forum meteorologie, starea vremii, climatologie

Partners

Portal meteorologie   Galerie meteo   Meteo chat   Model WRF-RoMetEx   RSS  
Acum este Joi Apr 30, 2026 4:45 pm

Ora este UTC + 2 [ DST ]

Reguli forum

Pentru stirile preluate din alte surse va rugam sa :
- scrieti si un mic rezumat al stirii
- sa precizati sursa

Scrie un subiect nou Răspunde la subiect  [ 14 mesaje ] 
Autor Mesaj
 Subiectul mesajului: Ciclonul Johanna in Marea Britanie
MesajScris: Dum Mar 09, 2008 5:07 pm 
Neconectat
-40 °C
-40 °C

MBR este pe cod rosu,iar prognozele arata ca la noapte acest ciclon se va intensifica incredibil de mult presiunea din centrul lui putand sa scada sub 940mb!!!.Asta ar insemna cel mai puternic ciclon dupa 1887 pe care l-a cunoscut Britania.Abia astept sa vedem ce va fi maine dimineata.Deocamdata chiar si pentru meteorologii de la metoffice este o enigma cauza pentru care modelele indica o asemenea intensificare.Va voi tine la curent cu toate datele de care dispun despre acest eveniment deosebit.

Sus

Subiectul mesajului: Intrebare
MesajScris: Lun Mar 10, 2008 12:18 am 
Neconectat
Tornada
Tornada

Ce inseamna MBR si ce influenta va avea ciclonul Johanna asupra Romaniei? Pana la noi cred ca va scadea mult din intensitate, nu-i asa?

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Lun Mar 10, 2008 12:52 am 
Neconectat
-40 °C
-40 °C

MBR= Marea Britanie
si...va scadea pana la noi asa e...dar totusi..o sa-i ramana suficienta energie...

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Lun Mar 10, 2008 10:04 am 
Neconectat
Tornada
Tornada

Johanna a avut o presiune kla centru sub 950 hPa inainte de a atinge arhip. Britanic, dar a inceput sa se ocluda, in acest moment presiunea la centru este peste 950. In legatura cu evolutia viitoare, ocluderea va continua rapid si acest ciclon NU va atinge Romania

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Lun Mar 10, 2008 12:13 pm 
Neconectat
-40 °C
-40 °C

Presiunea intradevar a scazut sub 950mb,minim s-a observat 946mb ceea ce se pare a fost maximul ciclonului.Rafalele de vant au depasit 100km/h in zone din Irlanda si Marea Britanie,dar deocamdata nu se cunosc pagubele exacte.Aceasta presiune 946mb reprezinta un record pentru ultmii ani,dar nu reprezinta un record absolut pentru Europa.Cea mai scazuta presiune pe care am vazut-o eu in ultimii ani a fost 947mb in decembrie 1999,aceasta fiind intradevar depasita dar nu cum se astepta ieri sa scada sub 940mb.O sa revin cu alte date cum o sa apara.

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Lun Mar 10, 2008 6:31 pm 
Neconectat
Norisor
Norisor

Deja Marea Britanie se afla sub ocludere, iar de acum ciclonul urmeaza sa se consume, la noi ajunge in noaptea de 12 spre 13, dar cu probleme mai deosebite, bineinteles in NV-ul tarii noastre.
Daca reusiti sa vedeti o imagine satelitara in vapori de apa, este super cuplajul celor doua depresiuni de pe Europa, cu o zona de aer uscat orientat N_S ce imparte Europa in doua.
Centrul depresiunii din jumatatea estica se afla la NE de tara noastra, si la 500 hPa exista un cut-off, deci toata coloana troposferica este favorabila.

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Lun Mar 10, 2008 7:53 pm 
Neconectat
-40 °C
-40 °C

foarte tare mary...am obs asta de dimineata...si ink ceva..dak intrati pe siteu la eumetsat si dati pe o animatie pe 24 h,sa vedeti ce intensificare exceptionala a avut ciclonul...si ce definire perfecta avea azi noapte in jurul orei 2.Am luat niste poze din satelit...o sa incerc sa le pun la gallery.

Sus

Subiectul mesajului: mesaj
MesajScris: Lun Mar 10, 2008 9:25 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

Astept sa vina ceva ploaie si in S-E tarii, cred ca o sa fie groaznic la vara, ne cam ocolesc norii de ploaie...... :cry:

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Lun Mar 10, 2008 10:13 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

Daca intrati pe http://www.met.fu-berlin.de/terra3d/video/skycover.mpg o sa va arate in browser sau o sa vi se descarce pe calc. un fisier video , ce reprezinta un model pseudo-satelitar care arara evolutia vremii in Europa pt. 5 zile..

Veti putea vedea cum ciclonul mai slabeste , DAR ajunge si in Romania..

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Mar Mar 11, 2008 10:20 am 
Neconectat
Tornada
Tornada

Parerea mea :)
Din animatia cu pricina, dar si din secventa hartilor prognozate MSLP (presiunea la nivelul marii) - sursa DWD, nu reiese un impact direct al ciclonului Johanna asupra Romaniei. Ceea ce a fost un ciclon bine individualizat in zona MBR ieri, va sfarsi ca un simplu talveg in Marea Nordului. In schimb o noua formatiune ciclonica destul de intensa este prognozat sa alunece rapid spre sud-est dinspre Atlanticul de nord peste nordul Marii Britanii; aceasta se va ingloba in circulatia din jurul depresiunii cvasi-stationare din marea Norvegiei ca un talveg si va traversa marea Nordului, urmand a re-forma un nucleu depresionar bine individualizat in Marea Baltica peste 2 zile. Frontul rece (oclus?) aferent acestei depresiuni va traversa Romania joi.
Adevarul este ca dinamica rapida a ciclogenezelor si ocluziilor in larga zona depresionara de tip islandez care s-a instalat de o buna bucata de vreme peste Atlanticul de nord si zonele limitrofe face uneori greu de urmarit evolutia indivizilor.

