forum meteorologie, starea vremii, climatologie

Partners

Portal meteorologie   Galerie meteo   Meteo chat   Model WRF-RoMetEx   RSS  
Acum este Mar Feb 11, 2025 11:18 am

Ora este UTC + 2 [ DST ]

Scrie un subiect nou Răspunde la subiect  [ 17 mesaje ]  Du-te la pagina 1, 2  Următorul
Autor Mesaj
 Subiectul mesajului: Vara 2024
MesajScris: Joi Iul 04, 2024 8:36 pm 
Neconectat
EF-5
EF-5

Cu totii speram la o vara moderata termic. Speram si credeam. Cu 2 argumente: 1-dupa 3 veri caniculare, urmeaza una moderata, inainte erau 2001 dupa 2000, 2008 dupa 2007, 2013 dupa 2012, adica imediat dupa una incendiara, aveam una mai ponderata-temperata.

2-la El Nino nu aveam veri caniculare. Ci chiar mai furtunoase, precum 2016.

Iata-ne in a 4-a vara caniculara consecutiva. Vara ce ne-a luat calendaristic, din 1 iunie, dupa un avertisment dat in aprilie.

Si nu doar atat, ci intr-o vara care doreste sa fie mai fierbinte decat 2021-2022-2023 la un loc. Iata-ne intr-o vara ce va avea 3-4 luni august. Da, a fost un iunie 2024 precum a fost august 2023, chiar si cifric mediile termice de la Slatina sunt aproape identice. Precipitational, la fel. Chiar daca august 2023 o fi plouat mai putin de cei 30 mm oficiali din iunie 2024 (pe care la mine ii percep drept 19), consider nesemnificativa diferenta.

3 sau 4 luni august in 2024. Asta vom avea. Canicula 37-38 C, cu 2-4 zile mai moderate in fiecare luna. In rest 37-38 C. Iernile s-au incalzit foarte mult, iata ca acum vara va insemna doar 37-38 C zilnic. Ce e ciudat e ca Italia se scalda in inundatii. Practic canicula e doar pe Balcani, Romania, Grecia si Turcia. Toata inghesuita aici, restul Europei moderat sau chiar racoros. In Germania porumb putrezit de la prea multa ploaie.

Furtuni? Ce sunt alea? Da, sunt in anumite zone. Bucurestiul in 13 iunie mega bulan cu 70 mm, eu mega ghinion ramanand cu nimic din ce trebuia sa fie un 5 august 2006 sau macar un 16 iunie 2010. Nici macar 30 mai 2022 nu a fost. A fost bataie de joc pe fata. Culminand cu 2 iulie. Doamne Dumnezeule, o vreme ce te face sa nu mai vrei nimic pe lumea asta.

Acum in iulie, o dadu pe supercelule. Un tip de furtuna care nu are cum sa nimereasca aici. Lua-o-ar dracu de supercelula. O urasc deja. Pentru ca si in 2016 o supercelula m-a ocolit, pe la nord, dadea din ea fulgere frustrant de frumoase si o vijelie aparte.

Abia in Dambovita s-au organizat super-cacatele intr-un bow echo. Nici Mioveni nu sta mai bine. Degeaba am camere acolo. Zici ca vezi detaliat prin 4 camere furtunile in alta zona, daca a ta e culmea ghinionului, uite ca nici acolo. Mioveni e pe circulatia blestemata a Slatinei.

Bumbesti Jiu da, insa Tg Jiu nu. Anul trecut voiam sa ma mut in Resita, iete ca acum nu mai e asa. A avut in schimb Trompeta Turnu Severin mai multe furtuni.

Va fi o seceta cum nici in 2000, 2007 sau 2012 nu am vazut. Fereasca-ne Dumnezeu de rationalizarea apei, a inceput deja in unele comune. Romanul e mare gradinar si vrea sa ude in prostie.

Va fi o seceta mai mare ca in 1946 sau 1992. Sper sa ma insel, dar asa arata.

Vara canicula, iarna vant rece si uscat. Oare asta e viitorul? In conditiile astea doar Constanta pe malul marii o mai poate duce bine. Ca doar Dubai si Riyadh isi trag apa din Golful Persic. Si ce ploaie a avut Dubai in aprilie. Desertul s-a mutat aici.

