forum meteorologie, starea vremii, climatologie

Partners

Portal meteorologie   Galerie meteo   Meteo chat   Model WRF-RoMetEx   RSS  
Acum este Sâm Oct 05, 2024 6:43 pm

Ora este UTC + 2 [ DST ]

Scrie un subiect nou Răspunde la subiect  [ 15355 mesaje ]  Du-te la pagina Anterior  1 ... 1014, 1015, 1016, 1017, 1018, 1019, 1020 ... 1024  Următorul
Autor Mesaj
 Subiectul mesajului: Re: PROGNOZE
MesajScris: Lun Aug 12, 2024 9:32 am 
Neconectat
Tornada
Tornada

Nu pare sa fie groaza din iulie, nici nu cred ca mai e posibil acum cand noptile cresc, desi prin vest, valul nou de canicula pare destul de cumplit. Dar da, vara asta e fara precedent, cel putin prin sud.

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Lun Aug 12, 2024 11:38 am 
Neconectat
EF-5
EF-5

Fara precedent dar nu a reusit sa egaleze recordul la Slatina, sa am si eu o cat de mica realizare din tot acest dezastru cu uscaciune totala si lipsa aproape totala de fenomene.

2024 anul cu 4 luni august. Vortexul si anticiclonul african au futut cu brio iunie si iulie, mai nu a scos decat ploi tomnatice, asta a fost 2024, la revedere, august si toamna urmeaza tot acelasi curs consacrat, mi-e dor de toamnele dintre 1994 si 2016.

Cea mai uscata vara la Slatina: 1987, cel mai uscat an 1992, o fi fost urata si perioada 1987-1994 dar anii 1991 si 1993 au salvat-o cu viscole epocale, anul 2000 e salvat de ciclonul din iulie cu o noapte si o zi de furtuni (la Spineni daca am avut curent 10 ore din 24), 2012 salvat de iarna, 2003 salvat de decembrie, acum in anii 2020 nimic nu ne mai salveaza (pe voi bucurestenii v-au salvat furtunile), dezastrul este complet, numai pasionat de meteo sa nu fii ca te imbolnavesti.

Sus

MesajScris: Mar Aug 13, 2024 7:38 am 
Neconectat
Tornada
Tornada

gogulica scrie:
Nu pare sa fie groaza din iulie, nici nu cred ca mai e posibil acum cand noptile cresc, desi prin vest, valul nou de canicula pare destul de cumplit. Dar da, vara asta e fara precedent, cel putin prin sud.

Ai vazut operationala GFS 18z din 12 august ? :( :(

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Mar Aug 13, 2024 10:44 am 
Neconectat
EF-5
EF-5

Numai scaderea insolatiei ne scapa de canicula. Asa a fost in fiecare an incepand cu august.

Sus

MesajScris: Mar Aug 13, 2024 11:05 am 
Neconectat
Weather Guru
Weather Guru

Azi pare maximul acestui val canicular moderat. Probabil ca la Calafat se vor depasi usor 40 C. Parfum fata de ce a fost in iulie.

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Mar Aug 13, 2024 11:12 am 
Neconectat
EF-5
EF-5

Iulie a fost ceva extrem si aberant. Pacat ca nu a dat un 41,5 la mine ci s-a oprit la 41,3 sub acel 41,4 din 2007. Macar aveam o realizare cat de cat. :|

Circulatiile predominante in iunie si iulie plus ratarile din 13 iunie (asta e pur si simplu istorica, troll maxim) si 2 iulie, au spulberat pur si simplu orice sansa de furtuna pentru Slatina in sezonul 2024. De la august-septembrie nu aveam oricum sperante, numai in 2022 august a putut fi altfel, in rest respecta regula arida.

2024 insa a desfiintat tot ce putea da iunie, in special DD-urile, iar sistemul mezoscalar din 13 iunie nu a nimerit-o. Bucurestiul da, Bucuresti si Bumbesti au avut noroc chior. Craiova-Slatina-Pitesti (marginal atins)-Mioveni (o mica furtuna in iunie si atat) sunt axa suferintei.

