forum meteorologie, starea vremii, climatologie

Partners

Portal meteorologie   Galerie meteo   Meteo chat   Model WRF-RoMetEx   RSS  
Acum este Lun Apr 13, 2026 11:45 pm

Ora este UTC + 2 [ DST ]

Scrie un subiect nou Răspunde la subiect  [ 16644 mesaje ]  Du-te la pagina Anterior  1 ... 1062, 1063, 1064, 1065, 1066, 1067, 1068 ... 1110  Următorul
Autor Mesaj
 Subiectul mesajului: Re: PROGNOZE
MesajScris: Vin Aug 15, 2025 9:30 pm 
Neconectat
Weather Guru
Weather Guru

Pai nu e nimic interesant dpdv meteorologic in perioada asta, deci canci activitate si pe forum, e normal.

Sus

MesajScris: Mar Aug 19, 2025 7:54 am 
Neconectat
Tornada
Tornada

GFS se incapataneaza sa bage canicula la finalul lunii ca in miez de iulie. M-as mira sa iasa mizeria asta de prognoza. Hai gata cu vara ca ni s-a luat dracu la toti de ea, oribil anotimp.

Fişiere ataşate:
GFSOPIT00_324_5.png
GFSOPIT00_324_5.png [ 66.55 KiB | Vizualizat de 1356 ori ]
Sus

MesajScris: Mar Aug 19, 2025 12:20 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

gogulica scrie:
GFS se incapataneaza sa bage canicula la finalul lunii ca in miez de iulie. M-as mira sa iasa mizeria asta de prognoza. Hai gata cu vara ca ni s-a luat dracu la toti de ea, oribil anotimp.

Am 18 grade C afară , acum , la prânz la ora 12:00, și GFS arată 46 C pe 1 septembrie la Zimnicea, în mai puțin de două săptămâni... Să fim serioși... deja crește durata nopțiilor.

Heimr fellr, allt dó'
Sólin kólnar, Nótt varir.

Sus

MesajScris: Mie Aug 20, 2025 9:16 am 
Neconectat
Tornada
Tornada

Da, gata si-a revenit. Mai avem saptamana asta doua zile spre 35 C si gata. In sfarsit, se termina anotimpul groazei...

Sus

MesajScris: Vin Aug 22, 2025 7:33 am 
Neconectat
Tornada
Tornada

Voi ati vazut ce prognoze au GfS, ICON si ECMWF? Se pare ca GfS a fost primul care a vazut cel mai greu episod de canicula din vara asta si de la inceputul lui septembrie!

Sus

MesajScris: Vin Aug 22, 2025 9:57 am 
Neconectat
Weather Guru
Weather Guru

Pana la canicula, luni dimineata ar fi ceva sanse sa se depaseasca recordul national de minima pe august (-1,9 la Ciuc) :mrgreen:

Fişiere ataşate:
Screenshot_20250822_094734.jpg
Screenshot_20250822_094734.jpg [ 409.81 KiB | Vizualizat de 1154 ori ]
Sus

MesajScris: Sâm Aug 23, 2025 11:27 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

mircead scrie:
Voi ati vazut ce prognoze au GfS, ICON si ECMWF? Se pare ca GfS a fost primul care a vazut cel mai greu episod de canicula din vara asta si de la inceputul lui septembrie!

Cel mai greu?!? In niciun caz... nici pe aproape! Cel mai greu episod a fost in iulie, prin perioada cand s-au inregistrat si 43,3 C la Calafat.

Doar in GFS a mai ramas. Dar si-n scenariul modelului GFS , scurt -- cel mult 4-5 zile -- si urmat de o racire. De altfel, toate valurile puternice de caldura din ultimele saptamani au fost urmate de racoriri pe masura.

Deocamdata , ce este aproape sigur, daca nu strica prea mult nebulozitatea sau vantul treaba, sunt minimele din aceste zile: printre cele mai scazute minime in urmatoarele zile, din ultimii ani din decada III a lunii august.

Heimr fellr, allt dó'

Sus

MesajScris: Lun Aug 25, 2025 8:02 am 
Neconectat
Tornada
Tornada

Andrei87 scrie:
Pana la canicula, luni dimineata ar fi ceva sanse sa se depaseasca recordul national de minima pe august (-1,9 la Ciuc) :mrgreen:

-1.0 C la ora 06:30, dar vad ca statia raporta si ceata.
Oricum, cati ani sunt de cand s-a inregistrat ultima oara o minima termica <=-1 C la Miercurea Ciuc intr-o luna august ??

Destul de potenta masa de aer cu origini groenlandeze.

Heimr fellr, allt dó'

Sus

MesajScris: Sâm Sep 06, 2025 7:34 am 
Neconectat
Tornada
Tornada

Vine toamna. V-ati pregatit ?

Imagine

Heimr fellr, allt dó'

Sus

MesajScris: Sâm Sep 06, 2025 9:00 am 
Neconectat
Ploicica
Ploicica

Ce toamna!? Ca vreo 2 saptamani, cel putin, de acum incolo sunt numai temperaturi (unele chiar nesimtite) de vara :( . Si dupa perioada asta... totul e incert.

Sus

MesajScris: Lun Sep 08, 2025 11:38 am 
Neconectat
Tornada
Tornada

singuratic83 scrie:
Ce toamna!? Ca vreo 2 saptamani, cel putin, de acum incolo sunt numai temperaturi (unele chiar nesimtite) de vara :( . Si dupa perioada asta... totul e incert.

