forum meteorologie, starea vremii, climatologie

Partners

Portal meteorologie   Galerie meteo   Meteo chat   Model WRF-RoMetEx   RSS  
Acum este Lun Mai 25, 2026 1:11 pm

Ora este UTC + 2 [ DST ]

Scrie un subiect nou Răspunde la subiect  [ 26 mesaje ]  Du-te la pagina 1, 2  Următorul
Autor Mesaj
 Subiectul mesajului: Cum sa constuiesti acasa un barometru
MesajScris: Joi Sep 04, 2008 10:30 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

Am gasit un mod ingenios de realizare a unui "barometru" din cele mai banale obiecte.
Acesta nu indica decat variatia presiunii atmosferice (nu si valoarea acesteia), dar tot e util in lipsa unuia profesional si merita construit fie si doar pentru distractie.

O sa-mi construiesc unul zilele viitoare si voi posta impresiile ulterioare experimentului.

http://www.josepino.com/other_projects/ ... ometer.jpc

P.S.:
Temperatura aerului in locul in care e amplasat barometrul ar fi ideal sa ramana constanta, dar macar sa nu aiba variatii importante. Asta pentru ca presiunea aerului din recipient variaza direct proportional cu temperatura si astfel apar indicatii eronate ale indicatorului.

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Joi Sep 04, 2008 11:00 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

Poti sa-l faci sa si indice presiunea daca borcanul sau recipientul,si membrana sunt mai mari.Atunci acul va oscila mai mult,putand astfel sa faci o gradatie

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Vin Sep 05, 2008 1:20 am 
Neconectat
Site Admin
Site Admin

mai era simplu de construit si un higrometru cu par de cal.

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Dum Sep 07, 2008 1:10 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

Un alt tip de barometru cu apa , foarte simplu de construit acasa :

http://www.home-weather-stations-guide.com/images/simple_barometer.gif

O sa construiesc si eu unul si o sa-l compar cu barometrul de la statia meteo pt. a face o gradatie si pt. a verifica precizia

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Lun Feb 02, 2009 1:20 am 
Neconectat
Tornada
Tornada

Un alt tip de "barometru" este un bec caruia i se face o gaura cu diametru foarte mic, incat sa incapa un ac de siringa subtire.Prin acul de siringa se introduce in jumatate din bec, apa si se aseaza undeva la vedere si stabilizat ( sa nu se miste ) cu gaurica in jos. Daca prin gaurica incepe sa se scurga ( fara a curge ) apa, atunci presiunea scade , in caz contrar, presiunea creste.

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Lun Feb 02, 2009 3:07 am 
Neconectat
EF-5
EF-5

Ala este un becometru. :lol:

Sus

Subiectul mesajului: Re: Cum sa constuiesti acasa un barometru
MesajScris: Mie Oct 21, 2009 11:19 am 
Neconectat
Ploicica
Ploicica

este cumva afectata precizia unui barometru aneroid daca este tinut in casa?in sensul daca apar diferente in indicarea presiunii atmosferice.sau este mai bine montat afara?

Sus

MesajScris: Joi Oct 22, 2009 5:39 pm 
Neconectat
Tornada
Tornada

NU...poti sa il pui si in camara sau sub masa ca e tot acelasi lucru... :mrgreen:
(din cate stiu eu)

