarea in altitudine oxigenul molecular se imputineaza, majoritatea moleculelor sunt tinute aproape de Pamant de gravitatie, iar sus se gaseste oxigenul atomic (O), care se formeaza in urma "spargerii" unei molecule de oxigen de catre fotonii ce se gasesc in radiatia ultravioleta ce vine de la Soare. O molecula de oxigen se desface in doi atomi de oxigen si apoi apar combinatii de cate trei atomi si acesta e ozon.Procesul de disociere genereaza multa caldura.In stratosfera densitatea aerului este suficient de mare ca trei molecule de oxigen sa se ciocneasca, mai sus densitatea scade( si probabilitatea la fel) si tot in stratosfera exista mult oxigen atomic.
Insa tot fotonii pot si desface ozonul in molecula de oxigen(O) si atom de oxigen(O2), deci mereu stratul se reface si distruge, fiind un echilibru.
Exista o familie de substante chimice numite clorofluorocarbonati (CFC) care sunt principalii distrugatori ai scutului de ozon. CFC sunt neinflamabile, nereactive,buni solventi, ieftine si sunt peste tot, in aparaturi, sprayuri, etc.. Dar tocmai pt ca ele nu reactioneaza cu alte substante, raman mult timp in atmosfera si tot urca si in stratosfera sub actiunea ultravioletelor sunt descompuse si se combina cu oxigenul. Clorul de exemplu se combina cu o molecula de oxigen si apoi o paraseste, si distruge stratul tocmai pt ca o singura molecula de clor elimina nenumarate molecule de ozon.
|