Inundatii in Suceava. Anumite zone din VCN mereu vor avea noroc. Extracarpaticul este copt 80%. Asemenea veri dupa iernile pe care le avem din 2020 fac un weather system de-a dreptul criminal.

Vara 2024-noul 1946. Sau mai rau. Bataie de joc pe fata.

2020's deceniu prost meteorologic. Nimic nu se mai intampla pe cerul Slatinei din umilul judet Olt. Unde sa ma mut, ce sa mai fac? GFS, ECMWF, Estofex, ANM, chestii inutile, nu ma mai uit pe prognoze pentru ca sunt oarbe, nimic nu mai vad in ele. Trist dar adevarat. Situatie disperata. Saracie, nu financiara, dar saracie.

Sus

Subiectul mesajului: Re: Vara 2024
MesajScris: Joi Iul 04, 2024 9:57 pm 
Neconectat
Furtuna
Furtuna

Marți frontul atmosferic a lovit Stolnici (Olt) prima dată și apoi a lovit Ștefan cel Mare (Argeș).

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Vin Iul 05, 2024 11:31 am 
Neconectat
EF-5
EF-5

https://www.comunastolnici.ro/ro

E Arges Stolnici asta. Stiam de pe tren din facultate.

2020's deceniu prost meteorologic. Nimic nu se mai intampla pe cerul Slatinei din umilul judet Olt. Unde sa ma mut, ce sa mai fac? GFS, ECMWF, Estofex, ANM, chestii inutile, nu ma mai uit pe prognoze pentru ca sunt oarbe, nimic nu mai vad in ele. Trist dar adevarat. Situatie disperata. Saracie, nu financiara, dar saracie.

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Lun Iul 08, 2024 3:36 pm 
Neconectat
EF-5
EF-5

Cea mai lunga perioada cu 38-39 C, asta vrea sa demonstreze acum. 2024 le intrece pe cele 3 dinaintea ei.

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Vin Iul 12, 2024 12:22 pm 
Neconectat
EF-5
EF-5

Cel putin in prognoze valul asta de caldura pare unic. O vara unica in tot ce e rau de la o vara.

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Joi Aug 15, 2024 9:55 pm 
Neconectat
EF-5
EF-5

Pare sa se adevereasca prognoza mea grotesca cu cele 4 luni august in 2024. A ratat recordul la Slatina cu o zecimala, in rest e cea mai caniculara vara din 1991 incoace, cu cele mai multe zile cu 40 C intr-un interval scurt.

Iunie 38,5 parca, iulie 40,5 si 41,4 C, august 39,5 C. Cam asa. Ciudat e la Calafat, nu a mai prestat ca in alte veri, dar la Slatina ca medie termica a batut orice alta vara.

Ierni stim ca nu mai avem, in 2024 furtuni deloc pentru ca lunile iunie si iulie, 2 resurse importante convectiv, poate chiar cele mai importante, au fost futute maiestuos de cea mai uscata circulatie instalata permanent. Ea a facut o proba la inceputul lui aprilie, apoi de la 1 iunie nu ne mai lasa pana cand echinoctiul si scaderea insolatiei nu vor mai permite canicula. Odios, absolut odios, putea fi mai rau, sa fie si in aprilie-mai tot asa.

Numai 2 ocazii amarate de furtuna la Slatina si alea ratate cu brio. 2 iulie e o ratare oarecum normala, supercelulele nu sunt pentru zona asta, dar 13 iunie este de departe cea mai ciudata si inexplicabila ratare, cum nici cu cod 3 Estofex si 2 coduri rosii nowcasting ISU Roalert nu poti avea furtuna. Culmea raului.

2020 a fost si ea o vara odioasa aici, doar ca fara canicula, cu iz de anii 90 dpdv termic. Anii 2020 cei mai prosti ani meteorologici aici in estul Olteniei si vestul Munteniei. Suntem abia la jumatatea lor.

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Joi Aug 22, 2024 12:21 pm 
Neconectat
EF-5
EF-5

Asta este o vara din aia de abia astepti sa se incheie. Dar dupa ea urmeaza multe luni de asteptare. Ca aici s-a ajuns, sa nu existe fenomene intre septembrie si mai.

