forum meteorologie, starea vremii, climatologie

Partners

Portal meteorologie   Galerie meteo   Meteo chat   Model WRF-RoMetEx   RSS  
Acum este Lun Mai 25, 2026 1:12 pm

Ora este UTC + 2 [ DST ]

Scrie un subiect nou Răspunde la subiect  [ 4 mesaje ] 
Autor Mesaj
 Subiectul mesajului: Cum functioneaza pluviometrul din statiile meteo automate.
MesajScris: Vin Sep 17, 2010 5:04 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

Pluviometrul din statiile meteo automate este format din urmatoarele parti principale :

- O palnie de colectare
- Un recipient de o anumita capacitate ( situat la capatul ingust al palniei )
- Un mecanism bazat pe arc sau o contragreutate echivalenta cu greutatea apei + greutatea recipientului.

Cea mai interesanta si importanta parte, o reprezinta cea electrica. Este formata dintr-un circuit avand la baza un cip contor ( care contorizeaza bascularile facute de recipient ), un intrerupator magnetic, activat de un magnet ce se afla lipit de recipientul mobil ( in apropierea magnetului, intrerupatorul se activeaza si trimite un semnal electric terminalului de input al cipului contor ).
Cand in recipientul mobil se strange o cantitate de apa ( exemplu : 0.25 mm ), invinge contragreutatea si face o miscare basculanta ; magnetul fiind aproape de intrerupator, il activeaza, trimitand impuls electric catre cip.Cipul inregistreaza "bascularea" si o converteste in semnal digital. Unele cipuri sunt capabile sa faca conversia dintre un impuls electric si cantitatea de pp direct, altele indirect, calculul fiind facut de catre software-ul din PC sau de un al doilea cip.
Pana recent exista un cip "DS2423 ( 4kbit 1-Wire RAM with Counter )" care permitea inregistrarea impulsurilor si transmiterea datelor in reteaua 1-wire. Dallas Semiconductor ( actualul MAXIM-IC ) a intrerupt productia acestui cip.
Aveam de gand sa construiesc un pluviometru pentru reteaua 1-wire, dar nemaiputand, o sa ma orientez catre a doua varianta, prin sistem I2C sau 2-wire ( la fel ca termometrul ce l-am facut pe baza cipului DS1631 ). Va tin la curent cu evolutia dispozitivului :wink:

http://wrf.rometex.org, e-mail : liviu.oana88@gmail.com

Sus

Subiectul mesajului: Re: Cum functioneaza pluviometrul din statiile meteo automate.
MesajScris: Vin Sep 17, 2010 10:41 pm 
Neconectat
Furtuna
Furtuna

Pentru a elimina partile in miscare de ce nu te gandesti la :
http://www.rainsensors.com/
Daca vrei sa-l construiesti mecanic cred ca va trebui sa calculezi cu o precizie mare paharul care se umple cu apa.
Bafta :wink:

PS.
Tipping Bucket Emulation-- Resolutions of 0.01", 0.001", 0.0001", 0.2 mm, 0.01 mm. In this mode, the open-collector output pulses on when the specified level of accumulation has been reached.
Condensation / Frost Sensing Output may be set to turn on when an adjustable level of condensation or frost has accumulated on the sensor.
Drop Detection-- In this mode, the RG-10 produces a pulse for each drop detected. You may then interpret the data however you see fit
.............

Nu stiu cum este posibila conectarea la 1Wire

Sus

Subiectul mesajului: Re: Cum functioneaza pluviometrul din statiile meteo automate.
MesajScris: Sâm Sep 18, 2010 4:40 am 
Neconectat
Tornada
Tornada

Merci de raspuns ... conectarea la 1-wire poate fi facuta printr-un convertor A/D 1-wire. E forte ok tehnologia asta, dar pt. inceput, raman "old school", la pluviometrul cu recipient mobil, datorita costului scazut, apoi merg mi departe cu alte tehnologii 8) :wink:

http://wrf.rometex.org, e-mail : liviu.oana88@gmail.com

Sus

MesajScris: Sâm Sep 18, 2010 9:26 am 
proiectul tău de pluviometru mecanic cu transmitere de date 1 wire e foarte simplu, mai ales că ai pluviometrul de la staţia ta personală drept model, îţi va fi puţin mai dificil să-l calibrezi cât de cât corect
bănuiesc că te interesează doar aşa comparativ
ai la îndemână soluţii mult mai ieftine cum ar fi pluviometrul de grădină tip pahar de plastic gradat
ce am observat la proiectul 1 wire, e cam sensibil la interferenţe electromagnetice şi mai dă erori, dacă ai un soft meseriaş care să neutralizeze erorile atunci este de luat în seamă
totuşi per ansamblu dacă ai vrea să-ţi faci o staţie meteo 1 wire cu de toate ajungi la costuri cam mari care nu cred că se justifică
aici nu intră doar materialele şi manopera cât şi timpul destinat acestei preocupări
plus că în caz că ai o pană de curent îţi pierzi datele
fără un data logger nu poţi utiliza sistemul independent
cam multe incoveniente, unele pot fi depăşite relativ uşor însă aşa luat la general cam multă bătaie de cap

Sus

Afişează mesajele de la anteriorul:  Sortează după  
Scrie un subiect nou Răspunde la subiect  [ 4 mesaje ] 

Ora este UTC + 2 [ DST ]