Cum ziceam din iunie, 2024 va avea 4 luni de august. :(

Sus

MesajScris: Dum Aug 18, 2024 9:00 am 
Neconectat
Tornada
Tornada

Operationala GFS de astazi, pentru urmatoarele 16 zile : canicula cat cuprinde in toate regiunile Romaniei, cu peste 36-37 grade C si cu varfuri de 39-41 C, pana pe 03 septembrie cel putin, ca atat este intervalul de prognoza acum. Dar cu siguranta ca si dupa prima decada din septembrie, tot canicula va fi in fiecare zi.

Sus

MesajScris: Dum Aug 18, 2024 3:36 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

Luna septembrie 2024 debuteaza apoteotic cu maxime dupa-amiaza de peste 40-42 grade C in extracarpatic si-n vestul Romaniei, si cu peste 26-27 grade C la 850 hPa. :D

Hai barem sa parjolim asa incontinuu toata Romania, pana la Anul Nou, daca tot am fost bagati cu forta si premeditat in iadul asta de foc :D :)

Sa nu mai ramana NIMIC :!:

Imagine

Imagine

Imagine

Sus

MesajScris: Dum Aug 18, 2024 3:40 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

Cantitati de precipitatii in urmatoarele 16 zile :lol: :mrgreen: :mrgreen: :

FMM de clima :!: :!: :!:
FMM anotimpul vara :!:

Imagine

Sus

MesajScris: Dum Aug 18, 2024 8:08 pm 
Neconectat
-40 °C
-40 °C

dan2013 scrie:
Luna septembrie 2024 debuteaza apoteotic cu maxime dupa-amiaza de peste 40-42 grade C in extracarpatic si-n vestul Romaniei, si cu peste 26-27 grade C la 850 hPa. :D

Hai barem sa parjolim asa incontinuu toata Romania, pana la Anul Nou, daca tot am fost bagati cu forta si premeditat in iadul asta de foc :D :)

Imagine

Imagine

Imagine

Daca am avut cel mai cald februarie, martie, aprilie, iunie, locul 2 in iulie si 1 sau 2 august, care ar fi sansele sa nu continue tot asa? Un septembrie, o prelungire a lui august, un octombrie care poate produce fara probleme zile tropicale in sir si apoi cele 4 arhicunoscute deja luni noiembrie. Am fost zilele acestea prin Timisoara. Aproape la fiecare casa vezi smochini. Au inceput si aici prin Mures pe la porti sa apara smochini. Inca sunt rari aici, dar la medii anuale de 12-13 grade, cat avea Salonicul pana acum 10 ani, e foarte probabil sa le mearga foarte bine.

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Dum Aug 18, 2024 8:12 pm 
Neconectat
EF-5
EF-5

De la august si septembrie nu aveam pretentii si fix astea erau asteptarile, precum aceste prognoze.

Problema este ca 2024 a reusit sa futa cap coada totul incepand cu 1 iunie. Din 1 iunie ne-a luat, anii precedenti au avut iunie lejer, chiar iunie rece in 2021. 2024 nu nene, calendaristic si poc. De la 1 iunie canicula pana dincolo de echinoctiul de toamna, numai cu 2012 se mai poate compara, atunci a inceput cam din 10 iunie.

4 luni de august, fix cum am zis. Dupa 2020, vara se sfarseste numai dupa echinoctiul de toamna (a se citi canicula se sfarseste) problema este cand incepe, in iulie sau chiar 1 iunie, cu "probe" in aprilie.

