forum meteorologie, starea vremii, climatologie

Partners

Portal meteorologie   Galerie meteo   Meteo chat   Model WRF-RoMetEx   RSS  
Acum este Mie Oct 09, 2024 9:53 pm

Ora este UTC + 2 [ DST ]

Scrie un subiect nou Răspunde la subiect  [ 8 mesaje ] 
Autor Mesaj
 Subiectul mesajului: Padure uscata
MesajScris: Lun Apr 30, 2012 10:58 am 
Neconectat
Supercelula
Supercelula

Am dat peste o chestie ciudata cand am dat o plimbare pe dealurile din zona Chimindiei zilele trecute. De o parte a unui drum forestier, padurea era complet uscata (nu cred ca era vreun arbore matur cu frunze pe el), iar de cealalta parte era totul verde si nu cred ca era vreun copac uscat. Drumul forestier mergea aproape pe culmea dealului si cele doua paduri erau practic pe versanti diferiti, deci poate are legatura si cu expozitia. Am auzit o opinie in sat ca acei copaci au ceva taieturi la baza facute de niste "binevoitori", ca apoi sa poata fi declarati uscati si buni de taiat, dar nu am fost atent sa vad daca au vreo taietura. Faptul ca fenomenul urmareste un drum forestier e totusi dubios :P .

Imagine

Sus

Subiectul mesajului: Re: Padure uscata
MesajScris: Lun Apr 30, 2012 11:33 am 
Neconectat
Mr. Green
Mr. Green

Probabil asta e explicatia. Sau au dat foc acelei paduri asta-toamna, iar rezultatul acesta e. Asa s-a intamplat cu marginea unei paduri la mine.

Sus

MesajScris: Lun Apr 30, 2012 10:08 pm 
Neconectat
Weather Guru
Weather Guru

ceva mana de om a fost acolo clar

Sus

MesajScris: Mar Iul 17, 2012 8:44 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

http://www.editurasilvica.ro/analeleica ... gescu1.pdf
Efectele negative ale secetei din intervalul 1945-1949 asupra padurilor din Romania...

Sus

MesajScris: Mar Iul 17, 2012 9:12 pm 
Neconectat
-40 °C
-40 °C

Anii 1945-1952 au fost probabil cei mai secetosi si mai caldurosi din intreg sirul de date existent.Noroc ca nu stia nimeni de incalzirea globala pe atunci, nici pe la noi si nici prin SUA.Acum cand traversam o perioada de ani asemanatoare si incepem sa ne raportam la acei ani, vedem ca inca si acum suntem departe de acele recorduri.Probabil ca nu va mai tine mult acest sir de ani calzi, inceput in anii '90, iar dupa 2020 vom intra intr-o perioada asemanatoare anilor '60-70.

Sus

MesajScris: Mar Iul 17, 2012 10:11 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

Bine ar fi Sorin,anii '60-70 chiar au fost ani buni,cu ploi multe,fara excese termice,cel putin din cate stiu eu.Cat de afectate au fost si padurile si culturile agricole in perioada 1945-1952,parca te intristeaza cand citesti asa ceva.

Sus

MesajScris: Mar Iul 17, 2012 11:15 pm 
Neconectat
Mr. Green
Mr. Green

SUA au multe recorduri din acea perioada ~1940 dar la fel de multe sunt si de dupa anii 90. Se pot compara perioadele desi in medie tot acuma este mai cald. La nivel global perioada actuala e una mult mai calda fata de acei ani.

Sus

MesajScris: Mie Iul 18, 2012 9:20 am 
Neconectat
-40 °C
-40 °C

Asa e.Dar lucrurile trebuie privite in ansamblu.Eu am date din intreg sirul de observatii pt Tg-Mures.Pot sa trag niste concluzii, mai ales ca stiu si istoria statiei, unde era ea amplasata inainte, care erau conditiile cand a fost mutata in actuala pozitie si care sunt conditiile de acum.E greu sa faci o comparatie exacta pt ca e imposibil ca statia sa nu fie influentata de mediul antropic, ceea ce nu se intampla pana acum aproximativ 25-30 de ani.Eu sunt curios sa fac o comparatie intre perioade la o statie cum e Dumbraveniul de exemplu, dar statia nu exista in acei ani.Ar mai fi Dejul, dar nici asta nu stiu daca exista in acea perioada.La restul statiilor din Ardeal e greu de facut comparatie.Sibiul a avut alta locatie, Clujul la fel.Statia de la Bistrita se afla acum in aceeasi situatie cu cea din Mures, a fost inghitita de oras, iar statiile de deal gen Batos, Tarnaveni sau Turda sunt statii mai noi, care nu au un sir prea lung de date.Poate prin Moldova sau prin sud sa existe vreo statie care functiona si in acei ani si care functioneaza si acum in aceeasi locatie fara a fi afectata de marirea oraselor.Asa s-ar putea trage concluzii clare, stiintifice.In rest, vorba lui Eugen, e destul de orientativ totul.Bine, cine vrea sa puna totul in seama incalzirii globale poate sa o faca foarte simplu, datele tin cu el.Dar cine vrea ceva cu adevarat stiintific si de valoare, are nevoie de timp si de multi bani pt a face un studiu serios.

Imi vine in minte ca pe valea Tarnavei Mari statia era inainte la Bratei.Nu cred ca sunt mari diferente geografice intre Bratei si Dumbraveni.Daca am putea face rost de datele celor doua cu siguranta am avea niste cifre destul de clare.

Sus

Afişează mesajele de la anteriorul:  Sortează după  
Scrie un subiect nou Răspunde la subiect  [ 8 mesaje ] 

Ora este UTC + 2 [ DST ]