Ce mult s-au diminuat cantitatile de precipitatii din toate modelele in rularile din aceasta seara, fata de rularile din ultimele 2-3 zile, in privinta episodului anemic si nesemnificativ de maine/sambata....
Pentru zone mea, GFS -ul mai estimeaza acum doar vreo 3-4 litri/mp cumulati pana sambata seara. Practic, cu 3-5 l/mp , la ce seceta extrema avem, nici patura de tarana de deasupra solului nu se inmoaie.... Nu intra umezeala nici 5 cm in sol.
Este nevoie de 250-350 mm, in decurs de doua luni/doua luni si jumatate.
A mai ramas ceva cat de cat decent, pe hartile modelelor cel putin, doar prin Dobrogea continentala, prin estul si sud-estul Moldovei, nord-estul extrem al Munteniei si pe la bulgari: prin nord-estul Bulgariei... cam atat. Adica fix zonele unde a mai tot plouat serios in ultimele 3-4 luni.
Nu inteleg ce se tot incapataneaza clima asta sa nu livreze niciun fel de ciclon mediteranean deasupra tarii noastre.
Devine foarte frustrant. Am inceput sa ma uit din ce in ce mai rar pe prognoze si pe modele. Si atunci cand ma uit, ma uit mai mult apatic , cu mult scepticism , si-n scarba.
Mi se pare ca ultimul ciclon mediteranean puternic a fost prin decembrie 2024, cand a adus numai ploi prin zonele de ses din sud, dar tot au fost foarte bune si alea din lipsa de zapada in perioada Craciunului 2024... Anul asta, 2025, pana acum nu cred ca am avut niciunul, din cate stiu eu , de aici si seceta extrema pe arii foarte extinse