forum meteorologie, starea vremii, climatologie

Partners

Portal meteorologie   Galerie meteo   Meteo chat   Model WRF-RoMetEx   RSS  
Acum este Lun Mai 25, 2026 1:09 pm

Ora este UTC + 2 [ DST ]

Scrie un subiect nou Răspunde la subiect  [ 46 mesaje ]  Du-te la pagina Anterior  1, 2, 3, 4  Următorul
Autor Mesaj
 Subiectul mesajului: Re: Termometre digitale
MesajScris: Mie Sep 04, 2013 9:07 pm 
Neconectat
Furtuna
Furtuna

eugenraduoradea scrie:
Ca sa vad ce e pe micro montajul ala mi-ar trebui o superlupa, cu ce am eu nu se vede ce e, oricum nu e cine stie ce, din moment ce toata jucaria e 19 lei la lidl.
Vad ca apa si-a atins scopul, si-a revenit, e aproape la fel ca celalalt, deci ala nesarat, mai vechi 20,1 grade si asta, fost sarat, arata 20,2 grade iar termometrul cu mercur, meteorologic stas arata 20,6 grade.

Cel mai simplu este sa ( sper ca ai ) masori cu un aparat de masura. Ar trebui pe rezistenta. Posibil sa fie ~ 2-3 kohmi. daca inversezi firele atunci sigur este un termistor, nu componenta activa.
Bygy007 are dreptate cu scaderea rezistentei in apa cu sare sau pastila murdara de apa de mare. Sarea conduce. deci rezistenta este mai mica. Spaland bine ar fi trebuit sa revina la normal.

Sus

MesajScris: Mie Sep 04, 2013 9:17 pm 
Neconectat
Ploaie
Ploaie

eugenraduoradea scrie:
erenţa între un termistor şi o termocuplă ?!
Că am văzut termistoare care arătau exact ca termocuplele, tot un fir mai gros cu două liţe sau termistoare care arătau ca nişte condensatori.
Şi ce elemente (compoziţie) ar trebui să conţină o termocuplă ca să atingă performanţele unui termometru cu mercur, expusă la soare, ca la mine şi care să arate aceeaşi temperatură, să crească şi să scadă în tandem cu termometrul cu mercur ?

atit constructiv cit si compozitie , termistorul este facut dintr-un oxid de metal , iar termocupla din unirea la cald a doua metale diferite
termistorul isi modifica rezistenta electrica , si aceasta valoare este introdusa intr-un montaj electronic care citeste acea valoare
la termocuplu lipitura aia scoate milivolti , care este amplificata si citita la fel ca la termistor
mai sint si jonctiunipe P-N polarizate invers , care tot in milivolti este data masuratoarea , si trebuiesc luate masuri conyta perturbatiilor electrice (cablu ectanat)

Sus

MesajScris: Mie Sep 04, 2013 9:48 pm 
De abia la ora asta s-au egalizat temperaturile la cele 3 termometre, aproximativ 13,5 grade la nivelul solului, în rest termocupla (manta de tabla inoxidabilă, tip sondă) şi termistorul (tip nasture de plastic) au avut constant 3-4 grade peste cel meteorologic cu mercur.
În aer se comportă diferit însă la sol, cu senzorii semi îngropaţi, diferenţierea este clară.
Expunerea directă la soare face diferenţa.
Tare aş vrea să văd un termometru digital care să se comporte fix ca cel meteorologic cu mercur.

Sus

MesajScris: Joi Sep 05, 2013 8:17 am 
Neconectat
Tornada
Tornada

Pai dupa mine cel mai de incredere e mercurul. Apoi alcoolul.
Restul sunt gaselnite. Totusi, viitorul consta in sateliti, altfel nu se poate face colectare de date rapid si de pe suprafete imense si de cateva ori pe zi, zilnic.
Datele ce strangi tu ca o furnicuta sunt de amorul artei.