Sus

MesajScris: Joi Oct 22, 2009 8:08 pm 
Barometrul ar fi ideal dacă ar putea fi ţinut afară, mă refer la senzorul baro dar numai dacă are o toleranţă până într-un milibar, din păcate doar staţiile meseriaşe care trec de mia de dolari sunt dotate cu senzor baro exterior şi mai ales cu senzor de precizie.
Eu am un barometru clasic aneroid, nemţesc, a fost cam 120 de lei dacă nu mai mult şi merge aţă, nu se compară cu barometrul electronic cu care sunt dotate staţiile noastre sau altimetrele gen ceas de mână, nu este la fel de sensibil ca un barometru electronic dar dacă faci comparaţii şi ţii o evidenţă este la fel de util ca un barometru electronic.
Eu am făcut o experienţă cu două staţii din gama La Crosse 2300 şi diferenţa între cea ţinută la temperatura camerei şi cea de afară, deşi era o diferenţă de temperatura de vreo 10 grade, nu a fost mai mare de 0.5 milibari. Senzorul baro cu care sunt echipate staţiile meteo La Crosse pare destul de bun, vom vedea cum va reacţiona atunci când afară vor fi -10 grade şi în interior +20 şi ceva de grade, mai încolo, la iarnă.
În ceea ce priveşte barometrele făcute în genul celor experimente de uz didactic, cu o cană sau pahar de plastic acoperit cu o folie şi cu un beţigaş sau al celor cu lichid colorat tot într-un pahar în care se introduce un pai de sorbit sucul sunt amuzante şi îşi fac treaba la fel ca celelalte dar nu se compară, astea sunt doar să îţi faci o idee despre presiunea atmosferică, nu să faci măsurători ca şi cu un barometru aneroid clasic cât de cât de calitate.

Sus

MesajScris: Joi Oct 22, 2009 8:46 pm 
Neconectat
Ploicica
Ploicica

si eu detin un barometru nemtesc,luat cu ani in urma si de asta eram curios sa stiu daca apar diferente de indicare a presiunii.acum m-am linistit :mrgreen:am auzit la cineva ca barometrul lui una indica afara si alta in casa si asta m-a pus pe ganduri.

Sus

MesajScris: Vin Ian 27, 2012 3:25 pm 
Mai mult ca si o curiozitate,va propun urmatorul experiment:Luam un vas cu apa in care introducem o palnie obisnuita cu partea mai larga in jos si astupam cu un deget partea ingusta,astfel incat sa o scufundam in apa si sa ramana plina cu aer.Cand am ajuns cu palnia lipita de fundul vasului eliberam partea ingusta si palnia va continua sa fie plina cu aer.Daca acum incercam sa ridicam palnia,vom observa ca va fi nevoie de ceva forta sa o ridicam.In momentul cand astupam cu un deget partea libera a palniei observam ca nu mai intampinam rezistenta.Daca reusim sa masuram forta maxima de ridicare a palniei (cu o precizie cat mai mare) atunci cand aerul din palnie comunica liber cu atmosfera,putem interpreta printr-un tabel si in urma mai multor experimente ca masuram presiunea atmosferica.Si nu vom fi influentati de temperatura dar va trebui sa asiguram in vasul cu apa un nivel constant.Putem astfel sa construim acasa un barometru.V-a placut?

Sus

MesajScris: Vin Ian 27, 2012 10:36 pm 
Neconectat
Weather Guru
Weather Guru

Te asteptam peste 10 ani sa schimbi regulile in ANM :mrgreen:

Sus

MesajScris: Sâm Ian 28, 2012 1:31 am 
Neconectat
Ploaie
Ploaie

aia cu becometrul am construit-o si eu si chiar a functionat bine fara gres , mai am si acum becu atirnat la geam

Sus

MesajScris: Sâm Ian 28, 2012 4:43 pm 
Andrei87 scrie:
Te asteptam peste 10 ani sa schimbi regulile in ANM :mrgreen:

Cu sustinere politica se poate face orice,totul e sa fie lucruri utile oamenilor si lucruri facute cu bun-simt,nu cum se fac acum parcuri prin paduri,etc,etc.Nu voi intra in politica dar fara un astfel de sprijin,doar cu O.N.G-uri,e cam greu.Am mari sperante dupa alegeri.

Sus

MesajScris: Sâm Ian 28, 2012 4:45 pm 
bygy007 scrie:
aia cu becometrul am construit-o si eu si chiar a functionat bine fara gres , mai am si acum becu atirnat la geam

Si cum te descurci cu variatiile de temperatura?

Sus

Afişează mesajele de la anteriorul:  Sortează după  
Scrie un subiect nou Răspunde la subiect  [ 26 mesaje ]  Du-te la pagina 1, 2  Următorul

Ora este UTC + 2 [ DST ]