Luna decembrie s-a incheiat cu o medie de 1.6 grade, +2.6 grade abatere fata de 1991-2020. O maxima de 14.6 grade, si o minima de -5.7 grade, care e pe locul 4 in topul celor mai ridicate minime absolute din istorie. Precipitatii, 29mm, putin sub media de 35mm si 4 zile cu strat de zapada.
Anul 2023 s-a incheiat cu media de 11.1 grade, o abatere de +1.5 grade fata de 1991-2020. Este cel mai cald an din istoria masuratorilor de la noi depasind media de 11.0 grade din 2019. Acum, ramane de vazut cu problemele pe care le-am avut in ianuarie si martie cu senzorii, daca se va lua in calcul media anuala. S-ar putea sa fie pierduta si anul sa nu fie incheiat. Problema e mai complexa.
La precipitatii, cu o suma de 705.7mm, este pe locul 12 all time cei mai ploiosi ani. E primul an care depaseste suma de 700mm dupa 2010. Un an ploios pe tot parcursul sau, cu momente in care am avut inundatii si baltiri ale apei in camp. Doar luna mai a avut 2 saptamani de instalare a secetei usoare si perioada 15 septembrie-15 octombrie a fost destul de uscata, insa necesarul de apa ale plantelor era mult diminuat in acea perioada. In rest, furtuni enorme la numar. Avem un numar de 53 de oraje, locul 5 in top all time. O furtuna dementiala, in 30 august cu rafale de 23m/s, printre cele mai puternice inregistrate la noi. 116 zile de vara, locul 3 in top. Doar 6 nopti geroase, printre cele mai putine din istorie, si o minima de -15.2 grade, in top 10 cele mai slabe minime anuale.
Cu mai multe detalii sper sa pot sa vin pe masura in care mai pot intra in posesia unor date, despre care la acest moment am multe semne de intrebare. Anm-ul a schimbat multe in metoda de calcul, altfel ca azi sunt in ceata si nu mai stiu daca se mai fac acele TM 1 in stil clasic, cu ziua climatologica de la 20 la 20 sau s-a trecut complet doar la ziua pe 24 de ore, de la 0 la 0.
|