In benzile de AM(Amplitude Modulation), adica unde medii, unde lungi si unde scurte, fiecare fulger e reprezentat de cate un parait. E vorba de benzile care se ascultau pe vremea bunicilor nostri, in timpul furtunii radioul era inascultabil. Acum, pe FM(Frequency Modulation) fulgerele nu se simt absolut deloc, iar pe TV cablu foarte putin pe imagine, cand trasneste aproape, asta din cauza ca imaginea este Amplitude Modulation (AM), iar sunetul este FM (Frequency Modulation).
Intr-adevar, radioul poate fi folosit ca detector de fulgere, pe banda de unde medii, MW sau AM, depinde cum e notata pe fiecare radio. Asa mai fac eu, dau pe o frecventa goala din banda de unde medii, si-mi dau seama, daca norul care se apropie are sau nu fulgere, cat de dese sunt, cat de puternice si cat de aproape sunt. Pe unde lungi sau LW am impresia ca se simt fulgerele si de la distante foarte mari, chiar din alte tari.
Cauza este ca fulgerele emit si unde radio in momentul producerii lor. Stef, sa stii ca fie ca te uiti la furtuna pe viu, fie filmata, se aud diverse zgomote ciudate in momentul producerii fulgerelor, fie ca sunt departe, fie ca sunt mai aproape. Zgomotele sunt pocnete, piuituri, tziuituri, bazaituri, oricum, ciudate si infricosatoare. Chiar asta vara, in seara de 1 Iulie, eram in casa, nu am vazut trasnetul cum a cazut in apropiere, geamurile erau inchise, dar am auzit mai intai un fel de BZZZMMMM, apoi bubuitura tunetului.
|