forum meteorologie, starea vremii, climatologie

Partners

Portal meteorologie   Galerie meteo   Meteo chat   Model WRF-RoMetEx   RSS  
Acum este Mie Iun 10, 2026 3:36 am

Ora este UTC + 2 [ DST ]

Scrie un subiect nou Răspunde la subiect  [ 28 mesaje ]  Du-te la pagina Anterior  1, 2
Autor Mesaj
 Subiectul mesajului: Re: Etapa a 11-a
MesajScris: Lun Noi 16, 2009 1:50 pm 
Neconectat
-40 °C
-40 °C

discutii...la statie sunt 4 meteorologi...pe 2 ii cunosc mai bine..pe 1 asa si asa..si pe unu deloc..:D..si s-a nimerit azi dimineata sa fie in tura..chiar ala..pe care nu-l stiu...ceilalti 2 pe care-i stiu...ei stiu si de concurs..ei imi dadeau la editiile precedente datele..:D..si acuma..mi-a cerut explicatii..pt ce imi trebe nebulozitate..de ce la orele alea..etc etc..si a trebuit sa-i explic..si lui concursu..:D..pana la urma i s-a parut interensant :))..cred ca daca am face mai oficial concursu...multora li s-ar parea interesant..inclusiv din cadru anm...

Sus

MesajScris: Lun Noi 16, 2009 3:49 pm 
Neconectat
Admin
Admin

M-am amuzat intr-un fel ce tszeapa mare am luat tocmai la Targu-Mures . 0 puncte cu totii la precipitatii :lol: . Nu cred ca s-a mai intamplat asa seva in istoria concursului :lol: . Dar nici precipitatii de aproape 20 mm intr-o zi de ProMeteo n-am mai pomenit .....

Sus

MesajScris: Lun Noi 16, 2009 3:52 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

sorifin scrie:
discutii...la statie sunt 4 meteorologi...pe 2 ii cunosc mai bine..pe 1 asa si asa..si pe unu deloc..:D..si s-a nimerit azi dimineata sa fie in tura..chiar ala..pe care nu-l stiu...ceilalti 2 pe care-i stiu...ei stiu si de concurs..ei imi dadeau la editiile precedente datele..:D..si acuma..mi-a cerut explicatii..pt ce imi trebe nebulozitate..de ce la orele alea..etc etc..si a trebuit sa-i explic..si lui concursu..:D..pana la urma i s-a parut interensant :))..cred ca daca am face mai oficial concursu...multora li s-ar parea interesant..inclusiv din cadru anm...

faina treaba :P bine ca nu te-a lasat "in plop" cu datele...
dar cum crezi ca vine asta...sa facem concursul "oficial"... :mrgreen: acum e neoficial ?

@catalyn
nimeni nu intrezarea cantitati asa de mari...nici macar modelele astea destepte pe care le frecventam...asa ca avem o scuza... :oops:

Sus

MesajScris: Lun Noi 16, 2009 3:55 pm 
Neconectat
Admin
Admin

Adevarul este ca ..... e cam semioficial si mai ales nepromovat concursul :( . Nu are mici miza . Ma refer la un fond de castiguri :mrgreen: .

Sus

MesajScris: Lun Noi 16, 2009 4:18 pm 
Neconectat
Admin
Admin

Daca nu ii dadeau datele lui Sorin imi schimbam iarasi parerea despre ANM . Asa pot ramane fan ANM :lol: .

Sus

MesajScris: Lun Noi 16, 2009 10:51 pm 
Neconectat
-40 °C
-40 °C

mie mi se pare destul de neoficial...adica..ceva de genu cum zicea catalyn..e lipsit de promovare(cred ca ar fi oricum destul de greu sa-l promovam)...dar..stiu eu...deocamdata suntem o mana de oameni..pe singurul site de gen din tara...daca am ajunge pe undeva prin lumea stiintifica cu el...indiferent anm..sau alta institutie publica..de gen..ministerul mediului..etc...ar putea fi poate luat mai in serios..si el..si parerile noastre...

Sus

MesajScris: Lun Noi 16, 2009 11:06 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

deocamdata visam...adica visati frumos...eu unul is pesimist din natura firii mele...dar m-as bucura sa fie "oficial" :mrgreen:

Sus

MesajScris: Lun Noi 16, 2009 11:24 pm 
Interesant concursul vostru, noroc că aveţi înţelegere din partea celor de la ANM, chiar dacă mai apar mici probleme, văd că polul celor mai activi se află în zona Tg. Mureş, Cluj, mai mişcă uneori cei din Bucureşti şi Tg. Jiu sau Timişoara, în rest doar sporadic sau pe alte teme.
Dacă s-ar organiza un concurs în zona Oradea aş participa şi eu dar în zone ca Tg.Mureş, mult prea departe, te bazezi prea mult pe modele occidentale.
Sincer să fiu urmăresc ce se petrece în ţară, mai ales în zonele montane sau pe litoral însă recunosc că sunt mai degrabă interesat de zona în care locuiesc sau zonele limitrofe, Arad, Cluj, Satu Mare sau Ungaria. Plus că în aceste zone am cele mai multe surse de informare, mai ales din Ungaria sau Serbia şi Slovacia.
O idee pt. concurs ar putea să se facă în cele mai mari oraşe din ţară iar ca surse de comparaţie privind rezultatul ar putea fi datele reprezentate de aeroporturile din oraşele respective la un interval de 6 ore, mai ales în timpul zilei când se pot colecta date la aceste aeroporturi, inclusiv fenomene meteo, păcat doar că unele aeroporturi în cazul unei nebulozităţi modeste prezintă CAVOK şi dacă mergi pe 1/8 sau 2/8 nu mai ai de unde să afli dacă ai nimerit-o.