Sus

MesajScris: Joi Sep 05, 2013 9:26 am 
Absolut de amorul artei şi reprezintă un episod al pasiunii mele de colectare de date şi înţelegerea unor mini fenomene meteo pe plan local.
Până acum din toate observaţiile făcute de mine, cel mai de încredere se dovedeşte termometrul cu mercur, celelalte pot da erori, mai ales în anumite condiţii meteo sau când bateria este pe ducă.
De aia şi spuneam că tare mi-aş dori să văd un termometru digital cu termo rezistenţă sau termocuplă care să se manifeste la zecime cu cel meteorologic cu mercur, pe toată durata studiului, în aceleaşi condiţii de expunere, mai ales la soare, aşa ca în cazul experimentului meu.

Sus

MesajScris: Vin Sep 06, 2013 5:33 pm 
Neconectat
Ploaie
Ploaie

poti face o comparatie cu unu ca asta? http://www.fluke.com/fluke/roro/Process ... ?PID=54426

Sus

MesajScris: Vin Sep 06, 2013 10:54 pm 
Oare cât ar face un termometru etalon din ăsta ?
La nivelul meu finaniciar de acum cam greu să mă gândesc la extravaganţe doar să-mi satisfac curiozitatea.
Deocamdată am schimbat senzorii la două termometre, la unul de maşină i-am schimbat senzorul original cu un termistor de 10 kilo, iar la unul cu termorezistenţă, cu probleme de contact la teaca metalică, i-a pus un termistor de 100 de kilo.
Deocamdată merg stas. Cred că am să-l schimb şi pe ăla care a făcut baie în mare însă trebuie să văd ce valoare are ca să ştiu ce termistor să iau.
Am vorbit cu un prieten din Galaţi şi poate o să-mi facă unul de precizie cu un montaj de datalogger şi poate îl duc la ANM, să-l las în ţarcul lor, într-un adăpost.

Sus

MesajScris: Vin Sep 06, 2013 11:52 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

Apropo de data logger si eu ma gandeam sa-mi achizitionez asa ceva.
De exemplu la lucru am cumparat asa ceva (pentru monitorizarea temperaturii in timpul transporturilor) si sunt foarte multumit de rezultate:
http://www.sincro.ro/produse.html?page=shop.product_details&flypage=flypage.tpl&product_id=25&category_id=29 (49 Eur)

Se conecteaza foarte usor prin USB si la fel de usor se descarca si datele.
Data logger-ul e rezistent la umiditate (IP68), iar bateria se poate schimba.
Memoreaza 16.000 randuri de date, de unde rezulta o autonomie de 55 de zile la o frecventa de o inregistrare la fiecare 5 minute.

Pentru ca statia mea mai are perioade in care pierde conexiunea cu senzorii externi chiar ma gandeam zilele trecute sa incetez transmiterea pe internet si in adapostul senzorului sa pun un astfel de data logger pe care sa-l descarc o data pe luna pentru statistici.

Momentan insa, cat mai tine statia si pierderile de date nu sunt alarmante, raman in actuala configuratie.

Sus

MesajScris: Sâm Sep 07, 2013 12:14 am 
Şi cât costă o jucărioară din asta, undeva pe la 100 de euro, nu-i aşa ?

Sus

MesajScris: Sâm Sep 07, 2013 9:36 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

49 Euro

Sus

MesajScris: Sâm Sep 07, 2013 11:46 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

Nu as investi bani in asa ceva. Banul trebuie sa imi aduca profit.
Momentan doar in cursuri, in pregatire.

Sus

MesajScris: Mar Iun 25, 2019 10:21 pm 
Elitech RC5 are ca senzor de prelucrare temperatura un NTC. Deci - rezistenta variabila.
https://www.elitech.uk.com/temperature_ ... 5_147.html
" Sensor: Internal NTC thermal resistor "
https://www.ecnmag.com/article/2013/04/ ... mp-sensors
" When the current is high, NTC thermistors can self-heat above the ambient temperature of the environment resulting in temperature errors. " Eroarea este mica, neglijabila.
La job am o retea cu 27 de senzori NTC 10K pentru control in paralel cu 27 digitali ( DS18B20 ) pentru trimis date si nu am diferenta mai mare de 0.5*C intre ei la diferite valori.

