forum meteorologie, starea vremii, climatologie

Partners

Portal meteorologie   Galerie meteo   Meteo chat   Model WRF-RoMetEx   RSS  
Acum este Dum Mar 08, 2026 12:14 am

Ora este UTC + 2 [ DST ]

Scrie un subiect nou Răspunde la subiect  [ 25 mesaje ]  Du-te la pagina 1, 2  Următorul
Autor Mesaj
 Subiectul mesajului: Iarna 2025-2026
MesajScris: Dum Iul 20, 2025 10:34 am 
Neconectat
Weather Guru
Weather Guru

Let's gooo :D

Fişiere ataşate:
Screenshot_20250720_103227.jpg
Screenshot_20250720_103227.jpg [ 315.81 KiB | Vizualizat de 1232 ori ]
Sus

Subiectul mesajului: Re: Iarna 2025-2026
MesajScris: Dum Iul 20, 2025 11:58 am 
Neconectat
Tornada
Tornada

Oho, ăstea-s abateri la 1981-2010, nu 1991-2020 (din ce-am văzut, ăsta cel mai recent interval standard OMM lipsește din toate hărțile de prognoză). -20 pe scară largă după viscole de manual din cicloni mediteraneeni? Ultima dată prin 2014/2015 și ianuarie 2017? Sub -30 la Întorsură și sub -35 la Lucina? Ar fi un miracol.

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Dum Iul 20, 2025 9:40 pm 
Neconectat
EF-5
EF-5

Ianuarie 2016 si ianuarie 2017 s-au apropiat de standardul de viscol aici. Si ianuarie 2017 cu acel -21,9 C cam ultimul ger adevarat la Slatina.

Doar ca ciclonii Mediteraneeni inca lipsesc. In locurile in care se formau este canicula, e canicula si la noi.

Putem visa frumos dar numai la iarna vom vedea ce si cum.

Sus

MesajScris: Dum Iul 20, 2025 10:31 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

Ianuarie 2016 si cu ianuarie 2017 au fost doua dintre cele mai frumoase luni de iarna din ultimii 10-15 ani, aici in sudul extrem al Romaniei. Si parca au fost si ultimele luni de iarna adevarata aici in Campia Romana, exceptand outburstul polar de la final de februarie 2018 si partial martie 2018...

Surprinzator de decenta a fost chiar si luna februarie de anul acesta, februarie 2025, aici in Muntenia ! Desi incomparabila cu ianuarie 2017.

Ambele luni, ianuarie 2016 si cu ianuarie 2017, au beneficiat de abateri termice negative lunare mari in sud si mai ales in sud-vestul Munteniei. Si zapada mare, care a persistat mult timp. Si zile/dimineti cu chiciura si mai multe nopti geroase, cu minime termice sub -15 , -17 grade C.

Nu stiu cand vom mai vedea ceva asemanator prin Campia Romana; asta daca vom mai vedea vreodata asa ceva, in contextul actual extrem de defavorabil.

Mie imi este cel mai mult teama cu nivelul ala de gheata foarte scazut de la Polul Nord, + abateri de temperatura foarte mari la suprafata tuturor marilor si oceanelor din Emisfera Nordica; e jale ce se intampla acum... sa nu compromita total orice sansa de episoade de iarna semnificative in toata Europa centrala si de est/sud-est, si-n Rusia Europeana.

Sa vedem ce o sa se mai refaca din gheata aia, atunci cand o sa reinceapa noaptea polara la latitudinile foarte mari din Emisfera Nordica. Deocamdata se tot topeste, la foc continuu, si abia suntem in miezul verii. De la an la an situatia este tot mai problematica cu gheata de la Polul Nord.

Heimr fellr, allt dó'
Sólin kólnar, Nótt varir.

Sus

MesajScris: Lun Sep 08, 2025 12:50 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

o prognoza a iernii europene:

https://mkweather.com/winter-2025-2026- ... nnections/

Sus

MesajScris: Lun Sep 08, 2025 1:09 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

mircead scrie:

Am citit și mai rău m-am enervat... Ce rost mai are să se răcească și să vie primele precipitații abia la începutul lunii februarie?? Sărbătorile de iarnă sunt pa-pa demult, atunci

O prognoză foarte pesimistă, eram sigur.... Deci fără cicloni mediteraneeni până în lunile februarie -martie, cel puțin. E nasol rău de tot....

"Warm and dry" în decembrie și o bună parte din ianuarie, exact cum mă așteptam. Apoi așteptăm un SSW minune, care și dacă se va declanșa prin absurd, să presupunem, tot fără efecte asupra sud estului Europei va fi...

Și, acum să fim sinceri: --->>> dacă e caldă, însorită și uscată și prăfuită ca vara, cu frunze în meri și pe gutui în prima jumătate a iernii calendaristice când sunt sarbatorile de iarnă și când este noaptea lungă, cum zice prognoza asta, ce rost mai are să se mai răcească de la finalul lunii ianuarie încolo.... Nu mai are niciun farmec!! E vax !!! Deja e ziua lungă atunci, și crește și radiația solară, abia atunci începe să slăbească puțin vortexul pizdii... Așa se întâmplă an de an, nu trebuie să faci o prognoză pentru asta....

Suntem deja intrați în toamnă calendaristică și văd că nu se formează niciun ciclon mediteranean.. . Stăm numai în secetă tot timpul.

Avem la Polul Nord printre cele mai scăzute suprafețe cu gheață din istorie, pentru perioada aaceasta a anului. La Norilsk , în ciuda faptului că a crescut durata nopții și crește continuu, se anunță toată săptămâna asta numai temperaturi pozitive, chiar și minimele termice sunt pozitive.