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Mar Mar 11, 2008 11:07 pm 
Neconectat
Norisor
Norisor

Intr-adevar, este foarte activa zona islandeza, de ieri pana azi au fost active vreo trei nuclee cu presiuni de 960mb la centru, in seara zilei de 11.03 un nucleu bine organizat se afla la nord de coastele Angliei.
Frontul rece ce va trece peste Romania maine, indeosebi noaptea va fi slab in ce priveste cantitatile de precipitatii si scaderea de temperatura.

Sus

MesajScris: Mar Mar 11, 2008 11:39 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

Buna, Mariana
Inteleg ca ciclonul Johanna, despre care Sorin a spus multe lucruri......cam greu de inteles pentru mine, nu va avea mare influenta asupra tarii noastre. Bucurestiul cam " sta la adapost" de vreme rea, adica precipitatiile nu prea mai ajung la noi.
Interesant este, ca adesea am vazut ca ploua mai mult si mai abundent in N-V si S-V orasului, decat in cartierul si zona in care locuiesc eu. Daca sistemul noros se deplaseaza de la N-E spre S-V, asa pe " diagonala cerului", atunci se intampla ca nori masivi, comparabili uneori cu niste supercelule de mici dimensiuni, ocolesc milimetric zona noastra !
Probabil ca acest comentariu trebuia sa-l pun la sectiunea Amuzament, insa fenomenul respectiv a existat in realitate !
Regretam ca la noi nu ploua, deoarece asa ma simt si eu mai bine, este un spectacol natural care ma ajuta sa ma simt mai bine. Probabil ca starea de bunadispozitie pe care o simt adesea la inceputul ploilor de vara, tine de meteosensibilitate, nu ma pricep, dar stiu ca ceea ce simt, e ceva placut si greu de inteles de ceilalti.
Au fost perioade, atunci cand eram mia mica, la 10-13 ani, cand o ploaie frumoasa de fara, venita brusc, imi facea mai bine pe moment ca o mie de leacuri ! Cel mai frumos era momentul in care norii aceea frumosi de ploaie erau aproape, ii puteam admira de la balcon in toata splendoarea lor, iar in 10-20 minute, incepea sa tune, sa fulgere si sa ploua puternic. Fenomenul de " wind shear", despre care n-am stiut multa vreme, dadea un farmec incredibil ploilor de vara. Ploaia se intensifica si se oprea foarte brusc, de parca cineva ar fi controlat debitul ca la un dus, ceva. Uneori incepea sa ploua torential cand marginea norului nu mai era deasupra noastra sau veneau rafale de ploaie cu picaturi mari, atunci cand norii incepeai sa se destrame si sa se indeparteze. Si uite asa a inceput pasiunea mea pentru intelegerea fenomenelor meteoroogice, deoarece nu am avut nici o ruda cu o asemenea preocupare, din pacate.
Te astept sa mai discutam, cand o sa poti ! :)
Numai bine.

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Mie Mar 12, 2008 12:56 am 
Neconectat
-40 °C
-40 °C

Johanna este la ora actuala doar o zona alungita de presiune scazuta care nu prea mai produce mare lucru in schimb ciclonul Kirsten(958mb)a lovit in aceasta dupa amiaza MBR care din nou se afla sub cod rosu.De aceasta data totusi se pare ca nu vor fi pagubele imense facute de johanna.In legatura cu johanna am niste informatii foarte interesante.In momentul cand era aproape de intensitatea maxima,undeva la vest de irlanda a produs cele mai mari valuri care au lovit vreodata coastele irlandei(17.8m inaltime) zone intregi de coasta fiind devastate.Cea mai scazuta presiune a fost inregistrata de nu stiu denumirea in romana in engleza ii zice buoy la vest de Irlanda 945mb.Pe teritoriu tarii a fost inregistrat un minim de 949mb in localitatea shannon.Totusi se pare ca nu este un nou record de presiune deoarece minimul masurat vreodata in arhipelag a fost de 926mb in anul 1884,insa reprezinta cel mai adanc ciclon din ultimii 40 de ani.Si atlanticul va continua sa mai produca multe depresiuni cauza am tot amintit-o la nina + oscilatia nord-atlantica,dar asta e alta poveste si nu cred ca trebuie sa intram in asa detalii.

Sus

MesajScris: Joi Mar 13, 2008 3:52 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

Azi, la Bucuresti vremea a fost instabila si a plouat slab in prima parte a zilei, vantul sufla moderat, iar cerul este variabil in prezent, iar ploaia a incetat deocamdata.
In zona mea sunt nori de tip altocumulus si cumulus fractus, asa cum apar in general dupa ploaie.
Astept si sper sa apara nori cumulonimbus de mici dimensiuni, in cazul in care va fi si soare pe parcursul zilei. Nu este frig, sunt 13-14 grade.

Sus

Afişează mesajele de la anteriorul:  Sortează după  
Scrie un subiect nou Răspunde la subiect  [ 14 mesaje ] 

Ora este UTC + 2 [ DST ]