Ultima oară modificat de eugenraduoradea pe Lun Noi 16, 2009 11:32 pm, modificat 1 dată în total.

Sus

MesajScris: Lun Noi 16, 2009 11:31 pm 
Neconectat
Site Admin
Site Admin

Pai, hai sa incepem. Cine se ofera sa "adune" si sa "structureze" datele necesare pentru proiect?
viewtopic.php?f=2&t=919

Sus

MesajScris: Lun Noi 16, 2009 11:46 pm 
Conform modelului actual de concurs, din câte am observat eu, acesta se poate ţine doar în localităţile unde există staţii meteo ANM şi să existe şi cineva care ia legătura cu cei de la staţiile respective pentru obţinerea datelor necesare pentru a se face comparaţii şi clasamentul, dacă nu personal, măcar telefonic. Puţin cam complicat, mai ales dacă la unele staţii nu găseşti înţelegere. De exemplu, în marile oraşe din Ungaria se poate afla în permanenţă cei mai importanţi parametri meteo din ultimele 24 de ore, problema este că rotunjesc cifrele.
Sunt curios să văd cum va evolua acest concurs astfel încât să poată participa şi alţii la el nu doar cei mai pasionaţi de modele meteo mai complexe.

Sus

MesajScris: Mar Noi 17, 2009 12:01 am 
Neconectat
-40 °C
-40 °C

eu unul...va spun foarte sincer..nu prea urmaresc cu mare atentie..modelele..ma uit peste ele..mai multe..si imi fac asa..o medie..nu ma i-au dupa unu anume..si deaia nu ma enervez asa de tare daca o gafeaza sa zicem gfs..poate celelalte modele erau mai aproape de adevar..si mie imi iasa un fel de medie intre ele..plus ca ma bazez destul de mult si pe "experienta" celor 10 ani..de observatii meteo..:D..mai ales pt locatiile din zona ardealului..unde si obtin cele mai multe puncte..dau multe rateuri in zonele extracarpatice...pt ca le-am neglijat de-a lungul timpului si nu am acumulat suficienta experienta..in rest..vreo 30% tine de norocul fiecaruia..pt ca..oricate modele ai viziona si oricata experienta ai acumula..vremea tot are surprizele ei...cea mai recenta ploaia multa neasteptata de absolut nimeni in zona mea...mie nu mi se pare foarte complicat..si dupa 2-3 etape..te familiarizezi destul de repede..cu punctaje etc..

Sus

MesajScris: Mar Noi 17, 2009 12:04 am 
Neconectat
Mr. Green
Mr. Green

eugenraduoradea scrie:
Conform modelului actual de concurs, din câte am observat eu, acesta se poate ţine doar în localităţile unde există staţii meteo ANM şi să existe şi cineva care ia legătura cu cei de la staţiile respective pentru obţinerea datelor necesare pentru a se face comparaţii şi clasamentul, dacă nu personal, măcar telefonic.
Acest lucru se intampla la Tg. Mures, in rest 23 de statii transmit in flux international, iar datele sunt disponibile gratuit. Aceste 23 de orase (vezi aici) sunt si cele incluse in concurs, cate doua, etapa de etapa. Daca aveam acces si la datele altor statii, probabil am fi avut mai multe orase in concurs.
Datele de la aeroporturi nu sunt considerate oficiale de WMO. Mie mi se par foarte bune si aceste date.

Sus

MesajScris: Mar Noi 17, 2009 12:16 am 
Neconectat
Mr. Green
Mr. Green

sorifin scrie:
eu unul...va spun foarte sincer..nu prea urmaresc cu mare atentie..modelele..ma uit peste ele..mai multe..si imi fac asa..o medie..nu ma i-au dupa unu anume..si deaia nu ma enervez asa de tare daca o gafeaza sa zicem gfs..poate celelalte modele erau mai aproape de adevar..si mie imi iasa un fel de medie intre ele..

Asta e cel mai bine, o medie intre cateva modele mai performante. Eu in general asa fac, poate ceva procente in plus le atribui modelului GFS. Mai conteaza statistica ultimelor zile (poate saptamani), potentialul zonei (de exemplu, la Ciuc cam scad temperaturile destul de mult sub cele prognozate de modele, depinde de conditii), cunostinte in domeniu (nu e necesara o cultura prea bogata) + norocul.

Sus

Afişează mesajele de la anteriorul:  Sortează după  
Scrie un subiect nou Răspunde la subiect  [ 28 mesaje ]  Du-te la pagina Anterior  1, 2

Ora este UTC + 2 [ DST ]