Da! S-au prostit grav de tot toate prognozele pentru luna septembrie. Canicula incontinuu si nicio picatura de apa intreaga luna.... :( GFS are 36-37 C, la umbra, peste doua saptamani.....

Sunt absolut 100% sigur ca vom avea in urmatoarele 6 luni de zile , de departe, cel mai intens si extrem de puternic vortex polar din toata istoria masuratorilor meteorologice , si automat, 100%, vom avea, de departe, cea mai calduroasa si cea mai extrem de secetoasa si insorita, si uscata, iarna din toata istoria acestei tari Romania.
Uite asa !!! Acum nu mai am cum sa mai fiu dezamagit !

Si asa in 8 luni de zile ,din anul 2025, abia daca a plouat cat ploua in anii '90 si 2000-2010 intr-o luna si jumatate....

Heimr fellr, allt dó'

Sus

MesajScris: Joi Sep 11, 2025 8:49 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

Ce mult s-au diminuat cantitatile de precipitatii din toate modelele in rularile din aceasta seara, fata de rularile din ultimele 2-3 zile, in privinta episodului anemic si nesemnificativ de maine/sambata.... :cry:

Pentru zone mea, GFS -ul mai estimeaza acum doar vreo 3-4 litri/mp cumulati pana sambata seara. Practic, cu 3-5 l/mp , la ce seceta extrema avem, nici patura de tarana de deasupra solului nu se inmoaie.... Nu intra umezeala nici 5 cm in sol.
Este nevoie de 250-350 mm, in decurs de doua luni/doua luni si jumatate.

A mai ramas ceva cat de cat decent, pe hartile modelelor cel putin, doar prin Dobrogea continentala, prin estul si sud-estul Moldovei, nord-estul extrem al Munteniei si pe la bulgari: prin nord-estul Bulgariei... cam atat. Adica fix zonele unde a mai tot plouat serios in ultimele 3-4 luni.

Nu inteleg ce se tot incapataneaza clima asta sa nu livreze niciun fel de ciclon mediteranean deasupra tarii noastre.
Devine foarte frustrant. Am inceput sa ma uit din ce in ce mai rar pe prognoze si pe modele. Si atunci cand ma uit, ma uit mai mult apatic , cu mult scepticism , si-n scarba.

Mi se pare ca ultimul ciclon mediteranean puternic a fost prin decembrie 2024, cand a adus numai ploi prin zonele de ses din sud, dar tot au fost foarte bune si alea din lipsa de zapada in perioada Craciunului 2024... Anul asta, 2025, pana acum nu cred ca am avut niciunul, din cate stiu eu , de aici si seceta extrema pe arii foarte extinse :(

Heimr fellr, allt dó'

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Vin Sep 12, 2025 11:01 am 
Neconectat
EF-5
EF-5

Mi s-a scos din arhive o seceta in perioada 1917-1918, mama mama ce seceta. Clima noastra e capabila de secete odioase si abominabile, asta e.

Sus

MesajScris: Dum Sep 14, 2025 11:54 am 
Neconectat
Tornada
Tornada

Nicio urma de sansa de ploi, nici macar in rulari acum. Rulari din ce in ce mai calde, atat in GFS cat si in ECMWF, cu multe zile cu temperaturi de peste 30-32 grade C in a II-a jumatate a lunii septembrie.

Nu cred ca a mai existat vreodata un sir atat de lung de ani consecutivi extrem de secetosi in sud , asa cum avem de cand cu pandemia aia...

De fapt, nici nu cred ca se va mai iesi vreodata din sirul acesta de ani consecutivi extrem de secetosi din simplul fapt ca seceta atrage dupa ea si mai multa seceta si mai multa caldura, asa cum ploile abundente atrag dupa ele si mai multe ploi in zonele unde a plouat foarte abundent si pe arii foarte extinse... vin norii precipitabili in zonele cu seceta, dau de aer foarte uscat si caldura extrema emanata din sol, si nu mai ploua. Se disipa, se imprastie norii si se regrupeaza la loc dupa ce trec de deasupra zonelor unde este seceta extrema. Tipar care s-a tot repetat si-n ultimele luni.
Desi in modele erau estimate precipitatii si-n zonele cu seceta, acestea nu se mai materializeaza in realitatea de pe teren; raman doar la stadiul de: --pe hartile modelelor si atat--- . Nu exista scapare din cercul acesta toxic!

Fantanile au secat in sud.

Cred ca va ploua din ce in ce mai putin si din ce in ce mai rar, cu fiecare an ce va trece, automat fiind si din ce in ce mai cald de la o luna la alta si de la an la an......

37 , chiar 38 de grade C la Zimnicea, la sfarsitul lunii septembrie 2025:

Imagine

Se observa foarte bine si-n toate rularile cum se respecta principiul universal in care seceta atrage si mai multa seceta (Oltenia si vestul Munteniei, unde solul este betonat si toata vegetatia este iasca!) si cum ploile abundente din vara atrag si mai multe ploi in toamna (VCN si Moldova....) :

Imagine

Heimr fellr, allt dó'

Sus

MesajScris: Dum Sep 14, 2025 6:06 pm 
Neconectat
Furtuna
Furtuna

Ai trăit cumva timpurile secetei din 1947?

Sus

Afişează mesajele de la anteriorul:  Sortează după  
Scrie un subiect nou Răspunde la subiect  [ 16644 mesaje ]  Du-te la pagina Anterior  1 ... 1062, 1063, 1064, 1065, 1066, 1067, 1068 ... 1110  Următorul

Ora este UTC + 2 [ DST ]