Vara 2024 va ramane o amintire urata, iar cel mai frica ne este ca ea sa nu fie noul normal. Dar sa zicem ca vortexul a fost agitat de un maxim solar foarte puternic, cu aurore boreale vazute din Romania.

Sus

MesajScris: Vin Aug 23, 2024 7:36 am 
Neconectat
-40 °C
-40 °C

Neaceasca, oare cand o sa termini cu vaicareala asta continua in toate topicurile acestui forum? Esti exasperant deja. Nu vorbesti nimic despre meteo, doar de vaiti incontinuu. Du-te omule la farmacie. Sunt pastile bune acolo pt depresivi. Si ramai pe Slatina aici cu vaicareala. Toate topicurile le poluezi cu aceleasi tampenii. Cred ca demult trebuia sa iei avertisment.

Sus

MesajScris: Vin Aug 23, 2024 11:43 am 
Neconectat
Weather Guru
Weather Guru

Buna idee. Sa ii dau? :D

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Vin Aug 23, 2024 12:07 pm 
Neconectat
EF-5
EF-5

Asta e topicul meu, by the way. :mrgreen:

Am ajuns sa zic despre problemele cu vremea chiar si maica-mii azi noapte. :lol: :lol:

Pe Softpedia am avut multe avertismente anul asta, dar nu din cauza vaicarelilor meteo(pe alea mi le-au mutat pe Fun), ci alte chestii. Din ianuarie pana in august mereu puncte de penalizare, acum iarasi 0. :P

Macar eu o tin intr-o singura directie, dar Dan ba e maxim pesimist, ba e maxim optimist. :lol:

Dane, vino sa ma sustii. :lol: :mrgreen:

Sus

MesajScris: Sâm Aug 24, 2024 3:31 pm 
Neconectat
Weather Guru
Weather Guru

Nu exista topicul "meu". Exista sectiuni in forum, iar daca o iei pe ulei esti responsabil de spam.

Sus

MesajScris: Vin Aug 30, 2024 9:06 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

Acum am vazut ca gunoiul asta de anotimp mai are si topic dedicat, anul acesta.... INCREDIBIL .
Bine ca maine se termina! Duca-se cosmarul asta de anotimp din tara asta. Drum bun! Sa nu-l mai vad pe aici.

Prefer oricare alt anotimp: toamna, iarna, primavara . Orice ! Dar NU vara!

Sus

MesajScris: Sâm Aug 31, 2024 11:18 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

Iarna a devenit cel mai urat anotimp in ultimii ani, nu vara :)

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Dum Sep 01, 2024 9:32 pm 
Neconectat
EF-5
EF-5

Da. Chiar si in lipsa fenomenelor all year round, tot iarna te simti mult mai abatut decat vara. Deci oricum cosmarul verii 2024 e urmat de cosmarul toamnei si iernii.

Iarna are un cosmar in plus, pretul gazului.

Sus

MesajScris: Lun Sep 02, 2024 12:32 am 
Neconectat
Ploicica
Ploicica

supercell scrie:
Iarna a devenit cel mai urat anotimp in ultimii ani, nu vara :)

Eu cred ca vara asta 2024 le-a intrecut pe toate, de la distanta, cu atatea zile caniculare consecutive. Sa nu mai vorbim de seceta si parjolul care a pus stapanire pe sudul si vestul tarii, de sate intregi unde oamenii isi iau apa cu ratia, culturi distruse complet etc.
Iarna, vrem nu vrem, mai punem o haina pe noi sau ne miram cand trec temperaturile de 20 grade, dar atunci macar nu mor oamenii pe capete, asa cum se intampla pe timpul nenorocitelor astea de veri.
Primavara si toamna ne mai putem rasfata in frumusetile naturii, dar atunci nu prea sunt concedii.
Toate ca toate, dar vara mi se pare si mie ca e cel mai oribil anotimp. Cel putin in sudul tarii!

Sus

Afişează mesajele de la anteriorul:  Sortează după  
Scrie un subiect nou Răspunde la subiect  [ 17 mesaje ]  Du-te la pagina 1, 2  Următorul

Ora este UTC + 2 [ DST ]