Sus

MesajScris: Lun Aug 19, 2024 4:04 am 
Neconectat
Weather Guru
Weather Guru

sorifin scrie:
dan2013 scrie:

Imagine

Imagine

Imagine

Daca am avut cel mai cald februarie, martie, aprilie, iunie, locul 2 in iulie si 1 sau 2 august, care ar fi sansele sa nu continue tot asa? Un septembrie, o prelungire a lui august, un octombrie care poate produce fara probleme zile tropicale in sir si apoi cele 4 arhicunoscute deja luni noiembrie. Am fost zilele acestea prin Timisoara. Aproape la fiecare casa vezi smochini. Au inceput si aici prin Mures pe la porti sa apara smochini. Inca sunt rari aici, dar la medii anuale de 12-13 grade, cat avea Salonicul pana acum 10 ani, e foarte probabil sa le mearga foarte bine.

Salonicul nu poate sa scoata -25 de grade in ianuarie. Sa ne pastram luciditatea, zic.

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Lun Aug 19, 2024 10:39 am 
Neconectat
EF-5
EF-5

Asa cum Antalya nu scoate decat -2 si foarte rar -4 (record absolut de minima).

Insa -25 C in ianuarie nu putem avea daca vortexul nu lasa sa se formeze anticiclonii in nordul Europei. Doar -8 C fara ei.

Sus

MesajScris: Lun Aug 19, 2024 5:27 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

Andrei87 scrie:
Salonicul nu poate sa scoata -25 de grade in ianuarie. Sa ne pastram luciditatea, zic.

Ce -25 C in ianuarie la Targu Mures ?!? Temperatura aia este un pisat pentru Tg-Mures, in luna ianuarie, in conditii ideale ! Nici pentru Zimnicea -25 C in ianuarie sau inceput de februarie nu ar fi cine stie ce mare eveniment sau record. Ca n-au mai fost temperaturile astea in ultimii 10-12 ani, asta e alta mancare de peste.

Daca pana si Oltenita a reusit sa scoata -23,2 C pe 1 martie 2018 , in conditii de durata lunga a zilei deja si radiatie solara crescuta, si cu doar o singura noapte de cer senin si doar 23 cm de zapada...

Si la Zimnicea au fost intre -24 si -26 C, ultima oara in iarna 2009-2010 , cand si stratul de zapada maxim ajunsese pe la 60 cm in luna februarie si a prins si cateva nopti senine, in acea luna.

Potentialul pentru Targu Mures este si mai mare decat la Zimnicea sau Oltenita.

Targu Mures , daca se intrunesc conditii optime, poate ajunge in cazuri speciale lejer la borna de -30 C ! Pana si-n Lunca Dunarii au fost -30, -31 C in iarna 1953-1954.

Bai da nu s-o inversa AMO ala odata si/sau sa colapseze AMOC-ul sa le inchida gura la cei cu "iernile au fost desfiintate definitiv din Romania" ...
Pe urma or sa inceapa s-o bage pe aia cu "verile au fost desfiintate definitiv din Romania" .

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Lun Aug 19, 2024 7:09 pm 
Neconectat
EF-5
EF-5

Hahahaha, verile ah, anii 70 ar fi fost pe dos rau de tot, cu veri racoroase si ierni blande. Iernile anilor 70 au fost un soc dupa mega durele ierni ale anilor 60.

Pana si supercell crede in desfiintarea iernilor. Dar enervanta e teoria aia ca fara o racire climatica, nu vom avea nici furtuni nici viscole. Ca asta a ajuns clima Slatinei: vara anticiclon nord african, iarna Atlantic la greu.

Jetul nu coboara si vortexul nu slabeste daca clima nu se raceste. Eu dau vina pe acest maxim solar brutal, cu aurora vazuta din Romania. Poate cand va scadea spre minim solar, vortexul se va prabusi.

Sus

Afişează mesajele de la anteriorul:  Sortează după  
Scrie un subiect nou Răspunde la subiect  [ 15355 mesaje ]  Du-te la pagina Anterior  1 ... 1014, 1015, 1016, 1017, 1018, 1019, 1020 ... 1024  Următorul

Ora este UTC + 2 [ DST ]