forum meteorologie, starea vremii, climatologie

Partners

Portal meteorologie   Galerie meteo   Meteo chat   Model WRF-RoMetEx   RSS  
Acum este Dum Feb 16, 2025 9:42 am

Ora este UTC + 2 [ DST ]

Scrie un subiect nou Răspunde la subiect  [ 15688 mesaje ]  Du-te la pagina Anterior  1 ... 960, 961, 962, 963, 964, 965, 966 ... 1046  Următorul
Autor Mesaj
 Subiectul mesajului: Re: PROGNOZE
MesajScris: Mie Noi 29, 2023 8:25 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

m-bogda scrie:
Ce este sigur, anul asta nu vedem zăpadă. Poate Ianuarie, Februarie

Prea mult pesimism...

Nu e chiar asa. Prognozele am observat ca se sucesc complet de la o zi la alta, cateodata la 180 de grade, deci e pierdere de vreme sa te uiti pe GFS la peste 6-7 zile si sa zici ca nu o sa vina iarna ca asa "vede" GFS-ul ala care schimba radical pozitionarea centrilor barici cu fiecare rulare, de zici ca da cu zarul de fiecare data si de fiecare data ii iese cu totul si cu totul altceva. Sau oricare alt model si estimare, caci toate sunt la fel.

Nu este nimic sigur ca nu o sa fie zapada in a II-a jumatate a lunii decembrie. Eu cred ca o sa ninga mult in sudul tarii intre 20 si 31 decembrie ! :D

Sus

MesajScris: Joi Noi 30, 2023 2:31 am 
Neconectat
Weather Guru
Weather Guru

Pentru sud, trebuie anticiclon la est, asta e clar. Chiar si bruta de ciclon de 970 mb nu a reusit sa scoata ninsori in sud cu -6 la 850 mb, decat unde au fost pp cele mai intense. Asta pt ca nu a existat anticiclon la est, nord-est. La altitudine de 100 de metri nu ai la ce sa speri, fara aer rece in stratul limita.

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Joi Noi 30, 2023 1:42 pm 
Neconectat
EF-5
EF-5

Anticiclon scandinav si/sau siberian. Fara cuplaj ciclon-anticiclon nu pot avea decat viscol cu ploaie. Ma refer aici la Slatina, unde ecuatia viscolului e mai complexa decat in SSE si E.

Ori circulatia de vest furibunda nu permite formarea anticiclonilor. O non iarna poate fi si cu cicloni cu ploaie, nu doar soare si vant rece mizerabil.

Sus

MesajScris: Vin Dec 01, 2023 1:01 pm 
Neconectat
Weather Guru
Weather Guru

Maine se va trece de 20 C in sud-est...dar recordul lunii decembrie nu e in pericol cred, desi vor fi 17 c la 850 mb.

Sus

MesajScris: Vin Dec 01, 2023 2:21 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

Andrei87 scrie:
Maine se va trece de 20 C in sud-est...dar recordul lunii decembrie nu e in pericol cred, desi vor fi 17 c la 850 mb.

Poate ne asteapta ceva oarecum similar cu iarna 2009-2010 in Romania :) (atunci cand la Zimnicea stratul maxim de zapada a ajuns pe undeva pe la 60 cm, in februarie), perioade de incalziri bruste si intense cu valuri de aer arctic.

Aceea a fost una dintre cele mai serioase ierni din Muntenia (mai ales sud-vestul extrem si sudul Munteniei) din ultimii 25-30 de ani, comparabila cu iernile din Lunca Dunarii din perioada 1990-2000 (cand eram copil si era strat de zapada consistent si afanat mult mai des decat in perioadele de acum si se pastra mai multe zile/chiar si saptamani pe sol, cu temperaturi mult sub 0 grade C si noaptea , si dupa-amiaza; ma duceam la derdelus cu sania zile la rand, si pe strazi era plin de oameni, copii si adulti, care trageau de sanii. Nu ca acum: zapada apoasa care tine cel mult 3-4 zile) .
Copiii de acum nu prea au de unde sa stie cum se simte o iarna adevarata in Campia Romana ! Doar cand se duc cu parintii pe la munte, in vacante, dar asta este cu totul altceva.

Sus

MesajScris: Vin Dec 01, 2023 4:38 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

Dane exagerezi, ai stat in Campia Romana, nu in Campia Rusa.Pana si in celebra 1995-1996 a fost incalzire fix de sarbatori, chiar si inundatii istorice prin tara. Nu erau atat de inzapeziti anii 90 cum spui tu acolo sau cum spun si altii, au fost si ierni slabe; cu cat e mai in urma in timp cu atat e mai denaturata amintirea si se infloresc lucrurile, sa zic asa :) :)

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Sâm Dec 02, 2023 7:53 pm 
Neconectat
EF-5
EF-5

Memoria umana e cel mai prost reper climatic. Din pacate pe baza ei functioneaza si manipularile cu agw. Stiu, mediile au crescut in cifre, dar sunt si alti factori precum inglobarea statiilor in orase, defrisarile (care duc si la inundatii bruste), plus cauze naturale, doar au fost pomii infloriti in ianuarie in evul mediu.