Daca capacul bateriei si a mufei USB au garnitura de cauciuc atunci este posibil sa fie IP67.

Fişiere ataşate:
RC5 battery.jpg
RC5 battery.jpg [ 65.41 KiB | Vizualizat de 1916 ori ]
Sus

MesajScris: Mar Iun 25, 2019 10:43 pm 
Intre timp am gasit mai multe informatii legate de acest RC-5. Are garnituri de cauciuc si la baterie si la mufa USB.
https://chinese-electronics-products-te ... ested.html
Sigur este produs de China si revandut prin Elitech.
" The memory is full!
After a certain amount of time, the logger will have filled its entire memory with 32,000 measurements. Your RC-5 will automatically stop logging, so the old data will not be overwritten and no data will be lost. "
" The RC-5, with its price of about fifteen euros, is a useful alternative in most practical applications. "

Sus

MesajScris: Joi Iun 27, 2019 9:32 pm 
Neconectat
Weather Guru
Weather Guru

Au garnitura de cauciuc la capacul bateriei, dar ca orice chinezarie depinde ce batch prinzi. La mine capacul de la usb de la 1 din cele 5 loggere nu se etanseiza cum trebuie iar acum da gherle, imi arata cu 1-2 grade mai mult decat celelalte si afisajul pe display e gata. Probabil o fi intrat umiditate prin interior. Cand le pun undeva le invelesc intr-o punguta de plastic din aia la rola, am testat si nu influenteaza temperatura. Insa cumva a intrat umiditate inauntru.

Sus

MesajScris: Dum Iun 30, 2019 9:12 pm 
Mai am inca statii Oregon cumparate din Austria in 2007 !
Toate functioneaza insa acum cateva zile a crapat senzorul extern. Ce ? nici nu am verificat prea mult. Am dresfacut am vazut ca este un pic ruginit asa ca am achizitionat tot un senzor Oregon ca sa functioneze cu statiile pe care le am acum.
- Oregon THN132N fata de WS2080 o diferenta de ~ 0.5 *C. Senzorul ( WS ) este montat la E iar Oregon la W. Cand nu bate soarele in ei temperatura indicata este apropiata.
Ieri fiind temperatura ridicata am testat sa vad care este diferenta cu adapost si fara.
Am dat jos adapostul si am lasat sa se incinga bine senzorul. Am masurat. A ajuns la 41.7*C. Am montat adapostul la loc iar dupa ~ 10 minute temperatura a scazut si a ramas la 38*C.
Deci diferenta este de ~ 4*C ! Posbil daca ar fi si ventilat cu un cooler sa fie si mai mare diferenta. Adica cu adapost sa fie mai mica.
Cel mai bine ar fi fost daca aveam doi senzori identici si noi sa fac aceste probe dar si asa se vede diferenta cu sau fara adapost.

Fişiere ataşate:
IMG_20190629_132508.jpg
IMG_20190629_132508.jpg [ 102.14 KiB | Vizualizat de 1891 ori ]
IMG_20190629_170754.jpg
IMG_20190629_170754.jpg [ 103.73 KiB | Vizualizat de 1891 ori ]
IMG_20190629_170810.jpg
IMG_20190629_170810.jpg [ 88.38 KiB | Vizualizat de 1891 ori ]
IMG_20190629_165736.jpg
IMG_20190629_165736.jpg [ 127.34 KiB | Vizualizat de 1891 ori ]
IMG_20190629_165803.jpg
IMG_20190629_165803.jpg [ 85.74 KiB | Vizualizat de 1891 ori ]
Sus

Afişează mesajele de la anteriorul:  Sortează după  
Scrie un subiect nou Răspunde la subiect  [ 46 mesaje ]  Du-te la pagina Anterior  1, 2, 3, 4  Următorul

Ora este UTC + 2 [ DST ]