forum meteorologie, starea vremii, climatologie

Partners

Portal meteorologie   Galerie meteo   Meteo chat   Model WRF-RoMetEx   RSS  
Acum este Mie Apr 30, 2025 12:47 pm

Ora este UTC + 2 [ DST ]

Scrie un subiect nou Răspunde la subiect  [ 5 mesaje ] 
Autor Mesaj
 Subiectul mesajului: Radio'ul detector de descarcari electrice??
MesajScris: Joi Ian 22, 2009 12:33 pm 
Neconectat
Norisor
Norisor

poate ati observat multi chestia asta...
de fiecare data cand mergea radio'ul in bucatarie si undeva in zona erau descarcari electrice in momentul in care fulgera...aparatul scotea un barait,insa pt ff putin timp...(1 sec sau 2 maxim) dupa care revenea la normal. Stiu ca ar trebui sa aiba legatura cu undele electromagnetice...poate imi explica si mie cineva

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Joi Ian 22, 2009 1:09 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

era un expert mare pa aici...dar nu mai e...il mai stiti pe ZV....SHU :lol:

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Joi Ian 22, 2009 2:56 pm 
Neconectat
Supercelula
Supercelula

Probabil e pulsul electromagnetic. Sunt unele aparate (radarele de fulgere) care se bazeaza pe asta ca sa detecteze fulgerele.
Efectul se poate observa si la camerele video. Daca filmezi si fulgera aproape, se aude un pocnet sec, in momentul in care trazneshte.

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Joi Ian 22, 2009 5:27 pm 
Neconectat
EF-5
EF-5

In benzile de AM(Amplitude Modulation), adica unde medii, unde lungi si unde scurte, fiecare fulger e reprezentat de cate un parait. E vorba de benzile care se ascultau pe vremea bunicilor nostri, in timpul furtunii radioul era inascultabil. Acum, pe FM(Frequency Modulation) fulgerele nu se simt absolut deloc, iar pe TV cablu foarte putin pe imagine, cand trasneste aproape, asta din cauza ca imaginea este Amplitude Modulation (AM), iar sunetul este FM (Frequency Modulation).

Intr-adevar, radioul poate fi folosit ca detector de fulgere, pe banda de unde medii, MW sau AM, depinde cum e notata pe fiecare radio. Asa mai fac eu, dau pe o frecventa goala din banda de unde medii, si-mi dau seama, daca norul care se apropie are sau nu fulgere, cat de dese sunt, cat de puternice si cat de aproape sunt. Pe unde lungi sau LW am impresia ca se simt fulgerele si de la distante foarte mari, chiar din alte tari.

Cauza este ca fulgerele emit si unde radio in momentul producerii lor. Stef, sa stii ca fie ca te uiti la furtuna pe viu, fie filmata, se aud diverse zgomote ciudate in momentul producerii fulgerelor, fie ca sunt departe, fie ca sunt mai aproape. Zgomotele sunt pocnete, piuituri, tziuituri, bazaituri, oricum, ciudate si infricosatoare. Chiar asta vara, in seara de 1 Iulie, eram in casa, nu am vazut trasnetul cum a cazut in apropiere, geamurile erau inchise, dar am auzit mai intai un fel de BZZZMMMM, apoi bubuitura tunetului.

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Joi Ian 22, 2009 6:49 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

La fel inregistrez si pe radarul de fulgere, doar ca acolo imi "decodifica" undele radio detectate de antena in semnale audio, care apoi sunt impartite in : directie si tarie.Distanta se calculeaza cu ajutorul metodei triangulatiei, radarul meu fiind sincronizat cu alt radar.
DIn cate mi-a explicat unul dintre responsabilii retelei internationale de radare de trasnet, fulgerele se detecteaza, cum a spus si Neaceasca85, in banda AM.
Exista si detectoare simple (plane) care doar detecteaza fulgerul si genereaza un bazait sau se aprinde un led...constructia acestor detectoare asemanandu-se foarte mult cu aparatele radio vechi.

P.S. : AM atasat si circuitul unui detector simplu de fulgere, pt mai multe vizitati linkul : http://www.techlib.com/electronics/lightning.html sau daca doriti un radar de trasnet ( este si schema de constructie, nu trebuie neaparat comandat ), intrati aici : http://users.edpnet.be/DanielV37/Detecteur3/

Fişiere ataşate:
lightnew2sch.gif
lightnew2sch.gif [ 9.17 KiB | Vizualizat de 2332 ori ]
Sus

Afişează mesajele de la anteriorul:  Sortează după  
Scrie un subiect nou Răspunde la subiect  [ 5 mesaje ] 

Ora este UTC + 2 [ DST ]