forum meteorologie, starea vremii, climatologie

Partners

Portal meteorologie   Galerie meteo   Meteo chat   Model WRF-RoMetEx   RSS  
Acum este Lun Apr 21, 2025 4:08 am

Ora este UTC + 2 [ DST ]

Scrie un subiect nou Răspunde la subiect  [ 15782 mesaje ]  Du-te la pagina Anterior  1 ... 863, 864, 865, 866, 867, 868, 869 ... 1053  Următorul
Autor Mesaj
 Subiectul mesajului: Re: PROGNOZE
MesajScris: Dum Ian 22, 2023 1:05 am 
Neconectat
Ploaie
Ploaie

Ciclonii aia sunt de luat in considerare, chiar daca sunt la interval mai mare de timp, insa ceea ce nu stim exact acum este traseul lor, pentru ca intervalul de timp este inca destul de mare si e normal ca vor mai aparea variatii in prognoza.
Dar situatia de la finalul saptamanii urmatoare nu o vad sa aiba legatura cu incalzirea stratosferica. E doar evoluatia unui ciclon mediteranean, care ar intra mai mult sau mai putin in tara noastra in functie si de cat il va impinge dorsala anticiclonului ce se va extinde de pe vestul continentului.

Sus

MesajScris: Dum Ian 22, 2023 2:35 am 
Am urmărit mai multe comentarii și am ajuns la o concluzie, sunt unii pe forum care pun preț pe prognoze pe mai mult de o săptămână și comentează ce și-ar dori ei fără să țină cont de un lucru, alea sunt doar repere care pot suferi schimbări majore între timp. Tot ce trece de 3-4 zile e doar o tendință a vremii. Căldură multă în atmosferă însemnă multă circulație și energie care se descarcă într-un fel sau altul. Vincențiu observă ce vede el și cum crede el și își expune părerea, nu cred că ar trebui blamat pentru asta. Iar treaba cu guguștiucii și păsările, în general, nu ar trebui luată în derâdere. La o adică păsările sunt cei mai buni meteorologi din aer. Sunt multe preziceri de vreme bazate pe observații care s-au făcut de-a lungul timpului în anumite perioade ale anului și s-a observat că există o corelație între vremea pe o perioadă mai îndelungată și ce se întâmpla într-o anumită zi. Trebuie să învățăm să fim mai toleranți cu toată lumea. Chiar și cel mai blamabil, în aparență, poate spune la un moment dat ceva valoros.

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Dum Ian 22, 2023 3:54 am 
Neconectat
EF-5
EF-5

Gabbes1981 scrie:
Neaceasca85 scrie:
WinterIsComing2021 scrie:
Mu stiu cum sa zic dar miroase a Februarie 1954...

Sa miroasa, orice precum 1954, 1991, 2010 sau 2014 e binevenit in orice iarna.

Ai sarit peste 2012.. :)

2012 frumos ca strat si ger, dar fara viscol la Slatina, desi a basculat strat mare si in subcarpati, de regula cand ciclonul este sudificat/sud-estificat si nu am viscol, in subcarpati ninge putin sau deloc.

Sus

MesajScris: Dum Ian 22, 2023 10:03 am 
Neconectat
Tornada
Tornada

ECWMF pune primele ninsori ale sezonului, pentru vinerea viitoare, in extracarpatic. Iata ca incep sa apara niste prognoze interesante.
GFS este si el foarte umed, dar cald, inca...

Imagine

Sus

MesajScris: Dum Ian 22, 2023 12:45 pm 
Neconectat
Furtuna
Furtuna

Hopa, începe să devină interesant ce apare pe model.

Sus

MesajScris: Dum Ian 22, 2023 1:29 pm 
Neconectat
Ploaie
Ploaie

Ciclonul de vineri-sambata intra mai mult de data aceasta in tara, datorita dezvoltarii nucleului de altitudine al ciclonului, acolo unde exista spatiu de manevra destul de mare si loc pentru ciclon:

Imagine

Exista insa o problema cu prognoza ECMWF in privinta stratului de zapada, deoarece temperaturile in sudul tarii in unele zone sunt prognozate sa fie usor pozitive in mare parte din timp pe parcursul evolutiei ciclonului, inclusiv in zona Bucurestiului.
Problema cu prognoza ECMWF a stratului de zapada este ca subestimeaza stratul de zapada in cazul in care ninsorile cad la temperaturi negative si il supraestimeaza atunci cand ninsorile cad la temperaturi pozitive. Practic, nu exista nicio diferenta in prognoza stratului de zapada din ECMWF atunci cand ninge la temperaturi pozitive sau cand ninge la temperaturi negative.
Ca urmare, ar trebui sa luam ca reper cantitatile de precipitatii prognozate sa cada sub forma de ninsoare:

Imagine

Pe final de evolutie a precipitatiilor, temperaturile ar trebui sa devina usor negative aproape peste tot si daca pana atunci am avea temperaturi pozitive, asta ar insemna o mare flescaiala, dar care s-ar mai drege usor pe final, insa oricum, situatia nu pare sa fie prea stralucita si deocamdata as spune ca suntem destul de departe de un strat de zapada care sa fie frumos depus.

Sus

MesajScris: Dum Ian 22, 2023 10:33 pm 
Neconectat
Ploicica
Ploicica

[quote="gogulica"]ECWMF pune primele ninsori ale sezonului, pentru vinerea viitoare, in extracarpatic. Iata ca incep sa apara niste prognoze interesante.
GFS este si el foarte umed, dar cald, inca...