Revenind, sigur ca visez viscole catastrofale in fiecare iarna, sigur ca acum din dorinta de razbunare as vrea fenomene de iarna si de vara care sa ravaseasca Slatina ca prea cuminte e vremea in ultimii destui ani (cuminte egal plictisitoare), dar ce va fi nu putem sti, am tendinta pesimista ca ma trezesc iar cu o non iarna, dar surprize frumoase pot fi, ori acum, ori iernile viitoare. Desi mereu mi-a fost frica de viitor, vremea ma face sa dau pe fast forward daca as putea, pana la fenomene adevarate care te fac sa simti ca traiesti sau sa zici ca pentru asta traiesti.

Ca asta e, peste tot la TV si pe net se zice de fenomene extreme si recorduri termice, dar ale dracu numai la mine nu sunt, ci am o vreme mult prea normala (exceptand seceta), cuminte, boring, vreme de nepasionati, acum si reperul climatic prost numit memorie umana imi tot readuce amintiri ca pana in 2019 nu era prea mult de asteptat dupa ceva bun, acum trebuie asteptat, 10, 15, 20 de ani, naiba stie cati.

Perioada infecta inca nu s-a incheiat, ramane de vazut daca iarna asta va iesi din ea sau ii va pune punct, prognozele insa sunt pesimiste, vortexul e puternic.

Momentan Europa Centrala, inclusiv Germania sefa UE cu idei crete, e ingropata in zapada. Noroc ca rusii le dau din nou gaze.

Sus

MesajScris: Dum Dec 03, 2023 5:07 am 
Neconectat
Weather Guru
Weather Guru

Nenicule, nu te plictisesti? Totusi...

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Mar Dec 05, 2023 4:43 pm 
Neconectat
EF-5
EF-5

Alt ciclon cu ploaie la orizont. Fara anticiclonii scandinav si siberian asta vom avea, numai ploaie, frig intre valurile de ploi.

De apreciat ca termic noiembrie si decembrie par normale. In rest, niciun anticiclon pe continent, doar cicloni peste tot, egal ploaie.

Sus

MesajScris: Mie Dec 06, 2023 12:13 am 
Neconectat
Weather Guru
Weather Guru

Al treilea viscol din sezon in sudul Dobrogei inainte de incheierea primei decade de decembrie. Poftim? 8O

Imagine

Sus

MesajScris: Mie Dec 06, 2023 8:32 am 
Neconectat
Tornada
Tornada

Andrei87 scrie:
Al treilea viscol din sezon in sudul Dobrogei inainte de incheierea primei decade de decembrie. Poftim? 8O

Imagine

Pe asta o sa-l impinga 200 km mai la vest Siberianul din Rusia Europeana :mrgreen:

Noptile de sambete spre duminici si duminicile sunt pentru viscole in sud-estul Romaniei. It's decided ! :)

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Mie Dec 06, 2023 1:11 pm 
Neconectat
EF-5
EF-5

Fuck, de s-ar fixa si pe Oltenia un astfel de tren de viscole, dar fara celebrii anticicloni scandinav si siberian, doar ploaie ar fi.

Sus

MesajScris: Mie Dec 06, 2023 4:10 pm 
Neconectat
Weather Guru
Weather Guru

Tu oricum stai in casa daca vine viscol cu zapada de juma de metru pe Slatina asa ca...stfu.

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Mie Dec 06, 2023 5:03 pm 
Neconectat
EF-5
EF-5

Ies prin oras, minim 1 ora. Cand ninge e mai OK decat cand ploua si trebuie sa ma tin de umbrela. La ninsoare caciula si atat.

Sus

MesajScris: Joi Dec 07, 2023 11:41 am 
Neconectat
Tornada
Tornada

gogulica scrie:
Intram intr-o acalmie calda pana spre 20 decembrie. Poate scapam si de ultra tropicala de Craciun, sau macar se decaleaza mai devreme. De ce nu, poate avem zapada de Craciun. :mrgreen:

Avem totusi un inceput de sezon promitator, atipic fata de ultimii 4 ani.

Imagine

Da dar tare imi e ca e doar o amagire pentru ca tendinta e tot catre "atlantizare" a treburilor.Pe principiu luati niste zapada pe ici pe colo, apoi va trec tot la regimul meu :) :) Se iasa greu din circulatia aia din long range, daca se adevereste.

Sus

Afişează mesajele de la anteriorul:  Sortează după  
Scrie un subiect nou Răspunde la subiect  [ 15688 mesaje ]  Du-te la pagina Anterior  1 ... 960, 961, 962, 963, 964, 965, 966 ... 1046  Următorul

Ora este UTC + 2 [ DST ]