La noi în România nu era niciun fel de tentativă de iarnă nici măcar acum câțiva ani, în luna decembrie, în perioada aceea când erau -55, -57 prin inima nordului Siberiei.... Prin 2022 sau 2023, parcă.....

Heimr fellr, allt dó'

Sus

MesajScris: Mar Sep 09, 2025 10:56 am 
Neconectat
Weather Guru
Weather Guru

mircead scrie:

Hai cu -50 la Baliceana :mrgreen: :mrgreen:

Dane, nu au nicio legatura temperaturile extreme din Siberia cu ce e la noi. Dimpotriva, e o corelatie inversa, cu cat e mai cald acolo, cu atat este mai rece in Europa. In estul Siberiei cel putin, acolo unde e polul frigului, cand vad valori de -60 stiu ca nimic bun nu se va intampla in Europa.

Sus

MesajScris: Mar Sep 09, 2025 12:50 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

@andrei. Cit e minimul pe care il calculeaza/afiseaza senzorul?

Sus

MesajScris: Vin Sep 12, 2025 9:32 am 
Neconectat
Weather Guru
Weather Guru

dextercioby scrie:
@andrei. Cit e minimul pe care il calculeaza/afiseaza senzorul?

-55, dar bateriile si condensatorul merg doar pana la -40 (teoretic). Nu imi fac probleme prea mari de transmisie, isi poate lua datele din urma dupa-amiaza. De ce ma tem este ca la sub -40 electrolitul din condensator poate ingheta si poate crapa.

Sus

MesajScris: Vin Oct 17, 2025 8:46 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

Cea mai sincera si pertinenta estimare pentru iarna 2025-2026 :wink:

Imagine

Heimr fellr, allt dó'

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Mie Oct 22, 2025 5:10 pm 
Neconectat
EF-5
EF-5

Deja apar stiri despre zapezi mari si geruri naprasnice ce le vom avea la iarna. Oh da.

Sus

MesajScris: Vin Noi 07, 2025 8:45 am 
Neconectat
Tornada
Tornada

Un articol marca Andrej Flis despre slabirea masiva a vortexului polar in urmatoarele saptamani, intr-o perioada cand in alti ani era turat la maxim. Daca nici acum nu vom avea niciun fel de iarna.... inseamna ca nu vom mai avea NICIODATA, in vecii vecilor, iarna in Romania.... :|

https://www.severe-weather.eu/global-we ... europe-fa/

SUA intra la congelator, noi intram la cuptor!

Tind sa cred ca este ceva gresit in ce modeleaza GFS-ul ala.... cu tropicalisme toata luna noiembrie si foc de mitraliera Nord-Atlantic.... sau suntem noi aia care, ca de obicei, se "nimeresc" pe partea tropicala a centrilor barici.

Sudul Romaniei nu a mai avut un viscol, ca la manual, si pe arii extinse, de pe la finalul lui februarie 2018 si de prin 24-27 ianuarie 2014.... De fiecare data trebuie sa lipseasca ceva ca sa nu se faca cuplajul ala... de obicei lipseste anticiclonul est-european.

Heimr fellr, allt dó'

Sus

MesajScris: Mar Noi 18, 2025 10:22 am 
Neconectat
Mr. Green
Mr. Green

Și au venit între timp cu prognoza finală a iernii. Nu este rău, dar nici bine pentru noi. Cu tot cu SSW preconizat, țara noastră va fi undeva pe medie la precipitații și puțin peste la temperaturi.
Dacă ar fi să comparăm cu ultimele non-ierni, asta care vine s-ar putea să ni se pară chiar grea. Cel puțin dacă ar ieși așa. Tot America de Nord, în special SUA, a tras bățul cel lung. Cel puțin în prognoze.
https://www.severe-weather.eu/long-rang ... europe-fa/

Sus

MesajScris: Joi Noi 20, 2025 4:12 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

Pe prognoza ECMWF lunara, singura zona cu temperatura normala in aceasta iarna din Europa este Muntenia si Dobrogea. :D
Incurajator.
https://charts.ecmwf.int/products/seaso ... 2603040000

Sus

MesajScris: Joi Noi 20, 2025 7:28 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

mircead scrie:
Pe prognoza ECMWF lunara, singura zona cu temperatura normala in aceasta iarna din Europa este Muntenia si Dobrogea. :D
Incurajator.
https://charts.ecmwf.int/products/seaso ... 2603040000

T+2952h , martie 2026 ? Wow! :P

Cu galben intr 0 si 0.5 , cu albastru deschis intre 0 si -0.5 C .
Pai si in legenda hartii acolo unde este cu alb este de fapt "No Signal" Nu e semnal...E Triunghiul Bermudelor , in zona de epicentru crepusculara - Zimnicea :roll: :mrgreen:

Au lasat o gaura alba fix in nordul si nord-vestul Bulgariei, si-n Muntenia cu sud-estul Olteniei si cu vestul Dobrogei :lol: :lol: . Se pravaleste vortexul peste noi si nu mai este nici "semnal" din cauza asta , gata ! :D Sau albul ala o fi pentru ca o sa fie aici "iadul alb" ?!?

Heimr fellr, allt dó'

Ultima oară modificat de dan2013 pe Joi Noi 20, 2025 7:37 pm, modificat 1 dată în total.

Sus

Afişează mesajele de la anteriorul:  Sortează după  
Scrie un subiect nou Răspunde la subiect  [ 25 mesaje ]  Du-te la pagina 1, 2  Următorul

Ora este UTC + 2 [ DST ]