Imagine[/quote

Desi cred ca luna Februarie (cel putin jumatate din Februarie) o sa fie cu o vreme de iarna autentica si cel putin un viscol major, acest prim episod nu va avea loc. Sunt prea mari temperaturile. Am mai vazut astfel de rulari si anii trecuti, cu zapezi de 50 de cm la 2-3 grade. Deci nu cred ca o sa avem acest episod de iarna Vinerea viitoare. In schimb, modelele momentan sunt bulversate de haosul provocat de incalzirile stratosferice minore, care au fost pana acum si inca nu vad la nivel de troposfera modificarile ce vor fi provocate de incalzirile stratosferice majore ce vor avea loc incepand de zilele viitoare. Eu mizez in continuare pe 2-3 saptamani de iarna cu zapezi si ger ca in vremurile bune, in Februarie, cel putin.

Ultima oară modificat de WinterIsComing2021 pe Dum Ian 22, 2023 10:41 pm, modificat 1 dată în total.

Sus

MesajScris: Dum Ian 22, 2023 10:39 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

Nici eu nu cred. Nu exista strat de zapada la nord de noi, iar ciclonul e inca foarte imprastiat, cu temperaturi maricele in altitudine. Ar trebui sa fie mai adanc, sa genereze mai mult vant, eventual sa aibe precipitatiile pe timpul noptii, foarte greu sa intruneasca toata aceste conditii. Poate totusi prinde Moldova ceva, acolo ar fi mai usor sa se intample.

Sus

MesajScris: Dum Ian 22, 2023 11:06 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

Iar Vortexul polar pare ca dispare in graficul prognozei GFS cu o încălzire generalizată in toată stratosfera.

Sent from my iPhone using Tapatalk

Sus

MesajScris: Dum Ian 22, 2023 11:21 pm 
Neconectat
Ploicica
Ploicica

De obicei aceste icalziri stratosferice majore apar cand aerul extrem de rece coboara rapid si evacueaza aerul cald din troposfera in stratosfera. De aceea sunt bune comparatiile cu alti ani pentru ca poti analiza si compara configuratiile atmosferoce si incalzirile stratosferice. Iar vazand configuratia incalzirilor stratosferice din viitorul apropiat eu sunt de parere ca vom avea evenimente asemantoare cu Ianuarie - Februarie 2012, poate chiar fenomene mai severe!!! Acele incaziri arata ca mase de aer extrem de rece coboara rapid si foarte probabil se vor pravali peste Europa!

Sus

MesajScris: Dum Ian 22, 2023 11:31 pm 
Neconectat
Incepator
Incepator

Tot urmaresc rubrica si astept sa vina zapada chiar si pentru doua zile cat sa fac un om de zapada in campia de vest.
A fost vinerea asta un pic de fulguiala dar sa topit rapid

Sus

MesajScris: Dum Ian 22, 2023 11:52 pm 
Neconectat
Ploaie
Ploaie

Ciclonul de vineri-sambata va intra in tara noastra si va aduce ninsori, inclusiv prin sud, insa in sudul tarii ninsorile vor cadea la temperaturi pozitive, asa ca va fi flescaiala si stratul de zapada depus va fi modest.
Prin Moldova in schimb ar putea sa se ajunga la un strat de zapada consistent, daca ciclonul se va mentine cu cantitati importante si pe acolo.
Apoi dupa trecerea acestui ciclon vom intra pe circulatie nord-vestica cel putin o perioada suficienta, incat sa nu stim apoi ce se va mai intampla si cum vor evolua lucrurile mai departe.

Sus

MesajScris: Lun Ian 23, 2023 9:20 am 
Neconectat
Tornada
Tornada

mircead scrie:
Iar Vortexul polar pare ca dispare in graficul prognozei GFS cu o încălzire generalizată in toată stratosfera.

Sent from my iPhone using Tapatalk

Sa stii ca vortexul tot acolo e, chiar dupa doua incalziri succesive. Acum, cel putin asa arata in GFS.

Fişiere ataşate:
gfsnh-17-384.png
gfsnh-17-384.png [ 91.67 KiB | Vizualizat de 449 ori ]
Sus

MesajScris: Lun Ian 23, 2023 9:43 am 
Neconectat
Tornada
Tornada

GFS si ECMWF au variante diferite pentru ciclonul de la finalul saptamanii.

Imagine

Imagine

Imagine

ECMWF pastreaza mai bine legatura dintre depresiunea Mediteraneana si vortexul rece centrat prin Marea Barents, de unde si temperaturile mult mai mici fata de GFS pe intreaga coloana de aer. Dar in acelasi timp ciclonul are si o traiectorie mai nordica punand Moldova in prim plan la zapada.

GFS are un ciclon mult mai dezorganizat, cu temperaturi ridicate in altitudine si culmea cu aproape 0 precipitatii pe Moldova. Suntem departe de o rezolutie, dar sincer nu ma astept la nimic formidabil in final. Sper ca macar muntii sa-si primeasca portia.

Sus

MesajScris: Lun Ian 23, 2023 9:56 am 
Neconectat
Tornada
Tornada

Si daca dorim sa ne entuziasmam prosteste, ii avem pe GEM si UKMO, cu strat serios de zapada prin sud.

Imagine

Imagine

Sus

Afişează mesajele de la anteriorul:  Sortează după  
Scrie un subiect nou Răspunde la subiect  [ 15782 mesaje ]  Du-te la pagina Anterior  1 ... 863, 864, 865, 866, 867, 868, 869 ... 1053  Următorul

Ora este UTC + 2 [ DST ]