forum meteorologie, starea vremii, climatologie

Partners

Portal meteorologie   Galerie meteo   Meteo chat   Model WRF-RoMetEx   RSS  
Acum este Sâm Feb 15, 2025 11:43 pm

Ora este UTC + 2 [ DST ]

Scrie un subiect nou Răspunde la subiect  [ 12 mesaje ] 
Autor Mesaj
 Subiectul mesajului: Frontul atmosferic de tip "trough"?
MesajScris: Mie Sep 03, 2008 1:17 pm 
Salut!Am observat pe site-ul Met Office,ca pe langa fronturile reci,calde si occlus,apar si niste linii negre numite "trough".Doresc sa stiu cum se traduce acest cuvant.Ce fel de front este si ce fel de nori are in compozitie?

http://www.metoffice.gov.uk/weather/eur ... ssure.html

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Joi Sep 04, 2008 11:01 am 
Neconectat
Tornada
Tornada

poti consulta ghidul de pe acelasi site metoffice (mergi in josul paginii):

http://www.metoffice.gov.uk/weather/uk/guide/key.html

Traducerea este "talveg". Talvegurile barice de suprafata pot fi asociate cu fronturi sau nu. Chiar si cele care nu sunt frontale (de amplitudine mai mica) pot fi insotite de sistemul noros si de precipitatii asociat fie unui mic talveg baric de altitudine (in campul geopotentialului la 500mb, de exemplu) fie unui talveg (minim) termic de altitudine (de geopotential relativ/grosime termica 1000/500 mb), marcand de fapt o intruziune rece in altitudine; acest sistem ia nastere fara a exista un front propriu-zis pus in evidenta in campul temperaturii si umiditatii si este marcat pe hartile Met Office prin acele linii de care intrebai. Daca in primul caz nebulozitatea si precipitatiile au cauzalitate dinamica (ascendenta la scara mare), in al doilea caz geneza acestora este convectiva.
Unele centre meteorologice prefera sa "rezolve"sau sa explice aceste sisteme prin trasarea unor fronturi reci numite "secundare", mai ales daca se detecteaza usori gradienti de temperatura si/sau umiditate asociate cu ele. Realmente, aceste talveguri sunt "preferinta" Met Office-ului si mai rar le vei gasi marcate pe alte harti de analiza sinoptica.

redau si explicatia originala:
An elongated area of relatively low surface pressure. The troughs marked on weather charts may also represent an area of low thickness (thickness trough), or a perturbation in the upper troposphere (upper trough). All are associated with increasing cloud and risk of precipitation.

Sus

Subiectul mesajului: trough
MesajScris: Vin Feb 13, 2009 9:37 pm 
Neconectat
Incepator
Incepator

Vin in completarea celor afirmate de iceage, si spun ca exista si un echivalent al ''frontului'' de tip trough, si anume ''frontul'' de tip ridge, care se traduce in literatura noastra de specialitate prin ''dorsala''.
Pentru o intelegere mai buna, trebuie retinut si faptul ca trough-ul se asociaza cu valori scazute ale elementelor meteo (pres, temp, vizib, plafon)- - frontogeneza, pe cand ridge-ul cu valori ridicate - frontoliza.
Alaturat aveti si o harta sinoptica cu exemplificarea acestor doua tipuri de fronturi.

Fişiere ataşate:
Comentariu fişier: exemplificare
17.jpg
17.jpg [ 95.53 KiB | Vizualizat de 2751 ori ]
Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Dum Feb 15, 2009 9:39 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

doar ca asocierea dorsalei cu conceptul de front este putin... exotica :wink: nu simt nevoia sa fac asta pentru ca dorsalele aduc de regula timp frumos
dorsalele si talvegurile sunt structuri barice, iar talvegurile pot avea asociate fronturi atmosferice sau linii de convergenta (referite de anglo-saxoni ca " trough" )

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Lun Feb 16, 2009 8:41 pm 
Neconectat
Incepator
Incepator

stiam eu ca trebuie sa precizez ce inseamna frontoliza si frontogeneza :cry:
ei bine trough-ul prezinta conditii de frontogeneza, adica de formare a fronturilor atmosferice (nebulozitate accentuata cu sau fara precipitatii), pe cand ridge-ul se asociaza cu frontoliza, adica destramarea fronturilor (acolo unde exista) si mentinerea unui aspect senin, insorit, al vremii.

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Mar Feb 17, 2009 9:50 am 
Neconectat
Tornada
Tornada

nu conceptul de frontoliza m-a nedumerit, ci acela de "front" de tip ridge, pe care l-ai folosit. Eu tind sa asociez ideea de front atmosferic cu o zona de nebulozitate si eventual precipitatii, ceea ce nu e caracteristic dorsalelor... sa le spunem talvegurilor si dorsalelor "forme de relief baric" ? :wink:

Sus

Subiectul mesajului: Re: Frontul atmosferic de tip "trough"?
MesajScris: Mie Sep 21, 2011 8:20 pm 
Neconectat
Ploaie
Ploaie

ice age, de acord, frontul e una , dorsalele si talvegurile sunt alta poveste . Un trough (talveg) este un camp elongat de presiune joasa , fara izobare inchise, care deseori este insotit de fronturi atmosferice. Ceea ce vedem pe harti , reprezinta axa talvegului, nu un front atmosferic. Deci nu front de tip trough sau ridge ci pur si simplu....highs , lows, troughs and ridges.... Si corect este a trough of low pressure...

Sus

MesajScris: Mie Sep 21, 2011 8:24 pm 
Neconectat
Weather Guru
Weather Guru

Care este pana la urma diferenta dintre un talveg si un ciclon?

Sus

MesajScris: Mie Sep 21, 2011 8:31 pm 
Neconectat
Ploaie
Ploaie

Ciclonul are izobare aprox circulare inchise, talvegul izobare elongate dar nu inchise, amandoua sunt forme barice de presiune joasa.

Sus

MesajScris: Mie Sep 21, 2011 8:34 pm 
Neconectat
Ploaie
Ploaie

la fel povestea cu anticiclonul si dorsala pentru presiune ridicata

Sus

MesajScris: Mie Sep 21, 2011 8:46 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

si: un talveg poate face parte dintr-un ciclon, iar o dorsala dintr-un anticiclon...

Sus

MesajScris: Mie Sep 21, 2011 8:56 pm 
Neconectat
Ploaie
Ploaie

cel mai mare talveg din lume se cheama ...NET or Near Equatorial Trough, si se intinde intre aprox +5,-5 degree lat, e un semipermanent feature, asta pana cand este inlocuita de moonsoon trough...

Sus

Afişează mesajele de la anteriorul:  Sortează după  
Scrie un subiect nou Răspunde la subiect  [ 12 mesaje ] 

Ora este UTC + 2 [ DST ]