forum meteorologie, starea vremii, climatologie

Partners

Portal meteorologie   Galerie meteo   Meteo chat   Model WRF-RoMetEx   RSS  
Acum este Mar Iun 09, 2026 11:34 pm

Ora este UTC + 2 [ DST ]

Scrie un subiect nou Răspunde la subiect  [ 2224 mesaje ]  Du-te la pagina Anterior  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 149  Următorul
Autor Mesaj
 Subiectul mesajului:
MesajScris: Lun Feb 16, 2009 5:29 pm 
Neconectat
-40 °C
-40 °C

hopaa..s-au trezit baietii..pacat ca no sa fie asa abundente ca astea ceo trecut..in rest..e buna

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Mar Feb 17, 2009 11:09 am 
Neconectat
Ploicica
Ploicica

Eu zic ca peste vreo 1- zi doua o sa vina alta avertizare, de data asta mai ca lumea..ptr sud-vest in special dar poate si ptr o parte a munteniei...ce ziceti?

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Mar Feb 17, 2009 12:03 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

sustin ideea - exista riscuri mari pentru jumatatea de sud si posibil estul tarii in intervalul joi-vineri, cand o depresiune mediteraneeana ce se va forma in Adriatica maine, poate evolua catre NE si ar putea afecta cu diverse tipuri de vreme severa zonele enumerate, astfel:
1. ninsori abundente (sanse maxime in sudul Olteniei)
2. vant puternic, rafale pana la 100 km/h (25%)
3. polei (25%)

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Mar Feb 17, 2009 1:50 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

eu zic ca in sud de carpati vor fi doar ploi...mai multe cantitativ in oltenia si mai putine spre bucuresti etc...
zapada va fi doar in mehedinti !
pt zapada e cam prea cald ... poate sa ninga "fals" (adica sa nu se depuna nimic, poate o fleashca mare)... :)

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Mar Feb 17, 2009 1:53 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

Orice e posibil in momentul de fata. Oricum, e cert ca ceva interesant o sa fie, chit ca doar ploaie cu vant.

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Mar Feb 17, 2009 1:57 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

la bukarest nu va ninge...
in sud de munti doar mehedintiul vede zapada...in rest ploaie care scade cantitativ spre est...

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Mar Feb 17, 2009 2:03 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

GFS merge pe cantitatile maxime undeva in sud-est si mai precis in (sub)carpatii de curbura - Buzau, Vrancea, mergand mai mult ca sigur si pe intensificare orografica. Tot acolo in zonele de deal sunt sanse mai mari de ninsoare cu strat de zapada semnificativ - cantitatile in sine vor asigura acumularea chiar daca temperatura maxima va ajunge pana la 1 grad
Bucurestiul - chiar daca mi-as dori sa vad zapada, deocamdata nu cred sincer ca va fi ceva cu adevarat serios: probabilitatile favorizeaza ploaia si loapovita sau ninsoarea fara strat joi, urmand ca un eventual strat sa se formeze in noaptea de joi spre vineri; daca asta va coincide si cu maximul precipitatiilor, atunci da, poate vom vorbi si aici de 15-20 cm (pumni stransi :wink: ). Dar ca de obicei in semenea situatii vremea pastreaza si o posibilitate pentru extraordinar ... macar sa vedem ansamblul GFS de ora 6z pt a evalua cat de mare e aceasta... :roll:

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Mar Feb 17, 2009 2:06 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

Mie mi se pare ca doodoo nu suporta ideea in sine de a ninge in Bucuresti. De ce doodoo?

Eu m-am uitat la GFS acum si pare ca va ninge. Tu ce surse ai cand esti atat de sigur pe lipsa ninsorii la Bucuresti?

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Mar Feb 17, 2009 2:26 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

n-am nimic impotriva sa ninga la voi acolo...
doar ca:
1-ma dispera ideea ca deja la 1-2cm in capitala urla tot TV-ul ca e prapad in "toata tara"
2-nu va ninge in bucuresti, ci doar va ploua sau lapovita (asa vad eu)...e caldutz...temp e cu plus si noaptea...
3-inca nu e gata iarna asa ca mai e vreme destula...
4-daca era ceva sa fie in bucuresti, ANM demuuuult era pe coduri, in virtutea faptului ca ora exacta se da de la bucuresti :evil:

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Mar Feb 17, 2009 2:27 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

Gogulica, eu cred ca doodoo este ceea ce am numi un pesimist al ninsorii pentru Bucuresti. Noi ceilalti insa, suntem in tabara "wishful thinking" . :lol: Adevarul e ca de obicei la mijloc. Cred ca va ninge la Buc aproape cat a nins si in zona Transilvaniei ultima data cand temperatura la 850 hPa a fost intre -5 si 0 grade, adica pe 12/13 februarie. Cand spun ?¤proape" ma gandesc ca totusi altitudinea Bucurestilor e cu vreo 100m sub media campiei Transilvaniei - care ne poate duce de la 15-20cm de zapada la numai vreo 5 :cry:

