forum meteorologie, starea vremii, climatologie

Partners

Portal meteorologie   Galerie meteo   Meteo chat   Model WRF-RoMetEx   RSS  
Acum este Sâm Oct 05, 2024 7:38 pm

Ora este UTC + 2 [ DST ]

Scrie un subiect nou Răspunde la subiect  [ 12 mesaje ] 
Autor Mesaj
 Subiectul mesajului: Iarna 2024-2025
MesajScris: Mar Sep 10, 2024 10:24 am 
Neconectat
Weather Guru
Weather Guru

Sa incepem, zic. :mrgreen:
Bun nea' Andrej:

https://www.severe-weather.eu/long-rang ... mzFt1tYPJg

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Mar Sep 10, 2024 10:59 am 
Neconectat
EF-5
EF-5

Nici nu a inceput toamna ca deja ne gandim la iarna. In primul rand trebuie sa fim rezervati, apoi vom vedea.

Sus

Subiectul mesajului: Re: Iarna 2024-2025
MesajScris: Mar Sep 10, 2024 11:47 am 
Neconectat
Weather Guru
Weather Guru

Atunci bucura-te din plin de toamna si lasa-ne pe noi.

Sus

MesajScris: Mar Sep 10, 2024 1:02 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

Da foarte obiectiva analiza, cu multe date, chiar s-a straduit domnul respectiv.

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Mar Sep 10, 2024 2:00 pm 
Neconectat
EF-5
EF-5

Mi-e dor de vremurile cu Bastardi.

Sus

MesajScris: Mar Sep 10, 2024 5:05 pm 
Neconectat
Mr. Green
Mr. Green

Interesant că modelul merge pe NAO pozitiv, în timp ce din analiză reiese că mai mari șanse sunt pentru NAO negativ. Chiar și așa noi nu avem certitudinea unei ierni cât de cât ok nici pe NAO negativ.

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Mar Sep 10, 2024 5:12 pm 
Neconectat
EF-5
EF-5

E doar pe noroc. Pe noroc ne iese si cu NAO pozitiv, vezi viscol 2014.

Cele mai interesante ierni raman 1995-1996, februarie 1991, noiembrie 1993, 2009-2010 (destul de multi ani dupa 1996), ianuarie-februarie 2012, ianuarie februarie 2014, apoi februarie martie 2018 plus acel decembrie 2018 in unele zone. Dupa decembrie 2018 efectiv ni s-a taiat ratia la ierni. Evenimente locale prin Moldova, Maramures sau Dobrogea, atat.

Ne-am saturat de blocaje prostesti calde-caniculare, asteptam unele prostesti furtunoase sau inzapezite. Candva. Chiar daca uneori par pesimist gen suicide watch, eu in sinea mea nu-mi voi pierde speranta. Ma enervez dar sper, daca sper degeaba sau nu, ramane de vazut.

Sus

MesajScris: Mar Sep 10, 2024 9:10 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

steaua scrie:
Interesant că modelul merge pe NAO pozitiv, în timp ce din analiză reiese că mai mari șanse sunt pentru NAO negativ. Chiar și așa noi nu avem certitudinea unei ierni cât de cât ok nici pe NAO negativ.

Da, in ultimele ierni, parca si in putinele momente cand NAO a devenit negativ, a evoluat rapid intr-un blocajul groenlandez grotesc care a mancat orice urma de iarna prin sud est. Cand analizezi sinopticul ideal pentru iernile noastre, pare putin probabil ca circulatia sa se aseze atat incat sa prindem noi iarna. Si totusi in trecut se intampla destul de des.

Sus

MesajScris: Mar Sep 10, 2024 10:30 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

gogulica scrie:
steaua scrie:

Da, in ultimele ierni, parca si in putinele momente cand NAO a devenit negativ, a evoluat rapid intr-un blocajul groenlandez grotesc care a mancat orice urma de iarna prin sud est. Cand analizezi sinopticul ideal pentru iernile noastre, pare putin probabil ca circulatia sa se aseze atat incat sa prindem noi iarna. Si totusi in trecut se intampla destul de des.

Se intampla da si asta pentru ca vortexul nu trecea ca belitul in overdrive :) Acum s-a retras catre nord si s-a intensificat in acelasi timp, iar noi am simtit-o din plin si vara asta.Atunci cand se produc ruperi, se produc prea profunde si asta nu ne ajuta, iarna ajungand pe la turci, greci, uneori chiar si in nordul Africii.Suntem cu 3 C peste media secolului trecut in Romania iar sinopticul s-a schimbat in consecinta.Totusi in miezul iernii, cu un pic de noroc, poate vom vedea si un episod bun de iarna in Oltenia si Muntenia.

Sus

MesajScris: Lun Sep 23, 2024 8:09 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

Pana la iarna INEXISTENTA 2024-2025, mai avem si luna octombrie care pare sa fie extrem de calda/caniculara si extrem de secetoasa (in special in Campia Romana, unde n-a plouat tot anul 2024, aici este tot timpul seceta extrema :( si cand in tot restul Europei sunt inundatii si viituri....). Din luna februarie si pana acum, am avut doar luni record de calde si record de secetoase; nu vad de ce s-ar schimba foaia incepand din decembrie sau din noiembrie.

Probabil inca o non-iarna de nementionat , foarte posibil chiar mai calda si mai secetoasa si decat non-iarna 2023-2024. Vortexul polar nu mai poate sa fie altfel decat extrem de intens si restrans la Polul Nord, tot timpul; nimic nu pare sa poata sa-l clinteasca de acolo... De ce? Nu stiu...

Sus

MesajScris: Lun Sep 23, 2024 11:30 pm 
Neconectat
Ploicica
Ploicica

Hai, ca luna asta septembrie s-a incadrat in media fireasca la temperaturi, dar o da si in prea "de porc" in a doua parte a acestei saptamani (sambata 33 grade in sud!?)... seceta continua, ploile sunt cu pipeta, din pacate. Sa vedem ce ne rezerva octombrie. Sper sa fie cu precipitatii in zonele devenite aride, dar si cu temperaturi in medie. Poate poate din noiembrie o sa vina iarna, macar din a doua jumatate a lunii, FARA incalziri majore.

Sus

MesajScris: Mar Sep 24, 2024 6:21 pm 
Neconectat
Weather Guru
Weather Guru

dan2013 scrie:
Pana la iarna INEXISTENTA 2024-2025, mai avem si luna octombrie care pare sa fie extrem de calda/caniculara si extrem de secetoasa (in special in Campia Romana, unde n-a plouat tot anul 2024, aici este tot timpul seceta extrema :( si cand in tot restul Europei sunt inundatii si viituri....). Din luna februarie si pana acum, am avut doar luni record de calde si record de secetoase; nu vad de ce s-ar schimba foaia incepand din decembrie sau din noiembrie.

Probabil inca o non-iarna de nementionat , foarte posibil chiar mai calda si mai secetoasa si decat non-iarna 2023-2024. Vortexul polar nu mai poate sa fie altfel decat extrem de intens si restrans la Polul Nord, tot timpul; nimic nu pare sa poata sa-l clinteasca de acolo... De ce? Nu stiu...

Aute la Dan, iar a citit in bobi.

Sus

Afişează mesajele de la anteriorul:  Sortează după  
Scrie un subiect nou Răspunde la subiect  [ 12 mesaje ] 

Ora este UTC + 2 [ DST ]