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Mar Feb 17, 2009 2:30 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

doodoo scrie:
4-daca era ceva sa fie in bucuresti, ANM demuuuult era pe coduri, in virtutea faptului ca ora exacta se da de la bucuresti :evil:

reiese deci ca:
a. ANM e cea mai credibila sursa de prognoze si etalonul cel putin pt Bucuresti
b. ANM merge pe cazul cel mai sever pt Bucuresti doar ca sa se asigure...
sau
c. ANM e "pe mana" cu manipulatorii armei geofizice :twisted:

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Mar Feb 17, 2009 2:42 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

bun banc cu anm-ul, iceage...cool de tot

" altitudinea Bucurestilor e cu vreo 100m sub media campiei Transilvaniei " --- nu e doar 100, ci e aproximativ cu 250-260m mai jos... :lol:

si daca la 850hPa temp e mai sus de -5c...mi se cam pare clar ca pana la aproape 70-80m altitudine sa treaca de 0c .... e cam logic, mai ales ca nu e loc de nici o inversiune in plina campie... :roll:

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Mar Feb 17, 2009 3:25 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

doodoo scrie:
bun banc cu anm-ul, iceage...cool de tot

" altitudinea Bucurestilor e cu vreo 100m sub media campiei Transilvaniei " --- nu e doar 100, ci e aproximativ cu 250-260m mai jos... :lol:

si daca la 850hPa temp e mai sus de -5c...mi se cam pare clar ca pana la aproape 70-80m altitudine sa treaca de 0c .... e cam logic, mai ales ca nu e loc de nici o inversiune in plina campie... :roll:

Iti pot arata harti sinoptice unde temperatura era de -5 C la 850hPa si a fost viscol in toata regula. De exemplu in 24 decembrie 2003, aveam -3C la 850hPa pentru zona Bucurestiului si pe tot timpul ninsorii temperatura la 2 m s-a mentinut negativa si au cazut 25-30cm. Deci este posibil ca intreaga coloana de aer sa aiba aproape aceeasi temperatura, bineinteles pana la o anumita inaltime.

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Mar Feb 17, 2009 3:28 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

doodoo scrie:
doar ca:
1-ma dispera ideea ca deja la 1-2cm in capitala urla tot TV-ul ca e prapad in "toata tara"

Asta ma dispera si pe mine intr-adevar. Problema aici apare de la "geniile" care se autointituleaza jurnalisti si care imprastie asemenea stiri peste tot:ziare si TV. N-am inteles niciodata exact de ce se intampla asta, dar sa sti ca nu inseamna ca locuitorul obisnuit al Bucurestiului, ca mine de exemplu, nu are voie sa se bucure de zapada. :wink:

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Mar Feb 17, 2009 3:30 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

doodoo scrie:

Hai sa spunem aprox 200 in cazul Tg Mures/aeroport, si considerand ca Bucuresti (Baneasa) are 90m

doodoo scrie:
:wink:

dar daca intre 850 si sol e o suprafata frontala (cum de fapt e f. posibil sa fie) si deci un strat de inversiune sau izotermie? Plus ca circulatia intens nord-estica la suprafata va aduce aer continental stabil...in timpul iernii inversiunile sunt ceva comun pe circulatii de nord-est in zonele extracarpatice; plus ca vantul va sufla destul de tare pentru a evapora o parte din precip, producand racire pana la temperatura termometrului umed...

iaca si alta:

o regula empirica spune ca:

Ploaia se transforma in ninsoare care formeaza strat de zapada daca Tw< (0.6H)grd C
H=altitudinea statiei/100m;
Tw temp termometrului umed la inceputul ploii

Pt H=100m Bucuresti avem Tw<0.6C

Daca ma uit pe prognoze, temperatura si punctul de roua stau foarte aproape de zero joi la Bucuresti, asta inseamna ca e posibil ca Tw sa fie sub 0.6C si deci efectul de topire/evaporare sa fie suficient pt a aduce izoterma de zero pana aproape de sol, mai ales daca vom fi in zona de vant. De fapt, e posibil ca vantul sa compenseze efectul celor 1-2 grade care separa la 850 vestul Olteniei de Bucuresti: in vestul Olteniei probabil nu prea va fi vant, in timp ce la Buc e posibil sa fie vant de cel putin 30 km/h.

Sus

Afişează mesajele de la anteriorul:  Sortează după  
Scrie un subiect nou Răspunde la subiect  [ 2224 mesaje ]  Du-te la pagina Anterior  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 149  Următorul

Ora este UTC + 2 [ DST ]